Καρωτιδική νόσος

Ορισμός

Καρωτιδική νόσος εμφανίζεται όταν τα λιπαρά, κηρώδες καταθέσεις που ονομάζονται πλάκες φράξει καρωτίδων αρτηριών σας. Καρωτίδες αρτηρίες σας είναι ένα ζευγάρι των αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και το κεφάλι σας. Η συσσώρευση των πλακών σε αυτές τις αρτηρίες μπλοκάρει την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επειδή η νόσος της καρωτίδας αρτηρίας αναπτύσσεται αργά και συχνά περνά απαρατήρητος, η πρώτη προς τα έξω ένδειξη ότι έχετε την κατάσταση μπορεί να είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA), μερικές φορές αναφέρεται ως ministroke.

Νόσο της καρωτίδας. Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
Νόσο της καρωτίδας. Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Θεραπεία της καρωτιδικής νόσου συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα φάρμακα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ή stenting διαδικασίας.

Συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδια της, νόσο της καρωτίδας συχνά δεν παράγουν οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε καρωτιδική νόσο μέχρι να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να στερήσει το μυαλό σας του αίματος, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο - ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα σημεία και συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιφνίδια μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή τα άκρα, συχνά σε μία μόνο πλευρά του σώματος
 • Δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση
 • Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια
 • Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
 • Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία χωρίς γνωστή αιτία

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για τη νόσο της καρωτίδας. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάποιες δοκιμές για να δούμε τι σχήμα αρτηρίες σας μέσα Ακόμα κι αν δεν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου σας για να σας προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα σημεία ή συμπτώματα μιας παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμη και αν τα σημεία και τα συμπτώματα διαρκούν μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα - συνήθως λιγότερο από μία ώρα, αλλά ίσως περισσότερο - και τότε θα νιώσετε κανονική, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως. Αυτό που μπορεί να έχουν βιώσει είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μια προσωρινή έλλειψη της ροής του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου σας. Μια TIA είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι είστε σε υψηλό κίνδυνο να έχουν μια πλήρη άνθηση εγκεφαλικό, οπότε μην το αγνοήσετε.

Βλέποντας ένα γιατρό αυξάνει νωρίς τις πιθανότητές σας ότι η καρωτιδική νόσο θα πρέπει να ανιχνεύεται και να αντιμετωπίζονται πριν από μια αναπηρία εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται. Είναι επίσης πιθανό ότι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη της ροής του αίματος σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Ο γιατρός σας θα καθορίσει ποιες δοκιμές είναι απαραίτητη.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία.

Βεβαιωθείτε στενούς φίλους και την οικογένειά σας γνωρίζουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να κατανοήσουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε γρήγορα σε περίπτωση πιθανόν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αιτίες

Καρωτίδες αρτηρίες μπορεί να γίνει σκληρό και στενό πάροδο του χρόνου οφείλεται σε μια σταδιακή συσσώρευση των πλακών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε νόσο της καρωτίδας. Οι πλάκες αποτελούνται από συστάδες της χοληστερίνης, ασβεστίου, ινώδη ιστό και άλλων κυτταρικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνουν κατά τη μικροσκοπική περιοχή του τραυματισμού, εντός της αρτηρίας, δημιουργώντας έναν θρόμβο αίματος (θρόμβου). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρυνση.

