Διουρηθρική θεραπεία μικροκυμάτων (TUMT)

Ορισμός

Διουρηθρική θεραπεία μικροκυμάτων (TUMT) είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών για τη θεραπεία του ουροποιητικού συμπτώματα που προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Είναι που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά τώρα από ότι ήταν στο παρελθόν και έχει αντικατασταθεί γενικά από νεότερες θεραπείες.

Κατά τη διάρκεια της TUMT, μια μικρή κεραία μικροκυμάτων εισάγεται μέσα από την άκρη του πέους σας μέσα στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη σας (ουρήθρα). Ο γιατρός σας επεκτείνει την κεραία μέχρι να φτάσει την περιοχή της ουρήθρας που περιβάλλεται από τον προστάτη. Η κεραία εκπέμπει μια δόση της ενέργειας μικροκυμάτων που θερμαίνει και καταστρέφει περίσσεια ιστών του προστάτη μπλοκάροντας τη ροή των ούρων.

TUMT είναι μία από αρκετές επιλογές για τη θεραπεία μιας διευρυμένης προστάτη. Για να προσδιορίσετε τη σωστή επιλογή θεραπείας για σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει πόσο σοβαρή είναι τα συμπτώματά σας, ποια άλλα προβλήματα υγείας που έχετε, καθώς και το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

TUMT είναι μια θεραπεία για να διευκολύνει ουροποιητικού συμπτωμάτων και των επιπλοκών που προκύπτουν από μπλοκάρει τη ροή των ούρων, γενικά από μικρότερες, ιδιαίτερα επιλεγμένους ασθενείς του προστάτη, όπως:

 • Η συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Slow (παρατεταμένη) ούρηση
 • Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
 • Σταματούν και να ξεκινούν και πάλι κατά την ούρηση
 • Το συναίσθημα δεν μπορείτε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

TUMT βελτιώνει τη ροή των ούρων σε ορισμένες, αλλά όχι όλες, οι άνδρες. Αυτή η διαδικασία είναι γενικά πιο αποτελεσματικό από ό, τι είναι τα φάρμακα στη βελτίωση της ροής των ούρων, αλλά λιγότερο αποτελεσματική από χειρουργικές μεθόδους, όπως η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP), HoLEP και ανοικτή προστατεκτομή απλή. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, από εβδομάδες έως μήνες, για να δείτε τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Ωστόσο, TUMT έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι χειρουργική:

 • Αυτό μπορεί να γίνει σε μια βάση εξωτερικών ασθενών, έτσι ώστε μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη.
 • Δεν απαιτεί γενική ή ραχιαία αναισθησία.
 • Έχει ένα μικρότερο κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία.
 • Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή άλλες σεξουαλικές παρενέργειες.
 • Είναι μια επιλογή για τους άνδρες που χρειάζονται για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Κίνδυνοι TUMT περιλαμβάνουν:

 • Κατακράτηση ούρων. Μπορεί να έχετε πρόβλημα στην ούρηση για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία. Μέχρι μπορείτε να ουρήσει για τη δική σας, θα πρέπει να έχετε ένα σωλήνα (καθετήρα) που εισάγεται στο πέος σας να μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας.
 • Ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια πιθανή επιπλοκή μετά από κάθε διευρυμένη διαδικασία του προστάτη. Μια μόλυνση είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί το πλέον έχετε ένα σωλήνα για την αποστράγγιση ούρων (καθετήρα) στη θέση του μετά τη διαδικασία. Μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία.
 • Στένωση (στένωση) του αυχένα της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας. Μερικές φορές TUMT στενεύει το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη (ουρήθρα), ή την περιοχή όπου η ουρήθρα αποδίδει στην ουροδόχο κύστη (αυχένα της ουροδόχου κύστης). Αυτό μπορεί να κάνει την ούρηση δύσκολη και μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη θεραπεία για να διορθώσει.
 • Στεγνό οργασμό. TUMT μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, το οποίο σημαίνει ότι το σπέρμα απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική κορύφωση (εκσπερμάτιση) εισέρχεται κύστη σας και όχι έξοδο από το πέος. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής και, γενικά, δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να τεκνοποιήσουν.
 • Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας. Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν TUMT θα απαιτήσει την παρακολούθηση της θεραπείας με διουρηθρική προστατεκτομή ή κάποιας άλλης διαδικασίας του προστάτη. Η θεραπεία είναι απαραίτητη, είτε επειδή τα συμπτώματα επιστρέφουν ή γιατί ποτέ δεν βελτιωθεί επαρκώς.
Διουρηθρική θεραπεία μικροκυμάτων (TUMT). Ουρολοίμωξη.
Διουρηθρική θεραπεία μικροκυμάτων (TUMT). Ουρολοίμωξη.

Λόγω των πιθανών επιπλοκών, TUMT δεν μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή εάν έχετε ή είχατε:

 • Ένα εμφύτευμα στο πέος
 • Ουρήθρας - στένωση της ουρήθρας
 • Θεραπείες ακτινοβολίας στην περιοχή της πυέλου

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από τη διαδικασία, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει μια δοκιμή που χρησιμοποιεί ένα πεδίο για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας (κυστεοσκόπηση). Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξετε το μέγεθος του προστάτη σας και να εξετάσει ουροποιητικού συστήματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή δοκιμές για να μετρήσει ειδικά του προστάτη ή της ροής των ούρων.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία σας. Εδώ είναι μερικά θέματα για να συζητήσετε με το γιατρό σας:

 • Τα φάρμακά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε συνταγή, over-the-counter ή συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή κλοπιδογρέλη (Plavix), και αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, άλλοι).
 • Η νηστεία πριν από τη διαδικασία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Το πρωί της διαδικασίας σας, πάρτε μόνο τα φάρμακα ο γιατρός σας σας λέει με μια μικρή γουλιά νερό.
 • Ρυθμίσεις μετά την επέμβαση. Δεν θα είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση, έτσι θα πρέπει να μεριμνήσει για κάποιον να σας οδηγήσει σπίτι.
 • Περιορισμοί δραστηριότητας. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πιθανότατα να αποφευχθεί οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, όπως η άρση βαρών, για τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε να κάνετε σεξ μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ. Οι περισσότεροι άνδρες μπορεί να επαναλάβει τη σεξουαλική δραστηριότητα περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

TUMT διαρκεί περίπου μια ώρα. Είναι συνήθως γίνεται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάει στο σπίτι την ημέρα της διαδικασίας.

Θα σας δοθεί ένα τοπικό αναισθητικό σε ναρκωμένο η περιοχή του προστάτη. Η αναισθησία μπορεί να εισαχθεί από το άκρο του πέους σας, ή να δοθεί σε έναν πυροβολισμό μέσω του ορθού σας ή στο χώρο μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού σας (περίνεο).

Θα έχετε πιθανόν ενδοφλέβια (IV) καταστολή. Με την καταστολή IV, θα είναι υπνηλία, αλλά παραμένουν συνειδητά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στένωση (στένωση) του λαιμού της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης. Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας.
Στένωση (στένωση) του λαιμού της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης. Ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ο γιατρός σας θα εισάγει έναν καθετήρα με μια κεραία μικροκυμάτων στην ουρήθρα σας. Ένα θερμόμετρο εισάγεται στο ορθό έντερο σας για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Και οι δύο θα έχουν μπαλόνια που συνδέονται ότι τους κρατήσει στη θέση τους. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει την τοποθέτηση του καθετήρα και του ορθού θερμόμετρο χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα υπερήχων.

Όταν η κεραία είναι ακριβώς το σωστό μέρος, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει η διαδικασία. Η κεραία μικροκυμάτων απλώς θα προκαλέσει αρκετή θερμότητα για να καταστρέψει τον προστατικό ιστό εμποδίζοντας την ροή των ούρων σας, αλλά όχι αρκετή για να βλάψει άλλους ιστούς.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας μικροκυμάτων, το νερό κυκλοφορεί γύρω από το άκρο και τις πλευρές της κεραίας για να προστατεύσει την ουρήθρα από τη θερμότητα. Ο γιατρός σας θα σας δώσει αρκετά φάρμακα για τον πόνο, έτσι ώστε δεν θα βλάψει πάρα πολύ - αλλά θα εξακολουθούν να αισθάνονται κάποια θερμότητα και δυσφορία στον προστάτη και τις περιοχές της ουροδόχου κύστης.

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσω σχετικά με το επίπεδο του πόνου σας και να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή θερμότητα για να βελτιώσει τα συμπτώματά σας - αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να προκαλεί περιττές βλάβες. Θα πρέπει να μείνουν ως ακόμη δυνατό κατά τη διάρκεια της πραγματικής θεραπείας μικροκυμάτων. Το χρονικό διάστημα θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του γιατρού σας και τον τύπο του μηχανήματος θεραπείας μικροκυμάτων που χρησιμοποιούνται.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να έχετε μια έντονη επιθυμία για ούρηση και μπορεί να αισθάνονται σπασμούς της ουροδόχου κύστης - αισθήσεις που συνήθως υποχωρούν μετά τη θεραπεία έχει τελειώσει.

Μετά τη διαδικασία
Μετά TUMT, μπορεί να έχετε ένα σωλήνα (καθετήρα Foley) που εισάγεται στην άκρη του πέους σας, που εκτείνεται μέσα στην κύστη σας. Αυτό σας επιτρέπει να περάσει τα ούρα μέχρι να ουρήσει για τη δική σας.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες της TUMT μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία). Αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Ερεθίζει τα συμπτώματα του ουροποιητικού. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επώδυνη ούρηση, δυσκολία στην ούρηση, ή επείγουσα ή συχνή ανάγκη για ούρηση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Αρκετές εβδομάδες έως μήνες μπορεί να περάσει προτού να δείτε μια αξιοσημείωτη βελτίωση στην συμπτώματα του ουροποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να διασπαστούν και να απορροφηθούν κατάφυτη προστατικού ιστού που έχει καταστραφεί από την ενέργεια των μικροκυμάτων.

Μετά TUMT, είναι σημαντικό να έχουμε μια δακτυλική εξέταση μία φορά το χρόνο για να ελέγξετε προστάτη σας και την οθόνη για τον καρκίνο του προστάτη, όπως θα κάνατε κανονικά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Μερικοί άνδρες χρειάζονται επανάληψη στο χρόνο.

Βλέπε επίσης