Κτύπημα

Ορισμός

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας έχει διακοπεί ή σοβαρά μειωμένη, στερώντας εγκεφαλικό ιστό του οξυγόνου και των τροφίμων. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη δράση μπορεί να ελαχιστοποιούνται οι βλάβες στον εγκέφαλο και τις πιθανές επιπλοκές.

Τα καλά νέα είναι ότι εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί, και πολλοί λιγότεροι Ευρωπαίοι πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι τώρα, ακόμη και πριν από 15 χρόνια. Καλύτερος έλεγχος των μεγάλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο - υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη - μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παρακμή.

Συμπτώματα

Παρακολουθήστε για αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα, αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σημείωση όταν αρχίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα σας, επειδή το χρονικό διάστημα που ήταν παρόντες μπορεί να καθοδηγεί τις αποφάσεις της θεραπείας σας.

 • Πρόβλημα με τα πόδια. Μπορείτε να σκοντάψετε ή ξαφνική ζάλη, απώλεια της ισορροπίας ή απώλεια συντονισμού.
 • Πρόβλημα με ομιλία και την κατανόηση. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σύγχυση. Μπορείτε να μομφή τα λόγια σας ή έχετε δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας.
 • Παράλυση ή μούδιασμα του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού. Μπορείτε να αναπτύξουν αιφνίδια μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στο πρόσωπό σας, βραχίονα ή του ποδιού, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματός σας. Προσπαθήστε να αυξήσει τόσο τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας την ίδια στιγμή. Αν το ένα χέρι αρχίζει να πέφτει, μπορεί να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ομοίως, η μία πλευρά του το στόμα σας μπορεί να γέρνουν κατά την προσπάθειά σας να χαμογελά.
 • Πρόβλημα με βλέπει σε ένα ή και στα δύο μάτια. Μπορεί ξαφνικά έχουν θολώσει ή μαυρισμένα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, ή μπορείτε να τα βλέπουν όλα διπλά.
 • Πονοκέφαλος. Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, ζάλη ή αλλοιωθεί συνείδησης, μπορεί να υποδείξει ότι έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Stroke. Πρόβλημα με τα πόδια.
Stroke. Πρόβλημα με τα πόδια.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν φαίνεται να υπάρχουν διακυμάνσεις ή εξαφανίζονται. Καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αμέσως. Κάθε λεπτό μετράει. Μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Όσο περισσότερο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν αντιμετωπιστούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για βλάβη του εγκεφάλου και την αναπηρία. Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης και της θεραπείας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ένα νοσοκομείο εντός τριών ωρών μετά την πρώτη σας συμπτώματα εμφανίστηκαν. Αν είστε με κάποιον που υποψιάζεστε ότι έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δείτε το πρόσωπο προσεκτικά, ενώ περιμένουν για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλό σας έχει διακοπεί ή να μειωθεί. Αυτό στερεί από το μυαλό σας από το οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας για να πεθάνει. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από μια φραγμένη αρτηρία (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή διαρροή ή έκρηξη των αιμοφόρων αγγείων (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μια προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος μέσω του εγκεφάλου τους (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο).

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίπου το 85 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν οι αρτηρίες στον εγκέφαλο σας να γίνει στένωση ή απόφραξη, προκαλώντας σοβαρά μειωμένη ροή αίματος (ισχαιμία). Οι πιο κοινές ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν:

 • Θρομβωτική εμβολή. Επισυμβεί θρομβωτική εμβολή όταν ένας θρόμβος αίματος (θρόμβου) μορφές σε μία από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο σας. Ένας θρόμβος συχνά μπορεί να προκληθεί από τις καταθέσεις οξέα (πλάκα) που συσσωρεύονται στις αρτηρίες και να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος (αθηροσκλήρυνση) ή άλλων συνθηκών αρτηρίας.
 • . Εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο Μια εμβολή συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος ή άλλες μορφές συντρίμμια μακριά από το μυαλό σας - συνήθως στην καρδιά σας - και σάρωσε αίμα σας για να καταθέσει σε στενότερες αρτηρίες του εγκεφάλου. Αυτό το είδος της θρόμβος αίματος ονομάζεται εμβολή.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον διαρροές ή ρωγμές του εγκεφάλου σας. Εγκεφαλικές αιμορραγίες μπορεί να προκληθεί από πολλές συνθήκες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τα αδύναμα σημεία στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας (ανευρύσματα). Μια λιγότερο κοινή αιτία της αιμορραγίας είναι η ρήξη ενός αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας (AVM) - μια ανώμαλη κουβάρι με λεπτά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, υπάρχουν κατά τη γέννηση. Οι τύποι του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται:

 • Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Σε μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο εκρήγνυται και οι διαρροές στον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα κύτταρα του εγκεφάλου πέρα ​​από τη διαρροή στερούνται του αίματος και να καταστραφεί. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, τραύμα, αγγειακές δυσπλασίες, η χρήση του αντιπηκτικά φάρμακα και άλλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία.
 • Η υπαραχνοειδής αιμορραγία. Σε υπαραχνοειδής αιμορραγία, η αρτηρία πάνω ή κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου εκρήξεις και διαρροές σας στο χώρο μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου σας και το κρανίο σας. Αυτή η αιμορραγία είναι συχνά σηματοδοτείται από μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία. Μια υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι συνήθως προκαλείται από τη ρήξη ενός ανευρύσματος, ένα μικρό σάκο ή σχήματος μούρο σχήματος outpouching σε μια αρτηρία στον εγκέφαλο. Μετά την αιμορραγία, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο μπορεί να διευρύνει και να περιορίσετε την αστάθεια (αγγειοσπασμός), προκαλώντας βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου με περαιτέρω περιορισμό της ροής του αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου σας.

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA)
Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) - που ονομάζεται επίσης μια ministroke - είναι ένα σύντομο επεισόδιο συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θα έχετε σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο προκαλείται από μία προσωρινή μείωση στην παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας. ΤΙΑ συχνά διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά.

Όπως και σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συμβαίνει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, όταν ένας θρόμβος ή συντρίμμια εμποδίζει τη ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας. Μια TIA δεν αφήνει μόνιμη συμπτώματα, επειδή η απόφραξη είναι προσωρινή.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πρόβλημα με ομιλία και κατανόηση.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πρόβλημα με ομιλία και κατανόηση.

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα, ακόμη και αν τα συμπτώματά σας φαίνεται να ξεκαθαρίσω. Εάν είχατε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ένα μερικώς φραγμένη ή στενωμένη αρτηρία που οδηγεί στο μυαλό σας, βάζοντας σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη αργότερα. Δεν είναι δυνατόν να πει εάν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο βασίζεται μόνο στα συμπτώματα. Έως το ήμισυ των ατόμων των οποίων τα συμπτώματα φαίνεται να πάει μακριά στην πραγματικότητα έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί εγκεφαλική βλάβη.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένας αριθμός από αυτούς τους παράγοντες μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται:

Δυνητικά θεραπεύσιμη παράγοντες κινδύνου

 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση - Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει να αυξάνεται σε αναγνώσεις πίεσης του αίματος υψηλότερη από 120/80 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mm Hg). Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσει σχετικά με μια επιθυμητή αρτηριακή πίεση με βάση την ηλικία σας, αν έχετε διαβήτη και άλλων παραγόντων.
 • Το κάπνισμα ή η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.
 • Υψηλή χοληστερόλη - ένα συνολικό επίπεδο χοληστερόλης πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg / dL), ή 5,2 mmol ανά λίτρο (mmol / L).
 • Διαβήτη.
 • Όντας υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
 • Η σωματική αδράνεια.
 • Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας).
 • Καρδιαγγειακή νόσος, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, ανωμαλίες της καρδιάς, καρδιακής λοίμωξης ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
 • Η χρήση ορισμένων χαπιών ελέγχου των γεννήσεων ή ορμονικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα.
 • Βαριά ή ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης.
 • Η χρήση των παράνομων ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και μεταμφεταμίνες.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

 • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
 • Όντας ηλικίας 55 ετών και άνω.
 • Αγώνας - Αφρο-Ευρωπαίοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους ανθρώπους άλλων φυλών.
 • Φύλο - Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας όταν έχουν εγκεφαλικά επεισόδια, και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από εγκεφαλικά επεισόδια από τους άνδρες.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία, ανάλογα με το πόσο καιρό ο εγκέφαλος υφίσταται έλλειψη ροή του αίματος και του οποίου μέρος επηρεάστηκε. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Παράλυση ή απώλεια κίνησης των μυών. Μερικές φορές η έλλειψη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να σας προκαλέσει να γίνει παραλύσει από τη μία πλευρά του σώματός σας, ή να χάσει τον έλεγχο ορισμένων μυών, όπως αυτά που από τη μία πλευρά του προσώπου σας ή ένα χέρι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία με πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, το φαγητό και το ντύσιμο. Με τη φυσική θεραπεία, μπορείτε να δείτε βελτίωση στην κίνηση των μυών ή παράλυση.
 • Δυσκολία στην ομιλία ή την κατάποση. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας προκαλέσει να έχουν λιγότερο έλεγχο πάνω από τον τρόπο οι μύες στο στόμα και το λαιμό σας κίνηση, γεγονός που καθιστά δύσκολο για σας να μιλήσετε, να καταπιεί ή να φάτε. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην ομιλία (δυσαρθρία), λόγω έλλειψη συντονισμού των μυών στο στόμα σας. Μπορείτε, επίσης, μπορεί να έχουν δυσκολία με τη γλώσσα (αφασία), συμπεριλαμβανομένων ομιλία ή στην κατανόηση του λόγου, την ανάγνωση ή γραφή. Η θεραπεία με την ομιλία και τη γλώσσα παθολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις ικανότητές σας.
 • Απώλεια μνήμης ή σκέψης δυσκολίες. Πολλοί άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια αντιμετωπίσετε κάποια απώλεια μνήμης. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων, τη λογική και την κατανόηση των εννοιών. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να βελτιωθεί με θεραπείες αποκατάστασης.
 • Συναισθηματικά προβλήματα. Οι άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, ή μπορούν να αναπτύξουν κατάθλιψη.
 • Πόνο. Μερικοί άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχει πόνο, μούδιασμα ή άλλες παράξενες αισθήσεις σε μέρη του σώματός τους επηρεάζεται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, εάν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε κάνει να χάσετε την αίσθηση στο αριστερό σας χέρι, μπορεί να εμφανιστεί μια δυσάρεστη αίσθηση μουδιάσματος σε αυτό το σκέλος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα ακραίο κρύο. Αυτό ονομάζεται κεντρικού πόνου εγκεφαλικό επεισόδιο ή σύνδρομο κεντρικού πόνου (cps). Αυτή η επιπλοκή αναπτύσσεται γενικά αρκετές εβδομάδες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και αυτό μπορεί να βελτιώσει την πάροδο του χρόνου. Αλλά επειδή ο πόνος που προκαλείται από ένα πρόβλημα στο μυαλό σας, αντί για σωματική βλάβη, λίγα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίζουν CPS.
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά και self-care. Οι άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να γίνει πιο αποσυρθεί και λιγότερο κοινωνική ή περισσότερο παρορμητικά. Μπορούν να χάνουν την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και μπορεί να χρειαστεί ένας φύλακας για να τους βοηθήσει με τις ανάγκες τους καλλωπισμού και καθημερινές δουλειές.

Όπως με οποιονδήποτε τραυματισμό του εγκεφάλου, η επιτυχία της θεραπείας αυτών των επιπλοκών θα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε εξέλιξη είναι συνήθως διαγιγνώσκεται σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείων. Εάν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τη φροντίδα σας θα επικεντρωθεί στην ελαχιστοποίηση βλάβη στον εγκέφαλο και να σας βοηθήσει να ανακτήσει και να αποφευχθεί άλλη μια εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον. Εάν δεν έχουν ακόμη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είστε ανησυχούν για το μέλλον σας ευθύνη, μπορείτε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας στο επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να δείτε έναν ειδικό επείγουσας ιατρικής ή ένα γιατρό εκπαιδευμένο σε συνθήκες εγκεφάλου (νευρολόγος), καθώς και νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό. Πρώτη προτεραιότητα της ομάδας έκτακτης ανάγκης σας θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των συμπτωμάτων σας και τη γενική ιατρική κατάσταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογούνται για να προσδιοριστεί εάν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και να ανακαλύψει την αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου σας, για να καθορίσει την πλέον κατάλληλη θεραπεία για την κατάστασή σας.

Αν είστε αναζητούν τη συμβουλή του γιατρού σας κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένο ραντεβού, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο. Η συζήτησή σας θα επικεντρωθεί στην αποφυγή των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το να μην το κάπνισμα ή η χρήση παράνομων ναρκωτικών. Ο γιατρός σας θα συζητήσει επίσης τις στρατηγικές του τρόπου ζωής ή φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες εξετάσεις και διαδικασίες για την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου ή για τη θεραπεία υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξετάσεις και διάγνωση

Για να προσδιοριστεί η πλέον κατάλληλη θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, η ομάδα έκτακτης ανάγκης σας θα πρέπει να αξιολογήσει τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου είστε έχοντας και τις περιοχές του εγκεφάλου σας που επηρεάζονται από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα πρέπει επίσης να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας, όπως ένας όγκος του εγκεφάλου ή μια αντίδραση στο φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες δοκιμές για να καθορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως οι εξής:

