Ροόμετρο

Ορισμός

Ένα ροόμετρο είναι ένα φορητό, εύκολο στη χρήση συσκευή που μετρά πόσο καλά τους πνεύμονές σας λειτουργούν. Αν έχετε άσθμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ροής αιχμής για να παρακολουθείτε τον έλεγχο του άσθματος σας.

Εκτός από την παρακολούθηση για επιδείνωση σημεία και συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή βήχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ροής αιχμής για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε θα πρέπει να ενεργήσει για να κρατήσει το άσθμα σας υπό έλεγχο. Η τακτική χρήση του ροόμετρο σας μπορεί να σας δώσει χρόνο για να προσαρμόσουν τα φάρμακά σας ή να λάβει άλλα μέτρα πριν από τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν. Ένα ροόμετρο μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ένα ροόμετρο σας επιτρέπει να μετρήσετε την ημέρα με την ημέρα οι αλλαγές στην αναπνοή σας. Χρησιμοποιώντας ένα μετρητή ροής αιχμής μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Παρακολουθήστε τον έλεγχο του άσθματος σας την πάροδο του χρόνου
 • Δείτε πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία σας
 • Αναγνωρίστε τα σημάδια του flare-up πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα
 • Μάθετε τι μέτρα θα λάβει, όταν έχετε συμπτώματα μιας άσθματος flare-up
 • Αποφασίστε πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας ή να πάρετε τη φροντίδα έκτακτης ανάγκης

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Εργασία με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό είδος των ροόμετρο. Peak μετρητές ροής είναι διαθέσιμες over-the-counter και μπορούν να αγοραστούν σε ένα φαρμακείο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της αιχμής της ροής διαθέσιμων μέτρων, και όλοι τους λειτουργούν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο: Θα φυσήξει ένα γρήγορο, σκληρό αναπνοή σε φερέφωνο και να καταγράφει την προκύπτουσα σκορ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές διαφορές.

 • Μέτρα έχουν σχεδιαστεί για μικρά παιδιά έχουν μια μικρότερη κλίμακα από ό, τι εκείνων που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες. Μερικά κορυφή μετρητές ροής μπορεί να ρυθμιστεί για να λειτουργήσει είτε για ένα μικρό παιδί ή ένα μεγαλύτερο παιδί, έφηβος ή ενήλικας.
 • Βασικές μετρητές ροής αιχμής είναι φθηνή, εύκολη στη χρήση και να δώσει ακριβείς μετρήσεις που θα πρέπει να καταγράφουν σε ένα ημερολόγιο μέγιστη ροή.
 • Πιο ακριβά ηλεκτρονικά ροόμετρα ρεκόρ αιχμής και αναγνώσεις ροής τροχιά κορυφής αυτόματα.

Χρησιμοποιώντας ροόμετρο σας
Εδώ είναι ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ροής αιχμής:

 1. Μετακινήστε το δείκτη στο κάτω μέρος της αριθμημένης κλίμακας, και συνδέστε το επιστόμιο στην κορυφή μετρητή ροής (εάν δεν είναι ήδη συνδεδεμένος).
 2. Σηκωθείτε αν είστε σε θέση.
 3. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, γεμίζοντας τους πνεύμονές σας εντελώς.
 4. Τοποθετήστε τα χείλη σας σφιχτά γύρω από το επιστόμιο. Φυσήξτε όσο πιο δυνατά και όσο πιο γρήγορα μπορείς, με ένα και μόνο ανάσα.
 5. Σημειώστε την τελική θέση του δείκτη. Αυτό είναι μέγιστο ρυθμό ροής σας.
 6. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, τότε φυσάτε μέσα στο μετρητή ροής αιχμής δύο φορές. Καταγράψτε την υψηλότερη ανάγνωση των τριών.

Για να πάρετε ακριβείς μετρήσεις, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε ροόμετρο σας σωστά. Ρωτήστε το γιατρό σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για να παρακολουθήσουν το χρησιμοποιείτε. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε ροόμετρο σας καθαρό. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή - πιο αιχμής μετρητές ροής απαιτούν εβδομαδιαία καθαριότητα με ζεστό νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Για να ξεκινήσετε, ο γιατρός σας θα θελήσετε να πάρετε μια ιδέα για μετρήσεις μέγιστης ροής σας όταν αισθάνεστε καλά και δεν έχουν συμπτώματα άσθματος.

Οι μετρήσεις από ένα μετρητή ροής αιχμής που ονομάζεται μέγιστο ρυθμό ροής σας. Θα καταγράφουν καθημερινά ρυθμό ροής σας αιχμής πάνω από δύο σε διάστημα τριών εβδομάδων. Υψηλότερο ποσοστό ροής σας αιχμής κατά την περίοδο αυτή είναι γνωστή ως "τον προσωπικό σας καλύτερο." Τα προσωπικά σας καλύτερο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς στην καθημερινή σχέδιο διαχείρισης άσθμα σας.

Πότε για να ελέγξετε την μέγιστη ροή σας
Ο γιατρός σας πιθανώς θα προτείνει τη χρήση ροόμετρο σας μία φορά την ημέρα - συνήθως πριν πάρετε τακτική φαρμακευτική αγωγή του άσθματος σας το πρωί.

