Η αποφρακτική άπνοια ύπνου

Ορισμός

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διάφοροι τύποι άπνοιας ύπνου υπάρχουν, αλλά ο πιο κοινός τύπος είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού σας κατά διαστήματα να χαλαρώσετε και να μπλοκάρει αεραγωγούς σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πιο αξιοσημείωτο σημάδι της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι το ροχαλητό.

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αποφρακτική άπνοια ύπνου, αν και πιο συχνά επηρεάζει μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής για να κρατήσει αεραγωγών σας ανοιχτά ή με ένα επιστόμιο να ωθήσει το σαγόνι σας προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μερικοί άνθρωποι υποβάλλονται σε μια διαδικασία για να αλλάξει η δομή της μύτης, του στόματος ή του λαιμού τους.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν:

 • Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία
 • Δυνατό ροχαλητό
 • Οι παρατηρηθείσες επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου
 • Οι απότομες αφυπνίσεις συνοδεύεται από δύσπνοια
 • Ξύπνημα με ξηροστομία ή πονόλαιμο
 • Αφύπνιση με πόνο στο στήθος
 • Πρωινή κεφαλαλγία
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Βιώνοντας αλλαγές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
 • Δυσκολία διατήρησης του ύπνου (αϋπνία)
 • Έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε ένα γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε, ή αν ο σύντροφός σας παρατηρεί τα εξής:

 • Το ροχαλητό δυνατά αρκετά για να διαταράξει τον ύπνο σας ή των άλλων
 • Δύσπνοια που σας ξυπνά από τον ύπνο
 • Περιοδικά παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σε σας για να κοιμηθείτε ενώ εργάζεστε, παρακολουθώντας τηλεόραση ή ακόμα και την οδήγηση ενός οχήματος

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται του ροχαλητού ως ένα σημάδι για κάτι δυνητικά σοβαρές, και όχι ο καθένας που ροχαλίζει έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε δυνατό ροχαλητό, ιδιαίτερα ροχαλητό είναι ότι διακόπτονται από περιόδους σιωπής.

Με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, το ροχαλητό είναι συνήθως πιο δυνατά όταν κοιμάστε ανάσκελα, και κατασιγάζει όταν γυρίσουν στο πλάι σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ύπνου που σας αφήνει χρονίως κουρασμένοι, υπνηλία και ευερεθιστότητα. Υπερβολική ημερήσια υπνηλία μπορεί να οφείλεται σε άλλες διαταραχές, όπως η ναρκοληψία.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού σας να χαλαρώσει πάρα πολύ για να καταστεί δυνατή η κανονική αναπνοή. Αυτές οι μύες υποστηρίζουν δομές όπως η μαλακή υπερώα, η σταφυλή - ένα τριγωνικό κομμάτι του ιστού που κρέμονται από την μαλακή υπερώα, οι αμυγδαλές και τη γλώσσα.

Όταν χαλαρώνουν οι μύες των αεραγωγών σας στενεύει ή κλείνει καθώς εισπνέετε και η αναπνοή μπορεί να είναι ανεπαρκής για 10 έως 20 δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί να μειώσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας. Αισθήσεις του εγκεφάλου σας αυτή διαταραχή της αναπνοής και σύντομα θα ξεσηκώνει από τον ύπνο, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε ξανά αεραγωγών σας. Αυτή η αφύπνιση είναι συνήθως τόσο σύντομη ώστε να μην το θυμάμαι.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Μπορείτε να ξυπνήσει με μια παροδική δύσπνοια που διορθώνει το ίδιο γρήγορα, μέσα σε ένα ή δύο βαθιές αναπνοές. Μπορείτε να κάνετε ένα ρουθούνισμα, πνιγμού ή λαχανιάσει ήχου.

Αυτό το πρότυπο μπορεί να επαναληφθεί πέντε έως 30 φορές ή περισσότερο κάθε ώρα, όλη τη νύχτα. Αυτές οι διαταραχές να επηρεάσει την ικανότητά σας να φτάσει το επιθυμητό βαθύ, φάσεις ξεκούραστο ύπνο, και κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθείτε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ξυπνώντας ώρες σας.

Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να μην γνωρίζει ότι ο ύπνος τους διακόπηκε. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με αυτό το είδος της άπνοιας ύπνου νομίζουν ότι κοιμηθήκαμε καλά όλη τη νύχτα.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο, όπως οι εξής:

 • Το υπερβολικό βάρος. Περίπου τα μισά από τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι υπέρβαροι. Λίπους γύρω από την άνω αεραγωγού μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή. Επίσης, τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μέση.

  Ωστόσο, δεν είναι όλοι με αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι υπέρβαροι και το αντίστροφο. Thin άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν την διαταραχή, πάρα πολύ.

 • Έχοντας ένα μεγάλο λαιμό. Το μέγεθος του λαιμού σας μπορεί να δείξει αν έχετε αυξημένο κίνδυνο.

  Ένα παχύ λαιμό μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό και μπορεί να αποτελεί ένδειξη του υπερβάλλοντος βάρους. Μια περιφέρεια του λαιμού μεγαλύτερη από 17 ίντσες για τους άνδρες και 16 ίντσες για τις γυναίκες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

 • Έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι σχετικά συχνή σε άτομα με υπέρταση.
 • Έχοντας μια στένωση των αεραγωγών. Μπορείτε να κληρονομήσει ένα φυσικό στενό λαιμό. Ή αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις σας μπορεί να γίνει διευρυμένη, η οποία μπορεί να εμποδίσει αεραγωγών σας.
 • Έχοντας χρόνια ρινική συμφόρηση. Αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει δύο φορές πιο συχνά σε αυτούς που έχουν συνεπή ρινική συμφόρηση βράδυ, ανεξάρτητα από την αιτία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε στένωση των αεραγωγών.
 • Έχοντας διαβήτη. Αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη.
 • Όντας αρσενικό. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.
 • Όντας μαύρος. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 35, η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι η πιο κοινή σε μαύρους.
 • Όντας μια ορισμένη ηλικία. Αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες οι οποίοι είναι ηλικίας 18 έως 60, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
 • Έχοντας μια οικογενειακή ιστορία της άπνοιας του ύπνου. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Κάπνισμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.
 • Η χρήση αλκοόλ. Αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κατάσταση. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Καρδιαγγειακά προβλήματα. Απότομες πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου αύξηση της αρτηριακής πίεσης και το στέλεχος του καρδιαγγειακού συστήματος.

  Πολλοί άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

  Όσο πιο σοβαρή είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μια μελέτη, οι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου φαίνεται να είναι σε κίνδυνο της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά οι γυναίκες με αποφρακτική άπνοια ύπνου δεν φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).

  Αν υπάρχει υποκείμενη καρδιακή νόσο, αυτές οι επαναλαμβανόμενες πολλαπλά επεισόδια χαμηλού οξυγόνου στο αίμα (υποξία ή υποξαιμία), θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο από ένα καρδιακό επεισόδιο.

 • Ημερήσια κόπωση. Οι επανειλημμένες αφυπνίσεις που σχετίζονται με αποφρακτική άπνοια ύπνου κάνουν φυσιολογική, αποκατάστασης του ύπνου αδύνατη. Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου συχνά βιώνουν έντονη ημερήσια υπνηλία, κόπωση και ευερεθιστότητα. Μπορούν να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και να βρουν οι ίδιοι ύπνος στη δουλειά, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή ακόμα και κατά την οδήγηση.

  Παιδιά και νέοι με αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να κάνει καλά στο σχολείο και έχουν συνήθως την προσοχή ή προβλήματα συμπεριφοράς.

  Η θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αυτά, την αποκατάσταση της εγρήγορσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

 • Επιπλοκές με φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση. Αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι επίσης μια ανησυχία με ορισμένα φάρμακα και γενική αναισθησία. Αυτά τα φάρμακα, όπως ηρεμιστικά, ναρκωτικά αναλγητικά και γενική αναισθησία, να χαλαρώσετε ανώτερων αεραγωγών σας και μπορεί να επιδεινώσει την αποφρακτική άπνοια ύπνου σας.

  Αν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χειρότερα αναπνευστικά προβλήματα μετά από μείζονα χειρουργική επέμβαση, ειδικά μετά την καταστολή και ξαπλωμένη στην πλάτη σας.

  Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές μετά την επέμβαση.

  Πριν κάνετε εγχείρηση, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε αποφρακτική άπνοια του ύπνου ή συμπτώματα που σχετίζονται με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εάν έχετε συμπτώματα αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για αποφρακτική άπνοια ύπνου πριν από το χειρουργείο.

