Πνευμονική υπέρταση

Ορισμός

Η πνευμονική υπέρταση είναι ένας τύπος της υψηλής αρτηριακής πίεσης που επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονες και η δεξιά πλευρά της καρδιάς σας.

Πνευμονική υπέρταση αρχίζει όταν μικροσκοπικές αρτηρίες στους πνεύμονες σας, που ονομάζεται πνευμονικές αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία στένωση, μπλοκάρει ή να καταστραφούν. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το αίμα να ρέει μέσω των πνευμόνων σας, και αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό των αρτηριών τους πνεύμονές σας. Καθώς η πίεση συσσωρεύεται, κάτω δεξιά θάλαμο της καρδιάς σας (δεξιά κοιλία) πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω των πνευμόνων σας, προκαλώντας τελικά μυ της καρδιάς σας για να αποδυναμώσει και τελικά αποτυγχάνουν.

Η πνευμονική υπέρταση είναι μια σοβαρή ασθένεια που επιδεινώνεται σταδιακά και μερικές φορές είναι μοιραία. Αν και η πνευμονική υπέρταση δεν είναι ιάσιμη, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες που μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης στα αρχικά της στάδια μπορεί να μην είναι αντιληπτή για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Πνευμονική υπέρταση συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), αρχικά κατά την άσκηση και, τελικά, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας
 • Κούραση
 • Ζάλη ή τάσεις λιποθυμίας (συγκοπή)
 • Πίεση στο στήθος ή πόνο
 • Πρήξιμο (οίδημα), στους αστραγάλους, τα πόδια σας και τελικά στην κοιλιά σας (ασκίτης)
 • Μπλε χρώμα για τα χείλη και το δέρμα σας (κυάνωση)
 • Παλμό Racing ή αίσθημα παλμών της καρδιάς

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η καρδιά σας έχει δύο επάνω και δύο κάτω θαλάμους. Κάθε χρόνο το αίμα περνά μέσα από την καρδιά σας, το κάτω δεξιά του θαλάμου (δεξιά κοιλία) αντλίες αίματος στους πνεύμονές σας μέσα από ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο (πνευμονική αρτηρία). Στους πνεύμονές σας, το αίμα απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και παίρνει οξυγόνο. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ρέει στη συνέχεια μέσω των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες (πνευμονικές αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία) προς την αριστερή πλευρά της καρδιάς σας.

Κανονικά, το αίμα ρέει εύκολα μέσα από τα πλοία στους πνεύμονές σας, έτσι ώστε η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη στους πνεύμονές σας. Με την πνευμονική υπέρταση, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από τις αλλαγές στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν πνευμονικές αρτηρίες σας. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν επιπλέον ιστού σε μορφή, τελικά στένωση ή πλήρη αποκλεισμό των αιμοφόρων αγγείων, οι αρτηρίες καθιστώντας άκαμπτο και στενό. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τη ροή του αίματος, αυξάνοντας την πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες.

Η ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση
Όταν μια υποκείμενη αιτία για την υψηλή πίεση του αίματος στους πνεύμονες δεν μπορεί να βρεθεί, η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση (ΙΡΗ).

Μερικοί άνθρωποι με IPH μπορεί να έχουν ένα γονίδιο που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πνευμονικής υπέρτασης. Αλλά στα περισσότερα άτομα με ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη αιτία της πνευμονικής υπέρτασης τους.

Δευτεροβάθμια πνευμονική υπέρταση
Πνευμονική υπέρταση που προκάλεσε από άλλο ιατρικό πρόβλημα που ονομάζεται δευτεροπαθής πνευμονική υπέρταση. Αυτό το είδος της πνευμονικής υπέρτασης είναι πιο κοινή από ό, τι είναι ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση. Αιτίες της δευτερογενούς πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)
 • Χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, όπως το εμφύσημα
 • Διαταραχές του συνδετικού ιστού, όπως η σκληροδερμία ή λύκος
 • Η υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου
 • Ανωμαλίες της καρδιάς είστε γεννιούνται με (συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς)
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Χρόνια νόσος του ήπατος (κίρρωση)
 • AIDS
 • Ασθένειες των πνευμόνων όπως η πνευμονική ίνωση, μια κατάσταση που προκαλεί ουλές στον ιστό μεταξύ θύλακες αέρα των πνευμόνων (διάμεσο)
 • Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ζώντας σε υψόμετρο πάνω από 8.000 πόδια (2.438 μέτρα)
 • Ορειβασία ή πεζοπορία σε υψόμετρο πάνω από 8.000 πόδια (2.438 μέτρα) χωρίς να εγκλιματιστεί πρώτη
 • Χρήση ορισμένων φαρμάκων διεγερτικών, όπως η κοκαΐνη

