Υψηλή χοληστερόλη

Στατίνες: είναι αυτά τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης κατάλληλο για σας;

Μάθετε αν οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο να σας κάνει ένας καλός υποψήφιος για θεραπεία με στατίνες.

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας. Δρουν αναστέλλοντας μια ουσία που χρειάζεται το σώμα σας να κάνει τη χοληστερόλη. Οι στατίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα της χοληστερόλης σας απορροφηθεί που έχει συσσωρευτεί στις πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών σας, εμποδίζοντας την περαιτέρω απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων σας και καρδιακές προσβολές.

Οι στατίνες περιλαμβάνουν γνωστά φάρμακα όπως η ατορβαστατίνη (Lipitor), η σιμβαστατίνη (Zocor), λοβαστατίνη (Mevacor), πραβαστατίνη (Pravachol), ροσουβαστατίνη (Crestor) και άλλοι. Χαμηλότερο κόστος γενικές εκδόσεις πολλών στατίνες φάρμακα είναι διαθέσιμα.

Ήδη δείξει ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες μπορούν να έχουν άλλα πιθανά οφέλη. Αλλά οι γιατροί απέχουν πολύ από το να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με στατίνες. Είναι κατάλληλο για όλους με υψηλή χοληστερόλη; Τι συμβαίνει όταν παίρνετε μια στατίνη για δεκαετίες; Μπορεί στατίνες βοηθήσει στην πρόληψη άλλων ασθενειών;

Θα πρέπει να είστε σε μια στατίνη;

Είτε θα πρέπει να είναι σε μια στατίνη εξαρτάται από το επίπεδο της χοληστερόλης σας, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Υψηλή χοληστερόλη
Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, δηλαδή το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης σας είναι 240 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg / dL) (6.22 mmol ανά λίτρο, ή mmol / L) ή υψηλότερη, ή χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών (LDL ή «κακή» χοληστερόλη ) επίπεδο είναι 130 mg / dL (3,37 mmol / L) ή υψηλότερη, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αρχίσει να πάρετε μια στατίνη. Αλλά οι αριθμοί μόνη της δεν θα σας πει ο γιατρός σας ή η όλη ιστορία.

Αν ο μόνος παράγοντας κινδύνου που έχετε είναι υψηλή χοληστερόλη, ίσως δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, επειδή τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσε διαφορετικά να είναι χαμηλή. Η υψηλή χοληστερόλη είναι μόνο μία από μια σειρά παραγόντων κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Πριν είστε προβλέπεται μια στατίνη, το επίπεδο της χοληστερόλης σας θεωρείται, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως οι εξής:

 • Οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιαγγειακή νόσο
 • Ανενεργό (καθιστική ζωή) lifestyle
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Κακή γενική υγεία
 • Έχοντας διαβήτη
 • Υπέρβαρα ή η παχυσαρκία
 • Κάπνισμα
 • Στένωση των αρτηριών στο λαιμό, χέρια ή τα πόδια (περιφερική αρτηριοπάθεια)

Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι θα πρέπει να πάρετε μια στατίνη, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να αποφασίσει ποια δόση να λάβει. Οι στατίνες έρχονται σε ποικίλες δόσεις - από τόσο χαμηλά όσο 5 χιλιοστόγραμμα σε ποσοστό ως 80 χιλιοστόγραμμα, ανάλογα με την φαρμακευτική αγωγή. Εάν θέλετε να μειώσετε LDL χοληστερόλη σας σημαντικά - κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο - είναι πιθανό θα πρέπει να ορίζουν μια υψηλότερη δόση των στατινών. Εάν η LDL χοληστερόλη σας δεν είναι τόσο υψηλή, θα χρειαστείτε πιθανώς μια χαμηλότερη δόση. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το ποσό των στατινών που παίρνετε.

Ο τρόπος ζωής εξακολουθεί να είναι κλειδί για τη μείωση της χοληστερόλης

Αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, εάν παίρνετε μια στατίνη ή όχι. Αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν:

 • Η διακοπή του καπνίσματος
 • Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι
 • Η άσκηση 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
 • Διαχείριση του άγχους

Εάν είστε μετά από τις συνιστώμενες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής αλλά η χοληστερόλη σας - ιδιαίτερα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη σας (LDL) χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη - παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι στατίνες μπορεί να είναι μια επιλογή για σας. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι:

 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Διαβήτης
 • Όντας υπέρβαρο ή παχύσαρκο
 • Το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
 • Δεν άσκηση
 • Βαριά χρήση αλκοόλ
 • Κακή άγχος και τη διαχείριση θυμού
 • Ηλικία
 • Κάπνισμα
 • Στένωση των αρτηριών στο λαιμό, χέρια ή τα πόδια (περιφερική αρτηριοπάθεια)

Σκεφτείτε στατίνες μια δια βίου δέσμευση

Μπορεί να νομίζετε ότι από τη στιγμή της χοληστερόλης σας πηγαίνει κάτω, μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων. Αλλά, αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας έχουν μειωθεί μετά τη λήψη στατίνης, τότε μάλλον θα πρέπει να παραμείνουν στην επ 'αόριστον. Εάν σταματήσετε να παίρνετε αυτό, τα επίπεδα χοληστερόλης σας θα είναι πιθανώς να πάω πίσω.

Η εξαίρεση μπορεί να είναι, αν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή να χάσετε πολύ βάρος. Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας χωρίς να συνεχίζουν να λαμβάνουν το φάρμακο, αλλά δεν κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τα φάρμακά σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα.

Οι παρενέργειες των στατινών

Παρά το γεγονός ότι οι στατίνες είναι καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους, που δεν έχουν παρενέργειες, μερικές από τις οποίες μπορεί να πάει μακριά καθώς το σώμα σας να ρυθμίζει την φαρμακευτική αγωγή.

Κοινή, λιγότερο σοβαρές παρενέργειες

 • Μυών και αρθραλγίες (πιο συνηθισμένο)
 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα

Δυνητικά σοβαρές παρενέργειες

 • Ηπατική βλάβη. Περιστασιακά, χρήση στατινών προκαλεί αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Εάν η αύξηση είναι μόνο ήπια, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο. Σπάνια, αν η αύξηση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη του. Ορισμένα άλλα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης, όπως γεμφιβροζίλη (Lopid) και νιασίνη (Niacor, Niaspan), αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων, ακόμη περισσότερο σε άτομα που λαμβάνουν στατίνες.

  Αν και ηπατικά προβλήματα είναι σπάνια, ο γιατρός σας θα ζητήσει πιθανότατα μια δοκιμή των ηπατικών ενζύμων πριν ή λίγο μετά θα αρχίσουν να πάρετε μια στατίνη. Δεν θα πρέπει να χρειάζεται καμία επιπλέον εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων, εκτός αν αρχίσουν να έχουν σημάδια ή συμπτώματα από το πρόβλημα με το συκώτι σας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία, απώλεια της όρεξης, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα σας, σκουρόχρωμα ούρα ή κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας.

 • Μυϊκά προβλήματα. Οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό πόνο και ευαισθησία (στατινών μυοπάθεια). Όσο υψηλότερη είναι η δόση των στατινών που παίρνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μυϊκούς πόνους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα κύτταρα των μυών μπορεί να σπάσει (ραβδομυόλυση) και να απελευθερώσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Μυοσφαιρίνης μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας. Ορισμένα φάρμακα όταν λαμβάνονται με στατίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης. Αυτές περιλαμβάνουν γεμφιβροζίλη (Lopid), ερυθρομυκίνη (Erythrocin), αντιμυκητιασικά φάρμακα, νεφαζοδόνη, κυκλοσπορίνη (Restasis, Sandimmune) και νιασίνη (Niacor, Niaspan). Εάν παίρνετε στατίνες και να έχουν νέες μυών πόνο ή ευαισθησία, ελέγξτε με το γιατρό σας.
 • Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη τύπου 2. Είναι δυνατόν σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη αίματος) το επίπεδο μπορεί να αυξηθεί, όταν παίρνετε μια στατίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά αρκετά σημαντικό ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαιτεί μια προειδοποίηση σχετικά με στατίνη επισημάνσεις σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και του διαβήτη. Παρά την πιθανή σχέση μεταξύ της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και τη χρήση στατινών, είναι ακόμα ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, να λάβουν στατίνες. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.
 • Νευρολογικές παρενέργειες. Μερικοί ερευνητές έχουν μελετήσει κατά πόσον οι στατίνες θα μπορούσε να συνδεθεί με την απώλεια μνήμης ή η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig. Αν και υπάρχει μικρή απόδειξη ότι οι στατίνες μπορούν να προκαλέσουν ALS, το FDA λέει ότι μερικοί άνθρωποι που παίρνουν στατίνες έχουν αναπτύξει απώλεια μνήμης ή σύγχυση κατά τη λήψη στατινών. Αυτές οι παρενέργειες αντιστραφεί μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε απώλεια μνήμης ή σύγχυση. Μην σταματήσετε να παίρνετε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες σας πριν μιλήσετε με το γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να εξετάσει τις συνέπειες των στατινών σε άλλα όργανα στο σώμα σας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως η ηπατική ή νεφρική νόσο. Επίσης, ελέγχει κατά πόσον οι στατίνες αλληλεπιδρούν με οποιαδήποτε άλλη συνταγή ή over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.

