Πολλαπλό μυέλωμα

Ορισμός

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των κυττάρων του πλάσματος σας, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο μυελό των οστών σας. Τα πλασματοκύτταρα κάνουν συνήθως πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα για να σας βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Στο πολλαπλό μυέλωμα, μια ομάδα κυττάρων πλάσματος (κύτταρα μυελώματος) γίνεται καρκινικά και πολλαπλασιάζει, αυξάνοντας τον αριθμό των κυττάρων του πλάσματος σε ένα υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο. Δεδομένου ότι αυτά τα κύτταρα κάνουν συνήθως πρωτεΐνες (αντισώματα), το επίπεδο των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στο αίμα σας μπορεί επίσης να ανεβεί. Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να επηρεάσει τα οστά σας, το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εάν έχετε πολλαπλό μυέλωμα, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί ακριβώς την κατάστασή σας. Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα, μια σειρά από θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσει στον έλεγχο του πολλαπλού μυελώματος.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Νωρίς στην ασθένεια, η κατάσταση μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα (σιγοκαίει πολλαπλό μυέλωμα). Καθώς η νόσος εξελίσσεται, είναι πιθανό ότι θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα που είναι κοινά με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Ένα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το ασβέστιο από τις πληγείσες οστά φαίνεται στο αίμα σας. Υψηλά επίπεδα ασβεστίου προκαλούν υπερβολική δίψα, ναυτία, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης και της σύγχυσης.
 • Νεφρών (νεφρική) ανεπάρκεια. Υψηλά επίπεδα ορισμένων τύπων παθολογικών μονοκλωνικών πρωτεϊνών (πρωτεϊνών Μ), οι οποίες ονομάζονται ελαφρές αλυσίδες ή Bence Jones πρωτεϊνών, βλάβη των νεφρών.
 • Αναιμία σχετίζονται κόπωση. Αυτό κόπωση εμφανίζεται ως κύτταρα μυελώματος αντικαθιστούν το οξυγόνο που μεταφέρουν ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
 • Βλάβη των οστών και κατάγματα. Ο τύπος της βλάβης οστού σε πολλαπλό μυέλωμα αναφέρεται ως "οστεολυτικές» ή «λυτική», και εμφανίζεται ως "διάτρητη out" κηλίδες στις ακτίνες-Χ. Ο οστικός πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα, ιδιαίτερα στην πλάτη σας, τη λεκάνη, τα πλευρά και το κρανίο.
Πολλαπλό μυέλωμα. Ένα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας.
Πολλαπλό μυέλωμα. Ένα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας.

Αυτά τα τέσσερα προβλήματα που συχνά αναφέρεται από το καβούρι αρκτικόλεξο, το οποίο αναφέρεται σε επίπεδα ασβεστίου, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία και βλάβη των οστών.

Άλλα σημεία και συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις - όπως η πνευμονία, ιγμορίτιδα, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, λοιμώξεις του δέρματος, και βότσαλα
 • Η απώλεια βάρους
 • Αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια σας

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας για να καθορίσει την αιτία, αν αναπτύξετε συμπτώματα κοινά με πολλαπλό μυέλωμα, όπως αδυναμία, κούραση και πόνο στα οστά. Εάν οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πολλαπλό μυέλωμα, θα σας ενδέχεται να παραπεμφθεί σε ειδικό σε καρκίνους του αίματος (αιματολόγο ή ογκολόγο).

Αιτίες

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, οι γιατροί γνωρίζουν ότι το πολλαπλό μυέλωμα αρχίζει με ένα ανώμαλο κύτταρο πλάσματος στο μυελό των οστών - το μαλακό, το αίμα που παράγουν ιστό που γεμίζει στο κέντρο των περισσότερων από τα οστά σας. Αυτή η ανώμαλη κυτταρική τότε αρχίζει να πολλαπλασιαστούν.

