Η υγεία των γυναικών

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκινά με υγιείς συνήθειες - όπως ο περιορισμός αλκοόλ και διαμονή σωματικά δραστήριοι. Καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του μαστού καρκίνου σας.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχουν βήματα που μπορείτε να πάρετε προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο σας.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσουν τον κίνδυνο μου από τον καρκίνο του μαστού;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ακόμα και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Τα παρακάτω είναι τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο σας:

  • Περιορίστε το αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ που πίνετε, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ - όπως μπύρα, κρασί ή ποτό - να περιορίσει τον εαυτό σας να μην υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα.
  • Μην καπνίζετε. Συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και κινδύνου καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, δεν το κάπνισμα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη γενική υγεία σας.
  • Τον έλεγχο του βάρους σας. Όντας υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η παχυσαρκία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή τους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι. Σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο, με τη σειρά της, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας εβδομαδιαίως, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Θηλάζουν. Θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη η προστατευτική επίδραση.
  • Περιορίζουν τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας με αυξητική ορμόνη. Συνδυασμένη θεραπεία με αυξητική ορμόνη για περισσότερα από τρία έως πέντε έτη αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Αν είστε λαμβάνοντας ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές. Μπορεί να είστε σε θέση να διαχειριστεί τα συμπτώματα σας με nonhormonal θεραπείες, όπως η σωματική δραστηριότητα. Αν αποφασίσετε ότι τα οφέλη των βραχυπρόθεσμων ορμονικής θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων, την χαμηλότερη δόση που λειτουργεί για σας.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε ακτινοβολία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ιατρικών απεικονιστικών μεθόδων, όπως η αξονική τομογραφία, η χρήση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μειώσετε την έκθεσή σας, έχοντας τέτοιες δοκιμές μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ορισμένες έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και της έκθεσης σε χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε ορισμένους χώρους εργασίας, αναθυμιάσεις της βενζίνης και των καυσαερίων των οχημάτων.

Μπορεί μια υγιεινή διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Η υγεία των γυναικών. Να είστε σωματικά δραστήριοι.
Η υγεία των γυναικών. Να είστε σωματικά δραστήριοι.

Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά δεν έχει δείξει επανειλημμένως να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά φαίνεται να προσφέρει μόνο μια μικρή μείωση στον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των άλλων τύπων καρκίνου, καθώς και ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος - ένας βασικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων και του καρκίνου του μαστού εκεί;

Ένας αριθμός των ηλικιωμένων μελέτες πρότειναν ότι τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων αυξήθηκε ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις νεότερες γυναίκες. Σε αυτές τις μελέτες, ωστόσο, 10 χρόνια μετά τη διακοπή αντισυλληπτικά χάπια κινδύνου των γυναικών καρκίνου του μαστού επέστρεψε στο ίδιο επίπεδο με εκείνη των γυναικών που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από του στόματος αντισυλληπτικά. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια αύξηση στον καρκίνο του μαστού με τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Να είστε σε εγρήγορση για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας, όπως μια νέα αλλαγές κατ 'αποκοπή ή το δέρμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, ρωτήστε το γιατρό σας πότε πρέπει να αρχίσει μαστογραφίες και άλλες προβολές.

Βλέπε επίσης