Ο καρκίνος του πνεύμονα

Ορισμός

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που αρχίζει στους πνεύμονες. Οι πνεύμονές σας είναι δύο σπογγώδες όργανα στο στήθος σας, που λαμβάνουν το οξυγόνο όταν εισπνέετε και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέετε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, μεταξύ των δύο ανδρών και γυναικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα ισχυρίζεται περισσότερες ζωές κάθε χρόνο από ό, τι του παχέος εντέρου, του προστάτη, των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό.

Καρκίνο του πνεύμονα. Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
Καρκίνο του πνεύμονα. Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με το μήκος του χρόνου και τον αριθμό των τσιγάρων που έχετε καπνίσει. Αν κόψετε το κάπνισμα, ακόμη και μετά το κάπνισμα εδώ και πολλά χρόνια, μπορείτε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί σημεία και συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει.

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μια νέα βήχας που δεν υποχωρεί
 • Αλλαγές σε χρόνιο βήχα ή "βήχα του καπνιστή"
 • Βήχας με αίμα, ακόμη και ένα μικρό ποσό
 • Δύσπνοια
 • Ο πόνος στο στήθος
 • Συριγμός
 • Βραχνάδα
 • Η απώλεια βάρους χωρίς να προσπαθούν
 • Ο πόνος στα οστά
 • Πονοκέφαλος

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Εάν καπνίζετε και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στρατηγικές για την διακοπή του καπνίσματος, όπως η παροχή συμβουλών, φάρμακα και προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Το κάπνισμα προκαλεί την πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονα - τόσο σε καπνιστές και σε ανθρώπους που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Αλλά ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται επίσης σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ την παρατεταμένη έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην υπάρχει σαφής αιτία του καρκίνου του πνεύμονα.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα
Οι γιατροί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα που καλύπτουν τους πνεύμονες. Όταν εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, η οποία είναι γεμάτη από καρκινογόνες ουσίες (καρκινογόνες ουσίες), οι αλλαγές στον ιστό των πνευμόνων αρχίζουν σχεδόν αμέσως. Στην πρώτη το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν αυτήν την ζημιά. Αλλά με κάθε επαναλαμβανόμενη έκθεση, τα φυσιολογικά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους πνεύμονές σας είναι όλο και πιο κατεστραμμένο. Πάροδο του χρόνου, η βλάβη προκαλεί τα κύτταρα να δράσουν ασυνήθιστα και τελικά τον καρκίνο μπορεί να αναπτυχθεί.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα
Γιατροί διαιρούν τον καρκίνο του πνεύμονα σε δύο μεγάλες κατηγορίες με βάση την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο. Ο γιατρός σας παίρνει αποφάσεις μεταχείριση με βάση την οποία βασικό τύπο καρκίνου του πνεύμονα που έχετε. Οι δύο γενικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Μικρές καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε βαρείς καπνιστές και είναι λιγότερο κοινή από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
 • Μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας γενικός όρος για πολλούς τύπους καρκίνων του πνεύμονα που συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, αδενοκαρκίνωμα και καρκίνωμα μεγάλου κυττάρου.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελέγχονται, για παράδειγμα, με την διακοπή του καπνίσματος. Και άλλους παράγοντες που δεν μπορεί να ελεγχθεί, όπως το οικογενειακό ιστορικό σας. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα παραμένει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν κάθε μέρα και ο αριθμός των ετών που έχουν καπνίσει. Η διακοπή σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
 • Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Ακόμη και αν δεν καπνίζουν, ο κίνδυνος αυξάνεται με καρκίνο του πνεύμονα, αν είστε εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα.
 • Η έκθεση στο ραδόνιο. Ραδόνιο παράγεται από τη φυσική διάσπαση του ουρανίου στο έδαφος, ροκ και το νερό που τελικά γίνεται μέρος του αέρα που αναπνέουμε. Επισφαλής επίπεδα ραδονίου μπορεί να συσσωρεύονται σε κάθε κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών. Το ραδόνιο κιτ δοκιμών, τα οποία μπορούν να αγοραστούν στο σπίτι καταστήματα βελτίωσης, μπορεί να καθορίσει αν τα επίπεδα είναι ασφαλή. Εάν τα επικίνδυνα επίπεδα που ανακαλύφθηκε, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες.
 • . Την έκθεση στον αμίαντο και άλλες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας έκθεση στον αμίαντο και άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο - όπως το αρσενικό, το χρώμιο και το νικέλιο - μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά αν είστε καπνιστής.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα. Οι άνθρωποι με έναν γονέα, αδελφό ή παιδί με καρκίνο του πνεύμονα έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
 • Η υπερβολική χρήση αλκοόλ Η κατανάλωση περισσότερων από μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ -. Όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
 • Ορισμένες ασθένειες του πνεύμονα σχετίζονται με το κάπνισμα. Καπνιστές με ορισμένες ασθένειες των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