 • Η φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα σας ή ένα μέλος της οικογένειας ρωτήσω ποια συμπτώματα που έχετε ήδη έχουν, όταν ξεκίνησε και τι έκαναν όταν ξεκίνησε. Ο γιατρός σας στη συνέχεια θα αξιολογήσει αν τα συμπτώματα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο γιατρός σας θα θέλουν να ξέρουν τι τα φάρμακα που παίρνετε και αν έχετε βιώσει κάποια τραύματα στο κεφάλι. Θα σας ζητηθεί για την προσωπική και την οικογένειά σας ιστορικό καρδιακής νόσου, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και να χρησιμοποιήσετε ένα στηθοσκόπιο για να ακούσετε την καρδιά σας και να ακούσετε για ένα whooshing ήχου (φύσημα) πάνω από το λαιμό σας (καρωτίδα) αρτηρίες, που μπορεί να δείχνουν την αθηροσκλήρωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα οφθαλμοσκόπιο για να ελέγξει για σημάδια των μικροσκοπικών κρυστάλλων χοληστερόλης ή θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών σας.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Μπορείτε να έχετε διάφορες εξετάσεις αίματος, τα οποία δίνουν την ομάδα υγειονομικής σας σημαντικές πληροφορίες, όπως το πόσο γρήγορα πήζει το αίμα σας, αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή, είτε κρίσιμες χημικές ουσίες στο αίμα είναι εκτός ισορροπίας, ή αν μπορεί να έχετε ένα λοίμωξη. Πρέπει να διαχειρίζεται το χρόνο πήξης του αίματος και τα επίπεδα της ζάχαρης και των βασικών χημικών προϊόντων ως μέρος της προσοχής σας πινελιά. Λοιμώξεις, επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Η απεικόνιση του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του αν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και τι είδος εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να δημιουργήσετε μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου σας. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει μια εγκεφαλική αιμορραγία, όγκοι, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις. Οι γιατροί μπορεί να εισφέρει μια χρωστική ουσία στα αιμοφόρα αγγεία σας για να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό σας και το μυαλό σας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια (αξονική τομογραφία αγγειογραφία).
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρά ραδιοκύματα και μαγνήτες για να δημιουργήσετε μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου σας. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει εγκεφαλικού ιστού που έχει πληγεί από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλικό αιμορραγίες. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να εισφέρει μια χρωστική ουσία σε ένα αιμοφόρο αγγείο για να δείτε τις αρτηρίες και τις φλέβες και τη ροή του αίματος highlight (μαγνητική τομογραφία αγγειογραφία ή μαγνητική φλεβογραφία).
 • Καρωτιδικής υπερήχων. Σε αυτή τη δοκιμή, τα ηχητικά κύματα δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες από το εσωτερικό των αρτηριών της καρωτίδας στο λαιμό σας. Αυτή η δοκιμή δείχνει συσσώρευση των λιπαρών καταθέσεων (πλάκες) και η ροή του αίματος στις αρτηρίες της καρωτίδας σας.
 • Εγκεφαλική αγγειογραφία. Σε αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) διαμέσου μιας μικρής τομής, συνήθως στη βουβωνική χώρα σας, και καθοδηγεί μέσω μεγάλων αρτηριών σας και σε καρωτιδική σας ή της σπονδυλικής αρτηρίας. Στη συνέχεια ο γιατρός εγχέει μια χρωστική ουσία στα αιμοφόρα αγγεία σας για να γίνουν ορατά κάτω από απεικόνισης ακτίνων-Χ. Η διαδικασία αυτή δίνει μια λεπτομερή εικόνα των αρτηριών του εγκεφάλου και του λαιμού σας.
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας. Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να βρει μια πηγή των θρόμβων στην καρδιά σας που μπορεί να έχουν ταξιδέψει από την καρδιά σας στον εγκέφαλό σας και προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί μερικές φορές να έχουν διοισοφάγεια ηχοκαρδιογράφημα. Σε αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός σας εισάγει ένα εύκαμπτο σωλήνα με μια μικρή συσκευή (μετατροπέας) που επισυνάπτεται στο λαιμό σας και κάτω στον οισοφάγο σας - ο σωλήνας που συνδέει το πίσω μέρος του στόματός σας στο στομάχι σας. Επειδή οισοφάγο σας είναι ακριβώς πίσω από την καρδιά σας, ένα υπερηχοκαρδιογράφημα διαοισοφαγική μπορεί να δημιουργήσει σαφείς, λεπτομερείς εικόνες υπερήχων της καρδιάς σας και τυχόν θρόμβους αίματος.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Επείγουσα θεραπεία για το εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτάται από το αν είστε έχοντας ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμποδίζει μια αρτηρία - το πιο κοινό είδος - ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που περιλαμβάνουν αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Για τη θεραπεία ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί πρέπει να αποκαταστήσει γρήγορα τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας.