Eisenmenger συνδρόμου και πνευμονική υπέρταση
Eisenmenger σύνδρομο, ένα είδος συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, προκαλεί πνευμονική υπέρταση. Είναι συνήθως προκαλείται από μια μεγάλη τρύπα στην καρδιά σας μεταξύ των δύο κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες), που ονομάζεται μεσοκοιλιακή επικοινωνία (VSD). Αυτή η τρύπα στην καρδιά σας προκαλεί το αίμα να κυκλοφορεί ασυνήθιστα στην καρδιά σας. Μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα (κόκκινο αίμα) αναμειγνύεται με φτωχό σε οξυγόνο αίμα (μπλε αίμα). Το αίμα επιστρέφει στους πνεύμονές σας, αντί να πηγαίνουν στο υπόλοιπο σώμα σας, αυξάνοντας την πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες και προκαλεί πνευμονική υπέρταση.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει δύο τύπους πνευμονικής υπέρτασης, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν δευτεροπαθή πνευμονική υπέρταση, και οι νέοι είναι πιο πιθανό να έχουν ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση. Η ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την πνευμονική υπέρταση είναι ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ορισμένα γονίδια θα μπορούσαν να συνδέονται με ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση. Αυτά τα γονίδια μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη των κυττάρων στις μικρές αρτηρίες των πνευμόνων σας, καθιστώντας τους πιο περιορισμένο.

Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας αναπτύσσει ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση και τις δοκιμές θετικό για μια γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική υπέρταση, ο γιατρός σας ή το γενετικό σύμβουλο μπορεί να συστήσει ότι εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας να δοκιμαστεί για τη μετάλλαξη.

Επιπλοκές

Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια (πνευμονική). Στην πνευμονική, δεξιά κοιλία της καρδιάς σας γίνεται διευρυμένη και θα πρέπει να δουλέψει σκληρότερα από το συνηθισμένο για να μετακινήσετε το αίμα μέσω στένωση ή απόφραξη πνευμονικές αρτηρίες. Κατά την πρώτη, η καρδιά προσπαθεί να αντισταθμίσει με πάχυνση τοιχωμάτων του και την επέκταση του θαλάμου της δεξιάς κοιλίας να αυξήσει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να κρατήσει. Αλλά αυτή η πάχυνση και η διεύρυνση λειτουργεί μόνο προσωρινά, και τελικά η δεξιά κοιλία αποτυγχάνει από την επιπλέον πίεση.
 • Οι θρόμβοι αίματος. Θρόμβοι βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία μετά έχετε τραυματιστεί. Αλλά μερικές φορές σχηματίζονται θρόμβοι όταν δεν τα χρειάζονται. Μια σειρά από μικρούς θρόμβους ή λίγες μεγάλες αποσπάσει από αυτές τις φλέβες και τα ταξίδια στους πνεύμονες, οδηγώντας σε μια μορφή πνευμονικής υπέρτασης η οποία είναι αναστρέψιμη με το χρόνο και τη θεραπεία. Έχοντας πνευμονική υπέρταση καθιστά πιο πιθανό θα αναπτύξουν θρόμβους στις μικρές αρτηρίες στους πνεύμονες, το οποίο είναι επικίνδυνο αν έχετε ήδη στένωση ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.
 • Αρρυθμία. Αρρυθμίες (αρρυθμίες) από τα άνω ή κάτω θαλάμους της καρδιάς είναι οι επιπλοκές της πνευμονικής υπέρτασης. Αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών, ζάλη ή λιποθυμία και μπορεί να αποβεί μοιραία.
 • Αιμορραγία. Πνευμονική υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στους πνεύμονες και αιμόπτυση (αιμόπτυση). Αυτό είναι ένα άλλο δυνητικά μοιραία επιπλοκή.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Πνευμονική υπέρταση. Η ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση.
Πνευμονική υπέρταση. Η ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πνευμονική υπέρταση ή ανησυχούν για την πνευμονική υπέρταση κίνδυνο σας λόγω οικογενειακού ιστορικού ή άλλες συνθήκες, να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Εάν η πνευμονική υπέρταση βρεθεί νωρίς, η θεραπεία σας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Ενώ η δύσπνοια είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης, αυτό το σύμπτωμα είναι επίσης κοινά με πολλές άλλες ασθένειες, όπως το άσθμα. Αλλά αν είστε συνεχώς δυσκολία στην αναπνοή, παρά μόνο περιστασιακά, όπως συμβαίνει συνήθως με άσθμα, να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως συμπληρώνουν φόρμες ή να περιορίσει τη διατροφή σας. Για ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για ένα χρονικό διάστημα πριν.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με πνευμονική υπέρταση. Προσπαθήστε να θυμηθεί πότε άρχισαν. Να είναι συγκεκριμένες, όπως ημέρες, εβδομάδες, μήνες, και να αποφευχθεί η αόριστους όρους όπως «πριν από λίγο καιρό."
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το οικογενειακό ιστορικό πνευμονικής υπέρτασης, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, και να τονίσετε κάποιες τυχόν πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε. Επίσης, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε πρόσφατα σταμάτησε να λαμβάνει οποιαδήποτε φάρμακα.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης. Εάν δεν ακολουθούν ήδη μια ρουτίνα δίαιτα ή άσκηση, είναι έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για πνευμονική υπέρταση, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
 • Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας;
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται για αλλαγές στην κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, μειώνοντας το αλάτι και την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής υπέρτασης από την επιδείνωση.