Εάν το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο τις περισσότερες φορές, ο γιατρός σας μπορεί να λένε ότι είναι εντάξει για να ελέγξετε την μέγιστη ροή σας κάθε λίγες ημέρες αντί για κάθε μέρα. Εάν το άσθμα σας δεν είναι καλά ελεγχόμενη, μπορεί να χρειαστεί να λάβει αιχμής αναγνώσεις ροής περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Εκτός από την τακτική παρακολούθηση της ροής αιχμής, μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε μέγιστη ροή σε αυτές τις περιπτώσεις:

 • Έχετε συμπτώματα του άσθματος που ξυπνάτε τη νύχτα.
 • Έχετε αυξημένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Έχετε ένα κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια που επηρεάζει την αναπνοή σας.
 • Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γρήγορη ανακούφιση (διάσωσης) φάρμακα, όπως η εισπνεόμενη αλμπουτερόλη. (Έλεγχος μέγιστη ροή σας πριν πάρετε το φάρμακο διάσωσης. Στη συνέχεια, ελέγξτε ξανά μετά από 20 ή 30 λεπτά.)

Παρακολούθηση αναγνώσεις σας
Καταγράψτε μέγιστο ρυθμό ροής σας σε ένα ημερολόγιο του άσθματος. Μερικοί άνθρωποι καταγράφουν αιχμής ενδείξεις του μετρητή ροής τους με το χέρι. Αλλά εάν έχετε ένα προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο υγείας, μπορείτε να επιλέξετε να εισάγετε τα στοιχεία σας στο αρχείο χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή κινητή συσκευή. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να μοιράζονται τα δεδομένα σας με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σας και τα μέλη της οικογένειας. Μερικά κορυφή μετρητές ροής ανεβάσετε τα δεδομένα αυτόματα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ροόμετρο. Χρησιμοποιώντας ροόμετρο σας.
Ροόμετρο. Χρησιμοποιώντας ροόμετρο σας.

Μόλις εσείς και ο γιατρός σας έχουν καθιερώσει ζώνες αιχμής της ροής σας, θα χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα χρωματικού κώδικα με βάση τα συμπτώματά σας και μέγιστη ροή σας. Το σύστημα αυτό σας λέει τι να κάνετε όταν είστε σε κάθε ζώνη.

Πράσινο, κίτρινο και κόκκινο: η κατανόηση μέγιστες ζώνες ροής σας
Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει την προσωπική καλύτερό σας για να ρυθμίσετε αιχμής ζώνες ροής σας. Κάθε ζώνη καθορίζεται από τον μέγιστο ρυθμό ροής σας συμπτώματα και. Ο κωδικός χρώματος για κάθε ζώνη αντανακλά σταδιακά όλο και πιο σοβαρά συμπτώματα:

Πράσινη Ζώνη = σταθερό

 • Μέγιστο ρυθμό ροής σας είναι 80 έως 100 τοις εκατό των προσωπικών καλύτερό σας, μια ένδειξη ότι το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο.
 • Έχετε πιθανώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συμπτώματα άσθματος.
 • Πάρτε προληπτικά φάρμακα σας όπως συνήθως.
 • Εάν με συνέπεια να παραμείνουν εντός της πράσινης ζώνης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη μείωση θεραπείες για το άσθμα.

Κίτρινο προσοχή ζώνη =

 • Μέγιστο ρυθμό ροής σας είναι 50 έως 80 τοις εκατό των προσωπικών καλύτερό σας, μια ένδειξη ότι το άσθμα σας επιδεινώνεται.
 • Μπορεί να έχετε σημεία και συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος - αλλά η μέγιστη ποσοστά ροής σας μπορεί να μειώσει πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
 • Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ή να αλλάξει φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα.

Κόκκινη ζώνη κινδύνου =

 • Μέγιστο ρυθμό ροής σας είναι λιγότερο από το 50 τοις εκατό των προσωπικών καλύτερό σας, αποτελεί ένδειξη μιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης.
 • Μπορεί να έχετε έντονο βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή. Σταματήστε ό, τι κάνετε και να χρησιμοποιούν ένα βρογχοδιασταλτικό ή άλλα φάρμακα για να ανοίξει αεραγωγούς σας.
 • Άσθμα Σχέδιο Δράσης θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας, πάρτε ένα από στόματος κορτικοστεροειδές ή αναζητούν περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Μέγιστη ροή: μόνο ένα εργαλείο για τον έλεγχο του άσθματος
Χρησιμοποιώντας ένα μετρητή ροής αιχμής μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του άσθματος σας - αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε:

 • Χρησιμοποιήστε ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα. Ένα σχέδιο δράσης είναι ένα απλό αλλά σημαντικό μέρος της διαχείρισης του άσθματος σας. Αυτό σας βοηθά να παρακολουθείτε ποια φάρμακα να πάρετε, πότε να τα πάρετε και τι δόσεις που χρειάζεστε, ανάλογα με το αν είστε σε πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο ζώνη σας.
 • Συνάντηση με το γιατρό σας. Ακόμη και αν το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο, να συναντηθεί με τον γιατρό σας σε τακτική βάση για να επανεξετάσει το σχέδιο δράσης σας και να αναθεωρεί, όπως απαιτείται. Τα συμπτώματα του άσθματος αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει θεραπεία σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε και εμείς.
 • Αποφύγετε ωθήσεις σας. Δώστε προσοχή σε πράγματα που προκαλούν τα συμπτώματα του άσθματος σας ή να τα κάνουν χειρότερα και να προσπαθήσουμε να τους αποφύγει.
 • Κάντε υγιεινές επιλογές λήψη μέτρων για να παραμείνουν υγιείς -. Για παράδειγμα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, να πάρει τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος - μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Βλέπε επίσης