 • Προβλήματα στα μάτια. Κάποια έρευνα έχει βρει μια σύνδεση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και ορισμένων όρων οφθαλμού, όπως το γλαύκωμα. Επιπλοκές Eye συνήθως μπορούν να θεραπευθούν.
 • Στερηθεί τον ύπνο τους εταίρους. Δυνατό ροχαλητό μπορεί να κρατήσει τους γύρω σας από να πάρει καλή ξεκούραση και τελικά να διαταράξει τις σχέσεις σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν εταίρο για να επιλέξουν να κοιμούνται σε άλλο δωμάτιο. Πολλοί σύντροφοί τους στο κρεβάτι των ανθρώπων που ροχαλίζουν είναι στερηθεί τον ύπνο, καθώς και.

Οι άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να διαμαρτύρονται για προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους πρωί, εναλλαγές της διάθεσης ή τα συναισθήματα της κατάθλιψης, και την ανάγκη να ουρείτε συχνά τη νύχτα (νυκτουρία).

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, τότε μάλλον θα δείτε πρώτα τον οικογενειακό γιατρό σας ή ένα γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ύπνου.

Είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού αιτήματα. Όταν κάνετε ραντεβού σας, ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κρατώντας ένα ημερολόγιο ύπνου. Σε ένα ημερολόγιο ύπνου, θα καταγράψει τις συνήθειες ύπνου σας - τον ύπνο, τον αριθμό των ωρών που κοιμόταν, νυχτερινές αφυπνίσεις και να ξυπνήσει το χρόνο - καθώς και την καθημερινή ρουτίνα, τα NAP σας και πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να σας ζητηθεί να γράψετε ένα ημερολόγιο ύπνου για μία έως δύο εβδομάδες.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για το ραντεβού σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ή συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Φέρτε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχετε πάρει για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
 • Πάρτε το σύντροφό κρεβάτι σας μαζί, αν είναι δυνατόν. Γιατρός σας μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το σύντροφό σας για να μάθετε περισσότερα για το πώς και πόσο καλά κοιμάστε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Θα πρέπει να πάει σε μια κλινική ύπνου;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις που συμβαίνουν σε σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ένα βασικό μέρος της αξιολόγησης της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου είναι ένα λεπτομερές ιστορικό, που σημαίνει ότι ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πολλές ερωτήσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Έχετε ροχαλητό; Αν ναι, δεν το ροχαλητό να διαταράξει τον ύπνο σας από οποιονδήποτε άλλο;
 • Πόσο συχνά μπορείτε να ροχαλίζουν; ΡΟΧΑΛΙΖΕΙΣ σε όλες τις θέσεις του ύπνου ή απλά όταν κοιμάται ανάσκελα;
 • Έχετε ποτέ ροχαλητό, ρουθουνίζω, κοπεί ή να πνίξει τον εαυτό σας ξύπνιοι;
 • Έχει δει ποτέ κανείς να σας σταματήσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου;
 • Πώς ανανεωμένοι νιώθεις όταν ξυπνάτε;
 • Νιώθετε πονοκέφαλο ή ξηρό στόμα κατά την αφύπνιση;
 • Είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας;
 • Να ξεκουραστείτε ή να έχουν πρόβλημα να παραμείνει ξύπνιοι, ενώ κάθεται ήσυχα ή οδήγηση;
 • Έχετε υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας;
 • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού ή αλκοόλ ποτό;
 • Μήπως ανησυχείτε για να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος;
 • Έχετε κάποια μέλη της οικογένειας με προβλήματα ύπνου;
 • Τι φάρμακα παίρνετε;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;

 • Προσπαθήστε να κοιμούνται στο πλάι σας. Οι περισσότερες μορφές της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου είναι πιο ήπια όταν κοιμάστε στο πλευρό σας.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αλκοόλ επιδεινώνει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
 • Αν είστε υπνηλία, να αποφεύγουν την οδήγηση. Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια του ύπνου που μπορεί να είναι ασυνήθιστα υπνηλία, η οποία μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Για να είναι ασφαλής, το χρονοδιάγραμμα διαλείμματα. Μερικές φορές, ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να σας πει ότι φαίνεται νυστάζουν περισσότερο από ό, τι αισθάνεστε. Αν αυτό είναι αλήθεια, προσπαθήστε να αποφύγετε την οδήγηση.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση της πάθησής σας, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια αξιολόγηση με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα σας, με εξετάσεις και δοκιμές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ύπνου στο εργαστήριο ύπνου για περαιτέρω αξιολόγηση.

Θα έχετε μια φυσική εξέταση και ο γιατρός σας θα εξετάσει το πίσω μέρος του λαιμού, το στόμα και τη μύτη σας για επιπλέον ιστό ή ανωμαλίες. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει το λαιμό σας και την περίμετρο της μέσης και να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου μπορεί να διενεργεί πρόσθετες εκτιμήσεις για τη διάγνωση της πάθησής σας, τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της κατάστασής σας και το σχέδιο θεραπείας σας. Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μια μέρα στην άλλη παρακολούθηση της αναπνοής σας και άλλες λειτουργίες του σώματος όπως εσείς τον ύπνο. Οι δοκιμές για την ανίχνευση αποφρακτική άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν:

 • Polysomnography. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης ύπνου, είστε γαντζώθηκε με τον εξοπλισμό που παρακολουθεί την καρδιά σας, των πνευμόνων και της εγκεφαλικής δραστηριότητας, πρότυπα αναπνοής, το βραχίονα και κινήσεις των κάτω άκρων, και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ενώ κοιμάστε. Μπορεί να έχετε μια πλήρη νύχτα της μελέτης, στην οποία είστε παρακολουθείται όλη τη νύχτα, ή ένα split-night μελέτη ύπνου.

  Σε μια μελέτη ύπνου split-νύχτα, θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της νύχτας. Αν είστε διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου, το προσωπικό μπορεί να σας ξυπνήσει και να σας δώσει συνεχής θετική πίεση αεραγωγού για το δεύτερο μισό της νύχτας.

  Αυτή η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας διάγνωση αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και ρυθμίστε θεραπείας θετικής πίεσης αεραγωγών, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή η μελέτη ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει κανόνα από άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως περιοδικές κινήσεις των άκρων του ύπνου ή ναρκοληψία, η οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα, αλλά απαιτούν διαφορετική μεταχείριση.

 • Οξυμετρίας. Αυτό παρακολουθεί δοκιμών και τα αρχεία στο αίμα σας οξυγόνο, ενώ είστε κοιμισμένοι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια δοκιμή για την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής θα δείξει συχνά σταγόνες στο επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας κατά τη διάρκεια άπνοιες και τις επόμενες αυξήσεις με τις αφυπνίσεις.

  Εάν η μελέτη αποκαλύπτει προσωρινές πτώσεις του οξυγόνου συμβατό με αποφρακτική άπνοια ύπνου, πολυσομνογράφημα μπορεί να ακολουθήσει για τη διάγνωση επίσημα αποφρακτική άπνοια του ύπνου και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

 • Φορητό παρακολούθησης. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια έκδοση στο σπίτι της πολυυπνογραφίας για τη διάγνωση της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου. Η δοκιμή αυτή συνήθως περιλαμβάνει τη μέτρηση της ροής του αέρα μοτίβα, αναπνοής και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό αυτιά, τη μύτη και το λαιμό για να αποκλεισθεί κάθε ανατομική απόφραξη στη μύτη ή το λαιμό σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Για ηπιότερες περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής:

 • Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαροι.
 • Να ασκείστε τακτικά.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου, και δεν πίνουν αρκετές ώρες πριν τον ύπνο.
 • Κλείστε το κάπνισμα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό.
 • Μην κοιμάστε ανάσκελα.

Εάν αυτά τα μέτρα δεν βελτιώσει τον ύπνο σας ή αν άπνοια σας είναι μέτρια έως σοβαρή, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες θεραπείες. Ορισμένες συσκευές μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει μια μπλοκαρισμένη αεραγωγών. Σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.

Θεραπείες

 • Θετική πίεση αεραγωγών. Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορείτε να επωφεληθούν από τη θετική πίεση αεραγωγών. Σε αυτή τη θεραπεία, ένα μηχάνημα παραδίδει πίεση του αέρα μέσα από ένα κομμάτι που ταιριάζει στη μύτη ή τοποθετείται πάνω από τη μύτη και το στόμα ενώ κοιμούνται.

  Θετική πίεση αεραγωγών μειώνει τον αριθμό των αναπνευστικών επεισοδίων που συμβαίνουν όπως εσείς τον ύπνο, μειώνει την υπνηλία κατά την ημέρα και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας.

