Οσφυονωτιαία παρακέντηση (Spinal Tap)

Ορισμός

Οσφυονωτιαία παρακέντηση (Spinal Tap) πραγματοποιείται στο κάτω μέρος της πλάτης σας, στην οσφυϊκή περιοχή. Κατά τη διάρκεια οσφυϊκή παρακέντηση, μια βελόνα παρεμβάλλεται μεταξύ δύο οσφυϊκών οστά (σπόνδυλοι) για να αφαιρέσετε ένα δείγμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού - το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να τους προστατεύσει από τραυματισμό.

Οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυονωτιαία παρακέντηση). Μετα-οσφυϊκή παρακέντηση κεφαλαλγία.
Οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυονωτιαία παρακέντηση). Μετα-οσφυϊκή παρακέντηση κεφαλαλγία.

Ένα οσφυϊκή παρακέντηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση σοβαρές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα? Διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως σύνδρομο Guillain-Barre και η πολλαπλή σκλήρυνση? Ή καρκίνων του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Μερικές φορές οι γιατροί χρησιμοποιούν οσφυονωτιαία παρακέντηση για την ένεση αναισθητικού φάρμακα ή τα φάρμακα χημειοθεραπείας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Οσφυϊκή παρακέντηση μπορεί να γίνει με:

 • Συλλέξτε εγκεφαλονωτιαίο υγρό για εργαστηριακή ανάλυση
 • Μετρήστε την πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σας
 • Ένεση νωτιαίου αναισθητικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή άλλα φάρμακα
 • Εισάγονται βαφής (μυελογραφίας) ή ραδιενεργές ουσίες (cisternography) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό να κάνει διαγνωστικών εικόνων της ροής του ρευστού

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση:

 • Σοβαρές βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και σύφιλη
 • Αιμορραγία γύρω από τον εγκέφαλο (υπαραχνοειδής αιμορραγία)
 • Ορισμένων καρκίνων που αφορούν τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό
 • Ορισμένων φλεγμονωδών καταστάσεων του νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και σύνδρομο Guillain-Barre

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Αν και οσφυϊκή παρακέντηση είναι γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς, δεν φέρουν ορισμένους κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μετα-οσφυϊκή παρακέντηση πονοκέφαλο. Περίπου το 40 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε οσφυονωτιαία παρακέντηση αναπτύξει έναν πονοκέφαλο αργότερα λόγω διαρροής του υγρού σε κοντινούς ιστούς. Ο πονοκέφαλος ξεκινά συνήθως αρκετές ώρες έως δύο ημέρες μετά τη διαδικασία και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ζάλη. Μετα-οσφυϊκή παρακέντηση πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μια εβδομάδα ή περισσότερο.
 • Επιστροφή δυσφορία ή πόνο. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή ευαισθησία στο κάτω μέρος της πλάτης σας, μετά τη διαδικασία. Ο πόνος θα μπορούσε ακτινοβολεί κάτω από το πίσω μέρος των ποδιών σας.
 • Αιμορραγία. Αιμορραγία μπορεί να συμβεί κοντά στο σημείο της παρακέντησης ή, σπανιότερα, στον επισκληρίδιο χώρο.
 • Brainstem κήλη. Αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του κρανίου (ενδοκρανιακή), που οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο ή άλλο χωροκατακτητική βλάβη, μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του στελέχους μετά από ένα δείγμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού απομακρύνεται. Μια αξονική τομογραφία (CT) τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία πριν από την οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να ληφθεί για να καθοριστεί αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης. Αυτή η επιπλοκή είναι ασυνήθιστο.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από οσφυονωτιαία παρακέντηση, ο γιατρός σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, κάνει μια φυσική εξέταση, και οι παραγγελίες εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε αν έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία ή διαταραχές της πήξης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια αξονική τομογραφία για να διαπιστώσετε αν έχετε οποιαδήποτε ανώμαλη διόγκωση μέσα ή γύρω από το μυαλό σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή άλλα φάρμακα αντιπηκτικά. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven), η κλοπιδογρέλη (Plavix), και κάποια over-the-counter αναλγητικά όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve). Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακα, όπως μούδιασμα φάρμακα (τοπικά αναισθητικά).

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Οσφυονωτιαία παρακέντηση γίνεται συνήθως σε εγκαταστάσεις ή στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Θα σας ζητηθεί να αλλάξετε σε μια νοσοκομειακή ποδιά. Στη συνέχεια, θα βρίσκονται στο πλευρό σας με τα γόνατά σας που καταρτίζονται στο στήθος ή να καθίσετε σας, κλίνει προς τα εμπρός σε μια σταθερή επιφάνεια. Οι θέσεις αυτές flex πλάτη σας, διευρύνοντας τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων σας και καθιστώντας ευκολότερο για τον γιατρό σας να εισάγετε τη βελόνα. Η πλάτη σας πλένεται με αντισηπτικό σαπούνι ή ιώδιο και καλύπτεται με αποστειρωμένο φύλλο.

Back δυσφορία ή πόνο. Κήλη στελέχους.
Back δυσφορία ή πόνο. Κήλη στελέχους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

 • Ένα τοπικό αναισθητικό εγχέεται κάτω μέρος της πλάτης σας για να μουδιάσει το σημείο της παρακέντησης, πριν η βελόνα έχει εισαχθεί. Το τοπικό αναισθητικό θα τσιμπήσει λίγο, όπως είναι ένεση.
 • Μια λεπτή, κοίλη βελόνα παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο κατώτερων σπονδύλων (οσφυϊκή περιοχή), μέσω της σπονδυλικής μεμβράνης (dura) και στο σπονδυλικό κανάλι. Μπορεί να αισθάνονται πίεση στην πλάτη σας κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της διαδικασίας.
 • Μόλις η βελόνα είναι στη θέση του, μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε τη θέση σας ελαφρώς.
 • Η πίεση εγκεφαλονωτιαίου υγρού μετράται, μία μικρή ποσότητα υγρού αφαιρείται, και η πίεση μετράται πάλι. Αν χρειάζεται, ένα φάρμακο ή ουσία εγχύεται.
 • Η βελόνα αφαιρείται και το σημείο τρυπήματος καλύπτεται με έναν επίδεσμο.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 45 λεπτά. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την κατάκλιση μετά από τη διαδικασία.

Μετά τη διαδικασία

 • Σχέδιο για ξεκούραση. Δεν συμμετέχουν σε έντονες δραστηριότητες την ημέρα της διαδικασίας σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία εάν η εργασία σας δεν σας απαιτεί για να είναι σωματικά δραστήρια. Συζητήστε τις δραστηριότητές σας με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις.
 • Πάρτε ένα φάρμακο πόνου. Μία nonprescription, παυσίπονων φαρμάκων που περιέχει ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πονοκέφαλο ή πόνο στην πλάτη.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα δείγματα νωτιαίου υγρού αποστέλλονται σε εργαστήριο για ανάλυση. Τεχνικούς εργαστηρίων ελέγξτε για μια σειρά από πράγματα κατά την εξέταση νωτιαίο υγρό, όπως οι εξής:

 • Γενική εμφάνιση. Νωτιαίο υγρό είναι συνήθως διαυγές και άχρωμο. Αν είναι θολό, κίτρινο ή ροζ χρώμα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση.
 • Πρωτεΐνη (συνολική πρωτεΐνη και η παρουσία ορισμένων πρωτεϊνών) Αυξημένα επίπεδα ολικής πρωτεΐνης -. Μεγαλύτερη από 45 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dL) - μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση ή άλλη φλεγμονώδης κατάσταση. Ειδικές τιμές εργαστηρίου μπορεί να διαφέρουν από ιατρικές εγκαταστάσεις σε ιατρική μονάδα.
 • Λευκά αιμοσφαίρια. Σπονδυλική υγρό περιέχει συνήθως μέχρι 5 μονοπύρηνα λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) ανά μικρολίτρο. Αύξηση του αριθμού μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη. Ειδικές τιμές εργαστηρίου μπορεί να διαφέρουν από ιατρικές εγκαταστάσεις σε ιατρική μονάδα.
 • Σακχάρου (γλυκόζης). Ένα χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο νωτιαίο υγρό μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση ή άλλη συνθήκη.
 • Μικροοργανισμούς. Η παρουσία βακτηρίων, ιών, μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση.
 • Τα καρκινικά κύτταρα Η παρουσία των ανώμαλων κυττάρων στον νωτιαίο υγρό -. Όπως τα καρκινικά ή ανώριμα κύτταρα του αίματος - μπορεί να υποδεικνύει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της δοκιμής, όπως η σπονδυλική πίεση του υγρού, για να συμβάλει στη δημιουργία μια πιθανή διάγνωση.

Ο γιατρός σας γενικά σας δίνει τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο. Ρωτήστε το γιατρό σας όταν αυτός ή αυτή αναμένει να λάβει τα αποτελέσματα της δοκιμής σας.

Γράψτε τις ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας. Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις ή να μιλήσει, όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι ο γιατρός σας λέει. Οι ερωτήσεις μπορεί να θέλετε να ρωτήσω είναι:

 • Με βάση τα αποτελέσματα, ποια είναι τα επόμενα βήματα μου;
 • Τι είδους παρακολούθηση, αν υπάρχουν, θα πρέπει να περιμένω;
 • Υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής, και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν αλλάξει τα αποτελέσματα εκεί;
 • Θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση σε κάποιο σημείο;

Βλέπε επίσης