. Επείγουσα θεραπεία με φάρμακα θεραπεία με θρομβολυτικό φαρμάκων (θρομβολυτικά) πρέπει να ξεκινήσει εντός 4,5 ωρών, αν τους δίνεται μέσα στη φλέβα - και όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Γρήγορη θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τις επιπλοκές από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να σας δοθεί:

 • Ασπιρίνη. Aspirin, ένα αντι-θρομβωτική φάρμακο, είναι μια άμεση θεραπεία μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο για να μειωθεί η πιθανότητα που έχει ένα άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ασπιρίνη προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα από τη διαμόρφωση. Στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί μία δόση ασπιρίνης. Η δόση μπορεί να ποικίλλει, αλλά αν έχετε ήδη λάβει μια ασπιρίνη καθημερινά για αντιπηκτικά αποτέλεσμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε μια σημείωση ότι σε μια επείγουσα ιατρική κάρτα έτσι ώστε οι γιατροί θα ξέρω αν έχετε ήδη λάβει κάποια ασπιρίνη.

  Άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη, επίσης, μπορεί να δοθεί, αλλά αυτό το φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική στη ρύθμιση έκτακτης ανάγκης γι 'αυτό χρησιμοποιείται σπάνια. Κλοπιδογρέλη (Plavix), βαρφαρίνη (Coumadin), ή ασπιρίνη σε συνδυασμό με διπυριδαμόλη εκτεταμένης απελευθέρωσης (Aggrenox) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά αυτά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στην ρύθμιση δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

 • Ενδοφλέβια ένεση του ιστού ενεργοποιητή πλασμινογόνου (TPA). Μερικοί άνθρωποι που έχουν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επωφεληθεί από μια ένεση του ανασυνδυασμένου ενεργοποιητή πλασμινογόνου ιστού (ΤΡΑ), που ονομάζεται επίσης αλτεπλάση, συνήθως μέσω ενός φλέβα στο χέρι. Αυτό το ισχυρό θρομβολυτικό φάρμακο πρέπει να δοθεί μέσα σε 4,5 ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο συμπτώματα αρχίζουν όταν είναι δεδομένη μέσα στη φλέβα. Αυτό το φάρμακο αποκαθιστά τη ροή του αίματος με τη διάλυση του θρόμβου αίματος που προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια ανακτήσει πληρέστερα. Ο γιατρός σας θα εξετάσει ορισμένους κινδύνους, όπως η πιθανή αιμορραγία στον εγκέφαλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν TPA είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Οι γιατροί μερικές φορές αντιμετωπίζουν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια με τις διαδικασίες που πρέπει να εκτελεστούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

 • Φάρμακα που παραδίδονται απευθείας στον εγκέφαλο. Οι γιατροί μπορούν να εισαγάγετε ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσω μιας αρτηρίας στην βουβωνική χώρα σας και περάστε την στο μυαλό σας, και στη συνέχεια αφήστε ΤΡΑ άμεσα στην περιοχή όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει. Το χρονικό παράθυρο για αυτή τη θεραπεία είναι κάπως μεγαλύτερο από ό, τι για ενδοφλέβια ΤΦΟ αλλά ακόμα περιορισμένη.
 • Μηχανική αφαίρεση του θρόμβου. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν έναν καθετήρα για να ελιχτεί μια μικροσκοπική συσκευή στον εγκέφαλό σας για να αρπάξει σωματικά και αφαιρέστε το θρόμβο.

Άλλες διαδικασίες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο να έχουν ένα άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για να ανοίξει μια αρτηρία που είναι μέτρια έως σοβαρά μειώθηκε κατά πλάκας. Οι γιατροί συνιστούν μερικές φορές αυτές τις διαδικασίες για να προλάβετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή. Σε μια καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, ένας χειρουργός αφαιρεί τα λιπαρά καταθέσεις (πλάκες) από τις αρτηρίες της καρωτίδας σας, που κινούνται κατά μήκος κάθε πλευρά του λαιμού σας στον εγκέφαλό σας. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός σας κάνει μια τομή κατά μήκος μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ανοίγει καρωτίδα σας, και αφαιρεί τα λιπαρά καταθέσεις (πλάκες) που μπλοκάρουν την καρωτιδική αρτηρία. Ο χειρουργός σας, στη συνέχεια, επισκευές της αρτηρίας με ράμματα ή ένα patch γίνεται με μια φλέβα ή τεχνητό υλικό (μόσχευμα). Η διαδικασία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας και κινδύνων, ιδιαίτερα για τα άτομα με καρδιακή νόσο ή άλλες ιατρικές παθήσεις.
 • Αγγειοπλαστική και στεντ. Σε μία αγγειοπλαστική, ένας χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα με ένα σωλήνα πλέγματος (stent) και μπαλονάκι στην άκρη σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα και οδηγοί να δεσμευμένου καρωτιδική αρτηρία στο λαιμό σας. Ο χειρουργός σας φουσκώνει το μπαλόνι στο στένωση αρτηρίας και εισάγει έναν σωλήνα πλέγματος (stent) στο άνοιγμα για να κρατήσει αρτηριών σας από το να γίνει μειώθηκε μετά τη διαδικασία.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Επείγουσα θεραπεία της αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο επικεντρώνεται στον έλεγχο της αιμορραγίας σας, και τη μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο. Χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων.