Εξετάσεις και διάγνωση

Πνευμονική υπέρταση είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς επειδή δεν είναι συχνά ανιχνεύονται σε μια ρουτίνα φυσικής εξέτασης. Ακόμα και όταν η νόσος είναι πιο προηγμένη, σημεία και τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων καρδιάς και παθήσεις των πνευμόνων. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μία ή περισσότερες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες για την κατάστασή σας. Οι πρώτες δοκιμές θα πρέπει να τη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • Οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο ορισμένων ουσιών στο αίμα σας που μπορεί να σας δείξει να έχουν πνευμονική υπέρταση ή επιπλοκές της.
 • Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η δοκιμή μπορεί να είναι σε θέση να ελέγξει για την πνευμονική υπέρταση, αν πνευμονικές αρτηρίες σας ή η δεξιά κοιλία της καρδιάς σας έχει διευρυνθεί. Η ακτινογραφία θα εμφανίζονται κανονικά σε περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν πνευμονική υπέρταση.
 • Το υπερηχοκαρδιογράφημα Doppler. Γιατρός σας μπορεί αρχικά να υποψιάζεστε ότι έχετε πνευμονική υπέρταση με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που επιτρέπουν στο γιατρό σας για να δείτε την καρδιά σας χωρίς να κάνετε μια τομή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα μικρό, πλαστικό μέσο που ονομάζεται αισθητήριο τοποθετείται στο στήθος σας. Συλλέγει αντανακλάται ηχητικά κύματα (ηχώ) από την καρδιά σας και τα μεταδίδει σε ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί τα ηχητικά μοτίβα κύματος για να συνθέσει τις εικόνες του παλλόμενη καρδιά σας σε μια οθόνη.

  Αυτές οι εικόνες δείχνουν πόσο καλά την καρδιά σας λειτουργεί, και κατέγραψε εικόνες επιτρέπουν στο γιατρό σας να μετρήσει το μέγεθος και το πάχος του μυοκαρδίου σας. Μερικές φορές ο γιατρός σας θα σας συστήσει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα άσκηση για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο καλά την καρδιά σας λειτουργεί κάτω από την πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα πριν από την άσκηση σε στατικό ποδήλατο ή διάδρομο και ένα άλλο τεστ αμέσως μετά.

 • Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Εάν είναι δύσκολο να πάρετε μια σαφή εικόνα της καρδιάς και των πνευμόνων σας με ένα πρότυπο υπερηχοκαρδιογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας εύκαμπτος σωλήνας που περιέχει μετατροπέα οδηγείται κάτω από το λαιμό σας και στον οισοφάγο σας μετά τη χρήση μια αναισθητική ψεκασμού στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Από εδώ, ο μετατροπέας μπορεί να πάρει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας.
 • Δεξιός καθετηριασμός. Αφού είχατε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε πνευμονική υπέρταση, είναι πιθανό να έχετε δικαίωμα καρδιακό καθετηριασμό. Αυτή η δοκιμή είναι συχνά ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καρδιολόγος τοποθετεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα), σε φλέβα στο λαιμό ή τη βουβωνική χώρα σας. Ο καθετήρας στη συνέχεια βιδώνεται μέσα δεξιά κοιλία σας και πνευμονική αρτηρία. Δεξιός καθετηριασμός επιτρέπει στον γιατρό σας για την απευθείας μέτρηση της πίεσης στις κύριες πνευμονικές αρτηρίες και της δεξιάς κοιλίας. Είναι επίσης χρησιμοποιείται για να δούμε τι επίδραση διαφορετικά φάρμακα μπορεί να έχουν στην πνευμονική υπέρταση σας.

