Η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία

Πονοκέφαλοι και ορμόνες: ποια είναι η σχέση;

Το να είσαι γυναίκα έχει κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία, αλλά όχι όταν πρόκειται για πονοκεφάλους - ιδιαίτερα ημικρανίες. Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην πονοκεφάλους τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες, όπως το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία. Γυναίκες, όμως, συχνά παρατηρούν μια σχέση μεταξύ πονοκεφάλους και τις ορμονικές αλλαγές.

Τα οιστρογόνα (ES-truh-Jen) και της προγεστερόνης (pro-JES-tuh-Rohn) - τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και της εγκυμοσύνης - μπορεί να επηρεάσει κεφαλαλγία που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Σταθερή επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να βελτιώσει πονοκεφάλους, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνουν ή αλλαγή μπορεί να κάνει πονοκεφάλους χειρότερα.

Αν και διακυμάνσεις των επιπέδων ορμονών μπορεί να επηρεάσει τα πονοκέφαλο, δεν είστε εντελώς στο έλεος των ορμονών σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσουν τη θεραπεία - ή την πρόληψη - πονοκεφάλους.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία. Ασκήσεις χαλάρωσης.
Η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία. Ασκήσεις χαλάρωσης.

Η πτώση των οιστρογόνων ακριβώς πριν την περίοδό σας μπορεί να συμβάλει στην πονοκεφάλους. Πολλές γυναίκες με ημικρανίες αναφέρουν πονοκεφάλους πριν ή κατά την έμμηνο ρύση.

Έμμηνο σχετίζονται ημικρανίες σας μπορεί να κατεργαστεί με διάφορους τρόπους, όπως οι εξής:

 • Εφαρμόστε πάγο. Κρατήστε ένα κρύο πανί ή ένα πακέτο πάγου στην επώδυνη περιοχή στο κεφάλι ή το λαιμό σας. Τυλίξτε το πακέτο πάγου σε μια πετσέτα για να προστατεύσει το δέρμα σας.
 • Οι ασκήσεις χαλάρωσης. Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης για να μειωθεί το άγχος.
 • Βιοανάδραση. Βιοανάδραση μπορεί να βελτιώσει πονοκεφάλους σας, βοηθώντας σας να παρακολουθεί πώς το σώμα σας αντιδρά στο στρες.
 • Βελονισμός. Βελονισμός μπορεί να βελτιώσει πονοκεφάλους σας και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
 • Πάρτε over-the-counter αναλγητικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ναπροξένη (Aleve) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο σας, αμέσως μετά τον πονοκέφαλό σας αρχίζει.
 • Πάρτε τριπτάνες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τριπτάνες, φάρμακα που τα σήματα πόνου μπλοκ στον εγκέφαλό σας. Τριπτάνες συχνά μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τον πονοκέφαλό σας μέσα σε δύο ώρες και να βοηθήσει στον έλεγχο εμετό.
 • Πάρτε αναλγητικά και τριπτάνες. Μερικές γυναίκες μπορούν να λάβουν ένα συνδυασμό των ΜΣΑΦ και τριπτάνες για να ανακουφίσει τον πόνο της εμμήνου ημικρανίες.
 • Πάρτε άλλα φάρμακα για τον πόνο συνταγή. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, πόνο, όπως dihydroergotamine (Διυδροεργοταμίνη Mesylate).

Προληπτική θεραπεία

Αν έχετε πολλές εξουθενωτικές πονοκεφάλους το μήνα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτική αγωγή με ΜΣΑΦ ή τριπτάνες.

Αν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας είναι κανονική, είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να λάβει προληπτική φαρμακευτική αγωγή πονοκέφαλο αρχίζει λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σας και συνεχίζοντας με έως και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της περιόδου σας.

Αν έχετε ημικρανίες σε όλη την έμμηνο κύκλο σας ή έχετε ανώμαλες περιόδους, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε προληπτικά φάρμακα κάθε μέρα.

Καθημερινά φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν β-αναστολείς, τα αντιεπιληπτικά, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, αντικαταθλιπτικά ή μαγνησίου. Οι γιατροί θα επανεξετάσει οποιαδήποτε άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να έχετε για να καθορίσει ποια φάρμακα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για εσάς.

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του στρες και η τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Χρησιμοποιώντας τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων

Μερικές γυναίκες πρώτη ημικρανίες εμπειρία, ενώ η λήψη των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων. Ορμονική αντισύλληψη μπορεί να αλλάξει τα υφιστάμενα πρότυπα πονοκέφαλο - μερικές φορές προς το καλύτερο, μερικές φορές προς το χειρότερο ή μερικές φορές καθόλου.

Εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, ενώ η λήψη των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να βοηθήσει να:

 • Χρησιμοποιήστε ένα μηνιαίο πακέτο χάπι με λιγότερες ανενεργό (placebo) ημέρες.
 • Εξαλείψτε τις ημέρες placebo εντελώς από τους περισσότερους μήνες από τη λήψη επεκταθεί κύκλου οιστρογόνων-προγεστερόνης χάπια ελέγχου των γεννήσεων (Seasonale, Seasonique, κ.ά.).
 • Χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια που έχουν χαμηλότερη δόση οιστρογόνου να μειώσει την πτώση των οιστρογόνων κατά τις ημέρες εικονικού φαρμάκου.
 • Πάρτε ΜΣΑΦ και τριπτάνες κατά τη διάρκεια των ημερών του εικονικού φαρμάκου.
 • Πάρτε μια μικρή δόση χαπιών οιστρογόνων ή να φορέσει ένα έμπλαστρο οιστρογόνου κατά τη διάρκεια των ημερών του εικονικού φαρμάκου.
 • Χρησιμοποιήστε ένα περιέχει οιστρογόνο μπάλωμα του δέρματος για μία ημέρα, μία φορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των ημερών του εικονικού φαρμάκου, εάν χρησιμοποιείτε ένα έμπλαστρο ελέγχου των γεννήσεων.
 • Ρίξτε μια προγεστερόνη-μόνο χάπι γέννησης (Micronor, άλλοι) ελέγχου ως εναλλακτική λύση για την από του στόματος οιστρογόνα-προγεστερόνη χάπια ελέγχου των γεννήσεων, αν δεν είστε σε θέση να λαμβάνουν οιστρογόνα-προγεστερόνη χάπια ελέγχου των γεννήσεων λόγω άλλων συνθηκών.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της εμμήνου ρύσεως που συνδέονται με τις ημικρανίες. Χρησιμοποιώντας τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων για την πρόληψη έμμηνο που σχετίζονται με τις ημικρανίες μπορεί να είναι κατάλληλη για μερικές γυναίκες που δεν έχουν βελτιωθεί με άλλες μεθόδους.

Βλέπε επίσης

Πονοκέφαλοι και ορμόνες: ποια είναι η σχέση;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην αρχή της εγκυμοσύνης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την εγκυμοσύνη. Οι ημικρανίες συνήθως βελτιώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι έντασης που συνήθως δεν θα βελτιωθεί, καθώς δεν επηρεάζονται από τις ορμονικές αλλαγές.

Μετά την παράδοση, μια απότομη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων - μαζί με το άγχος, ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη ύπνου - μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και πάλι.

Εάν αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, συζητήστε με το γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Πολλά φάρμακα κεφαλαλγία μπορεί να έχει επιβλαβείς ή άγνωστα αποτελέσματα σε ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

Αν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το ποια φάρμακα πονοκέφαλος που παίρνετε ενώ είστε θηλάζετε, είναι πιθανό να έχετε περισσότερες επιλογές από ό, τι έκανε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε ενώ είστε θηλάζετε.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες που είχαν πονοκεφάλους που συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, ημικρανίες μπορεί να γίνει πιο συχνή και σοβαρή κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυση - τα έτη που μεσολαβούν έως την εμμηνόπαυση - επειδή τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται και να μειώνονται άνισα. Αυτή η διακύμανση μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Για μερικές γυναίκες, ημικρανίες βελτιωθεί όταν έμμηνο ρύση τους σταματήσει - αλλά πονοκέφαλοι έντασης που συχνά χειροτερεύουν. Αν πονοκεφάλους σας παραμένουν μετά την εμμηνόπαυση, μπορείτε συχνά να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας και να χρησιμοποιήσετε άλλες θεραπείες.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να επιδεινώσει πονοκεφάλους σε ορισμένες γυναίκες, τη βελτίωση των πονοκεφάλων σε άλλους ή να προκαλέσει καμία αλλαγή. Εάν παίρνετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα μπάλωμα του δέρματος οιστρογόνων. Το επίθεμα παρέχει μια χαμηλή, σταθερή προμήθεια των οιστρογόνων, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει πονοκεφάλους.

Εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης επιδεινώνει πονοκεφάλους, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση οιστρογόνων, η αλλαγή σε μια διαφορετική μορφή οιστρογόνου ή να σταματήσει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική

Μερικές γυναίκες είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις των ορμονών. Αν πονοκέφαλοι διαταράσσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, την εργασία ή την προσωπική ζωή, ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια.

Βλέπε επίσης