Χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης

Ορισμός

Αιμοσφαιρίνη (Hb ή Hgb) είναι η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο. Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης είναι κάτω του μέσου όρου συγκέντρωσης το οξυγόνο που μεταφέρουν πρωτεΐνες αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας.

Χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης. Κανονικά χαμηλές μετρήσεις αιμοσφαιρίνης.
Χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης. Κανονικά χαμηλές μετρήσεις αιμοσφαιρίνης.

Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης ορίζεται γενικά ως λιγότερο από 13,5 γραμμάρια αιμοσφαιρίνης ανά δεκατόλιτρο (135 γραμμάρια ανά λίτρο) του αίματος για τους άνδρες και μικρότερο από 12 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (120 γραμμάρια ανά λίτρο) για τις γυναίκες. Στα παιδιά, ο ορισμός ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Το όριο διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των ιατρικών πρακτικών.

Ένα χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης είναι ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα της δοκιμής αίματος. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερη από το κανονικό, δεν θεωρείται σημαντική και δεν προκαλεί συμπτώματα. Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης μπορεί επίσης να προκαλείται από μία ανωμαλία ή ασθένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης αναφέρεται ως αναιμία.

Αιτίες

Κανονικά χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης
Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης να μην είναι πάντα ένα σημάδι της ασθένειας - μπορεί να είναι φυσιολογικό για κάποιους ανθρώπους. Οι γυναίκες που είναι έγκυες εμπειρία συνήθως χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης.

Χαμηλός αριθμός αιμοσφαιρίνης που σχετίζονται με ασθένειες και συνθήκες
Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης μπορεί να συνδέεται με πολλές ασθένειες και τις προϋποθέσεις που προκαλούν το σώμα σας να έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το σώμα σας παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το συνηθισμένο, αν το σώμα σας καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να παραχθεί, ή αν αντιμετωπίζετε απώλεια αίματος.

Ασθένειες και συνθήκες που προκαλούν το σώμα σας να παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό περιλαμβάνουν:

Ασθένειες και συνθήκες που προκαλούν το σώμα σας για να καταστρέψουν τα ερυθροκύτταρα πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να γίνει:

Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης μπορεί επίσης να οφείλεται σε απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω:

  • Αιμορραγία από τραύμα
  • Αιμορραγία στο πεπτικό σας ή του ουροποιητικού συστήματος
  • Η συχνή αιμοδοσία
  • Βαριά εμμήνου ρύσης
  • Ρινορραγίες

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Μια χαμηλή μέτρηση της αιμοσφαιρίνης είναι συχνά ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μια πλήρη δοκιμή γενική εξέταση αίματος. Εάν το τεστ σας αποκαλύπτει έχετε χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης, ρωτήστε το γιατρό σας τι σημαίνει αυτό για σας.

Κλείστε ένα ραντεβού, αν έχετε σημεία και συμπτώματα
Εάν παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα της χαμηλής μέτρηση της αιμοσφαιρίνης, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γρηγορότερα από το κανονικό καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης ή δραστηριότητας
  • Κούραση
  • Δύσπνοια
  • Έλλειψη ενέργειας κατά τις συνήθεις δραστηριότητές σας
  • Χλωμό δέρμα και τα ούλα

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια πλήρη δοκιμή γενική εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης ή εάν τα σημεία και τα συμπτώματα που προκαλούνται από κάτι άλλο.