  Δεξιός καθετηριασμός γίνεται συνήθως κατά την τοπική αναισθησία και καταστολή σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Μπορείτε συχνά να πάει στο σπίτι αμέσως μετά τη διαδικασία. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά τη δοκιμή.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες δοκιμές για να ελέγξει την κατάσταση των πνευμόνων σας και πνευμονικές αρτηρίες, όπως οι εξής:

 • Πνευμονική δοκιμή λειτουργίας. Αυτή η μη επεμβατική μέτρα δοκιμής πόσο αέρα τους πνεύμονές σας μπορεί να κρατήσει, και η ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, θα φυσήξει σε ένα απλό όργανο που λέγεται σπιρόμετρο.
 • Αιμάτωσης των πνευμόνων. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ραδιενεργών ουσιών (ραδιοϊσοτόπων) για τη μελέτη της ροής του αίματος (αιμάτωση) στους πνεύμονές σας. Τα ραδιοϊσότοπα ένεση σε μία φλέβα στο μπράτσο σας. Αμέσως μετά, μια ειδική κάμερα (κάμερα γάμμα) παίρνει τις εικόνες της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες σας. Μια σάρωση του πνεύμονα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί εάν θρόμβων στο αίμα προκαλούν συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης.

  Μια σάρωση αιμάτωσης του πνεύμονα πραγματοποιείται συνήθως με μια άλλη δοκιμασία, γνωστή ως μια σάρωση αερισμού. Στη δοκιμή αυτή, θα εισπνεύσει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ουσίας, ενώ μία κάμερα γάμμα καταγράφει την κίνηση του αέρα στους πνεύμονες. Οι δύο-τεστ συνδυασμού είναι γνωστό ως ένα αερισμού-αιμάτωσης (V / Q) σάρωση.

 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Μια αξονική τομογραφία επιτρέπει στο γιατρό σας για να δείτε τα όργανά σας σε 2-D "φέτες". Σε αυτή τη δοκιμή, θα βρίσκονται σε μια μηχανή που παίρνει τις εικόνες των πνευμόνων σας, έτσι ώστε οι γιατροί σας μπορούν να δουν μια διατομή τους. Μπορεί επίσης να δοθεί ένα φάρμακο που κάνει τις εικόνες των πνευμόνων σας εμφανίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Η δοκιμή αυτή, η οποία δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για να πάρει τις εικόνες των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Ένας υπολογιστής δημιουργεί ιστό "φέτες" από τα δεδομένα που παράγονται από ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα. Μια μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί, ωστόσο, μέτρο αρτηριακή πίεση - μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των τυχόν φάρμακα που παίρνετε για τον έλεγχο IPH.
 • Open-βιοψία πνεύμονα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ανοιχτή βιοψία πνεύμονα. Μια ανοικτή βιοψία πνεύμονα είναι ένας τύπος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία ένα μικρό δείγμα του ιστού αφαιρείται από τους πνεύμονες υπό γενική αναισθησία για να ελέγξει για μια πιθανή δευτερεύουσα αιτία της πνευμονικής υπέρτασης. Θα πρέπει να γίνεται μόνο για να δούμε αν ορισμένες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματική για σας, ή να σας επιτρέψει να διακόψετε κάποια φάρμακα.

Γενετικές εξετάσεις
Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει πνευμονική υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας οθόνη για τα γονίδια που συνδέονται με πνευμονική υπέρταση. Αν είναι θετικό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα μέλη της οικογένειας να ελέγχονται για την ίδια γενετική μετάλλαξη.

Πνευμονική υπέρταση ταξινομήσεις
Μόλις έχουν διαγνωστεί με πνευμονική υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να ταξινομήσει την ασθένεια χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που αναπτύχθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 • Class I. Αν έχετε διαγνωστεί με πνευμονική υπέρταση, δεν έχετε συμπτώματα.
 • Class II. Δεν έχετε συμπτώματα σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά αισθανθείτε κόπωση, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος με κανονική δραστηριότητα.
 • Class III. Είσαι άνετα σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά έχουν συμπτώματα όταν είστε σωματικά δραστήριοι.
 • Κλάση IV. Έχετε συμπτώματα, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Δευτερογενούς πνευμονικής υπέρτασης.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Δευτερογενούς πνευμονικής υπέρτασης.

