Υψηλή χοληστερόλη

Ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών: σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους

Ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών μπορεί να είναι δυσάρεστη, καθιστώντας φαίνεται σαν οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη αυτών των ισχυρών μείωση της χοληστερόλης φάρμακα. Εξετάστε τους κινδύνους και τα οφέλη.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφήσει στατίνες για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη να μειώσουν την ολική χοληστερόλη τους και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες θα τους πάρει για το υπόλοιπο της ζωής τους, εκτός εάν μπορούν να επιτύχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης με δίαιτα, άσκηση, απώλεια βάρους και των συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό μπορεί να κάνει ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών πιο δύσκολο να διαχειριστεί.

Για μερικούς ανθρώπους, ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών μπορεί να το κάνει να φαίνεται σαν το όφελος από τη λήψη μια στατίνη δεν αξίζει τον κόπο. Πριν αποφασίσετε να σταματήσετε να παίρνετε μια στατίνη, να ανακαλύψουν πώς ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών μπορεί να μειωθεί.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών;

Μυϊκός πόνος και ζημιές
Η πιο κοινή στατίνη παρενέργεια είναι ο πόνος των μυών. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο αυτό ως πόνος, κόπωση ή αδυναμία στους μυς σας. Ο πόνος μπορεί να είναι μια ήπια δυσφορία, ή μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να κάνουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες δύσκολη. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε αναρρίχηση σκάλες ή τα πόδια για να είναι δυσάρεστο ή κουραστικό.

Πολύ σπάνια, οι στατίνες μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή βλάβη των μυών που ονομάζεται ραβδομυόλυση (Rab-ΥΠΕ-mi-OL-IH-SIS). Ραβδομυόλυση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο των μυών, ηπατική βλάβη, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Ραβδομυόλυση μπορεί να συμβεί όταν παίρνετε στατίνες σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα ή εάν παίρνετε μια υψηλή δόση των στατινών.

Ηπατική βλάβη
Περιστασιακά, χρήση στατινών θα μπορούσε να προκαλέσει το συκώτι σας για να αυξήσει την παραγωγή του ένζυμα που σας βοηθούν να χωνέψει τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φάρμακα. Εάν η αύξηση είναι μόνο ήπια, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο. Σπάνια, αν η αύξηση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια διαφορετική στατίνη. Ορισμένα άλλα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης, όπως γεμφιβροζίλη (Lopid) και νιασίνη (Niacor, Niaspan), να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων σε άτομα που λαμβάνουν στατίνες.

Αν και ηπατικά προβλήματα είναι σπάνια, ο γιατρός σας θα ζητήσει πιθανότατα μια δοκιμή των ηπατικών ενζύμων πριν ή λίγο μετά θα αρχίσουν να πάρετε μια στατίνη. Δεν θα πρέπει να χρειάζεται καμία επιπλέον εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων, εκτός αν αρχίσουν να έχουν σημάδια ή συμπτώματα από το πρόβλημα με το συκώτι σας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία, απώλεια της όρεξης, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα σας, σκουρόχρωμα ούρα ή κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας.

Πεπτικά προβλήματα
Μερικοί άνθρωποι λήψη στατίνης μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα μετά τη λήψη στατινών. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν ήδη άλλα προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα. Λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή με στατίνες σας το βράδυ με ένα γεύμα μπορεί να μειώσει το πεπτικό παρενέργειες.

Εξάνθημα ή έξαψη
Θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εξάνθημα ή ερυθρότητα μετά αρχίσετε να παίρνετε μια στατίνη. Εάν πάρετε μια στατίνη και νιασίνη, είτε σε ένα χάπι συνδυασμού, όπως Simcor ή ως δύο ξεχωριστά φάρμακα, είστε πιο πιθανό να έχουν αυτή την παρενέργεια. Η λήψη ασπιρίνης πριν από τη λήψη φαρμακευτική αγωγή με στατίνες σας μπορεί να βοηθήσει, αλλά και μιλήστε με το γιατρό σας πρώτα.

