Μαγνητική τομογραφία του μαστού

Ορισμός

Μαγνητική τομογραφία (MRI) του μαστού - ή μαγνητική τομογραφία του μαστού - είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και άλλες ανωμαλίες στο στήθος.

Μαγνητική τομογραφία του μαστού. Ο κίνδυνος ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Μαγνητική τομογραφία του μαστού. Ο κίνδυνος ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Μια μαγνητική τομογραφία του μαστού καταγράφει πολλαπλές εικόνες του στήθους σας. Οι εικόνες MRI μαστού σε συνδυασμό, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες.

Μαγνητική τομογραφία του μαστού συνήθως γίνεται αφού έχετε μια βιοψία που είναι θετικό για τον καρκίνο, και ο γιατρός σας χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του μαστού MRI μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μαστογραφίες ως εργαλείο διαλογής για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

ΜΤΜ είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται για την οθόνη για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες πιστεύεται ότι έχουν υψηλό κίνδυνο της νόσου. ΜΤΜ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί ο βαθμός του καρκίνου του μαστού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μαγνητική τομογραφία του μαστού, αν:

 • Έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, και ο γιατρός σας θέλει να καθορίσει την έκταση του καρκίνου
 • Έχετε μια ύποπτη διαρροή ή ρήξη των εμφυτευμάτων στήθους
 • Θα είστε σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ορίζεται ο κίνδυνος ζωής από 20 έως 25 τοις εκατό ή περισσότερο, όπως υπολογίζεται από τον κίνδυνο εργαλεία που λαμβάνουν οικογενειακό σας ιστορικό και άλλους παράγοντες υπόψη
 • Έχετε ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών
 • Έχεις πολύ πυκνό μαστικό ιστό, και μαστογραφία δεν εντοπίσει μια προηγούμενη καρκίνο του μαστού
 • Έχετε ένα ιστορικό προκαρκινικές αλλοιώσεις του μαστού - όπως η άτυπη υπερπλασία ή lobular καρκίνωμα in situ - ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και πυκνό μαστικό ιστό

Εάν δεν είστε σίγουροι αν είστε θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να καθορίσετε την προσωπική εκτίμηση του κινδύνου σας. Μια παραπομπή σε μια κλινική μαστού ή του μαστού ειδικό σε θέματα υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον κίνδυνο σας και τις επιλογές ελέγχου σας.

ΜΤΜ προορίζεται να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια μαστογραφία ή άλλου μαστού-απεικόνισης δοκιμής - όχι ως αντικατάσταση για μια μαστογραφία. Αν και είναι μία ευαίσθητη δοκιμή, μαγνητική τομογραφία του μαστού μπορεί να χάσετε ακόμα μερικές μορφές καρκίνου του μαστού ότι μια μαστογραφία θα ανιχνεύσει.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μια μαγνητική τομογραφία του μαστού είναι μια ασφαλής διαδικασία που δεν σας εκθέσει σε ακτινοβολία. Αλλά όπως και με άλλες εξετάσεις, μια μαγνητική τομογραφία του μαστού έχει τους κινδύνους, όπως:

 • Ο κίνδυνος ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Μία μαγνητική τομογραφία του μαστού μπορεί να εντοπίσει ύποπτες περιοχές που, μετά από περαιτέρω αξιολόγηση, να αποδειχθεί ότι είναι καλοήθεις. Αυτά τα αποτελέσματα είναι γνωστά ως "ψευδώς θετικά". Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αχρείαστα άγχος, αν υποβληθούν σε περαιτέρω δοκιμές, όπως η βιοψία, για να αξιολογήσει τις ύποπτες περιοχές.
 • Ο κίνδυνος αντίδρασης που χρησιμοποιείται σκιαγραφικό. ΜΤΜ περιλαμβάνει την ένεση χρωστική ουσία για να κάνει τις εικόνες πιο εύκολο να ερμηνεύσει. Αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για τους ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Για να προετοιμαστούν για μια μαγνητική τομογραφία του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να:

