Άσθμα

Άσθματος στους ενήλικες: τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για το άσθμα

Διαχειριστείτε το άσθμα από την διαμονή τους οργανωμένη. Εδώ είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενήλικα σχέδιο δράσης για το άσθμα.

Η διατήρηση της καλής μέρα με την ημέρα του ελέγχου του άσθματος είναι το κλειδί για τη διατήρηση συμπτώματα στον κόλπο και την πρόληψη των κρίσεων άσθματος. Έχοντας ένα γραπτό σχέδιο δράσης για το άσθμα καθιστά ευκολότερο για σας να εκτιμηθεί αν το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο - και σας επιτρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι μέτρα θα λάβει όταν δεν είναι. Χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε μέτρια έως σοβαρή άσθμα ή είχατε μια σοβαρή κρίση άσθματος στο παρελθόν. Εδώ είναι πώς να ξεκινήσετε.

Δημιουργώντας το Σχέδιο Δράσης Άσθματος

Επειδή άσθματος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, θα πρέπει να συνεργαστεί με το γιατρό σας για να αναπτύξει ένα σχέδιο που είναι προσαρμοσμένες για εσάς. Σχέδιο δράσης σας μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του άσθματος. Το σχέδιο θα σας βοηθήσει να κρατήσετε καρτέλες για τα σημάδια και τα συμπτώματα του άσθματος και των ρεκόρ, όταν τα συμπτώματά σας παρεμβαίνει με τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία, την άσκηση ή τον ύπνο. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε μια γρήγορη ανακούφιση εισπνοής (όπως αλβουτερόλη) για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
 • Αναγνώσεις ροής εγγραφής αιχμής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ροής αιχμής για να παρακολουθείτε την ημέρα του άσθματος σας με τη μέρα. Αυτή η απλή φορητή συσκευή δοκιμές πόσο καλά οι πνεύμονες εργάζονται. Μετρήσεις που είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο δείχνουν ότι οι πνεύμονες δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Αυτό είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι το άσθμα επιδεινώνεται.
 • Δικαστής του ελέγχου του άσθματος. Το σχέδιο δράσης θα σας δώσει ένα σύστημα για να έχουν νόημα των πληροφοριών που καταγράφει. Πολλά σχέδια άσθμα χρησιμοποιούν ένα "φανάρι" σύστημα πράσινο, κίτρινο και κόκκινο ζώνες που αντιστοιχούν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Το σύστημα αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε γρήγορα σοβαρότητα του άσθματος και να εντοπίσει τα σημάδια μιας επίθεσης άσθματος. Ορισμένα σχέδια άσθμα χρησιμοποιούν ένα ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων που ονομάζεται Τεστ Ελέγχου του Άσθματος (ACT) για να μετρήσει τη σοβαρότητα του άσθματος κατά τον προηγούμενο μήνα.
 • Ρυθμίστε φάρμακα. Το σχέδιό σας θα πρέπει να πω, όταν θα πρέπει να προβεί σε προσαρμογές φαρμάκων με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος. Φάρμακα για το άσθμα συνήθως περιλαμβάνουν τη μακροπρόθεσμη φάρμακα ελέγχου, όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, και ανάλογα με τις ανάγκες, γρήγορη ανακούφιση φάρμακα, όπως τα εισπνεόμενα αλμπουτερόλη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τι φάρμακα να χρησιμοποιήσει πότε, πώς να τα χρησιμοποιούν και τι να περιμένουν.
 • Αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν μια κρίση άσθματος. Παρακολούθηση συμπτώματα καθημερινά και προσαρμόζοντας ανάλογα τη θεραπεία βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος και μειώνει τον κίνδυνο να έχουν μια επίθεση άσθματος. Αλλά αν τα συμπτώματα δεν αρχίσει να επιδεινώνεται γρήγορα, ακολουθήστε τις οδηγίες του προγράμματος δράσης για τη χρήση γρήγορη ανακούφιση φάρμακα ή άλλα μέτρα για να πάρετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο.
 • Να γνωρίζετε πότε να αναζητήσει επείγουσα φροντίδα. Μερικές κρίσεις άσθματος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε το σχέδιο δράσης να αναγνωρίζουν τα σημάδια της ταχείας επιδείνωσης του άσθματος. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μετρητή ροής αιχμής, το σχέδιο δράσης θα σας πω, επίσης, όταν η χαμηλή κορυφή αναγνώσεις ροής σηματοδοτεί ότι μια επίθεση άσθματος έχει γίνει μια έκτακτη ανάγκη.
 • Αποφύγετε προκαλεί άσθμα. Το σχέδιο δράσης μπορεί να έχει μια θέση για εσάς στη λίστα άσθμα σας προκαλεί και σημειώσεις για το πώς να τους αποφύγει. Αυτές ποικίλλουν από άτομο σε άτομο - παραδείγματα περιλαμβάνουν την άσκηση, ο κρύος αέρας, γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα, οργή κατοικίδιων ζώων, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), καπνού, συμπεριλαμβανομένης της το παθητικό κάπνισμα, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ελέγξτε έξω ένα δείγμα σχεδίου

