Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή)

Ορισμός

Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή) είναι ένα είδος χειρουργική επέμβαση στον προστάτη γίνει για να ανακουφίσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ).

Κατά τη διάρκεια της TURP, μια συνδυασμένη οπτική και χειρουργικό εργαλείο (resectoscope) εισάγεται με την άκρη του πέους σας και μέσα στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη σας (ουρήθρα). Η ουρήθρα περιβάλλεται από τον προστάτη. Χρησιμοποιώντας το resectoscope, διακοσμητικά γιατρό σας μακριά περίσσεια ιστών του προστάτη που είναι το κλείδωμα της ροής των ούρων και αυξάνει το μέγεθος του καναλιού που σας επιτρέπει να αδειάσετε την κύστη σας.

TURP είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία του ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Για να διαπιστώσετε εάν ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή ή άλλη θεραπεία είναι η σωστή επιλογή για σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας, ποια άλλα προβλήματα υγείας που έχετε, καθώς και το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Διουρηθρική προστατεκτομή βοηθά στη μείωση του ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Slow (παρατεταμένη) ούρηση
 • Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
 • Σταματούν και να ξεκινούν και πάλι κατά την ούρηση
 • Το συναίσθημα δεν μπορείτε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Η αδυναμία ούρησης

TURP μπορεί επίσης να γίνει για τη θεραπεία ή την πρόληψη των επιπλοκών που οφείλονται να μπλοκάρει τη ροή των ούρων, όπως:

 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Ουροδόχου κύστης ή νεφρική βλάβη
 • Ανικανότητα ελέγχου της ούρησης (ακράτεια)
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • Επαναλαμβανόμενο αίμα στα ούρα σας

Αν και ένας αριθμός διαδικασιών είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, TURP είναι η πιο συχνά εκτελούνται διαδικασίας. Διουρηθρική προστατεκτομή συνδέεται με συγκεκριμένους κινδύνους και τις επιπλοκές που θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βαριά αιμορραγία. Μερικοί άνδρες χάνουν αρκετό αίμα κατά τη διάρκεια της TURP να απαιτούν μετάγγιση αίματος. Αυτό είναι σπάνιο. Οι άνδρες με μεγαλύτερα προστάτη φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σημαντικής απώλειας αίματος.
 • Χαμηλό νάτριο στο αίμα. Αυτή η σπάνια επιπλοκή ονομάζεται σύνδρομο ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή ή διουρηθρική εκτομή (TUR) σύνδρομο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα απορροφά πάρα πολύ από το υγρό που χρησιμοποιείται για να πλύνετε (άρδευση) το χειρουργικό περιοχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή το σύνδρομο μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί. Μια τεχνική που ονομάζεται διπολική TURP επιτρέπει τη χρήση ενός άλατος (αλατόνερο) διάλυμα για άρδευση, η οποία μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου TURP.
 • Προσωρινή δυσκολία στην ούρηση. Μπορεί να έχετε πρόβλημα στην ούρηση (κατακράτηση ούρων) για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία. Μέχρι μπορείτε να ουρήσει για τη δική σας, θα πρέπει να έχετε ένα σωλήνα εισάγεται μέσω του πέους σας να μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας (ουροκαθετήρα).
 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε έναν καθετήρα στη θέση του και μπορεί να απαιτήσει τα αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες που έχουν ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Δυσκολία συγκράτηση των ούρων. Σπάνια, η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια) είναι μια μακροπρόθεσμη επιπλοκή της TURP.
 • Στεγνό οργασμό. Διουρηθρική προστατεκτομή μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, το οποίο σημαίνει ότι το σπέρμα απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική κορύφωση (εκσπερμάτιση) εισέρχεται κύστη σας και όχι έξοδο από το πέος. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής και, γενικά, δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να τεκνοποιήσουν. Αυτή η μακροπρόθεσμη παρενέργεια εμφανίζεται σε περίπου 75 τοις εκατό των ανδρών που έχουν διουρηθρική προστατεκτομή.
 • Η στυτική δυσλειτουργία. Η αδυναμία να διατηρήσει ή να διατηρήσει μια στύση είναι μια πιθανή μακροπρόθεσμη παρενέργεια της TURP. Ενώ αυτό δεν είναι κοινά με TURP, μπορεί να συμβεί.
 • Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας. Μερικοί άνδρες απαιτούν θεραπεία παρακολούθησης μετά τη διουρηθρική προστατεκτομή, είτε επειδή τα συμπτώματα επιστρέφουν την πάροδο του χρόνου ή επειδή δεν έχουν επαρκή βελτίωση. Αυτό είναι λιγότερο συχνές από ό, τι με διουρηθρική προστατεκτομή με λιγότερο επεμβατική γραφείου με βάση θεραπείες του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περαιτέρω θεραπεία είναι απαραίτητη, επειδή TURP προκαλεί στένωση (στένωση) της ουρήθρας ή του αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από τη διαδικασία, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει μια δοκιμή που χρησιμοποιεί ένα οπτικό πεδίο για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας (κυστεοσκόπηση). Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξετε το μέγεθος του προστάτη σας και να εξετάσει ουροποιητικού συστήματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή δοκιμές για να μετρήσει ειδικά του προστάτη ή της ροής των ούρων.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία σας. Εδώ είναι μερικά θέματα για να συζητήσετε με το γιατρό σας:

 • Τα φάρμακά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή κλοπιδογρέλη (Plavix), και αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α.) ή ναπροξένη νατρίου (Aleve, άλλοι). Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Η νηστεία πριν από τη διαδικασία. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Το πρωί της διαδικασίας σας, πάρτε μόνο τα φάρμακα ο γιατρός σας σας λέει με μια μικρή γουλιά νερό.
 • Ρυθμίσεις μετά την επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό να περιμένουμε να είναι στο νοσοκομείο, και να μεριμνήσει μπροστά από το χρόνο για μια βόλτα στο σπίτι. Δεν θα είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά τη διαδικασία.
 • Περιορισμοί δραστηριότητας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εργαστούν ή να κάνετε έντονη δραστηριότητα για αρκετές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση (συνήθως τρεις έως έξι εβδομάδες). Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο χρόνο αποκατάστασης που μπορεί να χρειαστείτε.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

TURP γενικά παίρνει 60 έως 90 λεπτά. Θα πρέπει να παρέχεται είτε μια αναισθησία της σπονδυλικής στήλης, η οποία σας επιτρέπει να είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά δεν μπορούν να αισθάνονται πόνο στο χειρουργικό τομέα, ή γενική αναισθησία, η οποία θα σας βάλει για ύπνο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δώσει μια δόση των αντιβιοτικών για την πρόληψη της λοίμωξης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μια συνδυασμένη οπτική και χειρουργικό εργαλείο (resectoscope) εισάγεται στην άκρη του πέους σας και να επεκταθεί μέσω της ουρήθρας σας και στην περιοχή του προστάτη. Με την πρόσβαση στο προστάτη μέσω του πέους σας, ο γιατρός σας δεν θα χρειαστεί να κάνετε περικοπές (τομές) στο εξωτερικό του σώματός σας. Η resectoscope έχει ένα ελαφρύ, βαλβίδες ελέγχου ρευστού πλύσης, και ένα ηλεκτρικό βρόχο για τη μείωση των ιστών και η σφραγίδα αιμοφόρων αγγείων.

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει το resectoscope να τακτοποιήσει ιστών από το εσωτερικό του αδένα του προστάτη σας, ένα μικρό κομμάτι σε έναν χρόνο. Όπως τα μικρά κομμάτια του ιστού κοπεί από το εσωτερικό του προστάτη σας, υγρό καταιονισμού τους μεταφέρει μέσα στην κύστη σας. Είναι αφαιρεθεί στο τέλος της λειτουργίας.

Καλοήθη υπερπλασία του προστάτη δεν είναι συνήθως ένα σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη, και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, ο ιστός του προστάτη από τη διαδικασία σας θα σταλεί σε ένα εργαστήριο για να ελέγξετε για κρυφά τα καρκινικά κύτταρα ή άλλους όρους.

Μετά τη διαδικασία
Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μία έως δύο ημέρες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε και τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν μετά την επιστροφή σας.

 • Θα έχετε έναν καθετήρα. Ο καθετήρας εισέρχεται μέσα από την άκρη του πέους σας και να πηγαίνει μέσα στην κύστη σας για να στραγγίξει τα ούρα σας σε μια σακούλα συλλογής. Ο καθετήρας είναι γενικά παραμένει στη θέση του για τέσσερις έως επτά ημέρες, μέχρι να είστε σε θέση να ουρήσει για τη δική σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καθετήρας είναι απαραίτητη για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ειδικά εάν έχουν ένα σχετικά μεγάλο προστάτη. Μπορείτε να ουρούν γύρω από τον καθετήρα, το οποίο είναι φυσιολογικό, επειδή κύστη σας μπορεί να προσπαθήσει και να αποσπάσουν περισσότερα ούρα από ό, τι ο καθετήρας μπορεί να φιλοξενήσει.
 • Ούρηση μπορεί να είναι επώδυνη. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση του επείγοντος, όπως τα ούρα περνά πάνω από το χειρουργικό τομέα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ουρείτε συχνά. Επώδυνη ούρηση βελτιώνει γενικά σε μία έως τέσσερις εβδομάδες.
 • Μπορείτε να δείτε αίμα στα ούρα σας. Αυτό είναι κοινό αμέσως μετά την επέμβαση. Αν έχετε θρόμβους ή τόσο πολύ αίμα στα ούρα σας που δεν μπορείτε να δείτε μέσα από αυτό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψει μετά τη διαδικασία σας.

 • Πίνετε άφθονο νερό για να καθαρίσουμε την ουροδόχο κύστη.
 • Αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια κατά την κυκλοφορία του εντέρου. Τρώτε φυτικές ίνες που περιέχουν τα τρόφιμα και να αποφεύγουν τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να πάρετε ένα καθαρτικό αν θα γίνουν δυσκοίλιοι.
 • Μην παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ.
 • Μην κάνετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, όπως η άρση βαρών, για τέσσερις έως έξι εβδομάδες ή μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ.
 • Μην κάνετε σεξ. Θα πιθανό να είναι σε θέση να επαναλάβουν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
 • Μην οδηγείτε μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να οδηγήσετε μια φορά καθετήρα σας έχει αφαιρεθεί και δεν είστε πλέον που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά την διουρηθρική προστατεκτομή, οι περισσότεροι άνδρες βιώνουν σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επειδή η χειρουργική επέμβαση αφήνει πίσω μέρος του αδένα του προστάτη, είναι δυνατό για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη συμπτώματα να ανακατασκευάζει. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για μεταξύ επτά και 15 ετών για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μετά από διουρηθρική προστατεκτομή, είναι σημαντικό να έχουμε μια δακτυλική εξέταση μία φορά το χρόνο για να ελέγξετε προστάτη σας και την οθόνη για τον καρκίνο του προστάτη, όπως θα κάνατε κανονικά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία παρακολούθησης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε διουρηθρική προστατεκτομή έγινε.

Βλέπε επίσης