Εξετάσεις μαστού

Ορισμός

Μια εξέταση του μαστού είναι μια αυτο-ελέγχου των μαστών σας. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης του μαστού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια και τα χέρια σας να παρατηρήσουν την εμφάνιση και την αίσθηση του στήθους σας.

Εξετάσεις μαστού, που κάποτε πίστευαν απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, θεωρούνται πλέον προαιρετική. Ενώ οι μαστογραφίες έχουν αποδειχθεί για να σωθούν ζωές, δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι εξετάσεις του μαστού μπορεί να κάνει αυτό. Αυτό που τονίζεται τώρα είναι η ευαισθητοποίηση του μαστού - που είναι εξοικειωμένοι με την κανονική συνέπεια των μαστών σας και τον ιστό του δέρματος, καθώς και τον έλεγχο στήθος σας για τις νέες αλλαγές που μπορεί να σημαίνει πιθανά προβλήματα του μαστού.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Να κάνει εξετάσεις μαστού σας βοηθά να μάθετε την κανονική αίσθηση και την εμφάνιση του στήθους σας. Αυτό το καθιστά ευκολότερο να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες αλλαγές, θα πρέπει να συμβαίνουν.

Ας πούμε, για παράδειγμα, αισθάνεστε μια αξιοσημείωτη περιοχή του πάχυνση στην ανώτερη περιοχή του στήθους σας, δίπλα στο χέρι σας. Εάν έχετε εξοικειωθεί με το πώς τα στήθη σας εμφάνιση και αίσθηση, γνωρίζετε το στήθος σας συνήθως αισθάνεται εντελώς λεία στην εν λόγω περιοχή. Χωρίς μια απτική μνήμη από το να έχουν γίνει συχνές εξετάσεις μαστού, όμως, μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτή τη διαφορά. Ανίχνευση μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσει σε σας για να δείτε το γιατρό σας.

Εξετάσεις του μαστού. Άγχος που προκαλείται από την εύρεση ενός κατ 'αποκοπή.
Εξετάσεις του μαστού. Άγχος που προκαλείται από την εύρεση ενός κατ 'αποκοπή.

Η εύρεση ενός εξογκώματος μαστού, όταν είναι μικρό αυξάνει την πιθανότητα για μια θεραπεία, αν η κατ 'αποκοπή είναι αποφασισμένη να είναι καρκίνος. Ένα μικρότερο του καρκίνου μπορεί να σημαίνει ότι έχετε την καλύτερη χειρουργικές και άλλες επιλογές θεραπείας, σε σύγκριση με τον καρκίνο που είναι μεγαλύτερο.

Μια μελέτη των γυναικών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός ότι είχε συχνές μαστογραφίες, περίπου το 40 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού ανακαλύφθηκαν ως αποτέλεσμα εξογκώματα ή ύποπτες αλλαγές που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια εξετάσεων μαστού από τις ίδιες τις γυναίκες.

Για να έχει το μεγαλύτερο όφελος από την τακτική αυτοεξέταση του μαστού, ρωτήστε το γιατρό σας για να επανεξετάσει την τεχνική σας στο επόμενο τσεκ-απ σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η εκτέλεση μιας εξέτασης του μαστού δεν είναι από μόνη της επιβλαβής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, όπως οι εξής:

 • Άγχος που προκαλείται από την εύρεση ενός κατ 'αποκοπή. Οι περισσότερες από τις αλλαγές ή εξογκώματα γυναίκες βρίσκουν στα στήθη τους δεν είναι καρκινικές. Ακόμα, βρίσκοντας κάτι ύποπτο στο στήθος σας μπορεί να σας κάνει να ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει. Μπορεί να αντέξει αρκετές ημέρες της ανησυχίας έως ότου μπορείτε να δείτε το γιατρό σας.
 • Οι δοκιμές και οι διαδικασίες μπορούν να είναι αναγκαίο να ελέγξετε έξω εξογκώματα ή αλλαγές. Αν ανακαλύψετε έναν ύποπτο όγκο, μπορείτε να καταλήξετε με μια διαδικασία για δείγμα ιστού του μαστού για εξέταση (core βιοψία με βελόνα). Εάν αποδειχθεί ότι η κατ 'αποκοπήν ήταν noncancerous (καλοήθης), μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε υποστεί μια επεμβατική διαδικασία χωρίς λόγο.
 • Υπερεκτιμούν τα οφέλη της αυτο-εξετάσεις. Παρόλο εξετάσεις μαστού δεν μειώνουν τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του μαστού, μπορούν ακόμα να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του μαστού ανωμαλία που μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο. Εξαιτίας αυτού, οι εξετάσεις μαστού θεωρείται πλέον προαιρετική από τους περισσότερους οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου.

Συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους των εξετάσεων του μαστού με το γιατρό σας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού συνήθως περιλαμβάνει μια συνδυασμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει:

 • Συνειδητοποίηση του μαστού που κάνετε μέσω του μαστού αυτο-εξετάσεις
 • Κλινικές εξετάσεις μαστού από το γιατρό σας
 • Μαστογραφία

Χρησιμοποιείται μαζί, αυτές οι μέθοδοι διαλογής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να βρει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο-θεραπεύσιμο στάδιο περισσότερο.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Εάν επιλέξετε να κάνετε αυτοεξέταση του μαστού εξετάσεις, ρωτήστε το γιατρό σας για να τους ξεκινήσει. Ρωτήστε το γιατρό σας για να σας δείξει πώς να κάνει μια αυτοεξέταση. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου συνιστά ότι οι γιατροί την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τα οφέλη και τους περιορισμούς των εξετάσεων μαστού όταν φθάνουν σε ηλικία 20. Μπορείτε να διεξάγει ακόμα εξετάσεις μαστού εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση ή έχουν εμφυτεύματα στήθους.

Οι δοκιμές και οι διαδικασίες μπορούν να είναι αναγκαίο να ελέγξετε έξω εξογκώματα ή αλλαγές. Υπερεκτιμούν τα οφέλη της αυτο-εξετάσεις.
Οι δοκιμές και οι διαδικασίες μπορούν να είναι αναγκαίο να ελέγξετε έξω εξογκώματα ή αλλαγές. Υπερεκτιμούν τα οφέλη της αυτο-εξετάσεις.

Για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του στήθους σας, μπορείτε να:

 • Επιλέξτε το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σας, όταν το στήθος σας είναι το λιγότερο προσφορά. Τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζει διακυμάνσεις κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, η οποία προκαλεί αλλαγές στον ιστό του μαστού. Οίδημα αρχίζει να μειώνεται όταν ξεκινά η περίοδος. Γι 'αυτό η καλύτερη στιγμή για να εκτελέσετε μια αυτο-εξετάσεις είναι λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου σας.
 • Αν δεν έχω περίοδο, να πάρει μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα. Εάν δεν έχετε την περίοδό σας και θα ήθελα να κάνω μαστού αυτο-εξετάσεις, θα μπορούσατε να επιλέξετε μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο να κάνει τις εξετάσεις. Αλλά αυτό είναι εντάξει, αν επιλέξετε να μην εκτελέσετε εξετάσεις κάθε μήνα.
 • Κρατήστε ένα σημειωματάριο πρακτικό. Χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο για να καταγράψει τι θα παρατηρήσετε στο στήθος σας. Μερικές γυναίκες μπορούν να βρουν χρήσιμο να συντάξει ένα διάγραμμα των μαστών τους, μετά από εξετάσεις μαστού. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σημειωθεί ότι το ανώτερο τμήμα του αριστερού στήθους σας φαίνεται ελαφρώς παχύτερο από το κάτω μισό. Εάν η περιοχή του πάχους γίνεται όλο και πιο εμφανή στις επόμενες εξετάσεις, τα σχέδια σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να σημειωθεί η αλλαγή. Ή θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η άνω έξω τεταρτημόριο του δεξιού στήθους σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ακριβώς πριν την περίοδό σας αρχίζει, αλλά βελτιώνεται μετά την έναρξή της. Εάν έχετε ηχογραφήσει ότι η ευαισθησία κάθε μήνα, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι η αλλαγή αντιστοιχεί με τις ορμονικές διακυμάνσεις και δεν είναι τίποτα να ανησυχεί.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ξεκινήστε με μια οπτική εξέταση των μαστών σας
Καθίστε ή να σταθεί shirtless και braless μπροστά από έναν καθρέφτη με τα χέρια σας στις πλευρές σας. Για να επιθεωρεί οπτικά το στήθος σας, κάντε τα εξής:

 • Προς τα εμπρός και να αναζητήσει ζάρωμα, παραμόρφωση, ή αλλαγές στο μέγεθος, σχήμα ή συμμετρία.
 • Ελέγξτε για να δείτε αν οι θηλές σας γύρισε στο (ανεστραμμένο).
 • Επιθεωρήστε το στήθος σας με τα χέρια σας πιέζεται προς τα κάτω στους γοφούς σας.
 • Επιθεωρήστε το στήθος σας με τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι έθεσε και τις παλάμες των χεριών σας συνθλίβεται.
 • Σηκώστε το στήθος σας για να δείτε αν κορυφογραμμές κατά μήκος του κάτω μέρος είναι συμμετρικές.

Εάν έχετε μια μείωση της όρασης που καθιστά δύσκολο για σας να επιθεωρήσει οπτικά το στήθος σας, ρωτήστε έναν στενό φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας για να σας βοηθήσει.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να εξετάσει τους μαστούς σας
Κοινή τρόπους για να εκτελέσει το εγχειρίδιο μέρος της εξέτασης του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Ξαπλωμένος. Επιλέξτε ένα κρεβάτι ή άλλη επίπεδη επιφάνεια για να ξαπλώνουν στην πλάτη σας. Όταν ξαπλωμένη, ιστών του μαστού απλώνεται, καθιστώντας το πιο λεπτό και πιο εύκολο να αισθάνονται.
 • Στο ντους. Σαπουνάδα δάχτυλα και τα στήθη σας με σαπούνι για να βοηθήσει τα δάχτυλά σας γλιστρούν πιο ομαλά πάνω στο δέρμα σας.

Κατά την εξέταση των μαστών σας, περιλαμβάνουν μερικές γενικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε:

 • Χρησιμοποιήστε τα μαξιλαράκια των δακτύλων σας. Χρησιμοποιήστε τα μαξιλάρια, όχι τα ίδια τα προγνωστικά, από τα τρία μεσαία δάχτυλα σας για τις εξετάσεις. Αν έχετε δυσκολία στην αίσθηση με μαξιλάρια το δάχτυλό σας, χρησιμοποιήστε ένα άλλο μέρος του χεριού σας που είναι πιο ευαίσθητα, όπως η παλάμη σας ή τις πλάτες των δακτύλων σας.
 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά επίπεδα πίεσης. Στόχος σας είναι να αισθάνονται διαφορετικά βάθη του στήθους χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίπεδα πίεσης για να αισθάνονται όλοι τον ιστό του μαστού. Χρησιμοποιήστε ελαφρά πίεση για να νιώσετε τον ιστό που βρίσκεται πλησιέστερα προς το δέρμα, μέτρια πίεση για να αισθάνονται λίγο πιο βαθιά και σταθερή πίεση για να αισθανθείτε τον ιστό που βρίσκεται πλησιέστερα προς το στήθος και τα πλευρά. Να είστε βέβαιος να χρησιμοποιήσει κάθε επίπεδο πίεσης πριν από τη μετάβαση στο επόμενο σημείο. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς δύσκολο να πιέσει, μιλήστε με το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας.
 • Πάρτε το χρόνο σας. Μη βιαστείτε. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά για να εξετάσει προσεκτικά το στήθος σας.

