ΧΑΠ

Ορισμός

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που ροή αέρα μπλοκ και κάνει την αναπνοή δύσκολη.

Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο κοινές συνθήκες που συνθέτουν ΧΑΠ. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων σας, που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας. Το εμφύσημα συμβαίνει όταν η θύλακες αέρα (κυψελίδες) στο τέλος των μικρότερων διόδων αέρα (βρογχιόλια) στους πνεύμονες σταδιακά καταστρέφονται.

Βλάβη στους πνεύμονές σας από ΧΑΠ δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση περαιτέρω ζημία.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι την σημαντική βλάβη στους πνεύμονες έχει συμβεί, και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Για τη χρόνια βρογχίτιδα, το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας που έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη. Άλλα σημεία και συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν:

 • Δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας
 • Συριγμός
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Έχοντας να καθαρίσετε το λαιμό σας πρώτο πράγμα το πρωί, λόγω της υπερβολικής βλέννας στους πνεύμονες σας
 • Ένα χρόνιο βήχα που παράγει πτύελα που μπορεί να είναι σαφής, λευκό, κίτρινο ή πρασινωπό
 • Μπλε χείλη ή κρεβάτια νύχι (κυάνωση)
 • Οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Ακούσια απώλεια βάρους (σε μεταγενέστερα στάδια)

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν επεισόδια ονομάζονται εξάρσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα τους επιδεινώνονται και να διαρκέσει για μέρες ή και περισσότερο.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

ΧΑΠ. Αιτίες της απόφραξης των αεροφόρων οδών.
ΧΑΠ. Αιτίες της απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Ωστόσο, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η ΧΑΠ εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που εκτίθενται σε αναθυμιάσεις από την καύση καυσίμων για το μαγείρεμα και τη θέρμανση σε ανεπαρκώς αεριζόμενους σπίτια. Μόνο περίπου το 20 τοις εκατό των χρόνιων καπνιστών αναπτύξουν ΧΑΠ. Μερικοί καπνιστές να αναπτύξουν λιγότερο συχνές παθήσεις των πνευμόνων. Μπορούν να διαγνωσθεί λανθασμένα ως έχει ΧΑΠ μέχρι μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση γίνεται.

Πώς επηρεάζονται οι πνεύμονές σας
Air ταξιδεύει κάτω τραχεία σας (τραχεία) και στους πνεύμονές σας μέσα από δύο μεγάλους σωλήνες (βρόγχοι). Μέσα πνεύμονές σας, αυτοί οι σωλήνες χωρίζουν πολλές φορές - όπως τα κλαδιά ενός δέντρου - σε πολλά μικρότερα σωλήνες (βρογχιόλια), που απολήγουν σε ομάδες από μικροσκοπικά θύλακες αέρα (κυψελίδες). Οι θύλακες αέρα έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα γεμάτα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία). Το οξυγόνο του αέρα που εισπνέουμε περνά σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία και εισέρχεται στο αίμα σας. Την ίδια στιγμή, το διοξείδιο του άνθρακα - ένα αέριο που είναι ένα προϊόν αποβλήτων του μεταβολισμού - εκπνέεται.

Οι πνεύμονές σας να επικαλεστεί την φυσική ελαστικότητα των βρογχικών σωλήνων και θύλακες αέρα για να αναγκάσει αέρα έξω από το σώμα σας. ΧΑΠ οδηγεί στο να χάνουν την ελαστικότητά τους και εν μέρει κατάρρευση, η οποία αφήνει λίγο αέρα παγιδευτεί στους πνεύμονές σας όταν εκπνέετε.

