Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης

Ορισμός

Αγγειοπλαστική (Kuh-ROT-id AN-je-oh-πλαστικών-te) είναι μια διαδικασία που ανοίγει φραγμένες αρτηρίες για την πρόληψη ή τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι καρωτίδες αρτηρίες που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του λαιμού σας και οι κύριες αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλό σας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και φουσκώνοντας ένα μικροσκοπικό μπαλόνι, όπου καρωτίδα σας είναι φραγμένος να διευρύνει την αρτηρία.

Καρωτιδική αγγειοπλαστική είναι συχνά σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενός μικρού μεταλλικό πηνίο ονομάζεται στεντ στο φραγμένο αρτηρίας. Το stent βοηθά σφήνα η αρτηρία ανοιχτή και μειώνει την πιθανότητα να μειώνεται πάλι. Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν παραδοσιακή καρωτιδική χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή ή είναι πολύ επικίνδυνο.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρόληψης επιλογή εάν:

 • Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ασταθή στηθάγχη ή μια αποτυχημένη τεστ κοπώσεως
 • Έχετε μια καρωτιδική αρτηρία με απόφραξη 70 τοις εκατό ή περισσότερο, ειδικά εάν είχατε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο τα συμπτώματα, και δεν είστε σε αρκετά καλή υγεία για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση - για παράδειγμα, εάν έχετε σοβαρή καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή είχε ακτινοβολία ενός όγκου στον λαιμό
 • Έχετε ήδη μια καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή και βιώνουν νέες στένωση μετά από χειρουργική επέμβαση (επαναστένωση)
 • Η θέση της στένωσης (στένωση), είναι δύσκολη η πρόσβαση με ενδαρτηρεκτομή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραδοσιακές καρωτίδας χειρουργική επέμβαση (καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή) μπορούν να συμβουλεύονται να αφαιρέσετε την συσσώρευση των πλακών (λιπαρού υλικού) που είναι στένωση της αρτηρίας. Σε άλλες περιπτώσεις, αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Όπως με οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, οι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν. Οι ακόλουθες είναι μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να σχετίζονται με καρωτιδική αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης:

 • Εγκεφαλικό επεισόδιο ή ministroke (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο). Κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής, θρόμβους αίματος που μπορεί να αποτελέσει για τους καθετήρες μπορεί να σπάσει χαλαρά και να ταξιδέψει στον εγκέφαλό σας. Τα αντιπηκτικά που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη μείωση του κινδύνου αυτού. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να προκύψει αν οι πλάκες στην αρτηρία σας εκτοπίζεται όταν οι καθετήρες που βιδώνεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων.
 • Νέα στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας (επαναστένωση). Ένα σημαντικό μειονέκτημα της καρωτιδικής αγγειοπλαστικής είναι η πιθανότητα ότι η αρτηρία θα μειωθεί εκ νέου μέσα σε λίγους μήνες από τη διαδικασία. Stents αναπτύχθηκαν για να μειώσει τον κίνδυνο της επαναστένωσης.
 • Θρόμβων στο αίμα. Θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστεί μέσα σε ενδοπροθέσεις ακόμη και εβδομάδες ή μήνες μετά την αγγειοπλαστική. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο. Είναι σημαντικό να λαμβάνουν ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (Plavix) και άλλα φάρμακα όπως ακριβώς προβλέπεται να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων στο stent σας.
 • Αιμορραγία. Μπορεί να έχετε αιμορραγία στο σημείο στο πόδι σας, όπου εισήχθηκαν καθετήρες. Συνήθως αυτό οδηγεί απλώς σε μια μελανιά, αλλά μερικές φορές σοβαρή αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent. Εγκεφαλικό επεισόδιο ή ministroke (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο).
Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent. Εγκεφαλικό επεισόδιο ή ministroke (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο).

Πριν από την προγραμματισμένη αγγειοπλαστική, ο γιατρός σας εξετάζει το ιατρικό ιστορικό σας και να εκτελεί μια φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να έχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις πριν από την αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent διαδικασία:

 • Υπερήχους. Ένας σαρωτής διέρχεται πάνω από την καρωτιδική αρτηρία για την παραγωγή εικόνων (χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα) του στένωση αρτηρίας και της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
 • Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) ή αξονική τομογραφία αγγειογραφία (CTA). Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των αιμοφόρων αγγείων με τη χρήση είτε κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων σε ένα μαγνητικό πεδίο ή χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ.
 • Αγγειογραφία καρωτίδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, το υλικό αντίθεσης (ορατό στις ακτινογραφίες) ενίεται σε μια αρτηρία ώστε τα σκάφη μπορεί να δει και να εξεταστούν.

Θα λάβετε οδηγίες για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να φάει ή να πιει πριν από αγγειοπλαστική. Η προετοιμασία σας μπορεί να είναι διαφορετικά αν είσαι ήδη διαμένουν στο νοσοκομείο πριν από τη διαδικασία σας.

Το βράδυ πριν από τη διαδικασία σας:

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την προσαρμογή τα τρέχοντα φάρμακά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα πριν από αγγειοπλαστική, ιδιαίτερα αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα διαβήτη ή αντιπηκτικά.
 • Πάρτε ενέκρινε φάρμακα με μόνο μικρές γουλιές νερό.
 • Κανονίστε για το σπίτι μεταφορά. Αγγειοπλαστική συνήθως απαιτεί μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο, και δεν θα είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι την επόμενη μέρα, λόγω της παρατεταμένη παρενέργειες της μέθης.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Νέα στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας (επαναστένωση). Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) ή αξονική τομογραφία αγγειογραφία (CTA).
Νέα στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας (επαναστένωση). Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) ή αξονική τομογραφία αγγειογραφία (CTA).

