Ο καρκίνος του μαστού

Τύπους καρκίνου του μαστού: Τι τύπο σας σημαίνει

Ο τύπος του καρκίνου του μαστού που έχετε βοηθά στο να καθοριστεί η καλύτερη προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου. Πάρτε τα γεγονότα σχετικά με τους τύπους καρκίνου του μαστού και πώς διαφέρουν.

Μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο γιατρός σας εργάζεται για να μάθετε τις λεπτομέρειες του όγκου σας. Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα ιστού από βιοψία μαστού σας ή με τη χρήση του όγκου σας, αν έχετε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ιατρική ομάδα σας καθορίζει τον τύπο του μαστού καρκίνου. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν το γιατρό σας να αποφασίσει ποιες επιλογές θεραπείας είναι οι πιο κατάλληλες για εσάς.

Εδώ είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του μαστού τύπο καρκίνου.

Είναι ο καρκίνος σας επεμβατικές ή μη επεμβατικές;

Είτε ο καρκίνος σας είναι επεμβατική ή μη επεμβατική βοηθά το γιατρό σας να καθορίσει εάν ο καρκίνος σας μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το στήθος σας, που οι θεραπείες είναι πιο κατάλληλο για σας, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον ίδιο μαστό ή άλλο στήθος σας.

 • . Επεμβατική (in situ) καρκίνο του μαστού σε situ καρκίνου του μαστού αναφέρεται σε καρκίνο στην οποία τα κύτταρα παρέμειναν εντός τόπο καταγωγής τους - δεν έχουν εξαπλωθεί σε ιστό του μαστού γύρω από τον αγωγό ή λοβίο. Ένας τύπος της μη επεμβατικής καρκίνου που ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) θεωρείται μια προκαρκινική βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτό αφέθηκαν στο σώμα, DCIS θα μπορούσε τελικά να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο. Ένας άλλος τύπος της μη επεμβατικής καρκίνου που ονομάζεται lobular καρκίνωμα in situ (LCIS) δεν θεωρείται προκαρκινική, διότι δεν θα εξελιχθεί τελικά σε διηθητικό καρκίνο. LCIS, ωστόσο, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και στους δύο μαστούς.
 • Διηθητικού καρκίνου του μαστού. Επεμβατική (διείσδυση) καρκίνοι του μαστού εξαπλωθεί έξω από τη μεμβράνη που γραμμές ένα αγωγό ή λοβίο, την εισβολή των γύρω ιστών. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως οι λεμφαδένες. Εάν ο καρκίνος του στήθους σας είναι το στάδιο I, II, III ή IV, έχετε διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Σε ποιο μέρος του στήθους είχε καρκίνο ξεκινήσω;

Καρκίνο του μαστού. Επεμβατική (in situ), του καρκίνου του μαστού.
Καρκίνο του μαστού. Επεμβατική (in situ), του καρκίνου του μαστού.

Το είδος του ιστού, όπου ο καρκίνος του μαστού σας προκύπτει καθορίζει το πώς ο καρκίνος συμπεριφέρεται και ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές. Μέρη του μαστού, όπου ο καρκίνος αρχίζει περιλαμβάνουν:

 • Γαλακτοφόρων πόρων. Ductal καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του μαστού. Αυτός ο τύπος καρκίνου αποτελεί στην επένδυση ενός αγωγού γάλα μέσα στο στήθος σας. Οι αγωγοί μεταφέρουν το γάλα του μαστού από τα λόβια, όταν αυτό γίνει, στη θηλή.
 • Γάλα που παράγουν λόβια. Λοβιακό καρκίνωμα αρχίζει στα λόβια του μαστού, όπου το μητρικό γάλα παράγεται. Τα λόβια συνδέονται με τους αγωγούς, οι οποίοι μεταφέρουν το μητρικό γάλα στη θηλή.
 • Συνδετικούς ιστούς. Σπάνια ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεκινήσει στο συνδετικό ιστό που είναι από τους μυς, το λίπος και τα αιμοφόρα αγγεία. Καρκίνος που ξεκινά από το συνδετικό ιστό που ονομάζεται σάρκωμα. Παραδείγματα σαρκώματα που μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος περιλαμβάνουν φυλλοειδή όγκο και αγγειοσάρκωμα.

Βλέπε επίσης

Τύπους καρκίνου του μαστού: Τι τύπο σας σημαίνει

Πώς τα καρκινικά κύτταρα σας εμφανίζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο;

Όταν ένα δείγμα καρκίνου του μαστού σας εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο, εδώ είναι ό, τι ο παθολόγος αναζητά:

 • Τα καρκινικά κύτταρα με μοναδικές εμφανίσεις. Όταν δει κάτω από ένα μικροσκόπιο, διηθητικό πορογενές καρκίνωμα κυττάρων φαίνονται διαφορετικά από τα υγιή κύτταρα. Υποτύποι επεμβατική πορογενές καρκίνωμα που περιγράφουν πώς τα κύτταρα εμφανίζονται κάτω από το μικροσκόπιο περιλαμβάνουν σωληνοειδή, βλεννώδες, μυελοειδή και θηλώδες. Υποτύπου σας δίνει ο γιατρός σας κάποιες ενδείξεις σχετικά με την πρόγνωση σας και πώς τα κύτταρα σας μπορεί να ανταποκριθεί στη θεραπεία.
 • Ο βαθμός της διαφοράς μεταξύ των καρκινικών κυττάρων και τα φυσιολογικά κύτταρα. Πόσο διαφορετικά κύτταρα του καρκίνου σας να φανεί από τα φυσιολογικά κύτταρα ονομάζεται βαθμός του καρκίνου σας. Οι καρκίνοι του μαστού σε μια κλίμακα 1-3, με βαθμό 3 καρκίνους είναι η πιο διαφορετική εμφάνιση και θεωρείται η πιο επιθετική.