Αιτίες της απόφραξης των αεραγωγών

 • Εμφύσημα. Αυτή η ασθένεια των πνευμόνων προκαλεί την καταστροφή των εύθραυστων τοιχωμάτων και τις ελαστικές ίνες των κυψελίδων. Μικρές Airways κατάρρευση όταν εκπνέετε, αλλοιώνοντας ροή του αέρα από τους πνεύμονές σας.
 • Η χρόνια βρογχίτιδα. Σε αυτή την κατάσταση, βρόγχων σας γίνει φλεγμονή και στένωση και οι πνεύμονές σας παράγει περισσότερη βλέννα, η οποία μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω τις μειωθεί σωλήνες. Μπορείτε να αναπτύξετε ένα χρόνιο βήχα προσπαθεί να καθαρίσει τους αεραγωγούς σας.

Ο καπνός του τσιγάρου και άλλα ερεθιστικά
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βλάβη των πνευμόνων που οδηγεί στην ΧΑΠ προκαλείται από μακροχρόνια κάπνισμα τσιγάρων. Αλλά υπάρχουν πιθανόν άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΧΑΠ, όπως μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο, επειδή μόνο περίπου 20 τοις εκατό των καπνιστών αναπτύξουν ΧΑΠ.

Άλλα ερεθιστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του καπνού πούρων, το παθητικό κάπνισμα, καπνός σωλήνων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση στο χώρο εργασίας σε σκόνη, καπνό ή αναθυμιάσεις.

Άλφα-1-αντιθρυψίνης
Σε περίπου 1 τοις εκατό των ατόμων με ΧΑΠ, τα αποτελέσματα της νόσου από μια γενετική διαταραχή που προκαλεί χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-1-αντιτρυψίνη. Άλφα-1-αντιθρυψίνης (ΑΑΤ) γίνεται στο ήπαρ και εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων. Άλφα-1-αντιθρυψίνης ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, καθώς και στους πνεύμονες. Βλάβες στο ήπαρ μπορεί να συμβεί σε βρέφη και παιδιά, όχι μόνο ενήλικες με μακρά ιστορία κάπνισμα. Για ενήλικες με ΧΑΠ σχετίζονται με την ανεπάρκεια ΑΑΤ, οι θεραπευτικές επιλογές είναι τα ίδια με εκείνα για τα άτομα με περισσότερο κοινούς τύπους της ΧΑΠ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση της ΑΑΤ λείπει πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στους πνεύμονες.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ΧΑΠ, περιλαμβάνουν:

 • Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι η μακροπρόθεσμη κάπνισμα. Τα περισσότερα χρόνια που καπνίζουν και τα περισσότερα πακέτα που καπνίζουν, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος σας. Καπνιστές πίπας, οι καπνιστές πούρων, οι καπνιστές μαριχουάνας και οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες από το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης σε κίνδυνο.
 • Άτομα με άσθμα που καπνίζουν. Ο συνδυασμός του άσθματος, χρόνιας νόσου των αεραγωγών, και το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ΧΑΠ ακόμη περισσότερο.
 • Επαγγελματική έκθεση σε σκόνες και χημικά. Μακροχρόνια έκθεση σε χημικές αναθυμιάσεις, ατμοί και σκόνη στο χώρο εργασίας μπορεί να ερεθίσει και να ερεθίζει τους πνεύμονες σας.
 • Ηλικία. ΧΑΠ αναπτύσσεται αργά το πέρασμα των ετών, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τουλάχιστον 35 έως 40 ετών, όταν τα συμπτώματα αρχίζουν.
 • Γενετική. Μια ασυνήθιστη γενετική διαταραχή που είναι γνωστή ως άλφα-1-αντιθρυψίνης ανεπάρκεια είναι η πηγή μερικές περιπτώσεις της ΧΑΠ. Άλλοι γενετικοί παράγοντες που ενδέχεται να κάνουν ορισμένες καπνιστές πιο επιρρεπή στην ασθένεια.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού. Άτομα με ΧΑΠ είναι πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και πνευμονία. Κάθε αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολο να αναπνεύσει και να παράγουν περαιτέρω βλάβη στον ιστό των πνευμόνων. Ένα ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης και η τακτική εμβολιασμού κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων λοιμώξεων.
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση. ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση).
 • Καρδιακά προβλήματα. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, η ΧΑΠ αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής.
 • Ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι καπνιστές με χρόνια βρογχίτιδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα από ό, τι οι καπνιστές που δεν έχουν χρόνια βρογχίτιδα.
 • Κατάθλιψη. Δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σας κρατήσει από το να κάνουν δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε. Και ασχολούνται με σοβαρή ασθένεια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε λυπημένοι ή ανήμπορος ή νομίζετε ότι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας υποψιάζεται ότι έχετε ΧΑΠ, τότε μάλλον θα πρέπει να αναφέρονται σε ένα πνευμονολόγο, ένας γιατρός που ειδικεύεται στις διαταραχές του πνεύμονα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από τον διορισμό σας, ίσως να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Ποια τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε; Πότε άρχισες να αρχίσω;
 • Αυτό που κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα; Καλύτερα;
 • Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σας έχουν ΧΑΠ;
 • Είχατε οποιαδήποτε θεραπεία για τη ΧΑΠ; Αν ναι, τι ήταν αυτό και το έκανε να βοηθήσει;
 • Έχετε ποτέ λάβει β-αναστολείς για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την καρδιά σας;
 • Είσαι που υποβάλλονται σε θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Μπορεί να θέλετε να έχετε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας συνοδεύσει στο ραντεβού σας. Συχνά, τα δύο σύνολα αυτιά είναι καλύτερα από ένα, όταν μαθαίνετε για ένα πολύπλοκο ιατρικό πρόβλημα, όπως η ΧΑΠ. Πάρτε τις σημειώσεις αν αυτό βοηθάει.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Πόσο καιρό είχατε ένα βήχα;
 • Να έχετε δυσκολία στην αναπνοή εύκολα;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε συριγμό όταν αναπνέετε;
 • Μήπως εσείς ή έχετε ποτέ καπνίσει τσιγάρα;
 • Θα θέλατε να βοηθήσει στην εγκατάλειψη;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Η ΧΑΠ είναι συνήθως κακοί - Οι πρώην καπνιστές συχνά λένε ότι έχουν ΧΑΠ όταν στην πραγματικότητα έχουν μια άλλη λιγότερο συχνή πάθηση των πνευμόνων. Ομοίως, δεν είναι πολλά άτομα που πραγματικά δεν έχουν ΧΑΠ διαγνωστεί μέχρι η νόσος έχει προχωρήσει και οι παρεμβάσεις είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Την έκθεση στον καπνό.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Την έκθεση στον καπνό.

Εάν έχετε συμπτώματα της ΧΑΠ και ιστορικό έκθεσης σε ερεθιστικά του πνεύμονα - και ιδίως ο καπνός του τσιγάρου - ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις δοκιμές αυτές:

 • Τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Σπιρομέτρηση είναι η πιο κοινή τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, θα σας ζητηθεί να φυσήξει σε ένα μεγάλο σωλήνα που συνδέεται με ένα σπιρόμετρο. Το μηχάνημα αυτό μετρά πόσο αέρα τους πνεύμονές σας μπορεί να κρατήσει και πόσο γρήγορα μπορείτε να φυσήξει τον αέρα από τους πνεύμονές σας. Σπιρομέτρηση ΧΑΠ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και πριν έχετε συμπτώματα της νόσου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και να παρακολουθεί το πόσο καλά θεραπεία λειτουργεί.
 • Ακτινογραφία θώρακος. Μία ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει εμφύσημα, μία από τις κύριες αιτίες της ΧΑΠ. Μια ακτινογραφία μπορεί επίσης να αποκλείσει άλλα προβλήματα του πνεύμονα ή καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Αξονική τομογραφία. Μια αξονική τομογραφία των πνευμόνων σας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εμφύσημα και να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση για τη ΧΑΠ. Αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα με ΧΑΠ από ό, τι είναι μεταξύ εκείνων που κάπνιζαν, αλλά δεν αναπτύσσουν ΧΑΠ.
 • Αρτηριακή αερίων αίματος ανάλυσης δεδομένων της. Αυτή η εξέταση αίματος μετρά πόσο καλά τους πνεύμονές σας φέρνουν οξυγόνο στο αίμα σας και την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η διάγνωση της ΧΑΠ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Για όλα τα στάδια της νόσου, η αποτελεσματική θεραπεία είναι διαθέσιμα τα οποία μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα, να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών και των εξάρσεων, και να βελτιώσει την ικανότητά σας να ζήσουν μια δραστήρια ζωή.

