Προστάτη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ

Ορισμός

Προστάτη χειρουργική με λέιζερ χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ).

Κατά την επέμβαση προστάτη laser, ο γιατρός σας εισάγει ένα πεδίο μέσα από την άκρη του πέους σας μέσα στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη σας (ουρήθρα). Η ουρήθρα περιβάλλεται από τον προστάτη. Ένα λέιζερ διέρχεται μέσα από το πεδίο εφαρμογής. Το λέιζερ παρέχει ενέργεια που χρησιμοποιείται για να συρρικνωθεί ή να απομακρυνθεί η περίσσεια ιστού που εμποδίζει την ουρήθρα και την πρόληψη της ροής των ούρων.

Όλα τα λέιζερ χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο φως για να παράγουν ακριβή και έντονη θερμότητα. Laser χειρουργική επέμβαση απομακρύνει την περίσσεια του ιστού του προστάτη:

 • Κατάλυση. Το λέιζερ λιώνει μακριά περίσσεια ιστών.
 • Enucleation. Το λέιζερ κόβει μακριά περίσσεια ιστών του προστάτη.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χειρουργική επέμβαση του προστάτη με λέιζερ, όπως:

 • Φωτοεπιλεκτική εξάτμιση του προστάτη (PVP). Ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να λιώσει μακριά (εξάτμιση) η περίσσεια ιστού του προστάτη για μεγέθυνση του ουροποιητικού καναλιού.
 • Όλμιο λέιζερ εκτομής του προστάτη (HOLAP). Αυτή είναι μια διαδικασία παρόμοια με PVP, εκτός του ότι ένα διαφορετικό είδος του λέιζερ χρησιμοποιείται για να διώξουν (εξάτμιση) η περίσσεια του ιστού του προστάτη.
 • Holmium laser enucleation του προστάτη (HoLEP). Το λέιζερ χρησιμοποιείται για να μειώσει και να αφαιρέσετε την περίσσεια ιστού που εμποδίζει την ουρήθρα. Ένα άλλο μέσο, ​​που ονομάζεται ένα εργαλείο τεμαχισμού, χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να τεμαχίσει τον ιστό του προστάτη σε μικρά κομμάτια που μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ γιατρός σας θα εκτελέσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του προστάτη σας, την υγεία σας, το είδος του εξοπλισμού λέιζερ που διατίθενται και την κατάρτιση του γιατρού σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Προστάτη χειρουργική με λέιζερ βοηθά στη μείωση του ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Slow (παρατεταμένη) ούρηση
 • Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
 • Σταματούν και να ξεκινούν και πάλι κατά την ούρηση
 • Το συναίσθημα δεν μπορείτε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ μπορεί επίσης να γίνει για τη θεραπεία ή την πρόληψη των επιπλοκών που οφείλονται να μπλοκάρει τη ροή των ούρων, όπως:

 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφρού ή βλάβη της ουροδόχου κύστης
 • Ανικανότητα ελέγχου της ούρησης (ακράτεια) ή ανικανότητα να ουρήσουν καθόλου (κατακράτηση ούρων)
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • Επαναλαμβανόμενο αίμα στα ούρα σας

Ένας αριθμός διαδικασιών είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αλλά η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ έχει αρκετά δυνητικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων, όπως η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP) και ανοικτή προστατεκτομή. Τα πλεονεκτήματα γενικά περιλαμβάνουν:

 • Μικρότερος κίνδυνος αιμορραγίας. Επειδή υπάρχει μικρός κίνδυνος αιμορραγίας με τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τους άνδρες που παίρνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή που έχουν μια αιμορραγική διαταραχή που δεν επιτρέπει στο αίμα τους να πήξει κανονικά.
 • Μικρότερη ή χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο. Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ μπορεί να γίνει σε μια βάση εξωτερικών ασθενών είτε μόνο με μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο. Άλλες θεραπείες του προστάτη, όπως η ανοικτή προστατεκτομή ή διουρηθρική εκτομή του προστάτη (ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή), μπορούν να απαιτούν μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 • Ταχύτερη αποκατάσταση. Ανάκαμψη από χειρουργική επέμβαση με λέιζερ διαρκεί συνήθως λιγότερο χρόνο από ό, τι ανάκτηση από ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
 • Λιγότερη ανάγκη για έναν καθετήρα. Διαδικασίες για τη θεραπεία μιας διευρυμένης προστάτη γενικά απαιτούν τη χρήση ενός σωλήνα (καθετήρα) να στραγγίξει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη μετά την επέμβαση. Με τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ένας καθετήρας είναι γενικά αναγκαία για λιγότερο από 24 ώρες.
 • Περισσότερα-άμεσα αποτελέσματα. Βελτιώσεις στα ούρα συμπτώματα από τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ είναι αισθητή αμέσως, ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να δούμε αισθητή βελτίωση με τα φάρμακα.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι λιγότερο πιθανό με τη χειρουργική επέμβαση του προστάτη από ό, τι με λέιζερ με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προσωρινή δυσκολία στην ούρηση. Μπορεί να έχετε πρόβλημα στην ούρηση για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία. Μέχρι μπορείτε να ουρήσει για τη δική σας, θα πρέπει να έχετε ένα σωλήνα (καθετήρα) που εισάγεται στο πέος σας να μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας.
 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε έναν καθετήρα στη θέση του, και μπορεί να απαιτήσει τα αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία.
 • Στένωση (στένωση) της ουρήθρας. Ακριβώς όπως μπορείτε να αποτελούν σημάδια στο εξωτερικό του σώματός σας, μπορείτε να αποτελούν σημάδια στο εσωτερικό μετά από εγχείρηση προστάτη. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων, που απαιτούν επιπλέον θεραπεία.
 • Στεγνό οργασμό (οπισθοδρομική εκσπερμάτωση). Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση προστάτη μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, το οποίο σημαίνει ότι το σπέρμα απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική κορύφωση (εκσπερμάτιση) εισέρχεται κύστη σας και όχι έξοδο από το πέος. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής, και γενικά δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να τεκνοποιήσουν. Αυτό είναι μια κοινή μακροπρόθεσμη παρενέργεια των διαδικασιών για τη θεραπεία μιας διευρυμένης προστάτη.
 • Η στυτική δυσλειτουργία είναι Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ότι η αφαιρετική διαδικασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία -. Την αδυναμία της να διατηρήσει μια επιχείρηση στύση αρκετό για σεξ. Αυτό είναι γενικά μικρότερο κίνδυνο με τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.
 • Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας. Μερικοί άνδρες απαιτούν θεραπεία παρακολούθησης μετά τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ αφαιρετική, διότι δεν είναι όλα του ιστού αφαιρείται ή μπορεί να αυξηθεί πίσω την πάροδο του χρόνου. Αυτή δεν είναι η περίπτωση με enucleation. Οι άνδρες που έχουν HoLEP γενικά δεν απαιτούν την επανάληψη της θεραπείας, επειδή ολόκληρο το τμήμα του προστάτη που μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων έχει αφαιρεθεί.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία σας. Εδώ είναι μερικά θέματα για να συζητήσετε με το γιατρό σας:

 • Τα φάρμακά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε συνταγή, over-the-counter ή συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή κλοπιδογρέλη (Plavix), και αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α.) ή ναπροξένη νατρίου (Aleve, άλλοι). Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Η νηστεία πριν από τη διαδικασία σας. Ο γιατρός σας θα σας πει πιθανόν να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν από τη διαδικασία. Το πρωί της διαδικασίας σας, πάρτε μόνο τα φάρμακα ο γιατρός σας σας λέει με μια μικρή γουλιά νερό.
 • Ρυθμίσεις μετά την επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό να περιμένουμε να είναι στο νοσοκομείο. Δεν θα είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά τη διαδικασία εκείνη την ημέρα ή, γενικότερα, αν έχετε έναν καθετήρα στην κύστη.
 • Περιορισμοί δραστηριότητας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εργαστούν ή να κάνετε έντονη δραστηριότητα για περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ανάλογα με το είδος της διαδικασίας laser που έχετε, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο αποκατάστασης. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για μια διευρυμένη προστάτη μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μερικές ώρες ανάλογα με το μέγεθος και την ανατομία του προστάτη που θα θεραπευθεί.

Πριν από την έναρξη της εγχείρησης, θα σας δοθεί είτε γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα χάσει τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ή ραχιαία αναισθησία, που σημαίνει ότι θα παραμείνει συνείδηση ​​κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι τεχνικές χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για τη διευρυμένη του προστάτη, όλα γίνονται με την εισαγωγή προβολή τηλεσκόπια και όργανα μέσα από την άκρη του πέους μέσα στην ουρήθρα. Αυτό καθιστά δυνατή τη χειρουργική επέμβαση χωρίς να κάνει περικοπές (τομές) στο εξωτερικό του σώματός σας.

