Ημικρανία

Ορισμός

Μια ημικρανία μπορεί να προκαλέσει έντονη ταχυπαλμία ή μια αίσθηση που πάλλεται σε μια περιοχή του κεφαλιού και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, και ακραία ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Ημικρανία επιθέσεις μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο για ώρες ή ημέρες και είναι τόσο σοβαρή ώστε το μόνο που έχετε να σκεφτείτε είναι να βρεθεί ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ξαπλώσουν.

Ορισμένες ημικρανίες προηγείται ή να συνοδεύεται από αισθητικές προειδοποιητικά συμπτώματα (αύρα), όπως λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή πόδι σας.

Τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών. Εάν η θεραπεία δεν έχει εργαστεί για εσάς στο παρελθόν, μιλήστε με το γιατρό σας για να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό φάρμακο ημικρανίας. Τα σωστά φάρμακα, σε συνδυασμό με αυτοβοήθειας θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Οι ημικρανίες συχνά ξεκινούν στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Οι ημικρανίες μπορεί να εξελιχθεί μέσα από τέσσερα στάδια, συμπεριλαμβανομένων πρόδρομη, αύρα, πονοκέφαλος και postdrome, αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλα τα στάδια.

Πρόδρομη
Μία ή δύο ημέρες πριν από την ημικρανία, μπορεί να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες αλλαγές που σηματοδοτούν μια επερχόμενη ημικρανία, όπως οι εξής:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Κατάθλιψη
 • Η λαχτάρα για φαγητό
 • Υπερκινητικότητα
 • Ευερεθιστότητα
 • Δυσκαμψία του αυχένα
 • Ανεξέλεγκτη χασμουρητό

Αύρα
Aura μπορεί να συμβεί πριν ή κατά τη διάρκεια ημικρανίες. Οι αύρες συμπτώματα του νευρικού συστήματος που είναι συνήθως διαταραχές της όρασης, όπως λάμψεις φωτός. Μερικές φορές οι αύρες μπορεί επίσης να αγγίζουν τις αισθήσεις (αισθητική), κίνηση (μοτέρ) ή ομιλίας (λεκτική) διαταραχές. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τις ημικρανίες χωρίς αύρα. Καθένα από αυτά τα συμπτώματα συνήθως αρχίζει σταδιακά, συσσωρεύεται επί αρκετά λεπτά, και στη συνέχεια διαρκεί συνήθως για 20 έως 60 λεπτά. Παραδείγματα της αύρας περιλαμβάνουν:

 • Οπτικά φαινόμενα, όπως το να βλέπουν διάφορα σχήματα, φωτεινά στίγματα ή λάμψεις φωτός
 • Η απώλεια της όρασης
 • Καρφίτσες και βελόνες αισθήσεις σε ένα χέρι ή πόδι
 • Ομιλία ή προβλήματα γλώσσας (αφασία)

Λιγότερο συχνά, μια αύρα μπορεί να σχετίζεται με την αδυναμία των άκρων (ημιπληγική ημικρανία).

Επίθεση
Όταν χωρίς θεραπεία, μιας ημικρανίας συνήθως διαρκεί από τέσσερις έως 72 ώρες, αλλά η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν πονοκεφάλους ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να υποφέρουν από ημικρανίες αρκετές φορές το μήνα ή λιγότερο συχνά. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνος στη μία πλευρά ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας
 • Ο πόνος που έχει μια παλλόμενη, σφύζει ποιότητας
 • Ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές μερικές φορές
 • Ναυτία και έμετος
 • Θολή όραση
 • Ζαλάδα, μερικές φορές ακολουθείται από λιποθυμία

Postdrome
Η τελική φάση, που είναι γνωστή ως postdrome, συμβαίνει μετά από μια κρίση ημικρανίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να νιώσετε στραγγισμένο και ξεπλένεται, αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται ήπια ευφορία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Οι ημικρανίες είναι συχνά αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία. Εάν αντιμετωπίσετε τακτικά σημεία και τα συμπτώματα της ημικρανίας επιθέσεις, να τηρεί αρχείο των επιθέσεων σας και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίζονται. Στη συνέχεια, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να συζητήσετε πονοκεφάλους σας.

Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό πονοκεφάλων, δείτε το γιατρό σας αν οι αλλαγές μοτίβο ή πονοκεφάλους σας ξαφνικά αισθάνεται διαφορετικά.

Δείτε αμέσως το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα, που μπορεί να δείχνουν άλλα, πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα:

 • Μια απότομη, σοβαρή κεφαλαλγία σαν κεραυνός
 • Πονοκέφαλος με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, διανοητική σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, διπλή όραση, αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην ομιλία
 • Πονοκέφαλος μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, ειδικά αν ο πονοκέφαλος χειροτερεύει
 • Η χρόνια κεφαλαλγία που είναι χειρότερα μετά από βήχα, κόπωση, τέντωμα ή μια ξαφνική κίνηση
 • Νέα πόνο πονοκέφαλο αν είστε άνω των 50 ετών

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Παρά το γεγονός ότι πολλά σχετικά με την αιτία της ημικρανίας δεν είναι κατανοητή, η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο.

Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από τις αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος και τις αλληλεπιδράσεις του με το τρίδυμο νεύρο, μια κύρια οδός πόνου.

Οι ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου - συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του πόνου στο νευρικό σας σύστημα - μπορεί επίσης να εμπλέκονται. Ερευνητές συνεχίζουν να μελετήσει το ρόλο της σεροτονίνης στον ημικρανιών.

Επίπεδα της σεροτονίνης πτώση κατά τη διάρκεια επιθέσεων της ημικρανίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριδύμου το σύστημά σας να απελευθερώσει ουσίες που ονομάζονται νευροπεπτιδίων, τα οποία ταξιδεύουν με εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου σας (μήνιγγες). Το αποτέλεσμα είναι πονοκέφαλος πόνος.

Ωθήσεις πονοκέφαλος της ημικρανίας
Όποια και αν είναι ο ακριβής μηχανισμός των πονοκεφάλων, μια σειρά από πράγματα που μπορεί να τους προκαλέσει. Κοινές ωθήσεις ημικρανίας περιλαμβάνουν:

 • Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες. Διακυμάνσεις των οιστρογόνων φαίνεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε πολλές γυναίκες με ημικρανίες είναι γνωστό. Οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών αναφέρουν συχνά πονοκεφάλους αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια περιόδων τους, όταν έχουν μια σημαντική πτώση των οιστρογόνων.

  Άλλοι έχουν αυξημένη τάση να αναπτύσσουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

  Ορμονική φαρμακευτική αγωγή, όπως από του στόματος αντισυλληπτικά και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις ημικρανίες. Μερικές γυναίκες, ωστόσο, μπορεί να βρει τους ημικρανίες συμβαίνουν λιγότερο συχνά όταν παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

 • Τρόφιμα. Ηλικιωμένων τυριά, αλμυρά τρόφιμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Η παράλειψη γευμάτων ή η νηστεία, επίσης, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια.
 • Τα πρόσθετα τροφίμων. Η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη και το συντηρητικό το όξινο γλουταμινικό νάτριο, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.
 • Ποτά. Αλκοόλ, ιδιαίτερα το κρασί, και ιδιαίτερα τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.
 • Στρες. Στρες στην εργασία ή στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.
 • Αισθητικά ερεθίσματα. Λαμπερά φώτα και τη λάμψη του ηλίου μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, όπως μπορεί δυνατούς ήχους. Ασυνήθιστο μυρωδιές - συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, διαλυτικό μπογιάς, το παθητικό κάπνισμα και άλλους - μπορούν να προκαλέσουν ημικρανικές κρίσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
 • Μεταβολές στον τρόπο του ύπνου-εγρήγορσης. Λείπει ύπνου ή να πάρει πάρα πολύ ύπνο μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε ορισμένους ανθρώπους, όπως μπορεί να jet lag.
 • Φυσικοί παράγοντες. Έντονη σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.
 • Οι αλλαγές στο περιβάλλον. Μια αλλαγή του καιρού ή βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία.
 • Φάρμακα. Του στόματος αντισυλληπτικά και αγγειοδιασταλτικά, όπως η νιτρογλυκερίνη, μπορεί να επιδεινώσει τις ημικρανίες.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε έχοντας ημικρανίες.