 • Προγραμματίστε MRI σας για την έναρξη της έμμηνου κύκλου σας. Εάν είστε προεμμηνοπαυσιακές, η MRI εγκατάσταση μπορεί να προτιμούν να προγραμματίσετε MRI σας σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, γύρω από επτά ημέρες σε 14. Αφήστε την εγκατάσταση ξέρετε πού βρίσκεστε στον κύκλο σας, έτσι ώστε η βέλτιστη χρονική στιγμή για την μαγνητική τομογραφία του μαστού μπορεί να γίνει.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν αλλεργίες που έχετε. Οι περισσότεροι MRI διαδικασίες χρησιμοποιούν μια χρωστική ουσία για να κάνει τις εικόνες πιο εύκολο να ερμηνεύσει. Η χρωστική ουσία είναι συνήθως δίνεται μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλεργίες να αποφευχθούν οι επιπλοκές με τη χρωστική ουσία.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε νεφρικά προβλήματα. Μια χρωστική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται για να ενισχύσει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας που ονομάζεται γαδολίνιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με προβλήματα στα νεφρά. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στους νεφρούς.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος. MRI γενικά δεν συνιστάται για τις γυναίκες που είναι έγκυες.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν θηλάζετε. Εάν είστε νοσηλευτικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη διακοπή για δύο ημέρες μετά την MRI σας. Το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ακτινολογίας αναφέρει ότι ο κίνδυνος για το μωρό από το σκιαγραφικό είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ωστόσο, αν σας απασχολεί, να διακόψετε το θηλασμό για 12 έως 24 ώρες μετά την μαγνητική τομογραφία, η οποία θα δώσει στο σώμα σας χρόνο για να εξαλείψουν το σκιαγραφικό. Μπορείτε να αντλήσετε και να απορρίψετε το γάλα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορείτε να αντλήσετε και να αποθηκεύουν το γάλα πριν από τη διαδικασία για να ταΐσετε το μωρό σας.
 • Μην φοράτε μεταλλικά τίποτα κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας. Μεταλλικά αντικείμενα, όπως φουρκέτες περιδέραια, και τα ρολόγια, μπορεί να υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Αφήστε μεταλλικά αντικείμενα στο σπίτι ή να τα αφαιρέσετε πριν από MRI σας.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές. Εάν έχετε μια εμφυτευμένη ιατρική συσκευή, όπως βηματοδότη, απινιδωτή, εμφυτευμένο φάρμακο ή τεχνητή άρθρωση, ενημερώστε το γιατρό σας πριν MRI σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά την άφιξή σας για το ραντεβού σας, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας θα σας δώσει ένα φόρεμα και ρόμπα για να φορέσει. Θα λάβετε οδηγίες για την αφαίρεση ρούχα και κοσμήματα. Αν έχετε πρόβλημα να είναι σε ένα μικρό περιορισμένο, χώρο, ενημερώστε το γιατρό σας πριν από την μαγνητική τομογραφία του μαστού σας. Μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό.

Ένας παράγοντας αντίθεσης (βαφής) μπορεί να εγχυθεί μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμή στο χέρι σας να βελτιώσετε την εμφάνιση των ιστών ή των αιμοφόρων αγγείων στις εικόνες MRI.

Το μηχάνημα MRI έχει ένα μεγάλο, κεντρικό άνοιγμα. Κατά τη διάρκεια της ΜΤΜ, που βρίσκονται όψη προς τα κάτω σε ένα τραπεζάκι σάρωσης. Το στήθος σας ταιριάζει σε ένα κοίλο κατάθλιψη στον πίνακα, η οποία περιέχει πηνία που ανιχνεύουν μαγνητικά σήματα από το μηχάνημα MRI. Ολόκληρο τον πίνακα στη συνέχεια ολισθαίνει μέσα στο άνοιγμα της μηχανής.

Το μηχάνημα MRI δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο γύρω σας, και ραδιοκύματα που απευθύνονται σε σώμα σας. Δεν θα νιώσετε το μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα, αλλά μπορείτε να ακούσετε δυνατούς ήχους αγγίζοντας και πελώριος που προέρχονται από το εσωτερικό του μηχανήματος. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να δοθεί ωτοασπίδες για να φορέσει.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο τεχνολόγος θα παρακολουθεί από ένα άλλο δωμάτιο. Μπορείτε να μιλήσετε με τον τεχνολόγο μέσω ενός μικροφώνου. Θα πρέπει να καθοδηγούνται να αναπνέει κανονικά, αλλά να βρίσκονται όσο δυνατόν πιο πολύ.

Η μαγνητική τομογραφία του μαστού διορισμός μπορεί να διαρκέσει 30 λεπτά έως μία ώρα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ένας γιατρός που ειδικεύεται σε τεχνικές απεικόνισης (ακτινολόγο) εξετάζει τις εικόνες από μαγνητική τομογραφία του μαστού σας, και ένα μέλος της ομάδας υγείας σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συζητήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Βλέπε επίσης