Βιταμίνη αναιμία

Ορισμός

Η βιταμίνη αναιμία είναι η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται από τις χαμηλότερες σε σχέση με τις κανονικές ποσότητες ορισμένων βιταμινών. Οι βιταμίνες που συνδέονται με ανεπάρκεια βιταμίνης περιλαμβάνουν αναιμία φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-12 και βιταμίνη C.

Βιταμίνη αναιμία μπορεί να συμβεί αν δεν τρώτε αρκετά φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-12 ή βιταμίνη ή βιταμίνη C. αναιμία μπορεί να συμβεί αν το σώμα σας έχει πρόβλημα απορρόφησης ή μεταποίηση αυτές τις βιταμίνες.

Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης αναιμία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και λαχάνιασμα. Βιταμίνη αναιμία μπορεί συνήθως να διορθωθεί με τα συμπληρώματα βιταμινών και αλλαγές στη διατροφή σας.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της αναιμίας ανεπάρκειας βιταμίνης περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Δύσπνοια
 • Ζάλη
 • Ωχρό ή κιτρινωπό δέρμα
 • Πρησμένα γλώσσα που μπορεί να εμφανιστούν σκούρο κόκκινο
 • Η απώλεια βάρους
 • Διάρροια
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Ευερεθιστότητα
 • Ασταθές κινήσεις
 • Διανοητική σύγχυση ή αμνησία

Η βιταμίνη ελλείψεις που συνήθως αναπτύσσεται αργά σε μερικούς μήνες ή χρόνια. Βιταμίνη συμπτώματα ανεπάρκειας μπορεί να είναι λεπτή στην αρχή, αλλά θα αυξηθεί, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης ανεπάρκεια.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Βιταμίνη αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό από τις βιταμίνες που απαιτούνται για την παραγωγή επαρκούς αριθμού υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα σας. Εάν η διατροφή σας είναι ανύπαρκτη, σε ορισμένες βιταμίνες, βιταμίνη αναιμία μπορεί να αναπτυχθεί. Ή βιταμίνη αναιμία μπορεί να αναπτυχθεί, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί σωστά να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώτε.

Αιτίες της βιταμίνης αναιμιών ανεπάρκειας, επίσης γνωστή ως μεγαλοβλαστική αναιμίες, περιλαμβάνουν:

 • Φυλλικό οξύ αναιμία. Φολικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β-9, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρέθηκαν κυρίως στα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μια δίαιτα με συνέπεια λείπει σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπάρκεια.

  Μια ανικανότητα να απορροφήσει το φυλλικό οξύ από την τροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανεπάρκεια. Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα απορροφάται στο λεπτό έντερο σας. Οι άνθρωποι με παθήσεις του λεπτού εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη, ή εκείνων που είχαν ένα μεγάλο μέρος του λεπτού εντέρου αφαιρεθεί χειρουργικά ή παρακαμφθεί, μπορεί να έχουν δυσκολία στην απορρόφηση φυλλικού οξέος ή συνθετική μορφή του, το φολικό οξύ. Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος, έτσι ώστε το πόσιμο υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια φάρμακα κατά της κατάσχεσης, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση αυτού του θρεπτικού συστατικού.

  Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μια αυξημένη ζήτηση για το φυλλικό οξύ, όπως κάνουν οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για νεφρική νόσο. Η μη τήρηση αυτής της αυξημένης ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.

 • Η βιταμίνη Β-12 αναιμία (κακοήθης αναιμία). Βιταμίνη Β-12 ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει από μια δίαιτα λείπει σε βιταμίνη Β-12, η οποία βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και το γάλα. Βιταμίνη Β-12 αναιμία μπορεί επίσης να προκύψει εάν λεπτό έντερο σας δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β-12. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι ή το λεπτό έντερο (όπως γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης), μη φυσιολογική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο, ή εντερική νόσος, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη, που παρεμβαίνει με την απορρόφηση της βιταμίνης. Βιταμίνη Β-12 ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ταινία προσλαμβάνεται από μολυσμένα ψάρια, επειδή η ταινία Χυμοί θρεπτικές ουσίες από το σώμα σας. Ωστόσο, μια βιταμίνη Β-12 ανεπάρκεια είναι πιο συχνά οφείλεται στην έλλειψη μιας ουσίας που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας.

  Ενδογενής παράγοντας είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι που ενώνει βιταμίνη Β-12 στο στομάχι και συνοδών μέσα από το λεπτό έντερο για να απορροφηθεί από το αίμα σας. Χωρίς ενδογενή παράγοντα, βιταμίνη Β-12 δεν μπορούν να απορροφηθούν και να αφήνει το σώμα σας ως απόβλητα. Η έλλειψη ενδογενούς παράγοντα μπορεί να οφείλεται σε μια αυτοάνοση αντίδραση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σας τα κύτταρα του στομάχου που την παράγουν. Βιταμίνη Β-12 αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη ενδογενούς παράγοντα ονομάζεται κακοήθους αναιμίας.

 • Βιταμίνη C αναιμία. Αν και σπάνια, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν πάρει αρκετή βιταμίνη C από τις τροφές που τρώτε. Η έλλειψη βιταμίνης C είναι επίσης δυνατό, αν κάτι μειώνει την ικανότητά σας να απορροφήσει τη βιταμίνη C από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τη βιταμίνη C.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την αναιμία ανεπάρκειας βιταμίνης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ανεπάρκειας της βιταμίνης.

Φυλλικό οξύ αναιμία
Ο κίνδυνος του φυλλικού οξέος αναιμία μπορεί να αυξηθεί εάν:

 • Είσαι έγκυος, και δεν παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει φυλλικό οξύ.
 • Έχετε εντερικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.
 • Μπορείτε κατάχρηση αλκοόλ, διότι το αλκοόλ επηρεάζει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.
 • Θα λάβει ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κάποια anti-κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.
 • Είσαι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για νεφρική ανεπάρκεια. Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε συμπληρωματικό φολικό οξύ για την πρόληψη ανεπάρκεια.
 • Είστε υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου. Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.
 • Δεν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Εάν η διατροφή σας είναι πολύ λείπει σε νωπά φρούτα και λαχανικά, ή αν ψήσετε με συνέπεια το φαγητό σας, μπορείτε να είστε σε κίνδυνο φυλλικού οξέος αναιμία.
Βιταμίνη αναιμία. Φυλλικού οξέος αναιμία.
Βιταμίνη αναιμία. Φυλλικού οξέος αναιμία.

Η βιταμίνη Β-12 αναιμία (κακοήθης αναιμία)
Ο κίνδυνος της βιταμίνης Β-12 αναιμία μπορεί να αυξηθεί εάν:

 • Δεν τρώνε κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή βιταμίνη Β-12. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα και vegans, που δεν τρώνε οποιαδήποτε τρόφιμα από τα ζώα, μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.
 • Έχετε μια εντερική ασθένεια, ανώμαλη ανάπτυξη των βακτηρίων στο στομάχι σας, ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο ή το στομάχι σας, που παρεμβαίνει με την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12.
 • Μπορείτε έλλειψη ενδογενούς παράγοντα περισσότεροι άνθρωποι με μια βιταμίνη Β-12 αναιμία έλλειψη ενδογενούς παράγοντα -. Μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12. Η έλλειψη ενδογενούς παράγοντα μπορεί να οφείλεται σε μια αυτοάνοση αντίδραση ή μπορεί να είναι κληρονομική.
 • Μπορείτε να πάρετε ορισμένα φάρμακα. Αντιόξινα και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αλληλεπιδράσει με B-12 απορρόφηση.
 • Έχετε μια άλλη αυτοάνοση διαταραχή. Άτομα με ενδοκρινικές σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο διαβήτης ή νόσος του θυρεοειδούς, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο τύπο της βιταμίνης Β-12 αναιμία που ονομάζεται κακοήθης αναιμία.

Η βιταμίνη C αναιμία
Ο κίνδυνος της βιταμίνης C αναιμία μπορεί να αυξηθεί εάν:

 • Είσαι υποσιτισμένα και δεν έχετε πάρει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε.
 • Θα καπνίζουν. Κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, διότι μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης αυτής.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Όντας έλλειψη βιταμινών αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας:

 • Επιπλοκές της κύησης. Οι έγκυες γυναίκες με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αποβολή και να παραδώσει τα μωρά που είναι πρόωρα ή να είναι μικρότερες από το μέσο όρο. Ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο που δεν παίρνουν αρκετό φυλλικό οξύ από τη μητέρα του να αναπτύξει εκ γενετής ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, έτσι ώστε τα καταστήματα του σώματός σας φυλλικού οξέος θα είναι αρκετή για να υποστηρίξει το μωρό σας.
 • Διαταραχές του νευρικού συστήματος. Ενώ η βιταμίνη Β-12 είναι σημαντικό για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι επίσης σημαντική για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Ανεπεξέργαστα, βιταμίνη Β-12 ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, όπως επίμονο μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί να οδηγήσει σε διανοητική σύγχυση και απώλεια μνήμης, επειδή η βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Χωρίς θεραπεία για τη βιταμίνη B-12 ανεπάρκεια, νευρολογικές επιπλοκές μπορεί να γίνει μόνιμη. Βιταμίνη Β-12 ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει αυτά και άλλα προβλήματα υγείας, πριν αυτό οδηγεί σε αναιμία.
 • Σκορβούτο. Ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο. Τα σημεία και συμπτώματα αυτής της σπάνιας νόσου περιλαμβάνουν την αιμορραγία κάτω από το δέρμα και γύρω από τα ούλα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία ανεπάρκειας της βιταμίνης, είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών του αίματος (αιματολόγος).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για αναιμία ανεπάρκεια βιταμίνης, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την προσέγγιση που μου πρότειναν εκεί;
 • Έχω μια άλλη κατάσταση της υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή μου;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου εκεί; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Είστε χορτοφάγος;
 • Πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών τρώτε συνήθως σε μια μέρα;
 • Μην πίνετε αλκοόλ; Αν ναι, πόσο συχνά, και πόσα ποτά έχετε συνήθως;
 • Είστε καπνιστής;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι γιατροί διάγνωση της βιταμίνης αναιμίες ανεπάρκεια με εξετάσεις αίματος που ελέγχουν:

 • Ο αριθμός και η εμφάνιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άτομα με αναιμία έχουν λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό. Σε βιταμίνη ανεπάρκεια αναιμίες που σχετίζονται με έλλειψη της βιταμίνης Β-12 και φολικού οξέος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια εμφανίζονται μεγάλες και υπανάπτυκτες. Σε προχωρημένα ελλείψεις, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια επίσης να εξετάσουμε ανώμαλη κάτω από ένα μικροσκόπιο.
 • Το ποσό του φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β-12 και η βιταμίνη C στο αίμα σας. Φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β-12 επίπεδα μετρώνται ταυτόχρονα, επειδή οι ​​ελλείψεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα.

Πρόσθετες δοκιμές για β-12 ανεπάρκεια
Αν οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν μια ανεπάρκεια της βιταμίνης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει άλλες δοκιμές για να διαπιστωθεί το είδος και την αιτία, όπως:

 • Αντισώματα δοκιμής. Ο γιατρός σας μπορεί να συντάξει ένα δείγμα αίματος για να ελέγξει για αντισώματα σε ενδογενή παράγοντα. Η παρουσία τους υποδηλώνει κακοήθη αναιμία.
 • Μεθυλμαλονικού τεστ. Μπορείτε να υποβληθεί σε εξέταση αίματος για τη μέτρηση της παρουσίας μιας ουσίας που ονομάζεται μεθυλομηλονικού οξέος. Το επίπεδο αυτής της ουσίας είναι υψηλότερη σε άτομα με βιταμίνη Β-12 ανεπάρκειας.
 • Schilling test. Σε αυτή τη δοκιμή, θα καταπιούν πρώτα μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού βιταμίνης Β-12. Στη συνέχεια, το αίμα σας ελέγχεται για να δούμε αν το σώμα σας απορρόφησε τη βιταμίνη Β-12. Μετά από αυτό, θα καταπιούν έναν συνδυασμό ραδιενεργού βιταμίνης Β-12 και ενδογενή παράγοντα. Εάν το ραδιενεργό B-12 απορροφάται μόνο όταν λαμβάνονται με ενδογενή παράγοντα, επιβεβαιώνει ότι δεν έχετε τη δική του εγγενή παράγοντα σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπεία για τη βιταμίνη αναιμία περιλαμβάνει τα συμπληρώματα και τις αλλαγές στη διατροφή.

 • Φυλλικό οξύ αναιμία. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή και λαμβάνοντας συμπληρώματα φυλλικού οξέος, όπως ορίζεται από το γιατρό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος λαμβάνονται από το στόμα. Μόλις το επίπεδο του σώματός σας φυλλικού οξέος αυξήσεις σε κανονικό, μπορείτε να είστε σε θέση να σταματήσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα. Αλλά αν η αιτία της ανεπάρκειας φυλλικού σας δεν μπορεί να διορθωθεί, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος για τη ζωή.
 • Βιταμίνη Β-12 αναιμία (κακοήθης αναιμία). Για ηπιότερες περιπτώσεις της βιταμίνης Β-12 ανεπάρκεια, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή σας και βιταμίνη Β-12 συμπληρώματα σε μορφή χαπιού ή ως ρινικό σπρέι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να λάβετε βιταμίνη B-12 ενέσεις. Στην αρχή μπορεί να λάβει τα πλάνα τόσο συχνά όσο κάθε άλλη ημέρα. Τελικά θα χρειαστεί ενέσεις μόνο μία φορά το μήνα, η οποία μπορεί να συνεχιστεί για τη ζωή, ανάλογα με την κατάστασή σας.
 • Βιταμίνη C αναιμία. Θεραπεία της αναιμίας που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι με ταμπλέτες βιταμίνης C. Επιπλέον, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των τροφίμων και των ποτών που περιέχουν βιταμίνη C.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή
Μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένες μορφές αναιμίας ανεπάρκειας βιταμίνης επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η βιταμίνη Β-12 αναιμία (κακοήθης αναιμία).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Η βιταμίνη Β-12 αναιμία (κακοήθης αναιμία).

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν:

 • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Ξερά φασόλια και τα μπιζέλια
 • Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι
 • Φρούτα και χυμοί φρούτων

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β-12 περιλαμβάνουν:

 • Αυγά
 • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά πρωινού
 • Γάλα, τυρί και γιαούρτι
 • Κόκκινα και λευκά κρέατα και θαλασσινά

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

 • Μπρόκολο
 • Εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί
 • Φράουλες
 • Πιπεριές
 • Ντομάτες

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται αυτές τις καθημερινές διατροφικές ποσά από τις ακόλουθες βιταμίνες:

 • Η βιταμίνη Β-12, 2,4 μικρογραμμάρια (mcg)
 • Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ, 400 mcg
 • Βιταμίνη C, 75 έως 90 χιλιοστόγραμμα

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να απαιτήσει περισσότερο από κάθε βιταμίνη.

Σκεφτείτε ένα πολυβιταμινούχο
Εάν ανησυχείτε για να πάρει αρκετές βιταμίνες από τα τρόφιμα που τρώμε, ρωτήστε το γιατρό σας για το αν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα μπορεί να είναι σωστό για εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετές βιταμίνες από τα τρόφιμα που τρώνε. Αλλά αν η διατροφή είναι περιορισμένη, μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα.

Μην καπνίζετε
Κάπνισμα παρεμβαίνει με την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, έτσι ώστε να μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ανεπάρκειας της βιταμίνης. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε. Αν δεν καπνίζετε, μην το αρχίσετε. Εάν έχετε προσπαθήσει να το κόψουν μόνοι σας και δεν είχαν επιτυχία, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου
Το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αναιμία ανεπάρκειας της βιταμίνης. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, το κάνουν με μέτρο. Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι περιορίζει τον εαυτό σας σε δύο ποτά την ημέρα αν είστε άνδρας ή ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα.

Βλέπε επίσης