  Ο πιο κοινός τύπος, ονομάζεται συνεχής θετική πίεση αεραγωγών, ή CPAP (SEE-pap). Με την επεξεργασία αυτή, η πίεση του αέρα που αναπνέουν είναι συνεχής, σταθερή και κάπως μεγαλύτερη από εκείνη του περιβάλλοντος αέρα, η οποία είναι μόλις αρκετή για να κρατήσει άνω χωρία των αεραγωγών σας ανοιχτό. Η πίεση του αέρα αποτρέπει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου και το ροχαλητό.

  Αν CPAP είναι η πιο σταθερά επιτυχημένη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τη θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τη μάσκα δυσκίνητη, άβολα ή δυνατά. Ωστόσο, νεότερες μηχανές είναι μικρότερες και λιγότερο θορυβώδεις από τα μεγαλύτερα μηχανήματα.

  Επίσης, με κάποια πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να ρυθμίσετε τη μάσκα για να αποκτήσουν μια άνετη και ασφαλή εφαρμογή. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους για να βρει μια κατάλληλη μάσκα. Πολλές επιλογές είναι διαθέσιμες, όπως ρινικές μάσκες, ρινικά μαξιλάρια ή μάσκες προσώπου.

  Αν έχετε ιδιαίτερες δυσκολίες ανέχεται πίεση, κάποια μηχανήματα έχουν ειδικές λειτουργίες προσαρμογής πίεση για τη βελτίωση της άνεσης. Μπορείτε, επίσης, μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση ενός υγραντήρα μαζί με το σύστημα CPAP σας.

  CPAP μπορεί να δοθεί σε συνεχή (σταθερό) πίεσης ή ποικίλη (autotitrating) πίεση. Σε σταθερό CPAP, η πίεση παραμένει σταθερή. Σε autotitrating CPAP, τα επίπεδα της πίεσης προσαρμοστεί αν οι αισθήσεις συσκευή αυξημένη αντίσταση των αεραγωγών.

  Διπλής θετικής πίεσης αεραγωγών (BPAP), ένα άλλο είδος θετικής πίεσης αεραγωγών, προσφέρει ένα προκαθορισμένο ποσό της πίεσης, όταν εισπνέετε και διαφορετικό ποσό πίεση όταν εκπνέετε.

  CPAP είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται επειδή είναι ήδη καλά μελετηθεί για την αποφρακτική άπνοια του ύπνου και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία να ανέχεται σταθερό CPAP, BPAP ή autotitrating CPAP μπορεί να αξίζει μια δοκιμή.

  Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα θετικής πίεσης αεραγωγών σας, αν έχετε προβλήματα. Ελέγξτε με το γιατρό σας για να δείτε τι προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσει την άνεσή του. Επιπλέον, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ακόμα ροχαλητό παρά τη θεραπεία, αν ξεκινήσετε το ροχαλητό και πάλι ή αν το βάρος σας.

 • Επιστόμιο (προφορική συσκευή). Αν θετικής πίεσης αεραγωγών είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία, από του στόματος συσκευές είναι μια εναλλακτική λύση για ορισμένα άτομα με ήπια ή μέτρια αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Αυτές οι συσκευές μπορεί να μειώσει υπνηλία σας και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

  Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσει το λαιμό σας ανοιχτά. Ορισμένες συσκευές κρατήσει αεραγωγών σας ανοικτά, φέρνοντας το σαγόνι σας προς τα εμπρός, το οποίο μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Άλλες συσκευές κατέχουν τη γλώσσα σας σε μια διαφορετική θέση.

  Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσει να διερευνήσει αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εμπειρία σε συσκευές για την οδοντιατρική ιατρική του ύπνου για την τοποθέτηση και την παρακολούθηση της θεραπείας.

  Ένας αριθμός συσκευών είναι διαθέσιμες. Η στενή παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει την επιτυχή θεραπεία.

 • Φάρμακα. Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε υπνηλίας μετά τη θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση υπνηλία.

Χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για την αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι να αποτραπεί απόφραξη του άνω αεραγωγού κατά τον ύπνο. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως θεωρείται μόνο εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ή δεν θα ήταν κατάλληλες επιλογές για σας. Χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η χειρουργική αφαίρεση του ιστού. Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός σας αφαιρεί ιστό από το πίσω μέρος του στόματός σας και την κορυφή του λαιμού σας. Οι αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις σας αφαιρούνται συνήθως επίσης.