Συχνά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να βρει την καλύτερη θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση. Οι θεραπείες είναι συχνά πολύπλοκες και απαιτούν εκτεταμένη παρακολούθηση και φροντίδα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να αλλάξει τη θεραπεία σας, αν δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Όταν η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από άλλη πάθηση, ο γιατρός σας θα θεραπευθεί η υποκείμενη αιτία όποτε είναι δυνατόν.

Φάρμακα

 • Διαστολείς αιμοφόρο αγγείο (αγγειοδιασταλτικά). Αγγειοδιασταλτικά ανοίξει στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αγγειοδιασταλτικά για την πνευμονική υπέρταση είναι epoprostenol (Flolan). Το μειονέκτημα σε εποπροστενόλη είναι ότι οι επιπτώσεις της διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Αυτό το φάρμακο διοχετεύεται συνεχώς μέσω ενδοφλέβιας (IV) καθετήρα μέσω μιας μικρής αντλίας που φοράτε σε ένα πακέτο για τη ζώνη ή τον ώμο σας. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθετε να προετοιμάσει το δικό μίγμα φάρμακά σας σε λειτουργία την αντλία και τη φροντίδα για τον καθετήρα IV. Θα χρειαστεί ολοκληρωμένη παρακολούθηση και φροντίδα. Πιθανές παρενέργειες της εποπροστενόλης περιλαμβάνουν πόνο σαγόνι, ναυτία, διάρροια, κράμπες στα πόδια, καθώς και τον πόνο και τη μόλυνση στην περιοχή IV.

  Μια άλλη μορφή του φαρμάκου, iloprost (Ventavis), αποφεύγει πολλά από τα προβλήματα αυτά. Iloprost μπορεί να εισπνεύσει κάθε τρεις ώρες μέσω νεφελοποιητή, μια μηχανή που εξατμίζεται το φάρμακό σας, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη από τη χρήση. Και επειδή είναι εισπνέεται, πηγαίνει απευθείας στους πνεύμονες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το iloprost περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος - που συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο και ναυτία - και δύσπνοια.

 • Ανταγωνιστές των υποδοχέων ενδοθηλίνης. Αυτά τα φάρμακα αντιστραφεί η επίδραση της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που τους αναγκάζει να περιορίσετε. Ένα από αυτά τα φάρμακα, το bosentan (Tracleer), μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της ενέργειας και τα συμπτώματά σας. Το φάρμακο δεν είναι για τις έγκυες γυναίκες. Εάν πάρετε bosentan, θα χρειαστεί μηνιαία παρακολούθηση του ήπατος, διότι το φάρμακο μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Ambrisentan (Letairis) είναι ένα άλλο φάρμακο που σταματά την στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη εάν δεν ληφθούν κατάλληλα, και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από έγκυες γυναίκες. Πριν από τη λήψη του φαρμάκου, ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε κατάσταση του ήπατος που έχετε.
 • Sildenafil και tadalafil. Sildenafil (Revatio, Viagra) και η ταδαλαφίλη (Cialis, Adcirca) είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες για να επιτρέψει στο αίμα να ρέει μέσα από πιο εύκολα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ζάλη και προβλήματα όρασης.
 • Υψηλές δόσεις αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να χαλαρώσετε τους μυς στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας. Περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η αμλοδιπίνη (Norvasc), διλτιαζέμη (Cardizem, Tiazac, κ.ά.) και νιφεδιπίνης (Adalat, Procardia). Παρά το γεγονός ότι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο ένα μικρό αριθμό ατόμων με πνευμονική υπέρταση να ανταποκριθούν σε αυτές.
 • Αντιπηκτικά. Γιατρός σας είναι πιθανό να προδιαγράψει το αντιπηκτικό βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven) για να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος εντός των μικρών πνευμονικών αρτηριών. Επειδή αντιπηκτικά εμποδίζουν την κανονική πήξη του αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για αιμορραγικές επιπλοκές. Πάρτε βαρφαρίνη όπως ακριβώς προβλέπεται, γιατί βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί σωστά. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξει πόσο καλά το φάρμακο λειτουργεί. Πολλά άλλα φάρμακα, φυτικά συμπληρώματα και τα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδρούν με βαρφαρίνη, ώστε να είναι σίγουρος ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε.
 • Τα διουρητικά. Συνήθως γνωστή ως χάπια νερό, τα φάρμακα βοηθούν στην εξάλειψη περίσσεια υγρών από το σώμα σας. Αυτό μειώνει την ποσότητα της εργασίας η καρδιά σας έχει να κάνει. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες.
 • Οξυγόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να αναπνεύσει καθαρό οξυγόνο μερικές φορές, μια θεραπεία γνωστή ως θεραπεία με οξυγόνο, για να βοηθήσει τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, ειδικά αν ζείτε σε μεγάλο υψόμετρο ή έχει άπνοια ύπνου. Μερικοί άνθρωποι με πνευμονική υπέρταση απαιτήσει τελικά σταθερή θεραπεία με οξυγόνο.