Η κανονική, υγιή καρωτίδες - όπως και κάθε άλλη υγιή αρτηρία - είναι ομαλή και ευέλικτη και να παρέχει μια σαφή πορεία για τη ροή του αίματος. Εάν τοποθετήσετε ένα δάκτυλο κάτω γνάθο σας σε κάθε πλευρά της μήλο του Αδάμ σας, μπορεί να αισθάνεστε καρωτιδική αρτηρία παλμό σας. Καρωτίδες αρτηρίες σας μεταφέρει οξυγόνο και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά του αίματος στον εγκεφαλικό φλοιό σας και άλλες ζωτικές δομές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ημέρα με την ημέρα λειτουργίας σας.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που τονίζουν τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, συσσώρευση των πλακών και της νόσου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση. Υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νόσο της καρωτίδας. Η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας μπορεί να τους αποδυναμώσει και να αφήσει τα πιο ευάλωτα σε βλάβες.
 • Κάπνισμα. Νικοτίνη μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών σας. Επίσης, αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.
 • Ηλικία. Όπως μπορείτε ηλικία, οι αρτηρίες σας να γίνει λιγότερο ελαστικό και πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
 • Ανώμαλη αίμα επίπεδα λίπους. Υψηλά επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένας λίπους του αίματος, να ενθαρρύνει τη συσσώρευση των πλακών.
 • Ο διαβήτης. Διαβήτης επηρεάζει όχι μόνο την ικανότητά σας να χειριστείτε κατάλληλα γλυκόζης, αλλά και την ικανότητά σας να επεξεργάζονται τα λίπη αποτελεσματικά, βάζοντάς σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και της αθηροσκλήρωσης.
 • Η παχυσαρκία. Μεταφοράς περιττά κιλά αυξάνει τις πιθανότητές σας της υψηλής πίεσης του αίματος, αρτηριοσκλήρωση και ο διαβήτης.
 • Η κληρονομικότητα. Έχοντας μια οικογενειακή ιστορία της αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των καταστάσεων, καθώς και.
 • Η σωματική αδράνεια. Έλλειψη άσκησης συμβάλλει σε μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Συχνά, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου εμφανίζονται μαζί, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι και αν συμβεί μόνο.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Κτύπημα
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της καρωτιδικής νόσου είναι εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη νόσο της καρωτίδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

 • Μειωμένη ροή του αίματος. Καρωτίδας αρτηρίας μπορεί να γίνει τόσο μειώθηκε από αθηροσκλήρωση ότι δεν είναι αρκετό αίμα είναι σε θέση να φθάσουν τμήματα του εγκεφάλου σας.
 • Ρήξη πλάκες. Ένα κομμάτι από μια πλάκα μπορεί να σπάσουν και σε μικρότερες αρτηρίες στον εγκέφαλο (εγκεφαλική αρτηρίες). Το θραύσμα μπορεί να κολλήσει σε μία από αυτές τις μικρότερες αρτηρίες, δημιουργώντας ένα μπλοκάρισμα που κόβει την παροχή αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου που η εγκεφαλική αρτηρία εξυπηρετεί.
 • Αίμα απόφραξη θρόμβου. Μερικές πλάκες είναι επιρρεπείς σε σχηματισμό ρωγμών και ακανόνιστες επιφάνειες επί του τοιχώματος της αρτηρίας. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σας αντιδρά σαν σε έναν τραυματισμό και στέλνει αιμοπετάλια - τα κύτταρα του αίματος που βοηθούν την διαδικασία της πήξης - στην περιοχή. Ένας μεγάλος θρόμβος αίματος μπορεί να αναπτυχθεί με τον τρόπο αυτό και να εμποδίσει ή να επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσα από μια καρωτιδική ή εγκεφαλική αρτηρία, προκαλώντας ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας αφήσει με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και μυϊκή αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο - συχνά οι πρώτες ενδείξεις της καρωτιδικής νόσου - είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο πρόσωπο αναπτύσσει σημεία και συμπτώματα πιθανόν από εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αμέσως. Μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε στο νοσοκομείο.

Τα σημεία και συμπτώματα για να παρακολουθήσουν περιλαμβάνουν:

 • Αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή τα άκρα, συχνά σε μία μόνο πλευρά του σώματος
 • Η ανικανότητα να κινηθεί ένα ή περισσότερα από τα άκρα σας
 • Δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση
 • Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια
 • Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
 • Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία χωρίς γνωστή αιτία

Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για τη νόσο της καρωτίδας, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να τρέξει δοκιμές για την αξιολόγηση της υγείας των αρτηριών σας και μπορεί να προτείνει θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Πληροφορίες για την προετοιμασία εκ των προτέρων

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που έχετε βιώσει, καθώς και αν νομίζετε ότι μπορεί να είχαν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και πότε.
 • Λίστα προσωπικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου και συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων πρόσφατα προβλήματα υγείας που είχατε και τα ονόματα της κάθε συνταγή και over-the-counter φάρμακα που παίρνετε.
 • Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να έρθει μαζί σας στο ραντεβού, και, αν είναι δυνατόν, κάποιος που μπορεί να έχουν γίνει μάρτυρες ξόρκι σας. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί επίσης να βοηθήσει να θυμηθεί τι λέει ο γιατρός.

