Χειροπρακτική προσαρμογή

Ορισμός

Χειροπρακτική προσαρμογή είναι μια διαδικασία στην οποία εκπαιδευμένοι ειδικοί (χειροπράκτες) χρησιμοποιούν τα χέρια τους ή ένα μικρό εργαλείο για να εφαρμόσει μια ελεγχόμενη, ξαφνική δύναμη σε μια άρθρωσης της σπονδυλικής στήλης. Ο στόχος της χειροπρακτική προσαρμογή, επίσης γνωστή ως νωτιαίου χειραγώγηση, είναι να διορθώσει τις διαρθρωτικές ευθυγράμμιση και βελτιώνει τη φυσική λειτουργία του σώματός σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Χαμηλό πόνο στην πλάτη, πόνος στον αυχένα και πονοκέφαλος είναι τα πιο κοινά προβλήματα για τα οποία οι άνθρωποι αναζητούν χειροπρακτική προσαρμογή.

Χειροπρακτική φροντίδα είναι μια απόφυση της πίστης σε αυτές τις έννοιες:

 • Το σώμα σας έχει μια φυσική ικανότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του.
 • Δομή του σώματός σας - νεύρα, τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μυς - και την ικανότητα για την υγιή λειτουργία είναι στενά συνυφασμένες.
 • Χειροπρακτική θεραπεία βοηθά στην εξισορρόπηση δομή και τη λειτουργία του σώματός σας και προωθεί την αυτο-ίασης.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Χειροπρακτική προσαρμογή είναι ασφαλές όταν αυτό είναι που εκτελούνται από εκπαιδευμένους κάποιον και έχουν λάβει άδεια για την παροχή χειροπρακτική φροντίδα. Σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με χειροπρακτική προσαρμογή είναι συνολικά σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μια κήλη δίσκου
 • Η συμπίεση των νεύρων στο κάτω σπονδυλικής στήλης (ιππουρίδα σύνδρομο), η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία, απώλεια της αίσθησης στα πόδια σας, και την απώλεια του εντέρου ή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • Ένα συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού επεισοδίου (διαχωρισμού σπονδυλικής αρτηρίας) μετά την χειραγώγηση του λαιμού

Μην αναζητούν χειροπρακτική προσαρμογή, αν έχετε:

 • Σοβαρή οστεοπόρωση
 • Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή απώλεια της δύναμης σε ένα χέρι ή πόδι
 • Ο καρκίνος στην σπονδυλική στήλη σας
 • Ένα αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Ένα ασταθές σπονδυλικής στήλης

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία είναι απαραίτητη πριν από μια χειροπρακτική προσαρμογή.

Χειροπρακτική θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μια σειρά από επισκέψεις σε χειροπράκτη σας. Ζητήστε από τον παροχέα φροντίδας σας για τη συχνότητα των επισκέψεων και να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν στο πρόγραμμά σας. Θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα να φέρει το ημερολόγιό σας μαζί ή να έχετε μια ιδέα για το πότε το πρόγραμμά σας που μπορούν να χωρέσουν σε επισκέψεις στο γραφείο χειροπρακτική.

Πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας καλύπτουν χειροπρακτική φροντίδα, αλλά ίσως να θέλετε να ελέγξετε για να δείτε πόσες θεραπείες καλύπτονται σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Στην πρώτη επίσκεψη σας, χειροπράκτη σας θα σας ζητήσει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας και να εκτελέσει μια φυσική εξέταση, με ιδιαίτερη προσοχή στην σπονδυλική στήλη σας. Χειροπράκτη σας μπορεί να συστήσει και άλλες εξετάσεις ή εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες.

Χειροπρακτική προσαρμογής. Ορισμός.
Χειροπρακτική προσαρμογής. Ορισμός.

Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής
Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής προσαρμογής χειροπρακτική, χειροπράκτη σας τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της πληγείσες περιοχές. Συχνά, είστε τοποθετούνται βρίσκεται όψη προς τα κάτω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο, τραπεζάκι χειροπρακτική. Η χειροπράκτη χρησιμοποιεί του ή της χέρια για να εφαρμόσει μια ελεγχόμενη, ξαφνική δύναμη σε μια κοινή, πιέζοντας πέρα ​​φυσιολογικό εύρος της κίνησης. Μπορείτε να ακούσετε σκάει ή σκάσιμο ακούγεται ως χειροπράκτη σας κινείται αρθρώσεις σας κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας.

Διάφορες θεραπείες
Χειροπράκτη σας μπορεί να συστήσει άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, σε συνδυασμό με χειροπρακτική προσαρμογή, όπως:

 • Θερμότητας ή πάγο
 • Μασάζ
 • Stretching
 • Ηλεκτρική διέγερση
 • Άσκηση
 • Η απώλεια βάρους

Μετά την προσαρμογή
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μικρές παρενέργειες για μερικές ημέρες μετά την χειροπρακτική προσαρμογή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση ή πόνο στα μέρη του σώματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Χειροπρακτική προσαρμογή μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οσφυαλγίας, αν και ένα μεγάλο μέρος της γίνεται η έρευνα δείχνει μόνο ένα μικρό όφελος - παρόμοια με τα αποτελέσματα της πιο συμβατικές θεραπείες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο νωτιαίος χειρισμός μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό για τους πονοκεφάλους και άλλα σπονδυλικής στήλης σχετίζονται με τις συνθήκες, όπως πόνο στον αυχένα.

Όχι ο καθένας ανταποκρίνεται σε χειροπρακτική προσαρμογές. Πολλά εξαρτώνται από την ιδιαίτερη κατάστασή σας. Αν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσει να βελτιώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες θεραπείας, χειροπρακτική προσαρμογή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βλέπε επίσης