 • Δύσπνοια. Οι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να βιώσει δυσκολία στην αναπνοή, αν ο καρκίνος αναπτύσσεται για να εμποδίσει τις μεγάλες αεραγωγούς. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να προκαλέσει συλλογή υγρού γύρω από τους πνεύμονες, καθιστώντας δυσκολότερο για την πληγείσα πνεύμονα να επεκτείνει πλήρως όταν εισπνέετε.
 • Βήχας με αίμα. Καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον αεραγωγό, το οποίο μπορεί να σας αναγκάσει να φτύνω αίμα (αιμόπτυση). Μερικές φορές η αιμορραγία μπορεί να γίνει σοβαρή. Θεραπείες είναι διαθέσιμες για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
 • Καρκίνος του πνεύμονα πόνου. Σύνθετη που απλώνεται στην επένδυση ενός πνεύμονος ή σε άλλη περιοχή του σώματος, όπως ενός οστού, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν νιώσετε πόνο. Ο πόνος μπορεί αρχικά να είναι ήπια και διαλείπουσα, αλλά μπορεί να γίνει σταθερή. Φάρμακα, ακτινοθεραπεία και άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει να σας κάνει πιο άνετα.
 • Υγρό στο θώρακα (υπεζωκοτική συλλογή). Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει συλλογή υγρού στο χώρο που περιβάλλει την πληγείσα πνεύμονα στην θωρακική κοιλότητα (πλευρικό διάστημα). Πλευριτική συλλογή μπορεί να προκύψει από την εξάπλωση του καρκίνου εκτός των πνευμόνων ή ως αντίδραση σε καρκίνο του πνεύμονα μέσα στους πνεύμονες. Υγρό συσσωρεύεται στο στήθος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι θεραπείες είναι διαθέσιμες για να στραγγίσει το υγρό από το στήθος σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ότι υπεζωκοτική συλλογή θα συμβεί ξανά.
 • . Καρκίνος που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση) καρκίνος του πνεύμονα συχνά εξαπλώνεται (μεθίσταται) σε άλλα μέρη του σώματος - συνήθως τον εγκέφαλο, τα οστά, το ήπαρ και τα επινεφρίδια. Καρκίνος που spreads μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, πονοκέφαλοι, ή άλλα σημεία και συμπτώματα ανάλογα με το όργανο επηρεάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες για τις απομονωμένες μετάσταση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ο στόχος της θεραπείας για μετάσταση είναι μόνο για να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα.
 • Θάνατος. Δυστυχώς, τα ποσοστά επιβίωσης για τους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ χαμηλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι θανατηφόρα. Οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μια θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει τις πιθανότητές σας για την επιβίωση μαζί σας.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Αν έχετε σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν, ξεκινήστε να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να αναφέρεται πιθανότατα σε έναν ειδικό. Ειδικοί που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οι γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγοι)
 • Οι γιατροί που τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών των πνευμόνων (πνευμονολόγους)
 • Οι γιατροί που χρησιμοποιούν την ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγοι ακτινοβολία)
 • Οι χειρουργοί που λειτουργούν στους πνεύμονες (Θωρακοχειρουργούς)
 • Οι γιατροί που την αντιμετώπιση των σημείων και συμπτωμάτων του καρκίνου και της θεραπείας του καρκίνου (ειδικοί της Παρηγορητικής Αγωγής)

Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Για να σας βοηθήσει να πάρετε έτοιμοι, προσπαθήστε να:

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση. Σημείωση όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που παίρνετε.
 • Συγκεντρώστε τα ιατρικά σας αρχεία. Εάν είχατε μια ακτινογραφία θώρακος ή μια σάρωση γίνεται από ένα διαφορετικό γιατρό, να προσπαθήσει να επιτύχει αυτό το αρχείο και να το φέρει στο ραντεβού σας.
 • Εξετάζει τη λήψη ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για να ρωτήσει εάν έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα
Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση του χρόνου εξαντλούνται. Για τον καρκίνο του πνεύμονα, ορισμένα βασικά ερωτήματα που υποβάλλουν περιλαμβάνουν:

 • Τι είδους καρκίνο του πνεύμονα έχω;
 • Μπορώ να δω την ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία που δείχνει τον καρκίνο μου;
 • Τι προκαλεί βραχνάδα μου;
 • Τι είναι το στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα μου;
 • Θα χρειαστώ περισσότερες δοκιμές;
 • Έχει καρκίνο μου εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός μου;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
 • Θα οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θεραπείας θεραπεύσει τον καρκίνο μου;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κάθε θεραπείας;
 • Είναι μια θεραπεία που νομίζετε ότι είναι καλύτερο για μένα;
 • Υπάρχει όφελος αν κόψετε το κάπνισμα τώρα;
 • Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας στην κατάστασή μου;
 • Τι γίνεται αν δεν θέλω θεραπεία;
 • Υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα Βιώνω εκεί;
 • Μπορώ να εγγραφούν σε μια κλινική δοκιμή;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Τι θα το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε άλλα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Είναι έτοιμη να απαντήσει μπορεί να επιτρέψει περισσότερο χρόνο αργότερα για να καλύψει και άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσει. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε είδατε για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως έχετε συριγμό κατά την αναπνοή;
 • Έχετε βήχα που αισθάνεται σαν να είστε καθάριζα το λαιμό σας;
 • Έχετε ποτέ διαγνωστεί με εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;
 • Μην παίρνετε φάρμακα για δύσπνοια;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Δοκιμές υγιών ατόμων για τον καρκίνο του πνεύμονα
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι κατά πόσον τα άτομα χωρίς σημεία ή συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για τη νόσο. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές με την εύρεση του καρκίνου νωρίτερα, όταν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία. Όμως, άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα συχνά αποκαλύπτει πιο ευνοϊκές συνθήκες που απαιτούν επεμβατική εξέταση και εκθέτουν τους ανθρώπους σε περιττούς κινδύνους.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των γιατρών. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθορίσει ποιοι τύποι των δοκιμών μπορεί να είναι χρήσιμη και που θα ωφεληθούν από προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Εν τω μεταξύ, μιλήστε με το γιατρό σας, αν είστε ανησυχούν για τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα. Μαζί μπορείτε να καθορίσετε στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου σας και να αποφασίσετε εάν δοκιμές διαλογής είναι κατάλληλη για εσάς.

Εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Αν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του πνεύμονα, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια σειρά δοκιμών για να ψάξουν για τα καρκινικά κύτταρα και να αποκλείσει άλλες συνθήκες. Για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Μια εικόνα ακτίνων Χ από τους πνεύμονές σας μπορεί να αποκαλύψει μια ανώμαλη μάζα ή οζίδιο. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει μικρές βλάβες στους πνεύμονές σας που δεν μπορεί να ανιχνευθεί σε μια ακτινογραφία.
 • Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων. Αν έχετε βήχα και παραγωγή πτυέλων, κοιτάζοντας το πτυέλων κάτω από το μικροσκόπιο μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει την παρουσία καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.
 • Δείγμα ιστού (βιοψία). Ένα δείγμα των ανώμαλων κυττάρων μπορεί να απομακρυνθεί με μια διαδικασία που ονομάζεται βιοψία. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια βιοψία σε μια σειρά από τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της βρογχοσκόπησης, κατά την οποία ο γιατρός σας εξετάζει παθολογικές περιοχές των πνευμόνων σας χρησιμοποιώντας ένα φωτισμένο σωλήνα που πέρασε κάτω από το λαιμό σας και στους πνεύμονές σας? Mediastinoscopy, κατά την οποία μια τομή γίνεται στη βάση του λαιμού σας και χειρουργικά εργαλεία εισάγονται πίσω από το στέρνο σας να λαμβάνουν δείγματα ιστών από λεμφαδένες? και βιοψία βελόνων, στα οποία ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ή CT εικόνες να καθοδηγήσει μια βελόνα μέσω του θωρακικού τοιχώματος και μέσα στον ιστό των πνευμόνων για τη συλλογή ύποπτες κύτταρα. Ένα δείγμα βιοψίας μπορεί επίσης να ληφθούν από λεμφαδένες ή σε άλλες περιοχές, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, όπως το συκώτι σας.

Σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα
Μόλις ο καρκίνος των πνευμόνων σας έχει διαγνωστεί, ο γιατρός σας θα εργαστεί για να καθοριστεί η έκταση ή το στάδιο, του καρκίνου σας. Το στάδιο του καρκίνου σας βοηθάει εσάς και το γιατρό σας να αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η πλέον κατάλληλη.

Δοκιμές στάσης μπορούν να συμπεριλαμβάνουν διαδικασίες απεικόνισης που επιτρέπουν στο γιατρό σας να ψάξουν για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τους πνεύμονές σας. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI), τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και σπινθηρογραφήματα οστών. Δεν είναι κάθε δοκιμή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο, έτσι ώστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το ποια διαδικασία είναι σωστό για εσάς.