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Για να προσδιορίσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει με ερωτήσεις όπως:

 • Είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο-όπως συμπτώματα, όπως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματός σας, δυσκολία στην ομιλία ή αιφνίδια προβλήματα όρασης;
 • Όταν δεν έχετε αυτά τα συμπτώματα; Πόσο καιρό έκανε να διαρκέσει;
 • Έχετε δει ποτέ ένα γιατρό για αυτά τα συμπτώματα;
 • Καπνίζετε; Πόσο;
 • Μην πίνετε αλκοόλ; Πόσο;
 • Να ασκείστε τακτικά;
 • Τι μπορείτε να φάτε σε μια τυπική μέρα;
 • Έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Τι over-the-counter και συνταγογραφούμενα φάρμακα παίρνετε αυτήν τη περίοδο;

Στη συνέχεια, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να πάρετε μια λεπτομερή εικόνα των καρωτίδων αρτηριών σας.

Εξετάσεις και διάγνωση

Εκτός από τη λήψη ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου εγγραφής και οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει ή να ζητήσει αρκετές δοκιμές για την αξιολόγηση της υγείας των καρωτίδων αρτηριών σας:

 • Η φυσική εξέταση. Γιατρός σας μπορεί να ακούσετε ένα "swooshing" ήχο (φύσημα) κατά τη διάρκεια της καρωτίδας στο λαιμό σας, ένας ήχος που είναι χαρακτηριστική ενός στένωση αρτηρίας. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια νευρολογική αξιολόγηση για να ελέγξετε τη σωματική και ψυχική σας κατάσταση, όπως η δύναμη, τη μνήμη και την ομιλία δυνατότητες.
 • Υπερηχογράφημα. Μια κοινή, μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιείται για να ελέγξει για καρωτιδικής νόσου είναι ένα υπερηχογράφημα Doppler. Αυτή η παραλλαγή του συμβατικού υπερήχων αξιολογεί τη ροή του αίματος και την πίεση - και πιθανή στένωση των αιμοφόρων αγγείων - από γερός υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα (υπέρηχος) στα ανοικτά ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Αξονική τομογραφία αγγειογραφία (CTA). Αυτή η εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό για να τονίσει καρωτίδων αρτηριών σας σε λήψη των φωτογραφιών. Η χρωστική ουσία εγχέεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Όταν ταξιδεύει σε καρωτίδες αρτηρίες σας, μια αξονική τομογραφία (CT scan) συγκεντρώνει X-ray εικόνες του λαιμού και του εγκεφάλου σας από πολλές οπτικές γωνίες.
 • Επικεφαλής αξονική τομογραφία (CT). Αυτή η απεικόνιση κοιτάζει τον ιστό του εγκεφάλου, χωρίς βαφή, να αποκλείσει αιμορραγία ή άλλες ανωμαλίες.
 • Μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Όπως CTA, αυτή η δοκιμή απεικόνισης χρησιμοποιεί μια αντίθεση (noniodine) χρωστική ουσία για να τονίσει τις αρτηρίες στο λαιμό και το μυαλό σας. Ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της εγκάρσιας τομής, 3-D εικόνες.
 • Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Όπως CT, αυτή η δοκιμή απεικόνισης κοιτάζει τον ιστό του εγκεφάλου για την απόδειξη της έγκαιρης εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες ανωμαλίες.
 • Εγκεφαλική αγγειογραφία. Μια πιο παραδοσιακή και πιο επεμβατική, απεικόνισης διαδικασία που ονομάζεται εγκεφαλική αγγειογραφία μπορεί μερικές φορές να γίνει, αλλά η χρήση του είναι λιγότερο συχνές, δεδομένου ότι φέρει έναν μικρό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στη διαδικασία αυτή, σκιαγραφικό εγχέεται με έναν καθετήρα που είναι ήδη σπείρωμα απευθείας σε καρωτίδες αρτηρίες σας. Οι λεπτομερείς X-ray εικόνες στη συνέχεια να ληφθούν.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος στη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου είναι η πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μέθοδος της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο στενά αρτηρίες σας έχουν γίνει.

Ήπια έως μέτρια απόφραξη
Όταν έχετε ήπια έως μέτρια απόφραξη των αρτηριών σας, οι ακόλουθες συστάσεις μπορεί να είναι επαρκής για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου:

 • Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Υγιείς αλλαγές στη συμπεριφορά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες στις αρτηρίες σας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους, τρώνε υγιεινές τροφές, μειώνοντας την ποσότητα του αλατιού που τρώμε και τακτική άσκηση.
 • Διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις. Είναι επίσης βασικό να διαχειριστεί τυχόν χρόνιες παθήσεις που έχετε, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, το υπερβολικό βάρος ή διαβήτη. Με το γιατρό σας, μπορείτε να σχηματίσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ειδικά αυτών των συνθηκών από τη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τον έλεγχο επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μείωση της χοληστερόλης σας.
 • Χρησιμοποιήστε τα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να λάβει μια ημερήσια ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικά φάρμακα για να αποφευχθεί η δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (ACE) ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, ή φαρμακευτική αγωγή με στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη σας.

Σοβαρή απόφραξη
Όταν έχετε σοβαρή απόφραξη των αρτηριών σας - ειδικά αν έχετε ήδη ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζονται με την απόφραξη - είναι καλύτερα να ανοίξει η αρτηρία και να αφαιρέσει την παρεμπόδιση. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό:

 • Καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή. Αυτή η χειρουργική διαδικασία είναι η πιο κοινή θεραπεία για σοβαρή νόσο της καρωτίδας. Η διαδικασία γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Μετά από να κάνει μια τομή κατά μήκος του μετώπου του λαιμού σας, ο χειρουργός σας ανοίγει την πληγείσα καρωτίδα και αφαιρεί τις πλάκες. Η αρτηρία έχει επισκευαστεί είτε με ράμματα ή, κατά προτίμηση, ένα μόσχευμα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση είναι χαμηλού κινδύνου στα περισσότερα άλλα υγιείς ανθρώπους, έχει μόνιμο όφελος και βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent. Ένας καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή δεν συνιστάται όταν η θέση της στένωση ή απόφραξη είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον χειρουργό να έχουν άμεση πρόσβαση ή όταν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που κάνουν την επέμβαση πολύ επικίνδυνη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται καρωτιδική αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent. Αν είστε κάτω από τοπική αναισθησία, ένα μικροσκοπικό μπαλόνι περνιέται με καθετήρα στην περιοχή όπου καρωτίδα σας είναι φραγμένος. Το μπαλόνι διογκώνεται για να διευρύνει την αρτηρία, και ένα μικρό πηνίο συρματόπλεγμα που ονομάζεται στεντ εισάγεται για να κρατήσει την αρτηρία από την στένωση και πάλι.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Κάνοντας υγιείς επιλογές στην καθημερινή ζωή σας μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της καρωτιδικής νόσου και να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:

 • Μην καπνίζετε. Σταμάτημα του καπνίσματος μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας και μειώνει τον κίνδυνο για ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσα σε λίγα χρόνια της διακοπής του καπνίσματος, ο κίνδυνος ενός πρώην καπνιστή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι παρόμοια με μια μη καπνίστρια του. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να σταματήσουν το κάπνισμα. Είναι, επίσης, ποτέ πολύ νωρίς.
 • Περιορίστε χοληστερόλης και λίπους. Κοπή πίσω σε χοληστερόλη και λίπος, κυρίως κορεσμένο λίπος, στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες σας.
 • Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προστατεύσει από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Νατρίου Limit. Αποφυγή αλάτι δεν μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση, αλλά η περίσσεια νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στο νάτριο. Για υγιείς ενήλικες, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα του νατρίου. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, κρατώντας το κάτω άκρο του εύρους τιμών μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Να ασκείστε τακτικά άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να αυξήσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη -. Την «καλή» χοληστερόλη - και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς σας. Επίσης, σας βοηθά να χάσετε βάρος, τον έλεγχο του διαβήτη και μείωση του στρες. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, συμμετοχή σε 30 λεπτά μετρίως έντονη δραστηριότητα (περπάτημα ή το κολύμπι είναι δύο παραδείγματα), τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μπορείτε να μειώσει την πίεση σας χωρίς φάρμακα.
 • Ορίου για το αλκοόλ. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Το προτεινόμενο όριο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο την ημέρα για τους άνδρες.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Η απώλεια βάρους με δίαιτα και η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
 • Έλεγχος χρόνιες παθήσεις. Μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη και την υψηλή πίεση του αίματος με τη διατροφή, την άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και, όταν χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή. Θυμηθείτε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σιωπηλός, γνωρίζουμε, ώστε το αίμα τους αριθμούς σας πίεση και να ξέρετε στόχο την αρτηριακή σας πίεση.