Αγγειοπλαστική θεωρείται μια μη χειρουργική διαδικασία επειδή είναι λιγότερο επεμβατική από ό, τι είναι η χειρουργική επέμβαση. Το σώμα σας δεν είναι κομμένο, εκτός από μια πολύ μικρή τομή σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα σας.

Γενική αναισθησία δεν είναι απαραίτητη, ώστε να είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα λάβετε υγρών και φαρμάκων για να χαλαρώσετε μέσω ενδοφλέβιας (IV) καθετήρα.

Πριν από τη διαδικασία

 • Είσαι που λαμβάνονται για ένα X-ray δωμάτιο απεικόνισης και ζήτησε να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι τη διαδικασία. Θα ξεκουραστούν από το κεφάλι σας σε ένα φλιτζάνι σχήματος περιοχή για να σας βοηθήσει να παραμείνουν άνετα και ακόμα, ενώ λαμβάνονται εικόνες της καρωτιδικής αρτηρίας.
 • Βουβωνική χώρα σας ξυρίζεται και προετοιμάζεται με αντισηπτικό διάλυμα και αποστειρωμένου ιματίου τοποθετείται πάνω από το σώμα σας.
 • Ένα τοπικό αναισθητικό εγχέεται βουβωνική χώρα σας σε ναρκωμένο η περιοχή.
 • Τα μικρά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και το ρυθμό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μόλις είστε ναρκωμένος, ο γιατρός σας κάνει μια παρακέντηση σε μια αρτηρία, συνήθως η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα. Τα ακόλουθα βήματα περιγράφουν την αγγειοπλαστική και stenting διαδικασία.

 • Ένα μικρό σωλήνα (θήκη) τοποθετείται μέσα στην αρτηρία. Ένας καθετήρας στη συνέχεια κοχλιώνεται μέσω του σωλήνα στη στένωση στην καρωτίδα αρτηρία υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Δεν θα νιώσετε τον καθετήρα που περνά μέσω των αρτηριών, επειδή το εσωτερικό των αρτηριών δεν έχουν νευρικές απολήξεις.
 • Υλικό αντίθεσης εγχέεται στην καρωτιδική αρτηρία μέσω του καθετήρα. Το υλικό αντίθεσης μπορεί να προκαλέσει μία προσωρινή ζεστή αίσθηση στη μία πλευρά του προσώπου σας. Υλικό αντίθεσης παρέχει μια λεπτομερή άποψη του στενωμένη αρτηρία και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.
 • Μια ομπρέλα σχήμα φίλτρο τοποθετείται. Το φίλτρο (εμβολικά συσκευή προστασίας) εισάγεται πέρα από τη στένωση να πιάσει οποιαδήποτε συντρίμμια που μπορεί να σπάσει μακριά από την περιοχή που παρουσιάζει στένωση της αρτηρίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Το μπαλόνι εισάγεται μέσα στην περιοχή που παρουσιάζει στένωση και φουσκώνεται για να πιέσει τις πλάκες προς την πλευρά της και να διευρυνθεί το σκάφος.
 • Ένα μικρό σωλήνα μεταλλικό πλέγμα (stent) μπορεί να τοποθετηθεί στο δοχείο που άνοιξε πρόσφατα. Επεκτάθηκε Το στεντ χρησιμεύει ως ένα ικρίωμα που βοηθά στην πρόληψη της αρτηρίας από την στένωση και πάλι.
 • Το φίλτρο, θηκάρι και καθετήρας απομακρύνονται. Πίεση εφαρμόζεται στη μικρή περιοχή εισαγωγής του καθετήρα για την πρόληψη της αιμορραγίας.

Όταν η διαδικασία γίνεται, θα βρίσκονται ακόμη σε μία θέση, ενώ εφαρμόζεται πίεση στην περιοχή για να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ληφθούν για την περιοχή ανάκτησης.

Μετά τη διαδικασία
Για να αποφευχθεί η αιμορραγία από το σημείο εισόδου του καθετήρα, θα πρέπει να βρίσκονται σχετικά ακίνητο για αρκετές ώρες, είτε στην περιοχή της ανάκτησης ή στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας. Μετά την επέμβαση, ενδέχεται να λάβετε ένα υπερηχογράφημα των καρωτίδων αρτηριών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός 48 ωρών μετά τη διαδικασία.

Η θέση του καθετήρα μπορεί να παραμείνει προσφορά, πρησμένο και μελανιασμένο για λίγες μέρες. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή περιοχή του αποχρωματισμού ή ένα μικρό εξόγκωμα στην περιοχή της παρακέντησης. Μπορείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) στη συνιστώμενη δόση, όπως απαιτείται για την ταλαιπωρία, ή άλλα φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός σας.

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα και την άρση τίποτα πάνω από 10 λίβρες (4,5 κιλά) για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, καρωτιδική αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent αύξηση της ροής του αίματος μέσω της προηγουμένως αποφραγμένης αρτηρίας και να μειώσει τον κίνδυνο ή συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ζητούν επείγουσα ιατρική φροντίδα αν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν, όπως το πρόβλημα με τα πόδια ή μιλώντας, μούδιασμα στη μια πλευρά του σώματός σας, ή άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά που είχαν πριν από τη διαδικασία σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως.

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent δεν είναι κατάλληλη θεραπεία για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Επειδή η καρωτιδική αγγειοπλαστική είναι νεότερη από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση καρωτίδας, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ακόμη υπό έρευνα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε και τι είδους παρακολούθηση είναι απαραίτητη μετά τη διαδικασία σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλά αποτελέσματα σας:

 • Μην καπνίζετε.
 • Μειώστε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Έλεγχο άλλων όρων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος και την άπνοια του ύπνου.
 • Να ασκείστε τακτικά.

Βλέπε επίσης