Στάδια του καρκίνου του πνεύμονα

 • Στάδιο Ι. Ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον πνεύμονα και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Ο όγκος είναι γενικά μικρότερη από 2 ίντσες (5 εκατοστά) σε ολόκληρη.
 • Στάδιο II. Ο όγκος σε αυτό το στάδιο μπορεί να έχουν αυξηθεί μεγαλύτερο από 2 εκατοστά, ή μπορεί να είναι ένα μικρότερο όγκο που περιλαμβάνει κοντινές δομές, όπως το θωρακικό τοίχωμα, το διάφραγμα ή η επένδυση γύρω από τους πνεύμονες (υπεζωκότα). Καρκίνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.
 • Στάδιο III. Ο όγκος σε αυτό το στάδιο μπορεί να έχει μεγαλώσει πολύ μεγάλο και εισέβαλε άλλα όργανα κοντά στους πνεύμονες. Ή το στάδιο αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα μικρότερο όγκο που συνοδεύεται από τα καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες πιο μακριά από τους πνεύμονες.
 • Στάδιο IV. Καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του πνεύμονα επηρεάζεται στο άλλο πνεύμονα ή και σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι μερικές φορές περιγράφεται ως περιορισμένη ή εκτεταμένη. Περιορισμένη υποδεικνύει ο καρκίνος είναι περιορισμένος σε ένα πνεύμονα. Εκτεταμένες δηλώνει ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του ενός πνεύμονα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Εσείς και ο γιατρός σας να επιλέξετε ένα σχέδιο θεραπείας του καρκίνου βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η γενική υγεία σας, τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας, και τις προτιμήσεις σας. Επιλογές τυπικά περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε να μην υποβληθούν σε θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι οι παρενέργειες της θεραπείας θα αντισταθμίζονται από τα δυνητικά οφέλη. Όταν αυτή είναι η περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη φροντίδα άνεση για την αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων του καρκίνου προκαλεί, όπως πόνο ή δυσκολία στην αναπνοή.

Επιλογές θεραπείας για μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
Στάδιο Κοινή επιλογές
Εγώ Χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία μερικές φορές
II Χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία
III Συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, χημειοθεραπεία μόνη της, μερικές φορές χειρουργική επέμβαση με βάση τα αποτελέσματα των άλλων θεραπειών
IV

Χημειοθεραπεία, στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία, κλινικές δοκιμές, υποστηρικτική φροντίδα

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους καρκίνους του πνεύμονα μικρό κελί
Στάδιο Κοινή επιλογές
Εγώ Χειρουργική επέμβαση, όταν είναι δυνατόν, αλλά συνήθως σε συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας
II Συνδυασμένη χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία
III Συνδυασμένη χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, οι κλινικές δοκιμές, υποστηρικτική φροντίδα
IV Χημειοθεραπεία, οι κλινικές δοκιμές, υποστηρικτική φροντίδα

Χειρουργική
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο χειρουργός σας εργάζεται για να αφαιρέσει τον καρκίνο του πνεύμονα και ένα περιθώριο υγιούς ιστού. Διαδικασίες για την αφαίρεση του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Σφήνας εκτομή να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του πνεύμονα που περιέχει τον όγκο, μαζί με ένα περιθώριο του υγιούς ιστού
 • Τμηματική εκτομή για να απομακρυνθεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του πνεύμονα, αλλά όχι μια ολόκληρη λοβού
 • Λοβεκτομή να αφαιρέσετε όλο το λοβό του ενός πνεύμονα
 • Πνευμονεκτομή για να αφαιρέσετε μια ολόκληρη πνεύμονα

Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας μπορεί επίσης αφαίρεση λεμφαδένων από το στήθος σας, προκειμένου να τους ελέγξει για σημάδια του καρκίνου.

Του πνεύμονα χειρουργική επέμβαση καρκίνου ενέχει κινδύνους, όπως αιμορραγία και μόλυνση. Αναμείνετε να αισθανθείτε δύσπνοια μετά από χειρουργική επέμβαση πνεύμονα. Αν αφαιρεθεί ένα τμήμα του πνεύμονα, που παραμένουν στους ιστούς των πνευμόνων θα επεκτείνει την πάροδο του χρόνου και να το καταστήσει ευκολότερο να αναπνέουμε. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αναπνευστική θεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσω της αναπνοής ασκήσεις για να βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας.

