Τέλος της ζωής

Θλίψη: αντιμετώπιση με υπενθυμίσεις μετά από μια απώλεια

Θλίψη δεν μαγικά καταλήξει σε ένα ορισμένο σημείο μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Υπενθυμίσεις συχνά φέρει πίσω τον πόνο της απώλειας. Εδώ είναι Βοήθεια αντιμετώπιση - και την επούλωση.

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θλίψη για την απώλεια σας ξανά και ξανά - μερικές φορές ακόμη και χρόνια αργότερα. Τα συναισθήματα της θλίψης μπορεί να επιστρέψει στην επέτειο του θανάτου του, τα γενέθλια του αγαπημένου σας προσώπου ή άλλων ειδικών ημερών όλο το χρόνο.

Αυτά τα συναισθήματα, μερικές φορές ονομάζεται αντίδραση επέτειο, δεν είναι απαραιτήτως μια οπισθοδρόμηση στη διαδικασία του θρήνου. Είναι μια αντανάκλαση ότι η ζωή του αγαπημένου σας προσώπου ήταν σημαντικό για εσάς.

Για να συνεχίσει την πορεία προς την επούλωση, ξέρουν τι να περιμένουν - και πώς να αντιμετωπίσουν τις υπενθυμίσεις του χαμού σου.

Υπενθυμίσεις μπορεί να είναι οπουδήποτε

Ορισμένες υπενθυμίσεις του το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να είναι αναπόφευκτη, ειδικά σε γιορτές, γενέθλια, επετείους και άλλες ειδικές ημέρες που ακολουθούν το θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου.

Υπενθυμίσεις δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με το ημερολόγιο, όμως. Μπορούν να συνδεθούν με τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές - και μπορούν να σας ενέδρα. Μπορεί ξαφνικά να πλημμυρίσει με τα συναισθήματα όταν οδηγείτε από το συνεργαζόμενο εστιατόριο το αγαπημένο σας πρόσωπο ή όταν ακούτε το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού σας. Ακόμα και γιορτές μνημόσυνο για τους άλλους μπορεί να προκαλέσει τον πόνο των δικών σας απώλεια.

Τι να περιμένετε όταν θλίψη επιστρέφει

Αντιδράσεις επετείου μπορεί να διαρκέσει για μέρες σε μια στιγμή ή - σε πιο ακραίες περιπτώσεις - πολύ περισσότερο. Κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης επέτειο μπορείτε να αντιμετωπίσετε:

 • Θλίψη
 • Μοναξιά
 • Θυμός
 • Ανησυχία
 • Προβλήματα ύπνου
 • Κούραση
 • Πόνος

Αντιδράσεις επετείου μπορεί να προκαλέσει επίσης ισχυρές αναμνήσεις από τα συναισθήματα και τα γεγονότα γύρω από το θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου. Για παράδειγμα, μπορείτε να θυμηθείτε με μεγάλη λεπτομέρεια πού ήσουν και τι κάνατε όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο πέθανε.

Βλέπε επίσης

Θλίψη: αντιμετώπιση με υπενθυμίσεις μετά από μια απώλεια

Συμβουλές για την αντιμετώπιση αναζωπυρωθεί θλίψη

Ακόμα και χρόνια μετά από μια απώλεια, μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται θλίψη, όταν είστε αντιμέτωποι με τις υπενθυμίσεις του θανάτου του αγαπημένου σας προσώπου. Όπως μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία, λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις υπενθυμίσεις του χαμού σου. Για παράδειγμα:

 • Να είστε προετοιμασμένοι. Επετειακές αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να εμφανίσουν αντιδράσεις επετείου μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσουν ακόμη και να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την επούλωση.
 • Προγραμματίστε μια απόσπαση της προσοχής. Προγραμματίστε μια συνάντηση ή μια επίσκεψη με τους φίλους ή τους αγαπημένους αυτούς κατά τη διάρκεια φορές, όταν είναι πιθανό να αισθάνεται μόνος ή να υπενθυμίζεται του θανάτου του αγαπημένου σας προσώπου.
 • Αναπολούν τη σχέση σας. Εστιάστε στα καλά πράγματα για τη σχέση σας με το σύντροφό σας και το χρόνο που είχατε μαζί, παρά την απώλεια. Γράψτε μια επιστολή προς το αγαπημένο σας πρόσωπο ή μια σημείωση σχετικά με ορισμένες καλές αναμνήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το σημείωμα οποιαδήποτε στιγμή.
 • Ξεκινήστε μια νέα παράδοση. Κάντε μια δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στο όνομα του αγαπημένου σας προσώπου για τα γενέθλια ή τις διακοπές, ή να φυτέψουν ένα δέντρο προς τιμήν του αγαπημένου σας προσώπου.
 • Σύνδεση με άλλους. Ισοπαλία φίλους και αγαπημένα πρόσωπα κοντά σας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ήταν ειδικά για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Βρείτε κάποιον που θα σας ενθαρρύνουν να μιλήσει για την απώλειά σας. Μείνετε συνδεδεμένοι με τα συνήθη συστήματα υποστήριξης, όπως πνευματικοί ηγέτες και των κοινωνικών ομάδων. Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ομάδα στήριξης στο πένθος.
 • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί μια ποικιλία συναισθημάτων. Είναι εντάξει να είναι λυπημένος και αισθάνονται μια αίσθηση της απώλειας, αλλά και να επιτρέψει στον εαυτό σας να βιώσει τη χαρά και την ευτυχία. Όπως μπορείτε να γιορτάσετε αυτή την ξεχωριστή στιγμή, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας τόσο γέλιο και κλάμα.

Όταν η θλίψη γίνεται υπερβολικά έντονη

Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την θλίψη, και οι αντιδράσεις επετείου μπορεί να σας αφήσει παραπαίει. Ακόμα, η ένταση της θλίψης τείνει να μειώνεται με το χρόνο.

Τέλος της ζωής. Αναπολούν τη σχέση σας.
Τέλος της ζωής. Αναπολούν τη σχέση σας.

Εάν η θλίψη σας χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου αντί για καλύτερα ή επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργήσει στην καθημερινή ζωή, συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο θλίψη ή άλλες ψυχικές παροχής υγείας. Άλυτα ή περίπλοκη θλίψη μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Με την επαγγελματική βοήθεια, ωστόσο, μπορείτε να αποκατασταθεί μια αίσθηση του ελέγχου και την κατεύθυνση στη ζωή σας - και να επιστρέψει στο δρόμο προς την επούλωση.

Βλέπε επίσης