Χρησιμοποιήστε μια μεθοδική τεχνική για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει ολόκληρο το στήθος σας:

 • Τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας και να εξετάσει το αριστερό σας στήθος με το δεξί σας χέρι.
 • Χρησιμοποιώντας τα μαξιλάρια του δικαιώματος τρία μεσαία δάχτυλα σας, ξεκινήστε στο γιακά οστών σας και να κινηθούν προς τη θηλή σας. Να είστε βέβαιος να χρησιμοποιήσει και τα τρία επίπεδα πίεσης - ελαφριά, μεσαία και βαθιά - για να αισθάνονται όλοι του ιστού του μαστού σας.
 • Στη συνέχεια, σκουπίστε ή να μετακινήσετε μεθοδικά γύρω από το στήθος σας - πολύ σαν να είναι το πρόσωπο ενός ρολογιού - ξεκινώντας πάλι από την κλείδα σας και κινείται προς τη θηλή. Να είστε βέβαιος να ελέγξει όλη την περιοχή του στήθους.
 • Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας και να επαναλάβετε την εξέταση στο δεξί στήθος σας με το αριστερό σας χέρι.
 • Εξετάστε τις μασχάλες σας, ενώ κάθεται ή στέκεται με το χέρι σας ελαφρώς αυξημένα.
 • Εξετάστε τις θηλές σας και να αναζητήσουν την απαλλαγή. Κάνετε αυτό με ήπια ανύψωση της περιοχής (άλως) γύρω από τη θηλή με τα δάχτυλά σας τοποθετηθεί σε ώρα και 12 6:00 και πάλι με τα δάχτυλά σας στις 3:00 και 9:00.

Αν έχετε μια αναπηρία που καθιστά δύσκολο να εξετάσει τους μαστούς σας χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική - για παράδειγμα, έχετε τη χρήση ενός μόνο χεριού ή έχετε πρόβλημα σταθεροποιήσει τα χέρια σας - που πιθανόν να διεξάγει ακόμα μια αυτοεξέταση. Ρωτήστε το γιατρό σας για να σας δείξει τους τρόπους που μπορείτε να εξετάσει τους μαστούς σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τι είναι φυσιολογικό
Πολλές γυναίκες βρίσκουν εξογκώματα ή αλλαγές στο στήθος τους, δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές είναι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διάφορα σημεία της εμμήνου ρύσεως. Βρίσκοντας μια αλλαγή ή κατ 'αποκοπή στο στήθος σας δεν είναι λόγος για πανικό. Στήθη συχνά αισθάνονται διαφορετικά σε διαφορετικές θέσεις. Μια κορυφογραμμή σταθερή κατά μήκος του πυθμένα του κάθε μαστού είναι φυσιολογική, για παράδειγμα. Η εμφάνιση και αίσθηση του στήθους σας θα αλλάξει όπως την ηλικία σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε:

 • Ένα σκληρό εξόγκωμα ή κόμπο κοντά στην μασχάλη σας
 • Αλλαγές στην εμφάνιση του στήθους σας ή αισθάνεστε, συμπεριλαμβανομένης πάχυνσης ή εμφανή πληρότητα που είναι διαφορετικό από τον περιβάλλοντα ιστό
 • Αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή
 • Λακκάκια, πτυχώσεις, εξογκώματα ή ραβδώσεις στο δέρμα του στήθους σας
 • Μια θηλή που ωθείται (ανεστραμμένη) αντί να κολλήσει έξω
 • Ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο ή πόνο
 • Κνησμός, κλίμακες, πληγές ή εξανθήματα
 • Bloody θηλή απαλλαγή

Ο γιατρός σας μπορεί να δώσει συνέχεια με μια κλινική εξέταση του μαστού, μαστογραφία και υπερηχογράφημα.

Βλέπε επίσης