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ένα ή περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να δοθεί μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας (ενδοφλέβια) ή λαμβάνονται από το στόμα. Ένας συνδυασμός των φαρμάκων συνήθως δίνεται σε μια σειρά θεραπειών επί μία περίοδο εβδομάδων ή μηνών, με ενδιάμεσα διαλείμματα, έτσι ώστε να μπορεί να ανακτήσει.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του πνεύμονα ή ως πρόσθετη θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελαττώσει τις παρενέργειες του καρκίνου σας.

Ακτινοθεραπεία
Η θεραπεία ακτινοβολίας χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες που κινούνται, όπως οι ακτίνες Χ, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να απευθύνεται σε καρκίνο του πνεύμονα σας έξω από το σώμα σας (εξωτερική ακτινοβολία) ή μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε βελόνες, σπόρους ή καθετήρες και τοποθετείται μέσα στο σώμα σας κοντά στον καρκίνο (βραχυθεραπεία).

Ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Μερικές φορές είναι χορηγηθεί την ίδια στιγμή, όπως χημειοθεραπεία.

Για τα άτομα με καρκίνους του πνεύμονα που είναι πολύ μικρή, μια επιλογή είναι στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος. Αυτή η μορφή της ακτινοβολίας στοχεύει πολλές δέσμες ακτινοβολίας από τις διαφορετικές γωνίες στο καρκίνο του πνεύμονα. Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος ολοκληρώνεται συνήθως σε μία ή λίγες θεραπείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της χειρουργικής επέμβασης για μικρούς όγκους.

Στοχευμένη θεραπεία με το φάρμακο
Στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες θεραπείες για τον καρκίνο που λειτουργούν με τη στόχευση συγκεκριμένων ανωμαλίες σε καρκινικά κύτταρα. Στοχευμένες επιλογές θεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Bevacizumab (Avastin). Bevacizumab σταματά ενός όγκου από τη δημιουργία ενός νέου παροχή αίματος. Αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με όγκους μπορεί να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον όγκο, επιτρέποντας να αναπτυχθεί. Bevacizumab είναι συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και έχει εγκριθεί για προηγμένες και υποτροπιάζοντα μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η bevacizumab ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας, θρόμβων αίματος και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Η erlotinib (Tarceva). Ερλοτινίμπη αναστέλλει χημικές ουσίες που σηματοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται και διαιρούνται. Η erlotinib έχει εγκριθεί για ανθρώπους με προηγμένες και υποτροπιάζοντα μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι δεν έχουν βοηθηθεί από τη χημειοθεραπεία. Τα κύτταρα που λαμβάνονται από καρκίνο των πνευμόνων σας θα δοκιμαστεί για να δούμε αν αυτό το φάρμακο είναι πιθανό να σας βοηθήσει. Η erlotinib παρενέργειες περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα και η διάρροια. Οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν από την erlotinib σε ό, τι οι μη καπνιστές.
 • Crizotinib (xalkori). Crizotinib μπλοκ χημικές ουσίες που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και να ζουν περισσότερο από τα φυσιολογικά κύτταρα. Crizotinib έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα του οποίου καρκινικά κύτταρα έχουν μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη. Μια ειδική εργαστηριακή δοκιμή με τη χρήση των καρκινικών κυττάρων σας καθορίζει εάν τα κύτταρά σας έχουν αυτή τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη. Crizotinib παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία και προβλήματα όρασης, όπως διπλωπία ή θολή όραση.

Κλινικές δοκιμές
Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες των πειραματικών θεραπειών κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί να ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε μια κλινική δοκιμή, εάν θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν λειτουργούν ή αν θεραπευτικές επιλογές σας είναι περιορισμένες. Οι θεραπείες μελετήθηκε σε μια κλινική δοκιμή μπορεί να είναι οι τελευταίες καινοτομίες, αλλά δεν εγγυώνται μια θεραπεία. Σταθμίζουν προσεκτικά τις επιλογές θεραπείας σας με το γιατρό σας. Η συμμετοχή σας σε μια κλινική δοκιμή μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στο μέλλον.

Η υποστηρικτική φροντίδα
Όταν θεραπείες προσφέρουν μικρή πιθανότητα για θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αποφύγετε σκληρές θεραπείες και να επιλέξουν για την υποστηρικτική φροντίδα αντ 'αυτού. Εάν λαμβάνετε υποστηρικτική φροντίδα, ο γιατρός σας μπορεί να μεταχειριστεί τα σημάδια και τα συμπτώματα για να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα, αλλά δεν θα λάβουν θεραπεία με σκοπό τον τερματισμό του καρκίνου σας. Υποστηρικτική φροντίδα, η οποία καλείται επίσης παρηγορητική φροντίδα, σας επιτρέπει να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας χωρίς να υπομείνει τη θεραπεία ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας.