Ακριβώς ό, τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία μπορεί να ποικίλει κάπως ανάλογα με το συγκεκριμένο τύπο του λέιζερ που χρησιμοποιείται και την τεχνική.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μια στενή οπτικών ινών πεδίου εισάγεται από το άκρο του πέους σας μέσα στην ουρήθρα. Με την πρόσβαση στο προστάτη μέσω του πέους σας, ο γιατρός σας δεν θα χρειαστεί να κάνετε περικοπές (τομές) στο εξωτερικό του σώματός σας. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει το λέιζερ για να καταστρέψει, εξάτμιση ή να αποκόψει τον ιστό του προστάτη, μπλοκάροντας τη ροή των ούρων. Ανάλογα με τη διαδικασία, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν εργαλεία για την αφαίρεση κομμένα κομμάτια του ιστού του προστάτη από την ουροδόχο κύστη.

Μετά τη διαδικασία
Μετά την επέμβαση, μπορεί να έχετε μια ουροκαθετήρα σε θέση, λόγω της ροής των ούρων έχει αποκλειστεί από το πρήξιμο. Αν είστε σε θέση να ουρήσει μετά αφαιρεθεί ο σωλήνας, ο γιατρός σας μπορεί να αντικαταστήσει τον καθετήρα για κάποιο χρονικό διάστημα για να επιτρέψει σε σας για να θεραπεύσει ή να σας δώσει καθετήρες που μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας μερικές φορές την ημέρα μέχρι τη διόγκωση κατεβαίνει και μπορείτε να ουρούν και πάλι κανονικά.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:

 • Αίμα στα ούρα σας. Μπορείτε να δείτε το αίμα για μερικές ημέρες έως εβδομάδες μετά την επέμβαση. Αλλά αν το αίμα στα ούρα σας είναι παχύ όπως το κέτσαπ, αιμορραγία φαίνεται να χειροτερεύει ή εάν θρόμβοι αίματος εμποδίσει τη ροή των ούρων σας, καλέστε τον γιατρό σας.
 • Ερεθίζει τα συμπτώματα του ουροποιητικού. Μπορεί να αισθανθείτε μια επείγουσα ή συχνή ανάγκη για ούρηση, ή μπορεί να χρειαστεί να σηκωθεί πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι άνδρες εμπειρία καύση, ιδιαίτερα στην άκρη του πέους τους, κοντά στο τέλος της ούρησης. Με ορισμένους τύπους χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ανάλογα με το πώς θα θεραπεύσει και το μέγεθος του προστάτη σας.
 • Δυσκολία συγκράτηση των ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κύστη σας χρησιμοποιείται για να έχουν να ωθήσει τα ούρα μέσω ουρήθρας μειώθηκε κατά υπερτροφικό προστατικό ιστό. Για τους περισσότερους άντρες, το θέμα αυτό βελτιώνεται με το χρόνο.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τυχόν ειδικούς περιορισμούς ή μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τη διαδικασία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Να 'σαι καλά. Μην κάνετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, όπως η άρση βαρών, μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ. Αυτό μπορεί να είναι μέχρι δύο εβδομάδες μετά HoLEP, αλλά η συντομότερη λίγες ημέρες με τις διαδικασίες όπως PVP.
 • Κρατήστε μακριά για σεξ. Μην κάνετε σεξ μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ. Για τους περισσότερους άνδρες, αυτό είναι ένα ή δύο εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Έχοντας έναν οργασμό (εκσπερματώνει) πολύ σύντομα μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία.
 • Παρακολουθήστε για αίμα στα ούρα σας. Μπορείτε να δείτε το αίμα για μερικές ημέρες έως εβδομάδες μετά την επέμβαση. Αλλά αν το αίμα στα ούρα σας είναι παχιά, η αιμορραγία φαίνεται να χειροτερεύει ή εάν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει τη ροή των ούρων σας, καλέστε τον γιατρό σας.
 • Πάρτε το φάρμακο όπως ορίζεται. Εάν ο γιατρός σας συνταγογράφησε αντιβιοτικά, φροντίστε να πάρετε την πλήρη πορεία του ακριβώς όπως σας είπε ο γιατρός.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Προστάτη χειρουργική με λέιζερ βελτιώνει τη ροή των ούρων στους περισσότερους άνδρες. Συχνά, τα αποτελέσματα είναι μακράς διαρκείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα τις τεχνικές εκτομής, η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ δεν απομακρύνει όλες του ιστού του προστάτη μπλοκάροντας τη ροή των ούρων ή ο ιστός μεγαλώνει πίσω, και η περαιτέρω θεραπεία είναι απαραίτητη. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης