Διουρηθρική εκτομή βελόνα (τόνος)

Ορισμός

Διουρηθρική εκτομή βελόνα (τόνος) είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών για τη θεραπεία του ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες ή RF θεραπεία.

Διουρηθρική εκτομή βελόνα (τόνος). Ουρολοίμωξη.
Διουρηθρική εκτομή βελόνα (τόνος). Ουρολοίμωξη.

Κατά τη διάρκεια τόνος, ένα ειδικά διαμορφωμένο οπτικό μέσο (κυστεοσκοπίου) εισάγεται από το άκρο του πέους σας μέσα στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη σας (ουρήθρα). Χρησιμοποιώντας το κυστεοσκοπίου, ο γιατρός σας καθοδηγεί ένα ζευγάρι μικροσκοπικές βελόνες μέσα στον ιστό του προστάτη που πιέζει την ουρήθρα. Τότε τα ραδιοκύματα που διήλθε μέσω των βελονών για τη δημιουργία ουλώδους ιστού. Αυτό ουλές συρρικνώνεται ιστό του προστάτη, το άνοιγμα του ουροποιητικού κανάλι έτσι ώστε τα ούρα μπορεί να ρέει πιο εύκολα.

Ο τόνος είναι μία από τις πολλές επιλογές για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Για να προσδιορίσετε τη σωστή επιλογή θεραπείας για σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει πόσο σοβαρή είναι τα συμπτώματά σας, ποια άλλα προβλήματα υγείας που έχετε, καθώς και το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο τόνος είναι χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τα συμπτώματα του ουροποιητικού και των επιπλοκών που προκύπτουν από μπλοκάρει τη ροή των ούρων, όπως:

 • Η συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Slow (παρατεταμένη) ούρηση
 • Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
 • Σταματούν και να ξεκινούν και πάλι κατά την ούρηση
 • Το συναίσθημα δεν μπορείτε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Μια σειρά από διαδικασίες που είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ο τόνος μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από χειρουργικές επιλογές, όπως η διουρηθρική προστατεκτομή προστάτη (ασθενείς με διουρηθρική προστατεκτομή) και ανοικτή. Αλλά ΤΟΝΟ έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση:

 • Είναι συνήθως γίνεται χωρίς μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο (σε μια βάση εξωτερικών ασθενών).
 • Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αιμορραγία και άλλες επιπλοκές από ό, τι κάνει χειρουργική επέμβαση.
 • Μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μια καλή επιλογή για σας, επειδή ορισμένα άλλα προβλήματα υγείας.
 • Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει δυσκολία συγκράτηση των ούρων (ακράτεια ούρων) από ό, τι είναι η χειρουργική επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι του τόνου περιλαμβάνουν:

 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε ένα σωλήνα για την αποστράγγιση ούρων (καθετήρα) στη θέση του μετά τη διαδικασία. Μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία.
 • Ανάγκη για επανάληψη Μερικοί άνδρες που έχουν ΤΟΝΟ απαιτούν πιο πρόσφατη θεραπεία για να διευκολύνει τα συμπτώματα του ουροποιητικού -. Συνήθως χειρουργική επέμβαση. Μερικοί άνδρες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, επειδή αναπτύξουν μακροπρόθεσμα ερεθισμό του προστάτη που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ο πόνος (χρόνιας προστατίτιδας).
 • Νέα εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτώματα του ουροποιητικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τόνος μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια φλεγμονή στο εσωτερικό του προστάτη που μπορεί να προκαλέσει ερεθιστικά συμπτώματα του ουροποιητικού όπως η συχνότητα, επείγοντος και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος κατά την ούρηση.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν κάνετε οποιαδήποτε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει μια δοκιμή που χρησιμοποιεί ένα οπτικό πεδίο για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας (κυστεοσκόπηση). Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξετε το μέγεθος του προστάτη σας και να εξετάσει ουροποιητικού συστήματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή δοκιμές για τη μέτρηση της ροής των ούρων.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία σας. Εδώ είναι μερικά θέματα για να συζητήσετε με το γιατρό σας:

 • Τα φάρμακά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε συνταγή, over-the-counter ή συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή κλοπιδογρέλη (Plavix), και αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve, άλλοι). Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Η νηστεία πριν από τη διαδικασία. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Το πρωί της διαδικασίας σας, πάρτε μόνο τα φάρμακα ο γιατρός σας σας λέει με μια μικρή γουλιά νερό.
 • Ρυθμίσεις μετά την επέμβαση. Δεν θα είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά τη διαδικασία. Σχέδιο για να έχουν κάποιον να σας οδηγήσει σπίτι. Ρωτήστε το γιατρό σας μπροστά από το χρόνο πόσο καιρό μπορείτε να περιμένετε να είναι στο κέντρο χειρουργείο ή στο νοσοκομείο.
 • Περιορισμοί δραστηριότητας. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πιθανότατα να αποφευχθεί οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, όπως η άρση βαρών, για τρεις έως πέντε ημέρες. Μην κάνετε σεξ μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ. Οι περισσότεροι άνδρες μπορεί να επαναλάβει τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από μερικές εβδομάδες.
 • Prep εντέρου. Μπορεί να σας δοθεί ένα κιτ κλύσμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τα έντερα και του ορθού σας στο σπίτι, το πρωί της επέμβασης. Λίγο πριν από τη θεραπεία σας, θα σας ζητηθεί να ουρήσει, έτσι ώστε κύστη σας είναι άδειο.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας. Νέα εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτώματα του ουροποιητικού.
Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας. Νέα εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτώματα του ουροποιητικού.

ΤΟΝΟΣ διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Είναι συνήθως γίνεται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, το οποίο σημαίνει ότι θα πάει στο σπίτι την ημέρα της διαδικασίας.

Θα σας δοθεί ένα τοπικό αναισθητικό σε ναρκωμένο η περιοχή του προστάτη. Η αναισθησία μπορεί να εισαχθεί από το άκρο του πέους σας, ή να δοθεί σε έναν πυροβολισμό μέσω του ορθού σας ή στην περιοχή μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού σας (περίνεο). Μπορείτε επίσης να έχετε ενδοφλέβια (IV) καταστολή. Με την καταστολή IV, θα είναι υπνηλία, αλλά παραμένουν συνειδητά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, νωτιαία αναισθησία ή γενική αναισθησία που χρησιμοποιείται. Με ραχιαία αναισθησία, είστε ναρκωμένος από τη μέση και κάτω. Με γενική αναισθησία, έχετε χάσει τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ένα ειδικά διαμορφωμένο οπτικό μέσο (κυστεοσκοπίου) διέρχεται μέσα από το άνοιγμα του πέους σας στην ουρήθρα σας. Ο γιατρός σας θα εισάγετε το κυστεοσκοπίου μέχρι να φτάσει στην περιοχή του προστάτη.

Όταν η κυστεοσκοπίου είναι στη θέση του, ο γιατρός σας θα εισάγει μικρές βελόνες σε προστάτη σας μέχρι το τέλος του κυστεοσκοπίου. Στη συνέχεια, τα ραδιοκύματα περνούν μέσα από αυτά για να θερμάνει και να καταστρέψει τον προστατικό ιστό εμποδίζει τη ροή των ούρων. Μπορεί να αισθανθείτε λίγο πόνο ή δυσφορία.

Μετά τη διαδικασία
Μετά τον τόνο, θα έχετε έναν καθετήρα που εκτείνεται από την άκρη του πέους μέσα στην κύστη σας. Αυτό σας επιτρέπει να περάσει τα ούρα μέχρι να ουρήσει για τη δική σας.

Οι παρενέργειες του τόνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία). Αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει για περισσότερο από μερικές ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Ερεθίζει τα συμπτώματα του ουροποιητικού. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επώδυνη ούρηση, δυσκολία στην ούρηση, ή επείγουσα ή συχνή ανάγκη για ούρηση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα σε μια εβδομάδα ή έτσι.
 • Προσωρινή δυσκολία στην ούρηση ή κατακράτηση ούρων. Ένας αριθμός των ανδρών έχουν πρόβλημα στην ούρηση (κατακράτηση ούρων) μετά τη διαδικασία. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να έχουν έναν καθετήρα στη θέση του για λίγες μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καθετήρας είναι απαραίτητη για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο.
 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε έναν καθετήρα στη θέση του και μπορεί να απαιτήσει τα αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία. Μερικοί άνδρες έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μετά τον τόνο.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Αρκετές εβδομάδες μπορεί να περάσει προτού να δείτε μια αισθητή βελτίωση σε συμπτώματα του ουροποιητικού σας. Μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για μερικούς άνδρες να παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να διασπαστούν και να απορροφηθούν προστατικό ιστό που έχει καταστραφεί.

Μερικοί άνδρες που έχουν ΤΟΝΟ θα χρειαστεί τελικά πρόσθετες διαδικασίες για τη διευρυμένη του προστάτη. Οι περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η συνολική, μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του τόνου σε σχέση με άλλες διαδικασίες.

Μετά τον τόνο, είναι σημαντικό να έχουμε μια δακτυλική εξέταση μία φορά το χρόνο για να ελέγξετε προστάτη σας και την οθόνη για τον καρκίνο του προστάτη, όπως θα κάνατε κανονικά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης