Άπνοια κατά τον ύπνο

Ορισμός

Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινά. Μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, αν ροχαλίζουν δυνατά και αισθάνονται κουρασμένοι, ακόμη και μετά τον ύπνο μιας πλήρους νύχτας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι άπνοιας ύπνου:

 • Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η πιο κοινή μορφή που εμφανίζεται όταν χαλαρώνουν τους μυς του λαιμού
 • Η κεντρική υπνική άπνοια, η οποία συμβαίνει όταν το μυαλό σας δεν στέλνει κατάλληλα σήματα στους μυς που ελέγχουν την αναπνοή

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, δείτε το γιατρό σας. Η θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή προβλημάτων καρδιάς και άλλες επιπλοκές.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των αποφρακτικών και κεντρικών απνοιών ύπνου επικαλύπτονται, μερικές φορές καθιστώντας το είδος της άπνοιας του ύπνου πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα των αποφρακτικών και κεντρικών απνοιών του ύπνου περιλαμβάνουν:

 • Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία (υπερυπνία)
 • Δυνατό ροχαλητό, που είναι συνήθως πιο εμφανή στην αποφρακτική άπνοια ύπνου
 • Επεισόδια της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου διακοπή μάρτυρες από άλλο πρόσωπο
 • Οι απότομες αφυπνίσεις συνοδεύεται από δύσπνοια, που πιο πιθανό δείχνει κεντρική άπνοια ύπνου
 • Ξύπνημα με ξηροστομία ή πονόλαιμο
 • Πρωινή κεφαλαλγία
 • Δυσκολία διατήρησης του ύπνου (αϋπνία)
 • Προβλήματα προσοχής

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε ένα γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε, ή αν ο σύντροφός σας ανακοινώσεις, τα ακόλουθα:

 • Το ροχαλητό δυνατά αρκετά για να διαταράξει τον ύπνο τους άλλους ή τον εαυτό σας
 • Δύσπνοια που σας ξυπνά από τον ύπνο
 • Περιοδικά παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σε σας για να κοιμηθείτε ενώ εργάζεστε, παρακολουθώντας τηλεόραση ή ακόμα και την οδήγηση

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται του ροχαλητού ως ένα σημάδι για κάτι δυνητικά σοβαρές, και όχι ο καθένας που ροχαλίζει έχει άπνοια ύπνου. Αλλά να είστε βέβαιος να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε δυνατό ροχαλητό, ιδιαίτερα ροχαλητό είναι ότι διακόπτονται από περιόδους σιωπής.

Ρωτήστε το γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ύπνου που σας αφήνει χρονίως κουρασμένοι, υπνηλία και ευερεθιστότητα. Υπερβολική ημερήσια υπνηλία (υπερυπνία) μπορεί να οφείλεται σε άλλες διαταραχές, όπως η ναρκοληψία.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η άπνοια ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Η άπνοια ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αιτίες της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού σας να χαλαρώσει. Αυτές οι μύες υποστηρίζουν τη μαλακή υπερώα, το τριγωνικό κομμάτι του ιστού που κρέμονται από την μαλθακή υπερώα (σταφυλή), τις αμυγδαλές, τα πλευρικά τοιχώματα του λαιμού και της γλώσσας.

Όταν χαλαρώνουν οι μύες των αεραγωγών σας στενεύει ή κλείνει καθώς αναπνέετε, και δεν μπορείτε να πάρετε μια επαρκή αναπνοή μέσα Αυτό μπορεί να μειώσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας. Αισθήσεις του εγκεφάλου σας αυτή η αδυναμία να αναπνεύσει και σύντομα θα ξεσηκώνει από τον ύπνο ώστε να μπορείτε να ανοίξετε ξανά αεραγωγών σας. Αυτή η αφύπνιση είναι συνήθως τόσο σύντομη ώστε να μην το θυμάμαι.

Μπορείτε να κάνετε ένα ρουθούνισμα, πνιγμού ή λαχανιάσει ήχου. Αυτό το πρότυπο μπορεί να επαναληφθεί πέντε έως 30 φορές ή περισσότερο κάθε ώρα, όλη τη νύχτα. Αυτές οι διαταραχές να επηρεάσει την ικανότητά σας να φτάσει το επιθυμητό βαθύ, φάσεις ξεκούραστο ύπνο, και κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθείτε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ξυπνώντας ώρες σας.

Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να μην γνωρίζει ότι ο ύπνος τους διακόπηκε. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι με αυτό το είδος της άπνοιας ύπνου πιστεύουν ότι κοιμούνται καλά όλη τη νύχτα.

Αιτίες της κεντρικής άπνοιας ύπνου
Η κεντρική υπνική άπνοια, η οποία είναι πολύ λιγότερο κοινή, συμβαίνει όταν το μυαλό σας αποτυγχάνει να μεταδίδουν σήματα στους μυς της αναπνοής σας. Μπορείτε να ξυπνήσει με δύσπνοια ή έχουν μια δύσκολη στιγμή να πάρει να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος. Όπως και με αποφρακτική άπνοια ύπνου, το ροχαλητό και η ημερήσια υπνηλία μπορεί να συμβεί. Η πιο κοινή αιτία της κεντρική άπνοια ύπνου είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και, λιγότερο συχνά, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άνθρωποι με κεντρική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε ξύπνημα από τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Η άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να έχουν άπνοια ύπνου. Αλλά ορισμένοι παράγοντες που θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο:

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου

 • Το υπερβολικό βάρος. Λίπους γύρω ανώτερου αεραγωγού σας μπορούν να εμποδίσουν την αναπνοή σας. Ωστόσο, δεν είναι ο καθένας που έχει άπνοια ύπνου είναι υπέρβαροι. Thin άνθρωποι αναπτύσσουν τη διαταραχή αυτή, πάρα πολύ.
 • Περίμετρος λαιμού. Οι άνθρωποι με ένα παχύτερο λαιμό μπορεί να έχει ένα στενότερο αεραγωγών.
 • Μία στένωση των αεραγωγών. Μπορεί να έχετε κληρονομήσει ένα φυσικό στενό λαιμό. Ή, αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις σας μπορεί να γίνει διευρυμένη, η οποία μπορεί να εμποδίσει αεραγωγών σας.
 • Όντας αρσενικό. Οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου. Ωστόσο, οι γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο τους, αν είστε υπέρβαροι, και τον κίνδυνο τους φαίνεται να αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.
 • Όντας τα μεγαλύτερα. Άπνοια ύπνου συμβαίνει πολύ πιο συχνά σε ενήλικες ηλικίας άνω των 60.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας με την άπνοια του ύπνου, που μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Race. Σε άτομα κάτω των 35 ετών, οι μαύροι είναι πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.
 • Χρήση ηρεμιστικών αλκοόλ ή ηρεμιστικά. Αυτές οι ουσίες που χαλαρώνουν τους μυς στο λαιμό σας.
 • Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου από ό, τι οι άνθρωποι που ποτέ δεν έχω καπνίσει. Κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της φλεγμονής και την κατακράτηση υγρών στο άνω αεραγωγών. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται πιθανό μετά την διακοπή του καπνίσματος.
 • Ρινική συμφόρηση Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας -. Είτε είναι από ένα ανατομικό πρόβλημα ή αλλεργίες - έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Κεντρική άπνοια κατά τον ύπνο