Επείγοντα μέτρα. Εάν πάρετε βαρφαρίνη (Coumadin) ή αντι-αιμοπεταλίων φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων, μπορεί να σας δοθεί φάρμακα ή μεταγγίσεις αίματος προϊόντων για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί φάρμακα για τη μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο (ενδοκρανιακή πίεση), να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση ή την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. Ανθρώπους που έχουν ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορεί να δοθεί θρόμβος-busters όπως η ασπιρίνη και ΤΡΑ, επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν αιμορραγία.

Μόλις η αιμορραγία στον εγκέφαλό σας σταματά, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση στο κρεβάτι και υποστηρικτική ιατρική φροντίδα, ενώ το σώμα σας απορροφά το αίμα. Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει, ενώ μια κακή μελανιά πηγαίνει μακριά. Εάν η περιοχή της αιμορραγίας είναι μεγάλος, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, για να απομακρυνθεί το αίμα και να ανακουφίσει την πίεση στον εγκέφαλο.

Χειρουργική επισκευή των αιμοφόρων αγγείων. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση ορισμένες ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων που σχετίζεται με αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία από αυτές τις διαδικασίες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν είστε σε υψηλό κίνδυνο ενός αυθόρμητου ανευρύσματος ή αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM) ρήξη:

 • Χειρουργική ψαλίδισμα. Ένας χειρουργός τοποθετεί ένα μικροσκοπικό σφιγκτήρα στη βάση του ανευρύσματος, για να σταματήσει τη ροή του αίματος σε αυτό. Αυτό μπορεί να κρατήσει το ανεύρυσμα από την έκρηξη, ή μπορεί να αποτραπεί η εκ νέου αιμορραγία από ανεύρυσμα που έχει πρόσφατα hemorrhaged.
 • Συσπείρωση (ενδοαγγειακή εμβολισμό). Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα στην αρτηρία στη βουβωνική χώρα σας και την καθοδηγεί στον εγκέφαλό σας χρησιμοποιώντας απεικόνισης ακτίνων-Χ. Ο χειρουργός σας καθοδηγεί στη συνέχεια μικροσκοπικά αποσπώμενη πηνία μέσα στο ανεύρυσμα (ανεύρυσμα συσπείρωση). Τα πηνία γεμίσει το ανεύρυσμα, το οποίο εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα στο ανεύρυσμα και προκαλεί την πήξη του αίματος.
 • Η χειρουργική αφαίρεση AVM. Χειρουργοί μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρότερο AVM αν είναι βρίσκεται σε μια προσβάσιμη περιοχή του εγκεφάλου σας, να εξαλείψει τον κίνδυνο ρήξης και να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να αφαιρέσετε ένα AVM αν είναι πολύ μεγάλες ή αν είναι που βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο σας.

Εγκεφαλικό επεισόδιο ανάκτηση και την αποκατάσταση
Μετά την επεξεργασία έκτακτης ανάγκης, εγκεφαλικό επεισόδιο φροντίδα επικεντρώνεται στη βοήθεια σας να ανακτήσει τη δύναμή σας, να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία και να επιστρέψετε στην ανεξάρτητη διαβίωση. Η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου σας εξαρτάται από την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκονται και την ποσότητα του ιστού έχει υποστεί ζημιά. Αν εγκεφαλικό επεισόδιο επηρέασε την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας, μπορεί να επηρεαστεί κίνηση και την αίσθηση σας στην αριστερή πλευρά του σώματός σας. Αν εγκεφαλικό επεισόδιο βλάβη του εγκεφαλικού ιστού από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας, μπορεί να επηρεαστεί κίνηση και την αίσθηση σας στη δεξιά πλευρά του σώματός σας. Εγκεφαλική βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές λόγου και ομιλίας. Επιπλέον, εάν είχατε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να έχετε προβλήματα με την αναπνοή, την κατάποση, την εξισορρόπηση και το όραμα.