Επειδή ανώμαλα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν, όπως κάνουν τα φυσιολογικά κύτταρα, συσσωρεύονται, η συντριπτική τελικά την παραγωγή υγιών κυττάρων. Σε υγιή μυελό των οστών, λιγότερο από το 5 τοις εκατό των κυττάρων είναι κύτταρα του πλάσματος. Όμως, σε άτομα με πολλαπλό μυέλωμα, περισσότερο από το 10 τοις εκατό των κυττάρων μπορεί να είναι κύτταρα του πλάσματος.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Νεφρών (νεφρική) ανεπάρκεια.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Νεφρών (νεφρική) ανεπάρκεια.

Επειδή το μυέλωμα κύτταρα μπορούν να κυκλοφορούν σε μικρούς αριθμούς στο αίμα σας, να συμπληρώσετε το μυελό των οστών και σε άλλα μέρη του σώματός σας, ακόμη και μακριά από όπου ξεκίνησαν. Γι 'αυτό η ασθένεια ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα. Ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων του πλάσματος μπορεί να βλάψει τα οστά και τον περιβάλλοντα ιστό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις αναστέλλοντας την παραγωγή του σώματός σας των κανονικών αντισωμάτων.

Ερευνητές διερεύνηση αιτία
Οι ερευνητές μελετούν το DNA των κυττάρων του πλάσματος για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι αλλαγές που προκαλούν αυτά τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά κύτταρα. Αν και δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει την αιτία αυτών των αλλαγών, βρήκαν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με πολλαπλό μυέλωμα έχουν γενετικές ανωμαλίες στα κύτταρα του πλάσματος τους, που πιθανώς συνέβαλαν με τον καρκίνο.

Οι γενετικές ανωμαλίες που συνδέονται με πολλαπλό μυέλωμα περιλαμβάνουν:

 • Ένα ελάττωμα σχετίζεται με το χρωμόσωμα 14 στην οποία ένα κομμάτι από ένα χρωμόσωμα μετακινείται σε ένα διαφορετικό χρωμόσωμα (μετατόπιση)
 • Επιπλέον αντίγραφα ορισμένων χρωμοσωμάτων (hyperdiploidy)
 • Μια ανωμαλία κατά την οποία μέρος ή το σύνολο του χρωμοσώματος 13 λείπει

Η σύνδεση με MGUS
Πολλαπλό μυέλωμα σχεδόν πάντα ξεκινά ως ένα σχετικά καλοήθης κατάσταση που ονομάζονται μονοκλωνικά γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας (MGUS). Στην Ευρώπη, περίπου 3 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν MGUS. Κάθε χρόνο, περίπου το 1 τοις εκατό των ατόμων με MGUS αναπτύσσουν πολλαπλό μυέλωμα ή σχετίζονται με τον καρκίνο. MGUS, όπως το πολλαπλό μυέλωμα, χαρακτηρίζεται από την παρουσία των πρωτεϊνών Μ - που παράγονται από μη φυσιολογικά κύτταρα του πλάσματος - στο αίμα σας. Ωστόσο, σε MGUS, δεν βλάβη στο σώμα παρουσιάζεται.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι μεταδοτική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν πολλαπλό μυέλωμα δεν έχουν σαφώς αναγνωρίσιμων παραγόντων κινδύνου για την ασθένεια.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του πολλαπλού μυελώματος περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αναπτύσσουν πολλαπλό μυέλωμα είναι άνω των 50 ετών, με τα περισσότερα διαγνωστεί στα μέσα του '60 τους. Λίγες είναι οι περιπτώσεις συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 40.
 • Sex. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο από ό, τι οι γυναίκες.
 • Race. Μαύροι είναι περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν το πολλαπλό μυέλωμα, όπως είναι λευκοί.
 • Ιστορία ενός μονοκλωνικού γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας (MGUS). Κάθε χρόνο το 1 τοις εκατό των ανθρώπων με MGUS στην Ευρώπη την ανάπτυξη του πολλαπλού μυελώματος.
 • Η παχυσαρκία. Κίνδυνος για το πολλαπλό μυέλωμα αυξάνεται εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος περιλαμβάνουν την έκθεση σε ακτινοβολία και εργάζεται στο πετρέλαιο σχετίζονται με τις βιομηχανίες.