 • Όντας αρσενικό. Αρσενικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κεντρική άπνοια ύπνου.
 • Όντας τα μεγαλύτερα. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν κεντρική άπνοια ύπνου, ειδικά αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου.
 • Καρδιακές διαταραχές. Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κεντρική άπνοια ύπνου.
 • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο στον εγκέφαλο. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την αναπνοή.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η υπνική άπνοια θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κατάσταση. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα. Απότομες πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου αύξηση της αρτηριακής πίεσης άπνοια και το στέλεχος του καρδιαγγειακού συστήματος. Αν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) είναι μεγαλύτερη από ό, τι αν δεν το κάνουν. Η πιο σοβαρή άπνοια ύπνου σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η αποφρακτική άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν υπάρχει υποκείμενη καρδιακή νόσο, αυτά τα πολλαπλά επεισόδια χαμηλού οξυγόνου στο αίμα (υποξία ή υποξαιμία), μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο από ένα καρδιακό επεισόδιο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες αγγειακές ασθένειες. Σε αντίθεση, η κεντρική άπνοια ύπνου είναι συνήθως το αποτέλεσμα, και όχι την αιτία, των καρδιακών παθήσεων.
 • Ημερήσια κόπωση. Οι επανειλημμένες αφυπνίσεις που συνδέονται με άπνοια στον ύπνο κάνουν φυσιολογική, αποκατάστασης του ύπνου αδύνατη. Τα άτομα με άπνοια ύπνου συχνά βιώνουν έντονη ημερήσια υπνηλία, κόπωση και ευερεθιστότητα. Μπορεί να έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση και να βρείτε τον εαυτό σας να κοιμηθεί στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή ακόμα και κατά την οδήγηση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται οξύθυμος, κυκλοθυμική ή κατάθλιψη. Παιδιά και έφηβοι με άπνοια στον ύπνο μπορεί να κάνει καλά στο σχολείο ή να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.
 • Επιπλοκές με φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση. Αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι επίσης μια ανησυχία με ορισμένα φάρμακα και γενική αναισθησία. Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές μετά από μείζονα χειρουργική επέμβαση επειδή είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά όταν ναρκωμένος και βρίσκεται στις πλάτες τους. Πριν κάνετε εγχείρηση, ενημερώστε το γιατρό σας ότι έχετε άπνοια ύπνου και πώς είναι θεραπεία. Αδιάγνωστες άπνοια ύπνου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε αυτή την κατάσταση.
 • Ηπατικά προβλήματα. Άτομα με άπνοια ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας, και τα συκώτια τους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν σημάδια ουλών.
 • Στερηθεί τον ύπνο τους εταίρους. Δυνατό ροχαλητό μπορεί να κρατήσει τους γύρω σας από να πάρει καλή ξεκούραση και τελικά να διαταράξει τις σχέσεις σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν εταίρο για να πάει σε ένα άλλο δωμάτιο, ή ακόμα και σε άλλο όροφο του σπιτιού, να είναι σε θέση να κοιμηθεί. Πολλοί σύντροφοί τους στο κρεβάτι των ανθρώπων που ροχαλίζουν στερούνται ύπνου, καθώς και.

Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να διαμαρτύρονται για προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους πρωί, εναλλαγές της διάθεσης ή τα συναισθήματα της κατάθλιψης, η ανάγκη να ουρήσει συχνά τη νύχτα (νυκτουρία), και μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ. Τα παιδιά με θεραπεία άπνοια ύπνου μπορεί να είναι υπερκινητικά και μπορεί να διαγνωστεί με Προσοχής (ADHD).

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας υποψιάζεται ότι έχετε άπνοια ύπνου, θα πρέπει πιθανώς πρώτα να δούμε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε έναν ειδικό ύπνου.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται πληροφορίες που χάσατε ή ξεχάσατε. Και, επειδή ο συνεργάτης κρεβάτι σας μπορεί να είναι πιο ενήμεροι για τα συμπτώματά σας από ό, τι είστε, μπορεί να βοηθήσει να έχουμε αυτόν ή αυτήν μαζί.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας. Για την άπνοια του ύπνου, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή μακράς διαρκείας;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Ποια θεραπεία νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερο για μένα;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο ή το προϊόν που μου συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πώς το σύντροφό σας περιγράφουν τα συμπτώματά σας;
 • Ξέρετε αν σταματήσει να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου; Αν ναι, πόσες φορές τη νύχτα;
 • Υπάρχει κάτι που έχει βοηθήσει τα συμπτώματά σας εκεί;
 • Είναι κάτι που επιδεινώνει τα συμπτώματα σας, όπως η θέση του ύπνου ή η κατανάλωση αλκοόλ;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;

 • Προσπαθήστε να κοιμούνται στο πλάι σας. Οι περισσότερες μορφές της άπνοιας ύπνου είναι ηπιότερη όταν κοιμάστε στο πλευρό σας.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αλκοόλ επιδεινώνει την αποφρακτική και πολύπλοκη άπνοια ύπνου.
 • Αποφύγετε κατασταλτικά φάρμακα. Φάρμακα που μπορείτε να χαλαρώσετε ή να σας κάνει να υπνηλία μπορεί να επιδεινωθεί επίσης άπνοια ύπνου.
 • Αν είστε υπνηλία, να αποφεύγουν την οδήγηση. Εάν έχετε άπνοια ύπνου μπορεί να είναι ασυνήθιστα υπνηλία, η οποία μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Μερικές φορές, ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να σας πει ότι φαίνεται νυστάζουν περισσότερο από ό, τι αισθάνεστε. Αν αυτό είναι αλήθεια, προσπαθήστε να αποφύγετε την οδήγηση σε όλα.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εκτίμηση με βάση σημεία και τα συμπτώματα σας ή μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα κέντρο διαταραχή του ύπνου. Εκεί, ένας ειδικός του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσει σχετικά με την ανάγκη σας για περαιτέρω αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει συχνά τη διάρκεια της νύχτας παρακολούθηση της αναπνοής σας και άλλες λειτουργίες του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αρχική μελέτη ύπνου κερδίζει σε δημοτικότητα, επειδή είναι συχνά πιο εύκολο για εσάς και λιγότερο δαπανηρή. Οι δοκιμές για την ανίχνευση άπνοιας ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρκεια της νύκτας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, είστε γαντζώθηκε με τον εξοπλισμό που παρακολουθεί την καρδιά σας, των πνευμόνων και της εγκεφαλικής δραστηριότητας, πρότυπα αναπνοής, το βραχίονα και κινήσεις των κάτω άκρων, και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ενώ κοιμάστε.
 • Δοκιμασίες για τον ύπνο στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας παρέχει με απλοποιημένες δοκιμές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για τη διάγνωση της άπνοιας ύπνου. Οι δοκιμές αυτές συνήθως περιλαμβάνουν την μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς σας, τα επίπεδα του οξυγόνου, του αέρα και του ρυθμού αναπνοής. Αν έχετε άπνοια ύπνου, τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δείξουν πτώση του επιπέδου του οξυγόνου σας κατά τη διάρκεια άπνοιες και τις επόμενες αυξήσεις με τις αφυπνίσεις. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια θεραπεία χωρίς περαιτέρω δοκιμή. Φορητές συσκευές παρακολούθησης δεν ανιχνεύει όλες τις περιπτώσεις της άπνοιας του ύπνου, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακόμη polysomnography, ακόμη και αν τα πρώτα αποτελέσματα σας είναι φυσιολογικά.

Αν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό αυτιών, της μύτης και του λαιμού (ΩΡΛ) για να αποκλείσει οποιαδήποτε απόφραξη στη μύτη ή το λαιμό σας. Η αξιολόγηση από γιατρό της καρδιάς (καρδιολόγος) ή έναν γιατρό που ειδικεύεται στο νευρικό σύστημα (νευρολόγος) μπορεί να χρειαστεί να ψάξουν για τις αιτίες της υπνικής άπνοιας κεντρικού.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Για ηπιότερες περιπτώσεις της άπνοιας του ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους ή η διακοπή του καπνίσματος. Εάν τα μέτρα αυτά δεν βελτιώνονται σημεία και τα συμπτώματα σας ή αν άπνοια σας είναι μέτρια έως σοβαρή, μια σειρά από άλλες θεραπείες είναι διαθέσιμες. Ορισμένες συσκευές μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει μια μπλοκαρισμένη αεραγωγών. Σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.

Θεραπείες για την αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπείες

 • Η συνεχής θετική πίεση αεραγωγών (CPAP). Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου, μπορείτε να ωφεληθείτε από μια μηχανή που παρέχει πίεση του αέρα μέσω μιας μάσκας που τοποθετείται πάνω από τη μύτη σας ενώ κοιμάστε. Με CPAP (SEE-pap), η πίεση του αέρα είναι κάπως μεγαλύτερη από εκείνη του περιβάλλοντος αέρα, και είναι αρκετά ακριβώς για να κρατήσει το ανώτερο χωρία των αεραγωγών σας ανοιχτό, εμποδίζοντας την άπνοια και το ροχαλητό.

  Αν CPAP είναι η πιο κοινή και αξιόπιστη μέθοδος θεραπεία της άπνοιας ύπνου, ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ασαφείς ή άβολα. Πολλοί άνθρωποι να εγκαταλείψουν την CPAP, αλλά με λίγη πρακτική, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να ρυθμίσετε την ένταση των ιμάντων να αποκτήσουν μια άνετη και ασφαλή εφαρμογή. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα είδος μάσκας για να βρείτε μια που είναι άνετη. Μερικοί άνθρωποι, επίσης, να επωφεληθούν από τη χρήση ενός υγραντήρα μαζί με CPAP τους σύστημα.

  Μην απλά να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα CPAP αν αντιμετωπίσετε προβλήματα. Ελέγξτε με το γιατρό σας για να δείτε ποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν για να σας κάνει πιο άνετα. Επιπλέον, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν είστε ακόμα ροχαλητό παρά τη θεραπευτική αγωγή ή να αρχίσει το ροχαλητό και πάλι. Αν το βάρος σας, οι ρυθμίσεις πίεσης μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί.

 • Ρυθμιζόμενη συσκευές πίεσης αεραγωγών. Εάν CPAP εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για σας, ενδέχεται να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό τύπο της συσκευής πίεσης αεραγωγών που ρυθμίζει αυτόματα την πίεση, ενώ κοιμάστε. Για παράδειγμα, οι μονάδες που παρέχουν bilevel θετικής πίεσης αεραγωγού (BPAP) είναι διαθέσιμα. Αυτά παρέχουν μεγαλύτερη πίεση όταν εισπνέετε και λιγότερο όταν εκπνέετε.
 • Εκπνευστική θετική πίεση (EPAP). Αυτή είναι η πιο πρόσφατη θεραπεία που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτές οι μικρές συσκευές μίας χρήσης τοποθετείται πάνω από κάθε ρουθούνι πριν πάτε για ύπνο. Η συσκευή είναι μια βαλβίδα που επιτρέπει στον αέρα να κινείται ελεύθερα μέσα, αλλά όταν εκπνέετε, ο αέρας πρέπει να περάσει μέσα από μικρές τρύπες στη βαλβίδα. Αυτό αυξάνει την πίεση στον αεραγωγό και το κρατά ανοιχτό. Η συσκευή συνέβαλε στη μείωση ροχαλητό και την ημερήσια υπνηλία σε σύγκριση με μια ψεύτικη συσκευή. Και, μπορεί να είναι μια επιλογή για κάποιους που δεν μπορούν να ανεχθούν CPAP.
 • Προφορική συσκευές. Άλλη επιλογή φοράει μια προφορική συσκευή σχεδιαστεί για να κρατήσει το λαιμό σας ανοιχτά. CPAP είναι πιο αξιόπιστα αποτελεσματική από του στόματος συσκευές, αλλά από του στόματος συσκευές μπορεί να είναι πιο εύκολο στη χρήση. Μερικά έχουν σχεδιαστεί για να ανοίξει το λαιμό σας, φέρνοντας το σαγόνι σας προς τα εμπρός, το οποίο μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει το ροχαλητό και ήπια αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

  Ένας αριθμός συσκευών είναι διαθέσιμες από τον οδοντίατρο σας. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές συσκευές πριν την εύρεση μιας που λειτουργεί για σας. Μόλις βρείτε τη σωστή εφαρμογή, θα πρέπει ακόμα να δώσει συνέχεια με τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μετά από αυτό για να εξασφαλιστεί ότι η προσαρμογή εξακολουθεί να είναι καλή και να επανεκτιμήσει τα σημάδια σας και συμπτώματα.

Χειρουργική
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως μόνο μια επιλογή μετά από άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μια τρίμηνη δοκιμή άλλων θεραπευτικών επιλογών, προτείνεται πριν από την εξέταση χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, για εκείνους τους λίγους ανθρώπους με ορισμένα προβλήματα δομής γνάθου, είναι μια καλή πρώτη επιλογή. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για την υπνική άπνοια είναι η διεύρυνση του αεραγωγού από τη μύτη ή το λαιμό σας που μπορεί να δονείται και σας προκαλεί να ροχαλίζουν ή που ενδέχεται να εμποδίζουν άνω αεραγωγών σας και προκαλεί άπνοια ύπνου. Χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αφαίρεση ιστού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία ονομάζεται uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), ο γιατρός σας αφαιρεί ιστό από το πίσω μέρος του στόματός σας και την κορυφή του λαιμού σας. Αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων σας συνήθως αφαιρούνται επίσης. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι επιτυχής στην παύση δομές λαιμού από δόνηση και προκαλώντας ροχαλητό. Ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχής στη θεραπεία της άπνοιας ύπνου, επειδή ιστού μακρύτερα κάτω από το λαιμό σας μπορεί να μπλοκάρει ακόμα διέλευση του αέρα σας. UPPP συνήθως εκτελείται σε ένα νοσοκομείο και απαιτεί γενική αναισθησία.

