Σεξουαλική υγεία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: μιλάμε για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας για το σεξ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά συχνά με την περιέργεια ενός παιδιού για το σώμα του. Εδώ είναι πώς να θέσει το στάδιο για σεξουαλική εκπαίδευση - και πώς να απαντήσει στις ερωτήσεις του παιδιού σας.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα που πολλοί γονείς θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Και αν έχετε ένα μικρό παιδί, μπορείτε να σκεφτείτε ότι είστε από το γάντζο - τουλάχιστον για λίγο. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή. Αφήστε το παιδί σας να ρυθμίσετε το ρυθμό με του ή τις ερωτήσεις της.

Πρόωρη εξερεύνηση

Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να περπατήσει και να μιλήσει, μπορούν επίσης να αρχίζουν να μαθαίνουν για το σώμα τους. Ανοίξτε την πόρτα για σεξουαλική εκπαίδευση με τη διδασκαλία παιδί σας τα κατάλληλα ονόματα για του ή της σεξουαλικά όργανα, ίσως κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Εάν το παιδί σας οδηγεί σε ένα μέρος του σώματος, πείτε απλά το άτομό του τι είναι. Αυτό είναι επίσης μια καλή στιγμή για να μιλήσουμε σχετικά με το ποια μέρη του σώματος είναι ιδιωτικό.

Όταν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σώμα του - ή τον δικό σας - δεν giggle, γέλιο ή να ντρέπονται. Πάρτε τις ερωτήσεις στην ονομαστική τους αξία. Προσφορά άμεσες, κατάλληλες για την ηλικία απαντήσεις. Εάν το παιδί σας θέλει να μάθει περισσότερα, αυτός ή αυτή θα ζητήσει.

Αναμείνετε αυτο-διέγερσης

Πολλά νήπια εκφράζουν φυσικά σεξουαλική περιέργεια τους μέσω της αυτο-διέγερσης. Τα αγόρια μπορεί να τραβήξει στα πέη τους, και τα κορίτσια μπορεί να τρίβουν τα γεννητικά όργανά τους. Διδάξτε στο παιδί σας ότι ο αυνανισμός είναι ένα φυσιολογικό - αλλά και ιδιωτικές - δραστηριότητα. Εάν το παιδί σας αρχίζει αυνανισμό στο κοινό, προσπαθούν να αποσπάσουν το άτομό του. Αν αυτό αποτύχει, πηγαίνετε το παιδί σας κατά μέρος για μια υπενθύμιση για τη σημασία της ιδιωτικής ζωής.

Μερικές φορές, η συχνή αυνανισμός μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στη ζωή ενός παιδιού. Ίσως αυτός ή αυτή αισθάνεται ανήσυχος ή δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή στο σπίτι. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα σημάδι της σεξουαλικής κακοποίησης. Διδάξτε στο παιδί σας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει τα απόκρυφα μέρη του σώματός της χωρίς άδεια. Εάν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του παιδιού σας, συμβουλευτείτε το γιατρό του ή της.

Βλέπε επίσης

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: μιλάμε για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας για το σεξ

Περιέργεια για τους άλλους

Μέχρι την ηλικία των 3 ή 4, τα παιδιά συχνά συνειδητοποιούν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν διαφορετικά γεννητικά όργανα. Ως φυσική περιέργεια κλωτσιές, μπορείτε να βρείτε το παιδί σας να παίζει "γιατρός" ή της εξεταστικής γεννητικά όργανα ενός άλλου παιδιού. Μια τέτοια εξερεύνηση είναι πολύ μακριά από ενήλικα σεξουαλική δραστηριότητα, και είναι ακίνδυνο όταν εμπλέκονται μόνο τα μικρά παιδιά. Ως οικογενειακή υπόθεση, όμως, μπορεί να θέλετε να ορίσετε τα όρια της εξερεύνησης.

Καθημερινές στιγμές είναι το κλειδί

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι ένα ενιαίο πω-όλα συζήτησης. Αντ 'αυτού, να επωφεληθούν από τις καθημερινές ευκαιρίες για να συζητήσουν το σεξ. Αν υπάρχει μια εγκυμοσύνη στην οικογένεια, για παράδειγμα, πείτε στο παιδί σας ότι τα μωρά μεγαλώνουν σε ένα ειδικό χώρο μέσα στη μητέρα του. Εάν το παιδί σας θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το μωρό πήρε εκεί ή πώς το μωρό θα γεννηθεί, τους προσφέρουν.

Εξετάστε αυτά τα παραδείγματα:

  • Πώς να πάρει τα μωρά μέσα στην κοιλιά μιας μαμάς; Θα μπορούσαμε να πούμε, "Μια μαμά και ο μπαμπάς κάνει ένα μωρό, κρατώντας ο ένας τον άλλο με έναν ιδιαίτερο τρόπο."
  • Πώς τα μωρά που γεννιούνται; Για μερικά παιδιά, μπορεί να είναι αρκετό για να πει, "Οι γιατροί και οι νοσοκόμες βοηθούν τα μωρά που είναι έτοιμο να γεννηθεί." Εάν το παιδί σας θέλει περισσότερες λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να πούμε, "Συνήθως μια μαμά ωθεί το μωρό έξω από τον κόλπο της."
  • Γιατί όχι ο καθένας έχει ένα πέος; Δοκιμάστε μια απλή εξήγηση, όπως, "Αγόρια και κορίτσια όργανα γίνονται με διαφορετικό τρόπο."
  • Γιατί έχεις μαλλιά κάτω εκεί; απλότητα λειτουργεί συχνά εδώ, πάρα πολύ. Θα μπορούσαμε να πούμε, «Τα σώματά μας αλλάζουν καθώς γερνάμε." Εάν το παιδί σας θέλει περισσότερες λεπτομέρειες, πρόσθεσε, "Τα αγόρια μεγαλώνουν τα μαλλιά κοντά πέη τους, και τα κορίτσια μεγαλώνουν τα μαλλιά κοντά κόλπους τους."

Καθώς το παιδί σας ωριμάζει και ζητά περισσότερες λεπτομερείς ερωτήσεις, θα μπορεί να παρέχει περισσότερο λεπτομερείς απαντήσεις. Απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που χρησιμοποιούν τη σωστή ορολογία. Ακόμα και αν είστε ανήσυχοι, προχωρήστε. Θυμηθείτε, είστε θέτοντας τις βάσεις για ανοιχτή, ειλικρινή συζητήσεις στα χρόνια που έρχονται.

Βλέπε επίσης

Σεξουαλική υγεία