Τα καρκινικά κύτταρα σας τροφοδοτείται από τις ορμόνες;

Ορισμένοι καρκίνοι του μαστού είναι ευαίσθητοι στο σώμα σας που απαντούν στη φύση θηλυκών ορμονών - οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού έχουν υποδοχείς στο εξωτερικό των τοιχωμάτων τους που μπορεί να πιάσει συγκεκριμένες ορμόνες που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα σας. Γνωρίζοντας τον καρκίνο του μαστού σας είναι ευαίσθητο στις ορμόνες δίνει ο γιατρός σας μια καλύτερη ιδέα για τον καλύτερο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου ή την πρόληψη του καρκίνου από επαναλαμβανόμενα.

Ορμόνη κατάσταση των καρκίνων του μαστού περιλαμβάνει:

 • Υποδοχέα οιστρογόνου (ER), θετικές. Αυτός ο τύπος καρκίνου μαστού είναι ευαίσθητες σε οιστρογόνα.
 • Υποδοχέα της προγεστερόνης (PR), θετικές. Αυτό το είδος του καρκίνου του μαστού είναι ευαίσθητη σε προγεστερόνη.
 • Υποδοχέα ορμόνης (HR) αρνητική. Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν έχουν υποδοχείς ορμονών, και έτσι δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από θεραπείες που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση ορμονών στο σώμα.

Με ER θετικό ή PR θετικό καρκίνο του μαστού, η ορμόνη-αποκλειστές φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη, μπορεί να είναι μια επιλογή για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. HR αρνητικών καρκίνων δεν ανταποκρίνονται σε ορμόνη που βασίζεται θεραπεία.

Τι είναι το γενετικό υλικό των κυττάρων του καρκίνου του μαστού σας;

Οι γιατροί είναι μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς τα επιμέρους αλλαγές του DNA μέσα στα κύτταρα του καρκίνου μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές. DNA ενός κυττάρου είναι γεμάτη από οδηγίες (γονίδια), που θα πει πώς να συμπεριφέρονται. Με την ανάλυση των γονιδίων, οι γιατροί ελπίζουν να βρουν τρόπους για να στοχεύουν σε συγκεκριμένες πτυχές των καρκινικών κυττάρων για να τους σκοτώσουν.

Εργαστηριακές δοκιμές μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένα γονίδια στα κύτταρα του καρκίνου σας, όπως:

 • HER-2 γονιδίου. Καρκινικά κύτταρα που έχουν πάρα πολλά αντίγραφα του HER-2 γονιδίου παράγουν πάρα πολύ από το αυξητικών πρωτεΐνη που ονομάζεται HER-2. Τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για να κλείσει το HER-2 πρωτεΐνη, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη και τη θανάτωση αυτών των καρκινικών κυττάρων.
 • Άλλα γονίδια. Οι ερευνητές μελετούν τρόπους για να ερμηνεύσει το γενετικό υλικό των κυττάρων του όγκου. Οι γιατροί ελπίζουν αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει ποια καρκίνοι θα εξαπλωθεί και τα οποία μπορεί να χρειάζεται επιθετική θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες με σχετικά χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορεί να αποφύγει επιθετικές θεραπείες. Δοκιμές που αναλύουν την γενετική σύσταση των καρκίνων του μαστού είναι διαθέσιμα, αλλά δεν συνιστώνται σε όλες τις καταστάσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτό το είδος της δοκιμής μπορεί να είναι χρήσιμη στην περίπτωσή σας.

Χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο, οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να κατηγοριοποιήσετε καρκίνους του μαστού σε ομάδες. Καρκίνοι κατηγοριοποίηση με βάση τη γενετική μακιγιάζ τους βοηθά αποφάσεις οδηγός σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία. Ομάδες καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Ομάδα 1 (αυλού Α). Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει όγκους που είναι ER θετικά και PR θετική, αλλά αρνητικές για τον HER-2. Αυλού καρκίνοι του μαστού είναι πιθανό να επωφεληθούν από τη θεραπεία ορμονών και μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.
 • Ομάδα 2 (αυλού Β). Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει όγκους που είναι θετικοί ER, PR αρνητικά και HER-2 θετικό. Αυλού καρκίνοι του μαστού Β είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και μπορούν να επωφεληθούν από την θεραπεία με αυξητική ορμόνη και η θεραπεία στοχεύει στην HER-2.
 • Ομάδα 3 (HER-2 θετικό). Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει τους όγκους που είναι ER αρνητικός και PR αρνητικό, αλλά HER-2 θετικό. HER-2 καρκίνους του μαστού είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία στοχεύει στην HER-2.
 • Ομάδα 4 (βασικοκυτταρικό-like). Αυτός ο τύπος, η οποία καλείται επίσης τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, περιλαμβάνει όγκους που είναι αρνητικό ER, PR αρνητικά και HER-2 αρνητικό. Βασικό-όπως καρκίνοι του μαστού είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Κατανοώντας περισσότερα σχετικά με το χημικό και η γενετική σύσταση του καρκίνου σας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για το συγκεκριμένο καρκίνο.

Βλέπε επίσης

Καρκίνο του μαστού