  Αφαίρεση ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού σας, με ένα λέιζερ (laser υποβοηθούμενη Uvulopalatoplasty) δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για την υπνική άπνοια. Ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες), μπορεί να είναι μια επιλογή για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανεχθούν CPAP ή από του στόματος συσκευές.

 • Jaw επανατοποθέτηση. Στη διαδικασία αυτή, το σαγόνι σας κινείται προς τα εμπρός από το υπόλοιπο των οστών πρόσωπό σας. Αυτό διευρύνει το χώρο πίσω από τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα, καθιστώντας λιγότερο πιθανή απόφραξη. Η διαδικασία αυτή, η οποία είναι γνωστή ως maxillomandibular εξέλιξη, μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία ενός από του στόματος χειρουργό και έναν ορθοδοντικό, και μερικές φορές μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη διαδικασία για να βελτιώσει την πιθανότητα επιτυχίας.
 • Τα εμφυτεύματα. Πλαστικές ράβδους εμφυτεύεται χειρουργικά στο μαλακό ουρανίσκο, ενώ είστε υπό τοπική αναισθησία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι μια επιλογή για εκείνους με το ροχαλητό ή ηπιότερη άπνοια ύπνου που δεν μπορούν να ανεχθούν CPAP.
 • Δημιουργώντας μια νέα δίοδο του αέρα (τραχειοστομία). Μπορεί να χρειαστεί αυτή τη μορφή της χειρουργικής επέμβασης, εφόσον οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει και έχετε σοβαρή, απειλητική για τη ζωή άπνοια ύπνου. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός σας κάνει ένα άνοιγμα στο λαιμό σας και εισάγει ένα μέταλλο ή πλαστικό σωλήνα μέσω του οποίου θα αναπνέουμε. Κρατάτε το άνοιγμα καλύπτεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά τη νύχτα θα το αποκαλύψει για να επιτρέπουν στον αέρα να περάσει μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας, παρακάμπτοντας το αποκλεισμένο πέρασμα του αέρα στο λαιμό σας.

Άλλοι τύποι χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το ροχαλητό και να συμβάλει στη θεραπεία της άπνοιας ύπνου από την εκκαθάριση ή την διεύρυνση των διόδων του αέρα:

 • Η ρινική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων ή να ισιώσει ένα στραβό χώρισμα μεταξύ ρουθούνια σας (παρέκκλινε ρινικού διαφράγματος)
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση διογκωμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Θεραπείες για την κεντρική και πολύπλοκη άπνοια ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπείες

 • Η θεραπεία για τις συνδεδεμένες ιατρικά προβλήματα. Πιθανές αιτίες της κεντρικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν την καρδιά ή νευρομυϊκά νοσήματα, και τη θεραπεία των προϋποθέσεων αυτών μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, τη βελτιστοποίηση της θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εξαλείψει κεντρική άπνοια ύπνου.
 • Συμπληρωματικό οξυγόνο. Χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου ενώ κοιμάστε μπορεί να βοηθήσει αν έχετε κεντρική άπνοια ύπνου. Διάφορες μορφές του οξυγόνου είναι διαθέσιμα, καθώς και διάφορες συσκευές για να παραδώσει το οξυγόνο στους πνεύμονές σας.
 • Η συνεχής θετική πίεση αεραγωγών (CPAP). Αυτή η μέθοδος, που χρησιμοποιείται επίσης στην αποφρακτική άπνοια ύπνου, περιλαμβάνει φορώντας μια μάσκα πίεση πάνω από τη μύτη σας ενώ κοιμάστε. Η μάσκα είναι συνδεδεμένη με μια μικρή αντλία που ωθεί αέρα μέσω αεραγωγών σας για να το κρατήσει από το να καταρρεύσει. CPAP μπορεί να εξαλείψει το ροχαλητό και την πρόληψη της άπνοιας ύπνου. Όπως και με αποφρακτική άπνοια ύπνου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες. Εάν η μάσκα σας είναι ανήσυχο ή η πίεση που αισθάνεται πάρα πολύ ισχυρή, μιλήστε με το γιατρό σας, ώστε να μπορούν να γίνουν προσαρμογές.
 • Διπλής θετικής πίεσης αεραγωγών (BPAP). Σε αντίθεση με CPAP, η οποία παρέχει σταθερή, σταθερή πίεση στο ανώτερο αεραγωγό σας, καθώς αναπνέετε μέσα και έξω, BPAP βασίζεται σε μια υψηλότερη πίεση όταν εισπνέετε και μειώνεται σε χαμηλότερη πίεση όταν εκπνέετε. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να βοηθήσει την αδύναμη αναπνοή από την κεντρική άπνοια ύπνου. Ορισμένες συσκευές BPAP μπορεί να ρυθμιστεί για να παραδώσει αυτόματα μια ανάσα, αν η συσκευή ανιχνεύει δεν έχετε λάβει ένα μετά τόσα δευτερόλεπτα.
 • Adaptive σερβο-εξαερισμού (ASV). Αυτό πιο πρόσφατα εγκεκριμένη διάταξη αέρα μαθαίνει κανονική αναπνοή σας και αποθηκεύει τις πληροφορίες σε μια ενσωματωμένη στον υπολογιστή. Αφού σας παίρνει ο ύπνος, η μηχανή χρησιμοποιεί την πίεση για την εξομάλυνση αναπνοή σας και να αποτρέψει παύσεις στην αναπνοή σας. ASV φαίνεται να είναι πιο επιτυχής από ό, τι άλλες μορφές θετικής πίεσης αεραγωγών στη θεραπεία κεντρική άπνοια ύπνου σε μερικούς ανθρώπους.

Μαζί με αυτές τις θεραπείες, μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε για διαφορετικές θεραπείες για την υπνική άπνοια, όπως τα εμφυτεύματα. Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από ιατρικές συσκευές και διαδικασίες έχουν λάβει Food and Drug Administration εκκαθάρισης, υπάρχει περιορισμένη δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με το πόσο χρήσιμα είναι, και δεν είναι γενικά συνιστάται ως αποκλειστικό θεραπείες.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Σε πολλές περιπτώσεις, self-care μπορεί να είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να ασχοληθεί με αποφρακτική άπνοια του ύπνου και, ενδεχομένως, κεντρική άπνοια ύπνου. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Χάστε το περιττό βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια υπερβάλλοντος βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από σφίξιμο του λαιμού σας. Η άπνοια ύπνου μπορεί να θεραπευτεί σε ορισμένες περιπτώσεις από την επιστροφή σε ένα υγιές βάρος. Αν δεν έχετε ήδη ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την καλύτερη πορεία δράσης για την απώλεια βάρους.
 • Άσκηση. Πάρει 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει τα συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια. Αυτά χαλαρώνουν τους μυς στο πίσω μέρος του λαιμού σας, παρεμβαίνει με την αναπνοή.
 • Κοιμηθείτε στο πλάι ή στην κοιλιά σας και όχι την πλάτη σας. Ύπνος στην πλάτη σας μπορεί να προκαλέσει τη γλώσσα σας και μαλακή υπερώα να εφάπτονται με το πίσω μέρος του λαιμού σας και να μπλοκάρει αεραγωγούς σας. Για να αποφύγετε τον ύπνο στην πλάτη σας, δοκιμάστε το ράψιμο μια μπάλα του τένις στο πίσω μέρος του πάνω πιτζάμας σας.
 • Κρατήστε ρινικές μεταβάσεις σας ανοιχτά τη νύχτα. Χρησιμοποιήστε ένα αλατούχο ρινικό σπρέι για να βοηθήσει να κρατήσει ρινικές διόδους σας ανοιχτά. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση οποιουδήποτε ρινικά αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά, επειδή τα φάρμακα αυτά συνήθως συνιστάται μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση.
 • Σταματήστε το κάπνισμα, αν είστε καπνιστής. Κάπνισμα επιδεινώνει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Τα περισσότερα εναλλακτικά φάρμακα για την υπνική άπνοια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Ο βελονισμός έχει δείξει κάποιο όφελος σε μελέτες, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με καθιερωμένες θεραπείες, ο βελονισμός δεν θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν. Συζητήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις σκέφτεστε.

Βλέπε επίσης