Η διακοπή του καπνίσματος
Το πιο σημαντικό βήμα σε κάθε πρόγραμμα θεραπείας για τη ΧΑΠ είναι να σταματήσει όλες τις κάπνισμα. Είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει ΧΑΠ από να πάρει χειρότερα - η οποία μπορεί να μειώσει τελικά την ικανότητά σας να αναπνέει. Αλλά η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη. Και το έργο αυτό μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα τρομακτικό, αν έχετε προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα και ηττήθηκαν. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσει, καθώς και το πώς να χειριστεί τις υποτροπές. Είναι επίσης μια καλή ιδέα για να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, όποτε είναι δυνατόν.

Φάρμακα
Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορα είδη των φαρμάκων για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της ΧΑΠ. Μπορείτε να πάρετε κάποια φάρμακα σε τακτική βάση και άλλα, όπως απαιτείται:

 • Τα βρογχοδιασταλτικά Αυτά τα φάρμακα -. Το οποίο συνήθως έρχονται σε μια συσκευή εισπνοής - χαλάρωση των μυών γύρω από τους αεραγωγούς σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και να διευκολύνετε την αναπνοή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου σας, μπορεί να χρειαστείτε μια βραχείας δράσης πριν από τις δραστηριότητες, ένα μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, ή και τα δύο.

  Βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικά περιλαμβάνουν αλβουτερόλη (ProAir ΗΡΑ, ΗΡΑ Ventolin, άλλοι), levalbuterol (XOPENEX), και ipratropium (Atrovent). Τα μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά περιλαμβάνουν τιοτρόπιο (Spiriva), σαλμετερόλη (Serevent), φορμοτερόλη (Foradil, Perforomist), arformoterol (Brovana), η ινδακατερόλη (Arcapta) και aclidinium (Tudorza).

 • Τα εισπνεόμενα στεροειδή. Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών και να βοηθήσει στην πρόληψη των παροξύνσεων. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μώλωπες, λοιμώξεις του στόματος και τη βραχνάδα. Αυτά τα φάρμακα είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους με συχνές παροξύνσεις της ΧΑΠ. Φλουτικαζόνη (Flovent) και βουδεσονίδη (Pulmicort) είναι παραδείγματα των εισπνεόμενων στεροειδών.
 • Συνδυασμός εισπνοής. Ορισμένα φάρμακα συνδυάζουν βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα στεροειδή. Salmeterol και fluticasone (Advair) και φορμοτερόλη και βουδεσονίδη (Symbicort) είναι παραδείγματα συσκευών εισπνοής συνδυασμού.
 • Προφορική στεροειδή. Για τους ανθρώπους που έχουν μέτρια ή σοβαρή οξεία επιδείνωση, από του στόματος στεροειδή αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της ΧΑΠ. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, ο καταρράκτης και αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.
 • Φωσφοδιεστεράσης-4 αναστολέων. Ένας νέος τύπος φαρμάκου που έχουν εγκριθεί για τα άτομα με σοβαρή ΧΑΠ είναι ροφλουμιλάστη (Daliresp), ένα φωσφοδιεστεράσης-4 αναστολέων. Αυτό το φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών και χαλαρώνει τους αεραγωγούς. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια και απώλεια βάρους.
 • Θεοφυλλίνη. Αυτό το πολύ φθηνό φάρμακο βοηθά στη βελτίωση της αναπνοής και αποτρέπει εξάρσεις. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ταχυκαρδία και τρόμος.
 • Αντιβιοτικά. Λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η οξεία βρογχίτιδα, πνευμονία και η γρίπη, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην καταπολέμηση οξείες παροξύνσεις. Το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη αποτρέπει εξάρσεις, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσον αυτό οφείλεται σε αντιβιοτική δράση του ή αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Θεραπείες του πνεύμονα
Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις πρόσθετες θεραπείες για τα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ΧΑΠ:

 • Θεραπεία με οξυγόνο. Εάν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα σας, μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο. Υπάρχουν πολλές συσκευές να παραδώσει το οξυγόνο στους πνεύμονες σας, συμπεριλαμβανομένων ελαφρύ, φορητές συσκευές που μπορείτε να πάρετε μαζί σας για να τρέξει τα θελήματα και να πάρει γύρω από την πόλη. Μερικά άτομα με ΧΑΠ οξυγόνο χρήση μόνο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων ή, ενώ στον ύπνο. Άλλοι χρησιμοποιούν το οξυγόνο όλη την ώρα. Θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και είναι το μόνο ΧΑΠ θεραπεία αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις ανάγκες και τις επιλογές σας.
 • Πνευμονική πρόγραμμα αποκατάστασης. Αυτά τα προγράμματα συνδυάζουν συνήθως την εκπαίδευση, προπόνηση, συμβουλές διατροφής και την παροχή συμβουλών. Θα συνεργαστεί με μια ποικιλία από ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης σας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Η πνευμονική αποκατάσταση μπορεί να ελαττώσει νοσοκομείο, να αυξήσει την ικανότητά σας να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με παραπομπή σε ένα πρόγραμμα.

Διαχείριση των παροξύνσεων
Ακόμη και με συνεχή θεραπεία, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε φορές, όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται για ημέρες ή εβδομάδες. Αυτό ονομάζεται οξεία παρόξυνση, και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική ανεπάρκεια, αν δεν λάβετε άμεση θεραπεία. Οι εξάρσεις μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη του αναπνευστικού, την ατμοσφαιρική ρύπανση, ή άλλες ωθήσεις της φλεγμονής. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε μια σταθερή αύξηση του βήχα, μια αλλαγή στη βλέννα σας ή αν έχετε έναν σκληρότερο χρόνο στην αναπνοή.

Όταν εξάρσεις συμβεί, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον φάρμακα (όπως τα αντιβιοτικά ή στεροειδή), συμπληρωματικού οξυγόνου ή θεραπεία στο νοσοκομείο. Μόλις τα συμπτώματα βελτιώνονται, θα θελήσετε να λάβουν μέτρα για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων, όπως είναι η λήψη εισπνεόμενων στεροειδών ή μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά, να πάρει ετήσιο εμβόλιο της γρίπης σας και την αποφυγή της ρύπανσης του αέρα όποτε είναι δυνατόν.

Χειρουργική
Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για μερικούς ανθρώπους με ορισμένες μορφές σοβαρό εμφύσημα που δεν βοήθησε αρκετά από τα φάρμακα και μόνο:

 • Του πνεύμονα χειρουργική επέμβαση μείωσης του όγκου. Σε αυτήν την χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί μικρές σφήνες των κατεστραμμένων ιστών του πνεύμονα. Αυτό δημιουργεί επιπλέον χώρο στη θωρακική κοιλότητα σας, έτσι ώστε το υπόλοιπο ιστό των πνευμόνων και του διαφράγματος εργαστούν πιο αποτελεσματικά. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και να παρατείνει την επιβίωση.
 • Μεταμόσχευση πνεύμονα. Μεταμόσχευση πνεύμονα μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένα άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η μεταμόσχευση μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να αναπνέει και να είναι ενεργός, αλλά είναι μια μεγάλη επιχείρηση που έχει σημαντικούς κινδύνους, όπως η απόρριψη του οργάνου, και υποχρεώνει να λάβει δια βίου ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν έχετε ΧΑΠ, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αισθάνονται καλύτερα και να επιβραδυνθεί η βλάβη στους πνεύμονές σας:

 • Τον έλεγχο της αναπνοής σας. Συζητήστε με το γιατρό σας ή αναπνευστική θεραπευτή για τις τεχνικές για την αναπνοή πιο αποτελεσματικά όλη την ημέρα. Επίσης, να είστε βέβαιος να συζητήσει θέσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν είστε δυσκολία στην αναπνοή.
 • Διαγραφή των αεραγωγών σας. Με ΧΑΠ, βλέννα τείνει να συγκεντρώσει σε μεταβάσεις αέρα σας και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαρίσει. Ελεγχόμενη βήχα, πίνοντας άφθονο νερό και τη χρήση ενός υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει.
 • Να ασκείστε τακτικά. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ασκήσει όταν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και την αντοχή σας και να ενισχύσει αναπνευστικών μυών σας.
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δύναμή σας. Αν είσαι λιποβαρής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα διατροφής. Εάν είστε υπέρβαροι, να χάσουν βάρος, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αναπνοή σας, ιδιαίτερα σε περιόδους άσκησης.
 • Αποφύγετε τον καπνό και τη ρύπανση του αέρα. Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος, είναι σημαντικό να αποφευχθεί χώρους όπου άλλοι καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονες. Άλλοι τύποι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί επίσης να ερεθίσουν τους πνεύμονες σας.
 • Δείτε το γιατρό σας τακτικά. Stick με το χρονοδιάγραμμα ραντεβού σας, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά. Είναι σημαντικό να παρακολουθεί σταθερά την λειτουργία των πνευμόνων σας. Και, να είστε βέβαιος να πάρει ετήσιο εμβόλιο της γρίπης σας, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορεί να επιδεινώσει ΧΑΠ σας. Ρωτήστε το γιατρό σας όταν χρειάζεστε την πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Ζώντας με ΧΑΠ μπορεί να είναι μια πρόκληση - ιδίως δεδομένου ότι γίνεται πιο δύσκολο να πιάσει την αναπνοή σας. Μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν ορισμένες δραστηριότητες που ίσχυαν κατά το παρελθόν. Οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να έχουν δυσκολία προσαρμογής σε ορισμένες από τις αλλαγές.

Μπορεί να βοηθήσει να μοιράζονται τους φόβους και τα συναισθήματά σας με την οικογένεια, τους φίλους και το γιατρό σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσει ενώνει μια ομάδα υποστήριξης για ανθρώπους με ΧΑΠ. Και μπορείτε να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών ή φαρμακευτική αγωγή εάν αισθάνεστε κατάθλιψη ή συγκλονισμένοι.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Σε αντίθεση με ορισμένες ασθένειες, η ΧΑΠ έχει μια σαφή αιτία και μια σαφή πορεία της πρόληψης. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα, και ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ΧΑΠ είναι να μην καπνίζετε - ή να σταματήσουν το κάπνισμα.

Εάν είστε ένας μακροπρόθεσμος καπνιστής, αυτές οι απλές δηλώσεις μπορεί να μην φαίνεται τόσο απλό, ειδικά αν έχετε δοκιμάσει εγκατάλειψη - μία, δύο ή πολλές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Είναι κρίσιμο να βρείτε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος που μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσουν για τα καλά. Είναι η καλύτερη ευκαιρία σας για την πρόληψη βλάβη στους πνεύμονές σας.

Επαγγελματική έκθεση σε χημικές αναθυμιάσεις και σκόνη είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ. Αν εργάζεστε με αυτό το είδος της ερεθιστικό των πνευμόνων, μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, όπως είναι η χρήση προστατευτικού αναπνευστικού εξοπλισμού.

Βλέπε επίσης