Ανοικτή προστατεκτομή

Ορισμός

Open απλή προστατεκτομή είναι μία επέμβαση που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του ουροποιητικού προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Open απλή προστατεκτομή είναι γενικά συνιστάται για τους άνδρες που έχουν σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού και πολύ διευρυμένη προστάτη. Η χειρουργική επέμβαση δεν καταργεί το σύνολο του προστάτη, όπως γίνεται σε μια επιχείρηση του καρκίνου του προστάτη, αλλά αφαιρεί μόνο την αποφρακτική μέρος του προστάτη που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής απλή προστατεκτομή, το μέρος του προστάτη εμποδίζει τη ροή των ούρων σας έχει αφαιρεθεί μέσω της μείωσης (τομή) κάτω από τον ομφαλό σας. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας αρκετές μικρότερες τομές στην κοιλιακή χώρα μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται λαπαροσκόπηση ή με τη βοήθεια ενός ρομπότ για να επιτευχθεί το ίδιο πράγμα.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Open απλή προστατεκτομή ανακουφίζει τα συμπτώματα του ουροποιητικού και των επιπλοκών που προκύπτουν από μπλοκάρει τη ροή των ούρων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μια συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Slow (παρατεταμένη) ούρηση
 • Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
 • Σταματούν και να ξεκινούν και πάλι κατά την ούρηση
 • Το συναίσθημα δεν μπορείτε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Ανικανότητα να ουρήσει

Ανοικτή απλή προστατεκτομή μπορεί επίσης να γίνει για τη θεραπεία ή την πρόληψη των επιπλοκών που οφείλονται να μπλοκάρει τη ροή των ούρων, όπως:

 • Επαναλαμβανόμενες ή επίμονες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφρού ή βλάβη της ουροδόχου κύστης
 • Ανικανότητα ελέγχου της ούρησης (ακράτεια)
 • Επαναλαμβανόμενο αίμα στα ούρα σας
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης

Επειδή οι ανοιχτές απλή προστατεκτομή έχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και ο χρόνος ανάκτησης σε σχέση με άλλες διαδικασίες, είναι συνήθως προορίζεται για τους άνδρες που έχουν:

 • Ένα πολύ διευρυμένη προστάτη
 • Προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή άλλα προβλήματα που μπορεί επίσης να επισκευαστεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • Σοβαρή αιμορραγία (αιμορραγία) από τον προστάτη

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Αν και ανοικτή απλή προστατεκτομή λειτουργεί καλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, έχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και ο χρόνος ανάκτησης από άλλες διευρυμένη διαδικασίες του προστάτη. Κίνδυνοι των ανοικτών απλή προστατεκτομή περιλαμβάνουν:

 • Βαριά αιμορραγία. Μερικοί άνδρες χάνουν αρκετό αίμα κατά τη διάρκεια της ανοικτής απλή προστατεκτομή να απαιτούν μετάγγιση αίματος. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το δικό σας αίμα μπροστά από το χρόνο σε περίπτωση που συμβεί αυτό, ή αν μπορεί να δοθεί αίμα του δότη, αν χρειαστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μετά από χειρουργική επέμβαση και απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία.
 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε έναν καθετήρα στη θέση του και μπορεί να απαιτήσει τα αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία.
 • Δυσκολία συγκράτηση των ούρων. Σε ορισμένους άνδρες, ανοιχτό απλή προστατεκτομή προκαλεί απώλεια του ελέγχου της κύστης και την επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται καλύτερα μετά από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.
 • Στεγνό οργασμό. Open απλή προστατεκτομή προκαλεί παλίνδρομη εκσπερμάτωση, το οποίο σημαίνει ότι το σπέρμα απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική κορύφωση (εκσπερμάτιση) εισέρχεται κύστη σας και όχι έξοδο από το πέος. Δεν είναι επιβλαβές και γενικά δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να τεκνοποιήσουν.
 • . Στυτική δυσλειτουργία Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανοικτά απλή προστατεκτομή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία - την αδυναμία της να διατηρήσει μια επιχείρηση στύση αρκετό για σεξ. Η στυτική λειτουργία μπορεί να βελτιώσει την πάροδο του χρόνου, αλλά σε ορισμένους άνδρες είναι μόνιμη.
 • Στένωση (στένωση) του αυχένα της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας. Μερικές φορές χειρουργική επέμβαση στενεύει το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη (ουρήθρα), ή την περιοχή όπου η ουρήθρα αποδίδει στην ουροδόχο κύστη (αυχένα της ουροδόχου κύστης). Αυτό μπορεί να κάνει την ούρηση δύσκολη και μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη θεραπεία για να διορθώσει.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει μια δοκιμή που χρησιμοποιεί ένα οπτικό πεδίο για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας (κυστεοσκόπηση). Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξετε το μέγεθος του προστάτη σας και να εξετάσει ουροποιητικού συστήματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή δοκιμές για να μετρήσει ειδικά του προστάτη σας και για τη μέτρηση της ροής των ούρων.

Ανοίξτε προστατεκτομή. Ουρολοίμωξη.
Ανοίξτε προστατεκτομή. Ουρολοίμωξη.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία σας. Εδώ είναι μερικά θέματα για να συζητήσετε με το γιατρό σας:

 • Τα φάρμακά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή κλοπιδογρέλη (Plavix), και αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α.) ή ναπροξένη νατρίου (Aleve, άλλοι). Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Η νηστεία πριν από την επέμβαση. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να ζητούμε να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Το πρωί της διαδικασίας σας, πάρτε μόνο τα φάρμακα ο γιατρός σας σας λέει με μια μικρή γουλιά νερό.
 • Προετοιμασία του εντέρου πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε χειρουργός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ένα κλύσμα πριν από το χειρουργείο. Μπορεί να σας δοθεί ένα κιτ και οδηγίες για την δίνοντας στον εαυτό σας ένα κλύσμα για να καθαρίσει τα έντερά σας το πρωί της επέμβασης.
 • Ρυθμίσεις μετά την επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό να περιμένουμε να είναι στο νοσοκομείο. Και φροντίζει μπροστά από το χρόνο για μια βόλτα στο σπίτι. Δεν θα είναι σε θέση να σας οδηγήσει σπίτι.
 • Περιορισμοί δραστηριότητας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εργαστούν ή να κάνετε έντονη δραστηριότητα για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο χρόνο αποκατάστασης που μπορεί να χρειαστείτε.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας δώσει μια γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα χάσει τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ή μπορείτε να λάβετε μια αναισθησία της σπονδυλικής στήλης, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αλλά δεν θα αισθανθείτε πόνο.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει ένα αντιβιοτικό δικαίωμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της λοίμωξης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μόλις το αναισθητικό εργάζεται, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια κυστεοσκόπηση. Ένα μακρύ, εύκαμπτο πεδίο θέασης (κυστεοσκοπίου) εισάγεται από το άκρο του πέους σας να δει μέσα από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη και την περιοχή του προστάτη.

Ο γιατρός σας θα εισάγει τότε ένα σωλήνα (καθετήρα Foley) στην άκρη του πέους σας, που εκτείνεται μέσα στην κύστη σας. Ο σωλήνας στραγγίζει τα ούρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο γιατρός σας θα κάνει μια τομή (τομή) κάτω από τον ομφαλό σας. Ανάλογα με το ποια τεχνική χρησιμοποιεί ο γιατρός σας, αυτός ή αυτή μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια τομή μέσα από την ουροδόχο κύστη προς την επίτευξη του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια ρομπότ ή λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική απαιτεί μερικές μικρότερες τομές και όχι μια ενιαία μεγάλη τομή.

Δυσκολία συγκράτηση των ούρων. Η στυτική δυσλειτουργία.
Δυσκολία συγκράτηση των ούρων. Η στυτική δυσλειτουργία.

Αν έχετε επίσης μια κήλη ή πρόβλημα της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χειρουργική επέμβαση ως μια ευκαιρία για να το επισκευάσουμε.

Μόλις ο γιατρός σας έχει αφαιρεθεί το τμήμα του προστάτη που προκαλεί τα συμπτώματά σας, εσείς μπορεί ή δεν μπορεί να έχει έναν έως δύο προσωρινές σωλήνες αποστράγγισης εισάγεται μέσα από οπές στο δέρμα σας κοντά στο σημείο της εγχείρησης. Ένας σωλήνας πηγαίνει απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας (υπερηβική σωλήνα), και το άλλο σωλήνα πηγαίνει στην περιοχή όπου ο προστάτης αφαιρέθηκε (πυελική drain).

Μετά τη διαδικασία
Μετά την επέμβαση θα πρέπει να περιμένετε ότι:

 • Ο γιατρός σας μπορεί να φουσκώσετε ένα μπαλόνι μέσα στην περιοχή, όπου μέρος του προστάτη σας αφαιρέθηκε. Αυτό ασκεί πίεση στην περιοχή χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία. Για να διατηρήσετε σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, θα έχετε αλατούχο διάλυμα ρέει μέσα (άρδευση), την ουροδόχο κύστη.
 • Θα πρέπει να δοθεί ενδοφλέβια (IV) φάρμακα για τον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συνταγή χάπια πόνο για να πάρετε μετά την IV έχει αφαιρεθεί.
 • Ο γιατρός σας θα σας κάνει να περπατήσετε την ημέρα ή την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο. Θα κάνουμε επίσης ασκήσεις για να μετακινήσετε τα πόδια σας, ενώ είστε στο κρεβάτι.
 • Η υπερηβική σωλήνας γενικά αφαιρείται μετά από μερικές ημέρες. Μπορεί να ληφθεί έξω πριν πάτε στο σπίτι από το νοσοκομείο. Ή μπορεί να χρειαστεί να το κρατήσει στη θέση του και να επιστρέψει στο νοσοκομείο ή στο γραφείο του γιατρού για να έχουν αφαιρεθεί.
 • Θα πιθανό να πάει στο σπίτι μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Όταν ο γιατρός σας νομίζει ότι είναι ασφαλές για σας να πάει στο σπίτι, το πυελικό αποστράγγισης λαμβάνεται έξω. Μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε στο γιατρό σε μία ή δύο εβδομάδες για να έχουν συνδετήρες λαμβάνονται έξω.
 • Μπορείτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με έναν καθετήρα στη θέση του. Οι περισσότεροι άνδρες χρειάζονται μια ουροκαθετήρα για επτά έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους μετά τη χειρουργική επέμβαση βήματα που πρέπει να ληφθούν, καθώς και τυχόν περιορισμοί.

 • Θα πρέπει να συνεχίσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας σταδιακά. Θα πρέπει να επανέλθει σε κανονική ρουτίνα σας σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
 • Δεν θα είναι σε θέση να οδηγεί για τουλάχιστον μερικές ημέρες μετά από να πάει στο σπίτι. Μην οδηγείτε μέχρι καθετήρα σας έχει αφαιρεθεί, δεν είστε πλέον λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο και ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ.
 • Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Οι περισσότεροι άνδρες βλέπουν τους γιατρούς τους μετά από περίπου έξι εβδομάδες και στη συνέχεια και πάλι μετά από λίγους μήνες. Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να δείτε το γιατρό σας, αργά ή πιο συχνά.
 • Θα πρέπει πιθανώς να είναι σε θέση να επαναλάβουν τη σεξουαλική δραστηριότητα 6 έως 8 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά την απλή προστατεκτομή, μπορείτε να εξακολουθούν να έχουν οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά θα εκσπερματώνουν πολύ λίγη ή καθόλου σπέρμα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Open απλή προστατεκτομή παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού οφείλονται σε μια διευρυμένη προστάτη. Αν και είναι το πιο επεμβατική διαδικασία για τη θεραπεία μιας διευρυμένης προστάτη, οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν γενικώς τη διαδικασία δεν χρειάζεται καμία θεραπεία παρακολούθησης για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη τους.

Βλέπε επίσης