Βήχας

Ορισμός

Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματός σας να ανταποκριθεί σε ερεθιστικές ουσίες στο λαιμό σας και τους αεραγωγούς. Μια ερεθιστική διεγείρει τα νεύρα εκεί για να στείλετε ένα βήχα ώθηση στον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος σηματοδοτεί τους μυς της κοιλιάς σας και το θωρακικό τοίχωμα για να δώσει μια ισχυρή ώθηση του αέρα στους πνεύμονές σας για να προσπαθήσει να αποβάλει το ερεθιστικό.

Μια περιστασιακή βήχας είναι φυσιολογικό και υγιές. Ο βήχας που επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή ένα που φέρνει αποχρωματισμένο ή αιματηρή βλέννα μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη κατάσταση που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Ο βήχας σπάνια απαιτεί επείγουσα φροντίδα.

Μια επίθεση βήχας μπορεί να είναι πολύ ισχυρή - η ταχύτητα του αέρα από μια έντονη βήχα μέσω των σχεδόν κλειστό φωνητικές χορδές μπορεί να προσεγγίσει τα 500 μίλια ανά ώρα. Η παρατεταμένη, έντονη βήχας είναι κουραστική και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους, ουρική ακράτεια, και ακόμη και σπασμένα πλευρά.

Αιτίες

Μια περιστασιακή βήχα είναι φυσιολογικό. Αλλά ο βήχας που επιμένει μπορεί να σημάνει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Ο βήχας θεωρείται «οξεία» αν διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες? Είναι «χρόνια» αν διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες (τέσσερις εβδομάδες στα παιδιά).

Μερικές αιτίες περιλαμβάνουν βήχα:

Κοινές αιτίες - οξεία

Βήχας. Κοινές αιτίες - οξεία.
Βήχας. Κοινές αιτίες - οξεία.

Κοινές αιτίες - χρόνια

Άλλα

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας αν ο βήχας σας δεν πάει μακριά μετά από μερικές εβδομάδες ή αν εσείς ή το παιδί σας είναι:

  • Βήχας μέχρι παχύ, πρασινοκίτρινο φλέγμα
  • Συριγμός
  • Βιώνοντας πυρετό πάνω από 100 F (38 C)
  • Βιώνοντας δύσπνοια

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα
Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν εσείς ή το παιδί σας είναι:

  • Κίνδυνος πνιγμού
  • Έχοντας δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση
  • Βήχας με αίμα ή ροζ-χρωματισμένης φλέγμα

Self-care μέτρα
Για να διευκολυνθεί ο βήχας σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Suck βήχα ή σκληρές καραμέλες. Μπορούν να διευκολύνει μια ξηρό βήχα και καταπραΰνει ερεθισμένο λαιμό. Να μην τους δώσει σε ένα παιδί κάτω των 3 ετών, ωστόσο, γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
  • Ενυδατώνει τον αέρα. Χρησιμοποιήστε έναν ψεκαστήρα ή να λάβει ένα ζεστό, καυτή ντους.
  • Υγρά ποτό. Υγρό βοηθά λεπτό τη βλέννα στο λαιμό σας. Ζεστά υγρά, όπως ο χυμός ζωμό, το τσάι ή το λεμόνι και το μέλι σε ζεστό νερό, μπορεί να καταπραΰνει το λαιμό σας.