Να θυμάστε ότι όταν αρχίσετε να παίρνετε μια στατίνη, θα είστε πιο πιθανό να είναι σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής σας. Οι παρενέργειες είναι συνήθως μικρές, αλλά αν τους εμπειρία, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη μείωση της δόσης σας ή να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό στατίνη. Μην σταματήσετε να παίρνετε μια στατίνη, χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα.

Βλέπε επίσης

Στατίνες: είναι αυτά τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης κατάλληλο για σας;

Υπάρχουν και άλλες επιλογές;

Υψηλή χοληστερόλη. Κοινή, λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.
Υψηλή χοληστερόλη. Κοινή, λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.

Οι στατίνες μειώνουν αποτελεσματικά την LDL χοληστερόλη. Όμως, λόγω των γενετικών διαφορών, ο τύπος ή η δόση στατίνης ή συνδυασμού των στατινών με άλλα φάρμακα μειώσεως της χοληστερόλης κάθε άτομο παίρνει μπορεί να ποικίλει. Για παράδειγμα:

 • Εάν δεν είστε σε θέση να μειώσει την LDL επίτευξη του επιθυμητού στόχου χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει εζετιμίμπη (Zetia) στο σχέδιο θεραπείας σας ή να μεταβείτε σε εζετιμίμπη συνδυασμό σιμβαστατίνης και φαρμακευτική αγωγή (Vytorin). Ο συνδυασμός αυτός θα βοηθήσει να μειωθεί το επίπεδο της LDL σας ακόμη περισσότερο, ίσως ακόμη και ένα άλλο 15 με 20 τοις εκατό.
 • Αν έχετε τόσο υψηλή LDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, μπορείτε να ωφεληθείτε από το συνδυασμό της στατίνης με συνταγή νιασίνη (Niaspan, Niacor) ή συνδυάζοντας την με μια στατίνη φάρμακο ινικού οξέος, όπως fenofibrate (TriCor, Fenoglide, Lipofen) ή γεμφιβροζίλη (Lopid). Ο κίνδυνος των προβλημάτων των μυών είναι υψηλότερη όταν είναι ζευγαρωμένα αυτά τα φάρμακα, έτσι ώστε η δόση των στατινών μπορεί να μειωθεί σε λιγότερο από 20 χιλιοστόγραμμα.
 • Αν έχετε μόνο υψηλά τριγλυκερίδια, η χρήση της νιασίνης (Niaspan, Niacor) είναι πολύ αποτελεσματική. Ινώδους παράγοντες οξέος (TriCor και Lopid) είναι μια άλλη επιλογή. Το ιχθυέλαιο (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) συμπληρώματα (Lovaza) σε 2 - 4 γραμμαρίων δόσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει.
 • Εάν η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη σας (HDL) χοληστερόλη είναι χαμηλή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει νιασίνη να αυξηθεί, ειδικά αν LDL χοληστερόλης σας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη λήψη άλλων φαρμάκων. Ινικού οξέα είναι επίσης χρήσιμα, αλλά λιγότερο αποτελεσματική από νιασίνη. Η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει, καθώς και.
 • Εάν ο γιατρός σας συνιστά νιασίνη εκτός από μια στατίνη, ίσως να θέλετε να συζητήσετε τη λήψη ενός φαρμάκου που συνδυάζει νιασίνη και μια στατίνη, όπως Simcor ή Advicor. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των χαπιών που πρέπει να ληφθούν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι το μόνο όφελος. Η έρευνα δεν έχει δείξει ότι ένα φάρμακο συνδυασμός μειώνει τη χοληστερόλη περισσότερο από τη λήψη δεν νιασίνη και μια στατίνη ξεχωριστά.

  Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε την επίδραση της νιασίνης για την αύξηση της HDL χοληστερόλης σταμάτησε νωρίς. Η μελέτη αυτή εξέτασε πώς νιασίνη λειτούργησε όταν χρησιμοποιείται με στατίνες φάρμακα για τους ανθρώπους που έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου. Η δίκη διακόπηκε επειδή δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που πήραν συνταγή αντοχής νιασίνη και τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μπορεί να υπάρξει μια μικρή αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου για τους ανθρώπους που λαμβάνουν νιασίνη για την αύξηση της HDL το επίπεδο της χοληστερόλης. Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να δούμε πόσο αποτελεσματική είναι η νιασίνη μπορεί να συγκριθεί με άλλα φάρμακα για καρδιακές παθήσεις. Δεν θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη νιασίνης εκτός αν παίρνετε ΟΚ του γιατρού σας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τη λήψη νιασίνης.

Τι θα συμβεί αν παίρνετε κάποια στατίνη δεν μειώσετε τη χοληστερίνη σας;

Εάν μια στατίνη δεν σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, ο γιατρός σας μπορεί αρχικά να προτείνουμε να δοκιμάσετε μια διαφορετική στατίνη ή αύξηση της δόσης της στατίνης που σήμερα λαμβάνουν. Σε μερικές περιπτώσεις, ένα φάρμακο μπορεί απλά να μην είναι αποτελεσματική και ένα διαφορετικό φάρμακο πρέπει να είναι υποκατεστημένη.

Ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει και άλλα φάρμακα, ή μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάνετε περισσότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας.

Τι άλλα οφέλη στατίνες δεν έχουν;

Οι στατίνες μπορεί να έχουν οφέλη πέρα ​​από τη μείωση της χοληστερόλης σας. Μία πολλά υποσχόμενη οφέλη των στατινών φαίνεται να είναι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες τους, που συμβάλει στη σταθεροποίηση του επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό πιθανώς να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, από τον εγκέφαλο και την καρδιά των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων σε όλο το σώμα.

Στην καρδιά, σταθεροποίηση των αιμοφόρων αγγείων επενδύσεις θα κάνει πλάκες λιγότερο πιθανό να ρήξη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μιας καρδιακής προσβολής. Οι στατίνες επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των αγγείων, μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί αρχίζουν τώρα να συνταγογραφούν στατίνες πριν και μετά την επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αγγειοπλαστική, και μετά από ορισμένους τύπους των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι στατίνες θα μπορούσαν να έχουν, επίσης, τα οφέλη που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που δεν έχουν σχέση με την υγεία της καρδιάς σας, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Άλλα οφέλη των στατινών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο:

 • Αρθρίτιδα και κατάγματα των οστών
 • Ορισμένες μορφές του καρκίνου
 • Άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ
 • Νεφρική νόσο

Οι στατίνες μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στον έλεγχο απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μετά από μεταμόσχευση οργάνου.

Με βάρος τους κινδύνους και τα οφέλη των στατινών

Όταν σκέφτεστε για το αν θα πρέπει να πάρετε στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη, ρωτήστε τον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

 • Έχω άλλους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο;
 • Είμαι πρόθυμος και σε θέση να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσει την υγεία μου;
 • Είμαι ανησυχούν για τη λήψη ενός χαπιού κάθε μέρα, ίσως για το υπόλοιπο της ζωής μου;
 • Είμαι ανησυχούν για ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις ενέργειες στατίνες »ή με άλλα φάρμακα;

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη όχι μόνο ιατρικούς λόγους σας για τη λήψη απόφασης, αλλά και προσωπικές αξίες και τις ανησυχίες σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη συνολική κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να συζητήσουν τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας να διαδραματίσει ένα ρόλο στην απόφασή σας για τη λήψη φαρμάκων για την υψηλή χοληστερόλη.

Βλέπε επίσης

Υψηλή χοληστερόλη