Σε μια μελέτη, τα άτομα με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα αμέσως μετά τη διάγνωση τους, έζησαν περισσότερο από εκείνους που συνέχισαν με θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Εκείνοι που λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα ανέφεραν βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ζωής. Επέζησαν, κατά μέσο όρο, σχεδόν τρεις μήνες περισσότερο από ό, τι εκείνες που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αντιμέτωποι με δύσπνοια
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα εμπειρία δύσπνοια σε κάποιο σημείο στην πορεία της νόσου. Θεραπείες, όπως συμπληρωματικό οξυγόνο, και τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα, αλλά δεν είναι πάντα αρκετό. Για να αντιμετωπίσει δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να βοηθήσει να:

 • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Αίσθημα δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά ο φόβος και το άγχος μόνο να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσει. Όταν αρχίσετε να νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή, προσπαθούν να διαχειριστούν το φόβο, επιλέγοντας μια δραστηριότητα που σας βοηθά να χαλαρώσετε. Ακούστε μουσική, φανταστείτε το αγαπημένο μέρος για τις διακοπές σας, σκέπτομαι ή να πει μια προσευχή.
 • Βρείτε μια άνετη θέση. Μπορεί να βοηθήσει να κλίνει προς τα εμπρός όταν αισθάνεστε δυσκολία στην αναπνοή.
 • Έμφαση στην αναπνοή σας. Όταν αισθάνεστε δυσκολία στην αναπνοή, το μυαλό σας να επικεντρωθεί στην αναπνοή σας. Αντί να προσπαθεί να γεμίσει τους πνεύμονές σας με αέρα, επικεντρώνονται στην κίνηση των μυών που ελέγχουν το διάφραγμα σας. Προσπαθήστε να αναπνέετε από σφιγμένα χείλη και βηματοδότησης αναπνοές σας με τη δραστηριότητά σας.
 • Εξοικονομήστε ενέργεια σας για το τι είναι σημαντικό. Εάν είστε δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να κουράζονται εύκολα. Κόψτε τις μη απαραίτητες εργασίες από την ημέρα σας, ώστε να μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια σας για το τι πρέπει να γίνει.
 • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένα δροσερό δωμάτιο μπορεί να αισθάνεται πιο εύκολο να αναπνεύσει.
 • Καθίστε κοντά σε ένα παράθυρο. Καθιστή ή ξαπλωμένη με έναν τρόπο που σας επιτρέπει να δείτε ένα παράθυρο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο περιορίζεται όταν αισθάνεστε δυσκολία στην αναπνοή.
 • Στόχος έναν ανεμιστήρα προς το πρόσωπό σας. Ένας ανεμιστήρας που φυσάει στο πρόσωπό σας μπορεί να αισθάνεται πιο εύκολο να αναπνεύσει.
 • Τρώτε αρκετά μικρά γεύματα κάθε μέρα. Αντί μερικά μεγαλύτερα γεύματα, να τρώτε πολλά μικρά γεύματα όλη την ημέρα.
 • Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστος. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο, μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα ή άλλες μεθόδους που μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο εύκολη.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε δύσπνοια ή αν τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Εάν ο γιατρός σας σας έχει πει ότι ο καρκίνος των πνευμόνων σας δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να μπει στον πειρασμό να στραφούν σε συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική για τις απαντήσεις. Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο σας. Αλλά συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να συνδυάζονται συχνά με τη φροντίδα του γιατρού σας για να βοηθήσει να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους από συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ιατρών Θώρακος αξιολόγηση διαθέσιμες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες και διαπίστωσε ότι ορισμένες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, όπως οι εξής:

 • Ο βελονισμός. Σε μια συνεδρία βελονισμού, ένας εκπαιδευμένος ιατρός εισάγει μικρές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας. Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και την ευκολία της θεραπείας του καρκίνου παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και ξηροστομία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο βελονισμός έχει καμία επίδραση στον καρκίνο σας. Ο βελονισμός μπορεί να είναι ασφαλής όταν γίνεται από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία. Ρωτήστε το γιατρό σας για να συστήσει κάποιον στην κοινότητά σας. Αλλά ο βελονισμός δεν είναι ασφαλής αν έχετε χαμηλό αριθμό του αίματος ή λαμβάνετε αντιπηκτικά.
 • Ύπνωση. Ύπνωση είναι ένα είδος θεραπείας που σας βάζει σε μια έκσταση-όπως κράτος που μπορεί να είναι ξεκούραστη. Η ύπνωση γίνεται συνήθως από έναν θεραπευτή ο οποίος σας οδηγεί μέσα από ασκήσεις χαλάρωσης και σας ζητά να σκεφτείτε ευχάριστο και θετικές σκέψεις. Η ύπνωση μπορεί να μειώσει το άγχος, ναυτία και πόνο σε ανθρώπους με καρκίνο.
 • Μασάζ. Κατά τη διάρκεια ενός μασάζ, ένα μασάζ θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του για να ασκήσουμε πίεση στο δέρμα και τους μυς σας. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει το άγχος, αγωνία, την κούραση και τον πόνο σε άτομα με καρκίνο. Μερικοί θεραπευτές μασάζ είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να εργάζονται με άτομα που έχουν καρκίνο. Ρωτήστε το γιατρό σας για τα ονόματα των θεραπευτές μασάζ στην κοινότητά σας. Το μασάζ δεν πρέπει να βλάψει. Θεραπευτής σας δεν θα πρέπει να ασκήσει πίεση οπουδήποτε κοντά όγκου ή χειρουργικών τραυμάτων. Αποφύγετε έχοντας ένα μασάζ, αν αίματός σας είναι χαμηλή ή εάν παίρνετε αντιπηκτικά.
 • Διαλογισμός. Διαλογισμός είναι μια εποχή ήσυχη προβληματισμό στον οποίο θα επικεντρωθεί σε κάτι, όπως μια ιδέα, μια εικόνα ή ήχο. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το άγχος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρκίνο. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει με δική σας, ή μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευτές στην κοινότητά σας. Ζητήστε συστάσεις από την ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης ή τους φίλους και την οικογένειά σας.
 • Yoga. Yoga συνδυάζει ήπιες διατάσεις κινήσεις με τη βαθιά αναπνοή και διαλογισμό. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο ύπνο καλύτερα. Η γιόγκα είναι γενικά ασφαλείς όταν διδάσκονται από έναν εκπαιδευμένο δάσκαλο, αλλά δεν κάνουν καμία κινήσεις που βλάπτουν ή δεν αισθάνεται δεξιά. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν μαθήματα γιόγκα. Ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τις απόψεις σχετικά με μαθήματα γιόγκα που έχουν ληφθεί.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι καταστροφικές. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να συμβιβαστεί με τα συναισθήματά σας. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασής σας. Λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ενδυναμωμένη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Προσπαθήστε να:

 • Μάθετε τι πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του πνεύμονα. Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο των πνευμόνων σας να αισθάνεται άνετα αποφάσεις αποφάσεων για τη φροντίδα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το είδος του καρκίνου που έχετε, το στάδιο, τις επιλογές θεραπείας σας και τις παρενέργειές τους. Γράψτε τις ερωτήσεις και να τους ζητήσει στο επόμενο ραντεβού σας. Ζητήστε από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για πρόσθετες πηγές πληροφοριών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου απαντάει σε ερωτήσεις από το κοινό. Καλέστε στο 800-4-ΚΑΡΚΙΝΟΣ (800-422-6237). Ή επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου στο 800-227-2345.
 • . Να αναλάβει ενεργό ρόλο στη θεραπεία σας Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένοι και να αποθαρρύνονται, προσπαθήστε να μην αφήσετε τους άλλους - συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς σας ή το γιατρό σας - κάνουν σημαντικές αποφάσεις για εσάς. Πάρτε ενεργό ρόλο στη θεραπεία σας και να εργάζονται με τους γιατρούς σας να παίρνετε αποφάσεις φροντίδα της υγείας σας.
 • Κατασκευάστηκε ένα ισχυρό σύστημα στήριξης. Ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης σας βοηθά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες, όπως η κούραση και τον πόνο. Οι φίλοι και η οικογένεια ανησυχούν για εσάς και θέλουν να βοηθήσουν, έτσι ώστε να μάθουν να δεχθεί βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Μένοντας συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την ασθένειά σας, και σας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ελπίδες και τους φόβους σας. Μερικές φορές θα αισθανθείτε σαν φίλους και την οικογένειά σας δεν μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά σας και αν δεν είχα τον καρκίνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ομάδες υποστήριξης - τόσο στην κοινότητά σας και στο Διαδίκτυο - μπορεί να είναι μια καλή πηγή για πρακτικές πληροφορίες και υποστήριξη. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε ότι έχετε αναπτύξει βαθιά και μακροχρόνιους δεσμούς με τους ανθρώπους που περνούν τα ίδια πράγματα που είναι.
 • Θέστε λογικούς στόχους. Έχοντας στόχους σας βοηθά να αισθάνονται σε έλεγχο και μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση του σκοπού. Αλλά μην επιλέγουν τους στόχους, δεν μπορείτε ενδεχομένως να φτάσει. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εργαστεί 40 ώρες την εβδομάδα, για παράδειγμα, αλλά ίσως να είναι σε θέση να εργαστούν τουλάχιστον το ήμισυ του χρόνου. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Πάρτε το χρόνο για τον εαυτό σας. Τρώγοντας καλά, να χαλαρώσετε και να πάρει αρκετό υπόλοιπο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και την κούραση του καρκίνου. Επίσης, προγραμματίζουν το μέλλον για τους νεκρούς χρόνους, όταν μπορεί να χρειαστεί να ξεκουραστούν περισσότερο ή να περιορίσει αυτό που κάνεις.
 • Παραμείνετε δραστήριοι. Η διάγνωση του καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τα πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε. Για το μεγαλύτερο μέρος, αν αισθάνεστε αρκετά καλά για να κάνουμε κάτι, να προχωρήσει και να το κάνουμε.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σας εάν:

 • Μην καπνίζετε. Εάν δεν έχετε καπνίσει, δεν ξεκινούν. Συζητήστε με τα παιδιά σας για να μην το κάπνισμα, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν πώς να αποφύγει αυτό το σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Ξεκινήστε συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος με τα παιδιά σας από νωρίς, ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν στην πίεση των συνομηλίκων.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Σταματήστε το κάπνισμα τώρα. Εγκατάλειψη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και αν έχετε καπνίσει για χρόνια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές και να σταματήσουν το κάπνισμα ενισχύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι επιλογές περιλαμβάνουν προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, τα φάρμακα και τις ομάδες υποστήριξης.
 • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Εάν ζείτε ή εργάζεστε με έναν καπνιστή, τον προέτρεπε να το κόψει. Τουλάχιστον, ζητήστε του να καπνίζουν έξω. Αποφύγετε περιοχές όπου οι άνθρωποι καπνίζουν, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, και να αναζητήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος επιλογές.
 • Δοκιμάστε το σπίτι σας για το ραδόνιο. Έχουν τα επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας ελέγχονται, ειδικά αν ζείτε σε μια περιοχή όπου το ραδόνιο είναι γνωστό ότι είναι ένα πρόβλημα. Τα υψηλά επίπεδα ραδονίου μπορεί να θεραπευθεί για να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλή. Για πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο του ραδονίου, επικοινωνήστε με το τοπικό τμήμα της δημόσιας υγείας ή ένα τοπικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ζώνης του πνεύμονα σας.
 • Αποφύγετε καρκινογόνες ουσίες κατά την εργασία. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες κατά την εργασία. Ακολουθήστε τις προφυλάξεις του εργοδότη σας. Για παράδειγμα, εάν σας δοθεί μια μάσκα προσώπου για την προστασία του, πάντα να φοράτε. Ρωτήστε το γιατρό σας τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας στην εργασία. Ο κίνδυνος για βλάβη στους πνεύμονες σε καρκινογόνες ουσίες από το χώρο εργασίας αυξάνεται αν καπνίζετε.
 • Φάτε μια διατροφή γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή με μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Τρόφιμα πηγές βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι καλύτερα. Αποφύγετε τη λήψη μεγάλων δόσεων των βιταμινών σε μορφή χαπιού, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ελπίζουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε βαρείς καπνιστές τους έδωσε βήτα καροτένιο συμπληρώματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα συμπληρώματα πραγματικότητα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου στους καπνιστές.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Περιορίστε τον εαυτό σας με ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα ή δύο ποτά την ημέρα αν είστε άνδρας. Όποιος ηλικίας 65 ετών και άνω θα πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.
 • Άσκηση. Στόχος για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα συνδυασμό της μέτριας και έντονης δραστηριότητας. Ελέγξτε με το γιατρό σας πρώτα εάν δεν είστε ήδη τακτική άσκηση. Ξεκινήστε αργά και να συνεχίσει την προσθήκη περισσότερων δραστηριοτήτων. Ποδηλασία, το κολύμπι και το περπάτημα είναι καλές επιλογές. Προσθέστε την άσκηση όλη την ημέρα σας - πάρκο πιο μακριά από την εργασία και να περπατήσετε την υπόλοιπη τρόπο ή να λάβει τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Η προπόνηση δύναμης είναι επίσης σημαντική. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Βλέπε επίσης