Χειρουργικές επεμβάσεις

 • Κολπική septostomy. Εάν τα φάρμακα δεν ελέγχουν πνευμονική υπέρταση σας, αυτή η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να είναι μια επιλογή. Σε μια κολπική septostomy, ένας χειρουργός θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα μεταξύ του αριστερού και του δεξιού θαλάμους της καρδιάς σας για να ανακουφίσει την πίεση στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας. Η κολπική septostomy μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).
 • Μεταμόσχευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιάς-πνεύμονα μπορεί να είναι μια επιλογή, ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους που έχουν ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση. Μεγάλους κινδύνους από οποιοδήποτε είδος της μεταμόσχευσης περιλαμβάνουν την απόρριψη του μεταμοσχευμένου οργάνου και σοβαρή μόλυνση, και θα πρέπει να λάβει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τη ζωή για να βοηθήσει να μειώσει την πιθανότητα απόρριψης.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Παρά το γεγονός ότι η ιατρική θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την πνευμονική υπέρταση, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει να βελτιώσει την κατάστασή σας. Θα πρέπει να:

 • Πάρτε την αφθονία του υπολοίπου. Ανάπαυση μπορεί να μειώσει την κούραση που μπορεί να έρχονται από την πνευμονική υπέρταση.
 • Μείνετε όσο πιο ενεργοί γίνεται. Ακόμη και οι πιο ήπια μορφή της δραστηριότητας μπορεί να είναι πολύ κουραστική για ορισμένα άτομα με πνευμονική υπέρταση. Για άλλους, η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς και με τη χρήση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αλλά πρώτα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ειδικούς περιορισμούς της άσκησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται ότι δεν θα άρει περισσότερα από 50 κιλά (22,7 κιλά). Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.
 • Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την καρδιά σας και την υγεία των πνευμόνων είναι να σταματήσει. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα από τον εαυτό σας, ρωτήστε το γιατρό σας να συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα. Επίσης, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, αν είναι δυνατόν.
 • Αποφύγετε να μείνετε έγκυος ή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Εάν είστε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, αποφύγετε να μείνετε έγκυος. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή για σας και το μωρό σας. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Συζητήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές μορφές ελέγχου των γεννήσεων.
 • Αποφύγετε ταξιδεύουν ή ζουν σε μεγάλα υψόμετρα. Μεγάλα υψόμετρα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης. Εάν ζείτε σε υψόμετρο 8.000 πόδια (2.438 μέτρα) ή υψηλότερη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να προχωρήσουμε σε χαμηλότερο υψόμετρο.
 • Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να μειώσει την υπερβολική πίεση του αίματος. Αυτές περιλαμβάνουν κάθεται σε ένα ζεστό μπάνιο ή σάουνα ή τη λήψη μακρά και ζεστό μπάνιο ή ντους. Οι δραστηριότητες αυτές μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσει λιποθυμία ή ακόμα και θάνατο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν δραστηριότητες που προκαλούν παρατεταμένη προσπάθεια, όπως η άρση βαρέων αντικειμένων ή βάρη.
 • Βρείτε τρόπους να μειώσετε το στρες. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από τη γιόγκα, ο διαλογισμός και η βιοανάδραση για θερμά λουτρά, μουσική ή ένα καλό βιβλίο. Προσπαθήστε να επιτρέπει τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει. Πολλοί άνθρωποι με πνευμονική υπέρταση διαπιστώσετε ότι απλά μείωση του στρες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
 • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή και διαμονή σε ένα υγιές βάρος. Είναι πιθανό ο γιατρός σας θα σας συστήσει τον περιορισμό της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή σας για να ελαχιστοποιήσει πρήξιμο των ιστών του σώματός σας (οίδημα). Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να τρώνε όχι περισσότερο από 1.500 έως 2.400 χιλιοστόγραμμα του αλατιού την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έτσι είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες προσεκτικά.

Βλέπε επίσης