  UPPP συνήθως εκτελείται σε ένα νοσοκομείο και απαιτεί γενική αναισθησία.

  Οι γιατροί μερικές φορές αφαίρεση ιστών από το πίσω μέρος του λαιμού με λέιζερ (laser υποβοηθούμενη Uvulopalatoplasty) ή με ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες) για τη θεραπεία ροχαλητό. Αυτές οι διαδικασίες δεν τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, αλλά μπορεί να μειώσει το ροχαλητό.

 • Χειρουργική γνάθου. Στη διαδικασία αυτή, που ονομάζεται maxillomandibular πρόοδο, οι άνω και κάτω τμήματα του σαγονιού σας μετακινηθεί προς τα εμπρός από το υπόλοιπο του προσώπου οστά σας. Αυτό διευρύνει το χώρο πίσω από τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα, καθιστώντας λιγότερο πιθανή απόφραξη.

  Η διαδικασία αυτή απαιτεί συχνά μια προφορική χειρουργός και, ενδεχομένως, ένα ορθοδοντικό. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα στο στόμα, αιμορραγία, μόλυνση, την αφαίρεση του υλικού ή προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης.

 • Χειρουργικά άνοιγμα στο λαιμό. Μπορεί να χρειαστεί αυτή τη μορφή της χειρουργικής επέμβασης, εάν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει και έχετε σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

  Στη διαδικασία αυτή, που ονομάζεται τραχειοστομία, ο χειρουργός σας κάνει ένα άνοιγμα στο λαιμό σας και εισάγει ένα μέταλλο ή πλαστικό σωλήνα μέσω του οποίου θα αναπνέουμε. Ο αέρας περνά μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας, παρακάμπτοντας το αποκλεισμένο πέρασμα του αέρα στο λαιμό σας.

 • Εμφυτεύματα. Η διαδικασία Pillar είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση των τριών μικροσκοπικών ράβδων πολυεστέρα στην μαλακή υπερώα. Αυτά τα ένθετα σκληραίνουν και να υποστηρίξει τον ιστό της μαλακής υπερώας και μειώνουν άνω κατάρρευση των αεραγωγών και το ροχαλητό. Αυτή η θεραπεία συνιστάται μόνο για άτομα με ήπια αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Άλλοι τύποι χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το ροχαλητό και την άπνοια ύπνου με τον καθαρισμό ή την διεύρυνση των διόδων του αέρα, όπως οι εξής:

 • Η ρινική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων ή να ισιώσει ένα στραβό χώρισμα μεταξύ ρουθούνια σας (παρέκκλινε ρινικού διαφράγματος)
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση διογκωμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Σε πολλές περιπτώσεις, self-care μπορεί να είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να ασχοληθεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Χάστε βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ακόμη και μια μικρή απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συστολή των αεραγωγών σας. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής σας, και μπορεί να μειώσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Άσκηση. Η άσκηση, όπως η αεροβική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την κατάστασή σας. Στόχος να ασκήσει περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα, και γενικά προσπαθούν να ασκήσουν τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και τα φάρμακα, όπως ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια. Αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την αποφρακτική άπνοια του ύπνου και υπνηλία και μπορεί να οδηγήσει σε σας να κερδίζουν βάρος. Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να επιδεινώσει τον ύπνο σας.
 • Κοιμηθείτε στο πλάι ή στην κοιλιά σας και όχι την πλάτη σας. Ύπνος στην πλάτη σας μπορεί να προκαλέσει τη γλώσσα σας και μαλακή υπερώα να εφάπτονται με το πίσω μέρος του λαιμού σας και να μπλοκάρει αεραγωγούς σας. Για να αποφύγετε τον ύπνο στην πλάτη σας, δοκιμάστε το ράψιμο μια μπάλα του τένις στο πίσω μέρος του πάνω πιτζάμας σας.
 • Κρατήστε ρινικές διόδους σας ανοικτά, ενώ κοιμάστε. Εάν έχετε συμφόρηση, χρησιμοποιήστε ένα αλατούχο ρινικό σπρέι για να βοηθήσει να κρατήσει ρινικές διόδους σας ανοιχτά. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ρινικά αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά, γιατί ορισμένα φάρμακα μπορούν να συνιστώνται για βραχυπρόθεσμη χρήση.

Βλέπε επίσης