Επιπλοκές

Πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές:

 • Μειωμένη ανοσία. Κύτταρα μυελώματος αναστέλλουν την παραγωγή των αντισωμάτων που απαιτούνται για τη φυσιολογική ανοσία. Έχοντας πολλαπλού μυελώματος μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, ιγμορίτιδα, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, λοιμώξεις του δέρματος, και βότσαλα.
 • Προβλήματα οστών. Πολλαπλό μυέλωμα, επίσης μπορεί να επηρεάσει τα οστά σας, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της οστικής μάζας και τα κατάγματα. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του νωτιαίου μυελού σας. Σημάδια αυτής της ιατρικής έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν αδυναμία, ή ακόμη και παράλυση στα πόδια σας.
 • Διαταραγμένη νεφρική λειτουργία. Πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη νεφρική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σχετίζονται με διαβρώνει τα οστά μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών σας να φιλτράρουν τα απόβλητα στο αίμα σας. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα μυελώματος μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα, ειδικά αν αφυδατώνονται.
 • Αναιμία. Ως καρκινικά κύτταρα παραγκωνίζει φυσιολογικά κύτταρα του αίματος, το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και άλλα προβλήματα του αίματος.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Σε πολλές περιπτώσεις, το πολλαπλό μυέλωμα έχει ανακαλυφθεί ως μέρος της ρουτίνας εξετάσεις αίματος και ούρων κατά τη διάρκεια μιας ιατρικό τσεκ-απ. Για να αυξήσει τις πιθανότητες της σύλληψης αυτής και άλλων σοβαρών παθήσεων, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακολουθήστε το συνιστώμενο σχήμα για τη γενική κλινική εξέταση για την ηλικία και το φύλο σας.

Εάν έχετε συμπτώματα που είναι κοινά με πολλαπλό μυέλωμα - όπως πόνος στην πλάτη, αδυναμία και κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους, ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις - καλέστε τον γιατρό σας. Μετά ο γιατρός σας σας βλέπει, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Σημείωση συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Εάν είχατε σημεία και τα συμπτώματα της ασθένειας ή δεν είναι μόνο αισθάνεστε καλά, να γράψει κάτω από αυτές τις λεπτομέρειες πριν το ραντεβού σας. Ο γιατρός σας θα θέλουν επίσης να γνωρίζουν πότε θα παρατηρήσει πρώτα τα συμπτώματα αυτά και αν έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
 • Λίστα άλλες ιατρικές παθήσεις. Ο γιατρός σας θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθω εάν έχετε διαγνωσθεί με οποιαδήποτε άλλες διαταραχές του πλάσματος, όπως μονοκλωνικά γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας (MGUS).
 • Κάντε μια λίστα με τα φάρμακά σας. Συμπεριλάβετε οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που παίρνετε, καθώς και όλες τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα και βότανα.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας κατά την αρχική ραντεβού σας περιλαμβάνουν:

 • Τι μπορεί να προκαλούν συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Τι μου προτείνετε για τα επόμενα βήματα στον καθορισμό διάγνωση και τη θεραπεία μου;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσει εν τω μεταξύ εκεί;

Ερωτήσεις για να εξετάσει εάν ο γιατρός σας σας αναφέρεται σε μια ογκολόγο περιλαμβάνουν:

 • Έχω πολλαπλό μυέλωμα;
 • Σε ποιο στάδιο της μυέλωμα έχω;
 • Μήπως μυέλωμα μου έχει υψηλού κινδύνου χαρακτηριστικά;
 • Ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας στη δική μου περίπτωση;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Έχω αυτά τα άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να τη θεραπεία καλύτερα μαζί με το πολλαπλό μυέλωμα;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της θεραπείας;
 • Εάν η πρώτη θεραπεία δεν είναι επιτυχής, αυτό θα προσπαθήσουμε το επόμενο βήμα;
 • Είμαι ένας υποψήφιος για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων;
 • Χρειάζομαι ένα φάρμακο για την ενίσχυση των οστών μου;
 • Ποιες είναι οι προοπτικές για την κατάστασή μου;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Σκέψη για τις απαντήσεις σας μπροστά από το χρόνο μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας. Ένας γιατρός που σας βλέπει για πιθανή πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας, αν υπάρχει;
 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Πώς έχουν τα συμπτώματά σας αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;
 • Τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πόνο στα οστά; Πού;
 • Μήπως τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν ναυτία, απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους;
 • Τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν αδυναμία ή κόπωση;
 • Είχατε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, ιγμορίτιδα, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, λοιμώξεις του δέρματος, ή έρπητα ζωστήρα;
 • Έχετε παρατηρήσει τις αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας;
 • Έχετε ήταν πιο διψασμένος ή ουρήσει περισσότερο από το συνηθισμένο;
 • Τι άλλο σας απασχολεί;
 • Έχετε καμία οικογενειακή ιστορία του πλάσματος διαταραχές, όπως MGUS;
 • Έχετε διάγνωση ή θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Έχετε ένα ιστορικό θρόμβων αίματος;
 • Τι φάρμακα παίρνετε;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας, ελέγξτε με τα μέλη της οικογένειάς σας για να μάθετε εάν υπάρχουν συγγενείς έχουν διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα ή με διαταραχές του πλάσματος όπως MGUS.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια του πολλαπλού μυελώματος, πριν να έχουν ακόμη συμπτώματα - μέσω του αίματος και ούρων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας φυσική εξέταση. Εάν δεν έχουν ακόμη συμπτώματα, οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε λίγους μήνες, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να ακολουθήσει εάν η ασθένειά σας εξελίσσεται και να καθορίσει την καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει θεραπεία.

Εξετάσεις αίματος και ούρων
Μια εξέταση αίματος που ονομάζεται ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ορού διαχωρίζει τις πρωτεΐνες στο αίμα σας και μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία μονοκλωνικών πρωτεϊνών (M πρωτεΐνες) - που αναφέρεται ως "M ακίδα» - στο αίμα σας. Μέρη Μ πρωτεΐνες μπορούν επίσης να ανιχνευθεί σε μια δοκιμή των ούρων σας. Όταν M πρωτεΐνες που βρέθηκαν στα ούρα, από όπου και αν αναφέρονται ως Bence Jones πρωτεϊνών. Μονοκλωνικών πρωτεϊνών μπορεί να υποδεικνύει πολλαπλό μυέλωμα, αλλά επίσης μπορεί να υποδεικνύει άλλες συνθήκες.

Εάν ο γιατρός σας ανακαλύπτει M πρωτεΐνες, θα χρειαστεί πιθανόν επιπλέον εξετάσεις αίματος για μέτρηση κυττάρων του αίματος και τα επίπεδα του ασβεστίου, το ουρικό οξύ και η κρεατινίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργεί και άλλες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για βήτα-2-μικροσφαιρίνη - μια άλλη πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του μυελώματος - ή να μετρούν το ποσοστό των κυττάρων του πλάσματος στο μυελό των οστών σας.

Άλλες εξετάσεις
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε άλλες εξετάσεις. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Imaging. Ακτινογραφίες του σκελετού σας μπορεί να δείξει αν τα οστά σας έχει αραιώσει τις περιοχές, κοινή για το πολλαπλό μυέλωμα. Εάν μια πιο κοντινή άποψη των οστών σας είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μαγνητική τομογραφία (MRI), αξονική τομογραφία (CT) ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) σάρωση.
 • Εξέταση μυελού των οστών. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προβεί σε εξέταση μυελού των οστών, χρησιμοποιώντας μια βελόνα για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα του ιστού του μυελού των οστών. Το δείγμα στη συνέχεια εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ελέγξει για τα κύτταρα του μυελώματος. Ένα τμήμα του δείγματος δοκιμάστηκαν επίσης για χρωμοσωμικές ανωμαλίες χρησιμοποιώντας δοκιμασίες όπως φθορισμό in situ υβριδισμού (FISH). Δοκιμές έχουν επίσης γίνει για να μετρήσει το ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα του πλάσματος διαιρούνται.

Κλιμάκωση και των κινδύνων διαστρωμάτωση
Οι δοκιμές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσει εάν έχετε πολλαπλό μυέλωμα ή άλλη κατάσταση. Αν οι εξετάσεις δείχνουν έχετε πολλαπλό μυέλωμα, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αυτές επιτρέπουν στο γιατρό σας να ταξινομούν νόσου σας, όπως το στάδιο 1, στάδιο 2 ή το στάδιο 3. Άτομα με το στάδιο 3 μυελώματος είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ή περισσότερα σημάδια προχωρημένη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αριθμοί κυττάρων μυελώματος και νεφρική ανεπάρκεια.

Αν και σταδιοποίηση είναι χρήσιμη στην κατανόηση του πόσο μυέλωμα είναι παρούσα στο σώμα, οι γιατροί πρέπει επίσης να γνωρίζουν πόσο επιθετική ήταν η μυέλωμα είναι. Τα αποτελέσματά σας από εξειδικευμένες εξετάσεις του μυελού των οστών, όπως τα ψάρια, θα βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει το συνολικό προφίλ κινδύνου σας και να αναπτύξετε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Εάν έχετε πολλαπλό μυέλωμα και δεν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τακτικά την κατάστασή σας για σημεία εξέλιξης της νόσου. Αν είναι, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, επιπλοκές έλεγχο της νόσου, να σταθεροποιήσει την κατάστασή σας και να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

Πρότυπο θεραπείες για το μυέλωμα
Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα, με καλά αποτελέσματα θεραπείας συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σε σχεδόν φυσιολογική δραστηριότητα. Μπορεί να θέλετε να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκεκριμένες κλινικές δοκιμές ως επιλογή.

Οι βασικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Bortezomib (VELCADE). Βορτεζομίμπη ήταν το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς του πρωτεασώματος. Χορηγείται ενδοφλεβίως. Προκαλεί τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν αναστέλλοντας τη δράση των πρωτεασωμάτων. Έχει εγκριθεί για τα άτομα με νεοδιαγνωσμένο και είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία μυέλωμα.
 • Η θαλιδομίδη (Thalomid). Θαλιδομίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ηρεμιστικό και τη θεραπεία της ασθένειας πρωί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη δεκαετία του 1950, αφαιρέθηκε από την αγορά αφού βρέθηκε να προκαλεί σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, το φάρμακο λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πάλι το 1998, αρχικά ως θεραπεία για αλλοιώσεις του δέρματος που προκαλούνται από τη λέπρα. Θαλιδομίδη Σήμερα είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία των νεοδιαγνωσθέντων πολλαπλού μυελώματος. Αυτό το φάρμακο χορηγείται από το στόμα.
 • Λεναλιδομίδη (Revlimid). Λεναλιδομίδης είναι χημικά παρόμοιο με θαλιδομίδη, αλλά επειδή φαίνεται να είναι περισσότερο ισχυρός και προκαλούν λιγότερες παρενέργειες, είναι επί του παρόντος χρησιμοποιείται πιο συχνά από ό, τι η θαλιδομίδη. Η λεναλιδομίδη χορηγείται από το στόμα. Έχει εγκριθεί για τα άτομα με προηγούμενη θεραπεία μυέλωμα, αλλά είναι επίσης συχνά χρησιμοποιείται σε άτομα με πρόσφατη διάγνωση της νόσου.
 • . Χημειοθεραπεία Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων - λαμβάνονται από το στόμα ως χάπι ή να δοθεί μέσω ενδοφλέβιας (IV) ένεση - να σκοτώσει κύτταρα μυελώματος. Η χημειοθεραπεία δίνεται συχνά σε κύκλους σε μια περίοδο μηνών, ακολουθούμενη από μία περίοδο ανάπαυσης. Συχνά χημειοθεραπεία διακόπτεται κατά τη διάρκεια αυτό που ονομάζεται ένα οροπέδιο φάση ή τη διαγραφή, κατά τη διάρκεια της οποίας M επίπεδο πρωτεΐνης παραμένει σταθερή. Μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία και πάλι, αν M το επίπεδο πρωτεΐνη αρχίζει να αυξάνεται. Κοινή φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μυελώματος είναι melphalan (Alkeran), κυκλοφωσφαμίδη (Cytoxan), βινκριστίνη, δοξορουβικίνη (Adriamycin) και λιποσωματική (Doxil).
 • Τα κορτικοστεροειδή. Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Είναι συνήθως δίνεται σε μορφή χαπιού.
 • Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση υψηλών δόσεων χημειοθεραπείας -. Συνήθως υψηλές δόσεις της μελφαλάνης - μαζί με τη μετάγγιση του προηγουμένως συλλεχθεί ανώριμα κύτταρα του αίματος (βλαστοκυττάρων) για την αντικατάσταση νοσούντων ή κατεστραμμένων μυελού. Τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να προέρχονται από εσάς ή από ένα δότη, και μπορούν να είναι είτε από αίμα ή μυελό των οστών.
 • Ακτινοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας διεισδυτική κύματα για να βλάψουν τα κύτταρα του μυελώματος και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνωθεί γρήγορα μυελώματος κυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή - για παράδειγμα, όταν μια συλλογή από μη φυσιολογικά κύτταρα του πλάσματος σχηματίζουν έναν όγκο (πλασμακυτώματος) που του προκαλεί πόνο ή την καταστροφή ενός οστού.

Αρχική θεραπεία για μυελώματος
Η αρχική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος εξαρτάται από το αν είστε θεωρείται υποψήφια για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και των ατομικών προφίλ κινδύνου σας. Παράγοντες όπως ο κίνδυνος της νόσου σας εξελίσσεται, την ηλικία σας και τη γενική υγεία σας παίζουν ρόλο στον καθορισμό εάν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να είναι σωστό για εσάς.

 • Εάν θεωρείται υποψήφια για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, αρχική θεραπεία σας θα αποκλείσει πιθανό melphalan, επειδή αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει τοξική επίδραση για τα βλαστικά κύτταρα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συλλογή αρκετά από αυτά. Πρώτη θεραπεία σας θα είναι τυπικά λεναλιδομίδη ή βορτεζομίμπη σε συνδυασμό με χαμηλή δόση δεξαμεθαζόνης.

  Βλαστικών κυττάρων σας κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συλλέγονται αφού έχετε υποστεί τρεις έως τέσσερις μήνες της θεραπείας με αυτές τις αρχικές παράγοντες. Μπορείτε να υποστούν τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αμέσως μετά τα κύτταρά σας συλλέγονται ή η μεταμόσχευση μπορεί να καθυστερήσει έως ότου μετά από μια υποτροπή, εάν εμφανισθεί. Η ηλικία σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον προσδιορισμό του πότε να κάνει την μεταμόσχευση.

  Μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σας, θα αρχίσετε πιθανόν μια νέα πορεία της θεραπείας με ένα συνδυασμό φαρμάκων που περιλαμβάνει bortezomib και μελφαλάνη.

 • Αν δεν είστε θεωρείται υποψήφια για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, αρχική θεραπεία σας είναι πιθανό να είναι ένας συνδυασμός μελφαλάνης, πρεδνιζόνη και η θαλιδομίδη - που συχνά αποκαλείται MPT - ή melphalan, πρεδνιζόνη και bortezomib (Velcade) - που συχνά αποκαλείται MPV. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι απαράδεκτες, μελφαλάνη συν πρεδνιζόνη (MP) ή λεναλιδομίδη συν χαμηλή δόση δεξαμεθαζόνης είναι επιπλέον επιλογές. Αυτό το είδος της θεραπείας είναι συνήθως δίνεται για περίπου 12 έως 18 μήνες.

Θεραπείες για υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε θεραπεία για πολλαπλό μυέλωμα βιώνουν τελικά μια υποτροπή της νόσου. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, καμία από τις επί του παρόντος διαθέσιμες, θεραπείες πρώτης γραμμής επιβραδύνει τα καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό. Εάν εμφανίσουν υποτροπή του πολλαπλού μυελώματος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την επανάληψη μια άλλη πορεία της θεραπείας που σας βοήθησαν αρχικά. Μια άλλη επιλογή προσπαθεί μία ή περισσότερες από τις άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως θεραπεία πρώτης γραμμής, είτε μόνα είτε σε συνδυασμό.

Έρευνα για μια σειρά από νέες επιλογές θεραπείας είναι σε εξέλιξη, και αυτά τα φάρμακα προσφέρουν σημαντικές επιλογές για τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι κλινικές μελέτες μπορεί να είναι στη διάθεσή σας.

Αντιμετώπιση των επιπλοκών
Επειδή πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί επίσης θεραπεία για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα:

 • Ο πόνος στην πλάτη. Λήψη αναλγητικών ή φορώντας ένα πίσω στήριγμα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη μπορεί να αντιμετωπίσετε με πολλαπλό μυέλωμα.
 • Επιπλοκές στα νεφρά. Άτομα με σοβαρή νεφρική βλάβη μπορεί να χρειάζονται αιμοκάθαρση.
 • Λοιμώξεις. Αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τη θεραπεία λοιμώξεων ή να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας από αυτά.
 • Η οστική απώλεια. Μπορείτε να πάρετε φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά, όπως pamidronate (Aredia) ή ζολεδρονικού οξέος (Zometa), τα οποία συνδέονται με την επιφάνεια των οστών σας και να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα σχετίζεται με τον κίνδυνο βλάβης για την κάτω γνάθο. Αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, την αποφυγή οδοντιατρικές επεμβάσεις χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
 • Αναιμία. Εάν έχετε επίμονη αναιμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις ερυθροποιητίνης. Η ερυθροποιητίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται στους νεφρούς που διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση της ερυθροποιητίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος σε μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από μυέλωμα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το πολλαπλό μυέλωμα υπό έλεγχο:

 • Μείνετε δραστήριοι. Η άσκηση βοηθά να κρατήσει τα οστά σας ισχυρότερη. Εάν ο πόνος σας κρατά από το να είναι ενεργό, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους για να μειώσει τον πόνο.
 • Πιείτε υγρά. Ρευστά πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει να σας κρατήσει από το να γίνει αφυδατωμένα. Και πίνοντας πολλά υγρά, να σας βοηθήσει αραιώστε τα Bence Jones θραύσματα πρωτεϊνών στα ούρα σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης.
 • Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ένας τρόπος για την προώθηση της συνολικής υγείας σας και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου είναι να τρώτε καλά. Η ποσότητα της πρωτεΐνης Μ στο σύστημά σας δεν επηρεάζεται από το πόσο πολύ πρωτεΐνη που τρώτε, έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περιορίσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών, εκτός εάν δοθούν διαφορετικές οδηγίες από το γιατρό σας. Μην πάρετε τις βιταμίνες, τα βότανα ή φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας, διότι μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Αν και δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες έχουν εγκριθεί ειδικά για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, οι ακόλουθες προσεγγίσεις αποδεικνύονται χρήσιμες για τον καρκίνο που σχετίζονται με τα προβλήματα:

 • Οι τεχνικές χαλάρωσης. Οι προσεγγίσεις αυτές επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή σας σε κάτι ηρεμήσει για να απαλύνει το μυαλό σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, γιόγκα και τάι τσι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες και να διευκολύνει τα συμπτώματα και τις παρενέργειες του καρκίνου και των συμπτωμάτων της.
 • Η θεραπεία μασάζ. Μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη, να βοηθήσει να διευκολύνει την κούραση και το άγχος, και να μειώσει τη ναυτία που σχετίζονται με τον καρκίνο και τις θεραπείες της.
 • Βελονισμός. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον έμετο που σχετίζονται με χημειοθεραπεία, και μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η θεραπεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την κούραση που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου.
 • Βιοανάδραση. Αυτό το μυαλό-σώμα θεραπεία χρησιμοποιεί συσκευές παρακολούθησης που σήμα, όταν το σώμα σας στέλνει συνθήματα ότι ο πόνος είναι στο δρόμο. Όπως θα αναγνωρίσουν αυτά τα συνθήματα, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να ανταποκριθεί με διαφορετικό τρόπο και να μειώσει την αίσθηση του καρκίνου που σχετίζονται με τον πόνο.
 • Αρωματοθεραπεία. Αρωματικά έλαια μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει να ανακουφίσει το άγχος και ναυτία.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις τεχνικές για να βεβαιωθείτε ότι δεν θέτουν κανένα κίνδυνο για εσάς.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι εξαιρετικά προκλητική. Να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία τι αφορά την πρόγνωσή σας, δεν είστε μόνοι. Αυτές οι στρατηγικές και οι πόροι μπορούν να ασχολούνται με τον καρκίνο ευκολότερη:

 • Ξέρετε τι να περιμένετε Μάθετε ό, τι μπορείτε για τον καρκίνο σας -. Το είδος, το στάδιο, οι κίνδυνοι, οι θεραπευτικές επιλογές σας και τις παρενέργειές τους. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο ενεργή μπορείτε να είστε στη φροντίδα σας. Εκτός από την ομιλία με το γιατρό σας, αναζητήστε πληροφορίες στην τοπική βιβλιοθήκη σας και στο Internet. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα απαντήσει σε ερωτήσεις από το τηλέφωνο στο 800-4-ΚΑΡΚΙΝΟΣ (800-422-6237). Ή επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου στο 800-ACS-2345 (800-227-2345). Οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στις ιστοσελίδες τους.
 • Να είναι ενεργή. Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να αποθαρρύνονται, προσπαθήστε να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία σας λήψης αποφάσεων.
 • Διατηρήστε ένα ισχυρό σύστημα στήριξης. Έχοντας ένα σύστημα υποστήριξης και μια θετική στάση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα, τον πόνο και τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν. Αν και τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας, μερικές φορές μπορεί να έχουν πρόβλημα που ασχολούνται με την ασθένειά σας. Αν ναι, η ανησυχία και η κατανόηση της επίσημης ομάδας υποστήριξης ή με άλλους αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μολονότι οι ομάδες στήριξης δεν είναι για όλους, μπορεί να είναι μια καλή πηγή για πρακτικές πληροφορίες για εσάς και την οικογένειά σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε αναπτύξει βαθιά και διαρκή δεσμούς με τους ανθρώπους που περνούν τα ίδια πράγματα που είναι.
 • Ορισμός λογικούς στόχους. Έχοντας στόχους σας βοηθά να αισθάνονται σε έλεγχο και μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση του σκοπού. Αλλά μην επιλέγουν τους στόχους που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, για παράδειγμα, αλλά ίσως να είναι σε θέση να εργαστούν, τουλάχιστον μερικής απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Πάρτε το χρόνο για τον εαυτό σας. Τρώγοντας καλά, να χαλαρώσετε και να πάρει αρκετό υπόλοιπο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και την κούραση του καρκίνου. Επίσης, προγραμματίζουν για τις διακοπές λειτουργίας, όταν μπορεί να χρειαστεί να ξεκουραστούν περισσότερο ή να περιορίσει αυτό που κάνεις.
 • Μείνετε δραστήριοι. Τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τα πράγματα που σας αρέσει ή να κάνετε συνήθως. Για το μεγαλύτερο μέρος, αν αισθάνεστε αρκετά καλά για να κάνουμε κάτι, να προχωρήσει και να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μείνετε συμμετέχουν όσο μπορείτε.

Βλέπε επίσης