Εκτυπώστε αυτό το σχέδιο και να το πάρετε στο επόμενο ραντεβού σας. Ζητήστε από τον γιατρό για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το σχέδιο. Ή ο γιατρός σας μπορεί να έχει ήδη ένα σχέδιο για να το χρησιμοποιήσετε.

Ενηλίκων σχέδιο δράσης για το άσθμα (αρχείο PDF απαιτούν το Adobe Reader )

Βλέπε επίσης

Άσθματος στους ενήλικες: τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για το άσθμα

Κρατήστε το σχέδιο δράσης σας διαθέσιμο

Μόλις εσείς και ο γιατρός σας έχει αναπτύξει άσθμα σας σχέδιο δράσης, κρατήστε πρακτικό σε περίπτωση που έχετε άσθμα flare-up. Μοιραστείτε το σχέδιό σας με ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κρατήστε ένα αντίγραφο στο πορτοφόλι ή το πορτοφόλι σας σε περίπτωση που μια επίθεση άσθματος, εμφανίζεται μακριά από το σπίτι. Λίστα τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού σας, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης και τη θέση του πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο πρόγραμμα για το άσθμα σας. Πάντα να έχετε μια συσκευή εισπνοών διάσωσης μαζί σας, καθώς και. Κρατήστε ένα δεύτερο στο σπίτι ως εφεδρική.

Συνεδριάζει τακτικά με το γιατρό σας

Άσθμα. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του άσθματος.
Άσθμα. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του άσθματος.

Εργασία με το γιατρό σας για να κρατήσει το άσθμα σας σχέδιο δράσης ρεύμα. Αλλαγές Άσθμα την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε το σχέδιο σας μπορεί να χρειαστεί περιοδικές προσαρμογές.

 • Πηγαίνετε σε κάθε προγραμματισμένο ραντεβού. Εξετάστε το άσθμα σας σχέδιο δράσης σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε να κολλήσει με το σχέδιο. Αυτές οι εξετάσεις είναι επίσης μια καλή στιγμή για να ελέγξετε ότι είστε εντοπισμού συμπτώματα του άσθματος με ακρίβεια και με τα φάρμακά σας σωστά.
 • Εάν το άσθμα δεν είναι υπό έλεγχο, δείτε το γιατρό. Εάν μετά το σχέδιο δράσης, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο, η αλλαγή θεραπείας μπορεί να απαιτηθεί. Από την άλλη πλευρά, αν το άσθμα σας ελέγχεται καλά όλη την ώρα, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε.
 • Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή είστε απλώς την ανησυχία του για τα σημάδια συμπτώματα του άσθματος σας και, καλέστε τον γιατρό σας ή να προγραμματίσετε μια συνάντηση.
 • Δείτε για ένα εμβόλιο της γρίπης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πάρετε μια τακτική εμβόλιο της γρίπης.

Έχοντας το άσθμα δεν θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητες, να διακόψει τον ύπνο ή να σας αφήσει συνεχώς να ανησυχείτε για έχοντας μια κρίση άσθματος. Ακολουθώντας προσεκτικά ένα γραπτό σχέδιο, μπορείτε να κρατήσετε το άσθμα σας ελέγχεται καλά - και την ελαχιστοποίηση των διαταραχών που προκαλεί.

Βλέπε επίσης

Άσθμα