 • Οικογενειακό ιστορικό. Έως και 90 τοις εκατό των ατόμων με ημικρανίες έχουν οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας επιθέσεις. Αν ένας ή και οι δύο γονείς σας υποφέρουν από ημικρανίες, τότε έχετε μια καλή πιθανότητα που πάσχουν από ημικρανίες πάρα πολύ.
 • Ηλικία. Οι ημικρανίες μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την πρώτη τους ημικρανία κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέχρι την ηλικία των 40, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είχαν την πρώτη τους επίθεση.
 • Sex. Οι γυναίκες είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες. Πονοκέφαλοι τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά από τη στιγμή της εφηβείας και πέρα, τα περισσότερα κορίτσια επηρεάζονται.
 • Οι ορμονικές αλλαγές. Εάν είστε μια γυναίκα που έχει ημικρανίες, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πονοκεφάλους σας αρχίζουν λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

  Επίσης, μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Γενικά βελτιώσει τις ημικρανίες μετά την εμμηνόπαυση.

  Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι η ημικρανία επιθέσεις ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή οι επιθέσεις μπορεί να επιδεινωθεί. Ωστόσο, για πολλούς, οι επιθέσεις βελτιωθεί ή δεν συμβούν κατά τη διάρκεια της τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Μερικές φορές οι προσπάθειές σας να ελέγχετε τα προβλήματα να προκαλέσει πόνο σας.

 • Κοιλιακό προβλήματα. Ορισμένα αναλγητικά που ονομάζονται μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφένη (Advil, Motrin IB, άλλοι), μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, αιμορραγία, έλκη και άλλες επιπλοκές, ειδικά αν ληφθούν σε μεγάλες δόσεις ή για μεγάλο χρονικό χρονικό διάστημα.
 • Από κατάχρηση φαρμάκων πονοκεφάλους. Εάν πάρετε over-the-counter ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πονοκέφαλο περισσότερες από 10 ημέρες το μήνα για τρεις μήνες, ή σε υψηλές δόσεις, μπορεί να σας μόνοι σας τη σύσταση για μια σοβαρή επιπλοκή γνωστή ως κατάχρηση φαρμάκων πονοκεφάλους.

  Από κατάχρηση φαρμάκων πονοκέφαλοι συμβαίνουν όταν τα φάρμακα να σταματήσει όχι μόνο ανακούφιση από τον πόνο, αλλά επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους. Μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε περισσότερα αναλγητικά φάρμακα, η οποία συνεχίζει τον κύκλο.

 • Σύνδρομο σεροτονίνης. Σύνδρομο σεροτονίνης είναι μια σπάνια, δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα σας έχει πάρα πολύ σεροτονίνης, η οποία είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο νευρικό σας σύστημα. Μπορεί να προκύψει εάν παίρνετε φάρμακα που ονομάζονται ημικρανία τριπτάνες και αντικαταθλιπτικά γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) ή σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SNRIs).

  Αυτά τα φάρμακα φυσικά να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης. Όταν συνδυάζονται, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο σύστημά σας, περισσότερο από ό, τι αν έπαιρναν ένα από αυτά τα φάρμακα.

  Τριπτάνες περιλαμβάνουν φάρμακα, όπως η sumatriptan (Imitrex) ή zolmitriptan (Zomig). Μερικά κοινά SSRIs περιλαμβάνουν σερτραλίνη (Zoloft), η φλουοξετίνη (Sarafem, Prozac) και η παροξετίνη (Paxil). ΔΝΚΙδ περιλαμβάνουν ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η βενλαφαξίνη (Effexor XR).

Επίσης, μερικοί άνθρωποι βιώνουν οι επιπλοκές από ημικρανίες, όπως:

 • Χρόνια ημικρανία. Εάν η ημικρανία σας κράτησε για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα για περισσότερο από τρεις μήνες, είχατε χρόνια ημικρανία.
 • Migrainosus Status. Οι άνθρωποι με αυτή την επιπλοκή έχει κρίσεις ημικρανίας που διαρκούν για περισσότερο από τρεις ημέρες.
 • Επίμονη αύρα χωρίς έμφρακτο. Συνήθως μια αύρα πηγαίνει μακριά μετά την επίθεση ημικρανίας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν μια αύρα που διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά από μια επίθεση ημικρανίας έχει τελειώσει. Μια παρατεταμένη αύρα μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με αιμορραγία στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο). Στην κατάσταση αυτή, όμως, έχετε μια παρατεταμένη αύρα χωρίς σημάδια αιμορραγίας στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα.
 • Ημικρανιακά μυοκαρδίου. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία με αύρα μπορεί να έχουν συμπτώματα αύρας που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της αιμορραγίας στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο). Αν έχετε μια ημικρανία με αύρα, και τα συμπτώματα αύρας σας διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, θα πρέπει να έχετε το αξιολόγησε. Οι γιατροί μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις νευροαπεικόνισης για να διαπιστώσετε αν έχετε αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας την πρωτοβάθμια φροντίδα σας, αλλά μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση και θεραπεία των πονοκεφάλων (νευρολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλά να πούμε, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν φαίνονται άσχετα με ημικρανίες σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαριθμήσει όλα τα φάρμακα, καθώς και τις δόσεις που έχετε χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων σας.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό, σε περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος. Για τις ημικρανίες, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι είναι πιθανόν προκαλώντας τις ημικρανίες μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη διατροφή μου προτείνετε να κάνω;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση για μένα;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Είναι έτοιμη να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε είδατε για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Έχει κάποιος στην οικογένειά σας παρουσίασε ημικρανίες;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο των πονοκεφάλων. Ένα ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να καθορίσει τι προκαλεί τις ημικρανίες σας. Σημειώστε όταν ξεκινήσετε πονοκεφάλους σας, πόσο καιρό θα διαρκέσει και τι, αν μη τι άλλο, παρέχει ανακούφιση.

  Μην ξεχάσετε να καταγράψετε την απάντησή σας σε οποιαδήποτε φάρμακα πονοκέφαλος που παίρνετε. Επίσης, σημειώστε τα τρόφιμα που έτρωγαν στα 24 ωρών που προηγούνται επιθέσεις, οποιαδήποτε ασυνήθιστη άγχος, και πώς αισθάνεστε και τι κάνετε όταν πονοκεφάλους απεργία.

 • Μειώστε το στρες. Επειδή το στρες προκαλεί ημικρανίες για πολλούς ανθρώπους, προσπαθήστε να αποφύγετε υπερβολικά στρεσογόνες καταστάσεις, ή να χρησιμοποιήσετε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός.
 • Να κοιμάστε αρκετά. Στόχος για ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου και να πάρετε μια επαρκή ποσότητα του ύπνου.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν έχετε ημικρανίες ή οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας πονοκεφάλους, ο γιατρός σας εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων (νευρολόγος), θα θέσει τη διάγνωση της κατάστασης με βάση το ιατρικό ιστορικό σας, την επανεξέταση των συμπτωμάτων σας, καθώς και τη φυσική και νευρολογική εξέταση.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης μια ποικιλία από εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες για τον πόνο σας, αν η κατάστασή σας είναι ασυνήθεις ή ξαφνικά να γίνει σοβαρή.

 • Οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για τα προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου σας, και τις τοξίνες στο σύστημά σας.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να δημιουργήσουν λεπτομερείς εικόνες της εγκάρσιας τομής του εγκεφάλου σας. Αυτό βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν τους όγκους, λοιμώξεις, βλάβες στον εγκέφαλο, αιμορραγία στον εγκέφαλό σας και άλλα πιθανά ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους σας.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας και τα αιμοφόρα αγγεία.

  Μαγνητικές τομογραφίες βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν όγκοι, εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγία στον εγκέφαλό σας, λοιμώξεις, και άλλες εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα (νευρολογικά) συνθήκες.

 • Ημικρανία. Δείτε αμέσως το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  Ημικρανία. Δείτε αμέσως το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

  Spinal tap (οσφυονωτιαία παρακέντηση). Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μια υποκείμενη κατάσταση, όπως λοιμώξεις ή αιμορραγία στον εγκέφαλό σας, αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μια οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυονωτιαία παρακέντηση).

  Στη διαδικασία αυτή, μια λεπτή βελόνα εισάγεται μεταξύ δύο σπονδύλων στο κάτω μέρος της πλάτης για να εξαγάγετε ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για εργαστηριακή ανάλυση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Οι ημικρανίες δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά οι γιατροί θα συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση σας.

Μια ποικιλία των φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία ημικρανιών. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία άλλες συνθήκες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ή στην πρόληψη ημικρανιών. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ημικρανιών εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες:

 • Αναλγητικά φάρμακα. Επίσης γνωστό ως οξεία ή αποτυχημένη θεραπεία, αυτοί οι τύποι των φαρμάκων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημικρανίας επιθέσεις και έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσει τα συμπτώματα που έχουν ήδη αρχίσει.
 • Προληπτικά φάρμακα. Αυτοί οι τύποι των φαρμάκων που λαμβάνονται τακτικά, συχνά σε καθημερινή βάση, για να μειώσει τη σοβαρότητα ή τη συχνότητα των ημικρανιών.

Επιλέγοντας μια στρατηγική για να διαχειριστεί τις ημικρανίες σας εξαρτάται από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων σας, με το βαθμό της αναπηρίας τους πονοκεφάλους σας προκαλέσει και άλλες ιατρικές παθήσεις σας.

Ορισμένα φάρμακα δεν συνιστώνται εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Ορισμένα φάρμακα δεν έχουν δοθεί στα παιδιά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό φάρμακο για σας.

Αναλγητικά φάρμακα
Για τα καλύτερα αποτελέσματα, πάρτε αναλγητικά φάρμακα, το συντομότερο παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα της ημικρανίας. Μπορεί να βοηθήσει αν έχετε ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μετά τη λήψη τους. Φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Αναλγητικά. Ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ήπιο ημικρανιών.

  Αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.), μπορεί επίσης να βοηθήσει να ανακουφίσει ήπια ημικρανικές κρίσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

  Φάρμακα στην αγορά ειδικά για τις ημικρανίες, όπως ο συνδυασμός ακεταμινοφέν, ασπιρίνης και καφείνης (Excedrin ημικρανία), μπορεί επίσης να διευκολύνει μέτριου πόνου ημικρανίας, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά μόνα τους για σοβαρές ημικρανίες.

  Εάν ληφθεί πάρα πολύ συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, αιμορραγία από το γαστρεντερικό και κατάχρηση φαρμάκων πονοκεφάλους.

  Ο πόνος συνταγή reliever ινδομεθακίνη μπορεί να βοηθήσει ματαιώσει μια ημικρανία και είναι διαθέσιμο σε μορφή υπόθετο, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο εάν είστε ναυτία.

 • Τριπτάνες. Πολλοί άνθρωποι με κρίσεις ημικρανίας χρησιμοποιούν οι τριπτάνες για τη θεραπεία ημικρανιών τους. Τριπτάνες λειτουργούν προωθώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κλείδωμα μονοπάτια πόνου στον εγκέφαλο.

  Τριπτάνες ανακουφίσει αποτελεσματικά τον πόνο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ημικρανίες.

  Τα φάρμακα περιλαμβάνουν sumatriptan (Imitrex), ριζατριπτάνη (Maxalt), almotriptan (Axert), ναρατριπτάνη (Amerge), zolmitriptan (Zomig), φροβατριπτάνη (Frova) και eletriptan (Relpax). Ορισμένα τριπτάνες είναι διαθέσιμα ως ρινικά σπρέι και ενέσεις, εκτός από τα δισκία.

  Οι παρενέργειες των τριπτάνες περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, υπνηλία και μυϊκή αδυναμία. Δεν συνιστάται για άτομα που κινδυνεύουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

  Ένας συνδυασμός ενός δισκίου σουματριπτάνης και νάτριο ναπροξένη (Treximet) έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, είτε από το φάρμακο από μόνο του.

 • Ερυσίβη. Εργοταμίνη και η καφεΐνη συνδυασμό φαρμάκων (Migergot, Cafergot) είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ό, τι οι τριπτάνες. Ergots φαίνεται πιο αποτελεσματική σε εκείνους των οποίων ο πόνος διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες.

  Εργοταμίνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με τις ημικρανίες σας και άλλες παρενέργειες, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάχρηση φαρμάκων πονοκεφάλους.

  Διυδροεργοταμίνη (DHE 45, ΜίςΓβηβΙ) είναι ένα παράγωγο του ergot που είναι πιο αποτελεσματική και έχει λιγότερες παρενέργειες από ό, τι εργοταμίνη. Είναι διαθέσιμο ως ένα ρινικό σπρέι και σε μορφή ένεσης. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από ό, τι εργοταμίνη και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε κατάχρηση φαρμάκων πονοκεφάλους.

 • Anti-ναυτία φάρμακα. Επειδή οι ​​ημικρανίες συνοδεύονται συχνά από ναυτία, με ή χωρίς έμετο, φάρμακα για τη ναυτία είναι κατάλληλη και συνήθως συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι χλωροπρομαζίνη, μετοκλοπραμίδη (Reglan) ή prochlorperazine (Compro).
 • Φάρμακα οπιοειδές. Οπιοειδών φαρμάκων που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, ιδιαίτερα κωδεΐνη, είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ημικρανίας πόνο πονοκέφαλο για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να λάβουν τριπτάνες ή ερυσιβώδους. Τα ναρκωτικά είναι εθιστικός και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.
 • Γλυκοκορτικοειδή (πρεδνιζόνη, δεξαμεθαζόνη). Ένα γλυκοκορτικοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη βελτίωση της ανακούφισης από τον πόνο. Λόγω του κινδύνου της τοξικότητας στεροειδούς, γλυκοκορτικοειδή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά.

Προληπτικά φάρμακα
Μπορεί να είναι υποψήφιος για την προληπτική θεραπεία εάν έχετε τέσσερα ή περισσότερα εξουθενωτική επιτίθεται σε ένα μήνα, εάν τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο από 12 ώρες, αν αναλγητικά φάρμακα δεν βοηθούν, ή εάν τα σημεία και τα συμπτώματα της ημικρανίας σας περιλαμβάνουν μια παρατεταμένη αύρα ή μούδιασμα και αδυναμία.

Προληπτικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συμπτώματος-ανακούφιση φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια προσβολών ημικρανίας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε προληπτικά φάρμακα καθημερινά, ή μόνο όταν ένα προβλέψιμο σκανδάλη, όπως την έμμηνο ρύση, πλησιάζει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, προληπτικά φάρμακα δεν σταματούν πονοκεφάλους εντελώς, και ορισμένα φάρμακα προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Αν είχατε καλά αποτελέσματα από την προληπτική ιατρική και οι ημικρανίες σας ελέγχεται καλά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σταδιακή μείωση της φαρμακευτικής αγωγής για να δούμε αν οι ημικρανίες σας επιστρέψει χωρίς αυτό.

Για την πρόληψη ή τη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών σας, πάρτε αυτά τα φάρμακα ο γιατρός σας συνιστά:

 • Καρδιαγγειακά φάρμακα. Βήτα αποκλειστές, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

  Η β-αναστολείς προπρανολόλη (Inderal La, Innopran XL, κ.ά.), μετοπρολόλη τρυγικό (Lopressor) και τιμολόλη (Betimol) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη των ημικρανιών. Άλλους αναστολείς βήτα είναι επίσης μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ημικρανίας. Μπορεί να μην παρατηρήσετε βελτίωση των συμπτωμάτων για αρκετές εβδομάδες μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

  Αν είστε άνω των 60 ετών, η χρήση του καπνού, ή έχουν κάποια καρδιακή ή των αιμοφόρων αγγείων συνθήκες, οι γιατροί μπορεί να συστήσει να πάρετε φάρμακα εναλλακτική αντί των β-αναστολέων.

  Μια άλλη κατηγορία των καρδιολογικών φαρμάκων (αναστολείς των διαύλων ασβεστίου) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία από το να γίνει στενά ή φαρδιά, επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη ημικρανιών και ανακούφιση των συμπτωμάτων από ημικρανίες. Verapamil (Calan, Verelan, κ.ά.) είναι ένας αναστολέας των διαύλων ασβεστίου που μπορεί να σας βοηθήσει.

  Επιπλέον, η αγγειοτενσίνη-αναστολέας ενζύμου μετατροπής λισινοπρίλη (Zestril) μπορεί να είναι χρήσιμη στην μείωση του μήκους και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

  Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.
  Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.

  Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί αυτά τα φάρμακα για καρδιοαγγειακή νόσο αποτρέψει τις επιθέσεις ημικρανίας.

 • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών. Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη ημικρανιών. Δεν χρειάζεται να έχουν κατάθλιψη να επωφεληθούν από αυτά τα φάρμακα.

  Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων ημικρανίας επηρεάζοντας το επίπεδο της σεροτονίνης και άλλων χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Αμιτριπτυλίνη είναι το μόνο τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά αποδείχθηκε αποτελεσματική πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας. Άλλα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μερικές φορές χρησιμοποιούνται επειδή μπορεί να έχουν λιγότερες παρενέργειες από ό, τι η αμιτριπτυλίνη.

  Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του στόματος, δυσκοιλιότητα, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλες παρενέργειες.

  Μία άλλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για την πρόληψη της ημικρανίας.

  Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ένα επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, η βενλαφαξίνη (Effexor XR), μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των ημικρανιών.

 • Αντι-κατάσχεσης ναρκωτικών. Μερικά αντι-κατάσχεσης ναρκωτικών, όπως το βαλπροϊκό νάτριο (Depacon) και η τοπιραμάτη (Topamax), φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα της ημικρανίας.

  Σε υψηλές δόσεις, ωστόσο, αυτά τα φάρμακα αντι-επιληπτικών κρίσεων μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τρόμος, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών και ζάλη. Προϊόντα που περιέχουν βαλπροϊκό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε έγκυες γυναίκες για την πρόληψη της ημικρανίας. Τοπιραμάτη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, απώλεια βάρους, δυσκολίες μνήμης και προβλήματα συγκέντρωσης.

 • OnabotulinumtoxinA (botox). OnabotulinumtoxinA (Botox) έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για τη θεραπεία χρόνιων πονοκεφάλων ημικρανίας σε ενήλικες.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι ενέσεις γίνονται στους μυς του μετώπου και του λαιμού. Όταν αυτό είναι αποτελεσματικό, η θεραπεία χρειάζεται συνήθως να επαναλαμβάνεται κάθε 12 εβδομάδες.

 • Αναλγητικά. Λαμβάνοντας μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, ειδικά ναπροξένη (Naprosyn), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ημικρανιών και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Self-care μέτρα μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο της ημικρανίας.

 • Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης των μυών. Χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο της ημικρανίας.

  Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να περιλαμβάνουν προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, διαλογισμό ή γιόγκα.

 • Να κοιμάστε αρκετά, αλλά δεν κοιμάμαι πάρα πολύ. Πάρτε μια επαρκή ποσότητα του ύπνου κάθε βράδυ. Είναι καλύτερο να πάει για ύπνο και να ξυπνήσει σε τακτά διαστήματα, καθώς και.
 • Ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Εάν είναι δυνατόν, το υπόλοιπο σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο όταν αισθάνεστε πονοκέφαλο που έρχεται επάνω. Τοποθετήστε ένα πακέτο πάγο τυλιγμένο σε ένα πανί στο πίσω μέρος του λαιμού σας και εφαρμόστε ήπια πίεση για επώδυνες περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής σας.
 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο των πονοκεφάλων. Συνεχίστε κρατώντας ημερολόγιο πονοκέφαλό σας, ακόμη και μετά βλέπετε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το τι προκαλεί τις ημικρανίες σας και ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Μη πατροπαράδοτοι θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε χρόνιο πόνο της ημικρανίας:

 • Ο βελονισμός. Σε αυτή τη θεραπεία, ο ιατρός εισάγει πολλές λεπτές βελόνες μιας χρήσης σε διάφορες περιοχές του δέρματός σας σε καθορισμένα σημεία. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμη για τον πόνο πονοκέφαλο.
 • Βιοανάδραση. Βιοανάδραση φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου ημικρανίας. Αυτή η τεχνική χαλάρωσης χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να σας διδάξει πώς να παρακολουθούν και να ελέγχουν ορισμένες σωματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το στρες, όπως η μυϊκή ένταση.
 • Η θεραπεία μασάζ. Θεραπεία μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μασάζ στην πρόληψη των ημικρανιών.
 • Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία. Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να ωφελήσει κάποιους ανθρώπους με ημικρανίες.
 • Βότανα, βιταμίνες και μέταλλα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η butterbur βότανο μπορεί να αποτρέψει ημικρανιών ή να μειώσει τη σοβαρότητά τους.

  Ένα άλλο βότανο, βάλσαμο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών, αλλά έχει δείξει μεικτά αποτελέσματα σε μελέτες.

  Μια υψηλή δόση της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β-2) μπορεί επίσης να αποτρέψει ημικρανιών ή να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

  Συμπληρώματα συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών, αλλά έχουν μικρή επίδραση στην σοβαρότητα της κεφαλαλγίας.

  Λόγω των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου σε ορισμένα άτομα με ημικρανίες, έχουν τα συμπληρώματα μαγνησίου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ημικρανιών, αλλά με μικτά αποτελέσματα.

  Ρωτήστε το γιατρό σας εάν αυτές οι θεραπείες είναι κατάλληλο για εσάς. Μην χρησιμοποιείτε βάλσαμου, ριβοφλαβίνη ή butterbur εάν είστε έγκυος ή χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Το αν ή όχι θα λάβει προληπτικά φάρμακα, που μπορούν να επωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ημικρανιών. Μία ή περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μπορεί να είναι χρήσιμο για σας:

 • Αποφύγετε ωθήσεις. Εάν ορισμένα τρόφιμα ή τις οσμές φαίνεται να έχουν προκαλέσει ημικρανίες σας στο παρελθόν, την αποφυγή τους.

  Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να μειώσετε την καφεΐνη και την κατανάλωση αλκοόλ και την αποφυγή της χρήσης καπνού.

  Σε γενικές γραμμές, καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα με τακτικές συνήθειες ύπνου και τα κανονικά γεύματα. Επιπλέον, προσπαθήστε να ελέγχετε το άγχος.

 • Να ασκείστε τακτικά. Τακτική αεροβική άσκηση μειώνει την ένταση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ημικρανιών. Εάν ο γιατρός σας συμφωνεί, να επιλέξετε οποιοδήποτε αερόβια άσκηση που σας αρέσει, όπως περπάτημα, κολύμβηση και η ποδηλασία. Προθέρμανση σιγά-σιγά, όμως, γιατί ξαφνικά, η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

  Η παχυσαρκία είναι επίσης πιστεύεται ότι είναι ένας παράγοντας σε ημικρανίες, και η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή να χάσουν βάρος.

 • Μειώστε τις επιδράσεις των οιστρογόνων. Εάν είστε μια γυναίκα που έχει ημικρανίες και τα οιστρογόνα φαίνεται να προκαλεί ή να τους πονοκεφάλους σας, ακόμη χειρότερα, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε ή να μειώσετε τα φάρμακα που παίρνετε που περιέχουν οιστρογόνα.

  Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις ή δόσεις για σας.

Βλέπε επίσης