Οι περισσότεροι επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου λαμβάνουν θεραπεία σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει το πιο αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας που μπορείτε να χειριστείτε με βάση την ηλικία σας, τη γενική υγεία και το βαθμό της αναπηρίας σας, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη τον τρόπο ζωής σας, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες, καθώς και η διαθεσιμότητα των μελών της οικογένειας ή άλλους φροντιστές.

Πρόγραμμα αποκατάστασης σας μπορεί να αρχίσει πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Μπορεί να συνεχίσει σε μια μονάδα αποκατάστασης του ίδιου νοσοκομείου, μια άλλη μονάδα αποκατάστασης ή μονάδα νοσηλείας, μια μονάδα εξωτερικών ασθενών, ή το σπίτι σας.

Εγκεφαλικό επεισόδιο ανάκτηση κάθε ατόμου είναι διαφορετική. Ανάλογα με την κατάστασή σας, η ομάδα θεραπείας σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Γιατρός εκπαιδεύονται σε συνθήκες εγκεφάλου (νευρολόγος)
 • Ο γιατρός Αποκατάστασης (Φυσίατρος)
 • Νοσοκόμα
 • Διαιτολόγος
 • Φυσιοθεραπευτής
 • Εργοθεραπευτής
 • Ψυχαγωγικές θεραπευτής
 • Λογοθεραπευτή
 • Κοινωνικός λειτουργός
 • Διευθυντής υπόθεση
 • Ψυχολόγο ή ψυχίατρο
 • Εφημέριος

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια ζωή-μεταβαλλόμενο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία σας όσο και τη φυσική σας λειτουργία. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της ανικανότητας, την απογοήτευση, την κατάθλιψη και την απάθεια. Μπορείτε επίσης να έχετε αλλαγές στη διάθεση και μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Η διατήρηση της αυτοεκτίμησης σας, συνδέσεις με άλλους και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τα βασικά μέρη της ανάκαμψης σας. Αρκετές στρατηγικές μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τους φροντιστές σας, όπως οι εξής:

 • Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αποδεχτείτε ότι η σωματική και συναισθηματική ανάκαμψη θα περιλαμβάνει σκληρή δουλειά, και αυτό θα πάρει χρόνο. Στόχος για ένα νέο «φυσιολογικό» και να γιορτάσουμε την πρόοδο σας. Αφήστε χρόνο για ξεκούραση.
 • Βγες έξω από το σπίτι, ακόμη και αν είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνονται ή μη συνειδητή, αν κινείστε αργά και χρειάζονται ένα ζαχαροκάλαμο, περιπατητής ή αναπηρική καρέκλα για να πάρει γύρω. Να πάρει έξω είναι καλό για σας.
 • Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης. Συνάντηση με τους άλλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σας επιτρέπει να πάρετε έξω και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να σφυρηλατήσει νέες φιλίες.
 • Αφήστε τους φίλους και την οικογένειά ξέρετε τι χρειάζεστε. Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορεί να ξέρει πώς να βοηθήσει. Ας τους αφήσουμε να γνωρίζουν ότι θα θέλατε να φέρει πάνω από ένα γεύμα και να παραμείνουν για να φάει μαζί σας και να μιλήσουμε, ή να πάει έξω για φαγητό μαζί σας, ή να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή δραστηριότητες της εκκλησίας.
 • Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Σχεδόν 800.000 Ευρωπαίοι έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Περίπου κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ευρώπη.

Επικοινωνιακές προκλήσεις
Ένα από τα πιο απογοητευτικό επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ότι μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και τη γλώσσα σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσει τόσο τους επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου και φροντιστές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επικοινωνίας:

 • Πρακτική θα βοηθήσει. Προσπαθήστε να έχετε μια συνομιλία, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Θα σας βοηθήσει να μάθετε τι είναι καλύτερο για σας, αισθάνονται συνδεδεμένοι και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας.
 • Χαλαρώστε και πάρτε το χρόνο σας. Μιλώντας μπορεί να είναι ευκολότερος και πιο ευχάριστη σε μια χαλαρωτική κατάσταση, όταν έχετε την αφθονία του χρόνου. Μερικοί επιζώντες εγκεφαλικό επεισόδιο διαπιστώσετε ότι μετά το δείπνο είναι μια καλή στιγμή.
 • Πες το δρόμο σας. Όταν είστε ανάκτηση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λιγότερες λέξεις, βασίζονται σε χειρονομίες ή να βασίζονται σε τόνο της φωνής σας για να επικοινωνούν.
 • Χρησιμοποιήστε στηρίγματα και βοηθήματα επικοινωνίας. Μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να χρησιμοποιούν τις κάρτες cue δείχνει συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις, εικόνες από στενούς φίλους και τα μέλη της οικογένειας, ή τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή το μπάνιο.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σας, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι τα καλύτερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προλάβετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν είχατε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, τα μέτρα αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ακόμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλές στρατηγικές πρόληψης εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το ίδιο με στρατηγικές για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σε γενικές γραμμές, υγιή τρόπο ζωής συστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σας είναι να κρατήσει την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Εάν είχατε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει μια μεταγενέστερη παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άσκηση, τη διαχείριση του άγχους, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, και περιορίζουν την ποσότητα του νατρίου και το αλκοόλ τρώτε και πίνετε είναι όλα τρόποι για να κρατήσουν την υψηλή πίεση του αίματος υπό έλεγχο. Προσθέτοντας περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εκτός από τη σύσταση των αλλαγών στον τρόπο ζωής, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
 • Η μείωση της ποσότητας χοληστερόλης και κορεσμένου λίπους στη διατροφή σας. Τρώτε λιγότερη χοληστερόλη και το λίπος, κυρίως κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά, μπορεί να μειώσει την πλάκας στις αρτηρίες σας. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας μέσω μόνη διατροφικές αλλαγές, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης.
 • Η διακοπή της χρήσης του καπνού. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τόσο για τον καπνιστή και μη καπνιστών που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Η διακοπή της χρήσης του καπνού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Ο έλεγχος του διαβήτη. Μπορείτε να διαχειριστείτε το διαβήτη με δίαιτα, άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και φαρμακευτική αγωγή.
 • Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Υπερβολικό βάρος συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Η απώλεια βάρους μόλις 10 κιλά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
 • Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα που περιέχει πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Η άσκηση τακτικά. Αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε πολλούς τρόπους. Η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να αυξήσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL, ή «καλής») χοληστερόλης, και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς σας. Επίσης, σας βοηθά να χάσετε βάρος, τον έλεγχο του διαβήτη και μείωση του στρες. Σταδιακά εργάζονται μέχρι και 30 λεπτά δραστηριότητας - όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο - στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ημέρες της εβδομάδας.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Αλκοόλ μπορεί να είναι και ένας παράγοντας κινδύνου και ένα προληπτικό μέτρο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια αιμορραγικού. Ωστόσο, πίνοντας μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μειώνουν την πήξη του αίματος τάση σας.
 • Τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, αν υπάρχει. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ολονύκτια εκτίμηση οξυγόνου στην οθόνη για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA). Αν OSA εντοπιστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή οξυγόνου σας τη νύχτα ή έχει φοράτε μια μικρή συσκευή στο στόμα σας.
 • Αποφυγή των παράνομων ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα δρόμο, όπως η κοκαΐνη και μεταμφεταμίνες, καθορίζονται οι παράγοντες κινδύνου για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κοκαΐνη μειώνει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών.

Προληπτικά φάρμακα
Αν είχατε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας να έχουν ακόμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματός σας που κινεί θρόμβους. Αντι-αιμοπεταλίων φάρμακα κάνουν αυτά τα κύτταρα λιγότερο κολλώδης και λιγότερο πιθανό να πήξει. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντι-αιμοπεταλίων φάρμακα είναι η ασπιρίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τη σωστή δόση ασπιρίνης για εσάς.

  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει τη συνταγογράφηση Aggrenox, ένας συνδυασμός χαμηλής δόσης ασπιρίνης και αντι-αιμοπεταλίων των ναρκωτικών διπυριδαμόλη, για να μειωθεί ο κίνδυνος της πήξης του αίματος. Εάν η ασπιρίνη δεν εμποδίζει ΠΙΕ ή ΑΕΕ σας, ή αν δεν μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει, αντί ένα αντι-αιμοπεταλίων των ναρκωτικών, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix).

 • Αντιπηκτικά. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν την ηπαρίνη και η βαρφαρίνη (Coumadin), τη μείωση της πηκτικότητας του αίματος. Η ηπαρίνη είναι ταχείας δράσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Βραδύτερη ενεργεί βαρφαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Βαρφαρίνη είναι ένα ισχυρό αραίωση του αίματος φάρμακο, οπότε θα πρέπει να το πάρετε ακριβώς όπως κατευθύνεται και να παρακολουθήσουν για τις παρενέργειες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά αν έχετε ορισμένες διαταραχές της πήξης του αίματος, ορισμένες αρτηριακής ανωμαλίες, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή άλλα καρδιακά προβλήματα. Άλλα νεότερα αντιπηκτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ΠΙΕ ή ΑΕΕ σας προκλήθηκε από ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Βλέπε επίσης