Υψηλή χοληστερόλη. Πάρτε ένα σύντομο διάλειμμα από τη θεραπεία με στατίνη.
Υψηλή χοληστερόλη. Πάρτε ένα σύντομο διάλειμμα από τη θεραπεία με στατίνη.

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη τύπου 2
Είναι δυνατόν σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη αίματος) το επίπεδο μπορεί να αυξηθεί, όταν παίρνετε μια στατίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά αρκετά σημαντικό ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με στατίνη επισημάνσεις σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και του διαβήτη. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Νευρολογικές παρενέργειες
Το FDA προειδοποιεί με στατίνες ετικέτες που μερικοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει απώλεια μνήμης ή σύγχυση κατά τη λήψη στατινών. Αυτές οι παρενέργειες αντιστραφεί μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε απώλεια μνήμης ή σύγχυση. Υπήρξε επίσης ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορεί να βοηθήσει με τη λειτουργία του εγκεφάλου - σε ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα. Αυτό είναι ακόμη υπό μελέτη. Μην σταματήσετε να παίρνετε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες σας πριν μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ποιος είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών;

Όχι ο καθένας που παίρνει μια στατίνη θα έχει παρενέργειες, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι άλλοι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Λαμβάνοντας πολλαπλά φάρμακα για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας
 • Το να είσαι γυναίκα
 • Έχοντας ένα μικρότερο πλαίσιο του σώματος
 • Όντας 65 ετών και άνω
 • Έχοντας νεφρική ή ηπατική νόσο
 • Έχοντας τύπου 1 ή τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και νεότεροι και περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65)

Τι προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών;

Είναι σαφές τι προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών, κυρίως μυϊκό πόνο.

Οι στατίνες λειτουργούν από την επιβράδυνση της παραγωγής του σώματός σας της χοληστερόλης. Το σώμα σας παράγει όλα της χοληστερόλης που χρειάζεται από την πέψη των τροφίμων και την παραγωγή νέων κυττάρων από μόνη της. Όταν αυτή η φυσική παραγωγή επιβραδύνεται, το σώμα σας αρχίζει να επιστήσει την χοληστερόλη που χρειάζεται από το φαγητό που τρώμε, μειώνοντας την ολική χοληστερόλη σας.

Οι στατίνες μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγή του συκωτιού σας της χοληστερόλης, αλλά και διάφορα ένζυμα στα κύτταρα των μυών που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των μυών. Οι επιδράσεις των στατινών σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να είναι η αιτία των μυϊκών πόνων.

Βλέπε επίσης

Ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών: σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους

Πώς να ανακουφίσει ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών

Για την ανακούφιση από ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διάφορες επιλογές. Συζητήστε αυτά τα βήματα με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε τους:

 • Πάρτε ένα σύντομο διάλειμμα από θεραπεία με στατίνες. Μερικές φορές είναι δύσκολο να πει εάν τα μυϊκά άλγη ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών ή απλά μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Λαμβάνοντας ένα διάλειμμα από 10 έως 14 ημέρες μπορεί να σας δώσει κάποιο χρόνο για να συγκρίνουν το πώς αισθάνεστε όταν είστε και δεν παίρνετε κάποια στατίνη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν πόνους και τους πόνους σας οφείλονται σε στατίνες αντί για κάτι άλλο.
 • Αλλαγή σε άλλη στατίνη ναρκωτικών. Είναι δυνατόν, αν και απίθανο, ότι μια συγκεκριμένη στατίνη μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες για σας, ενώ μια άλλη στατίνη δεν θα. Πιστεύεται ότι η σιμβαστατίνη (Zocor) μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο των μυών ως παρενέργεια σε σχέση με άλλες στατίνες, όταν έχει ληφθεί σε υψηλές δόσεις. Τα νεότερα φάρμακα στατίνης που μελετάται που μπορεί να έχουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες.
 • Αλλάξτε τη δόση σας. Μειώσετε τη δόση σας μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις παρενέργειες σας, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει κάποιες από τις μείωση της χοληστερόλης φάρμακα σας έχει. Είναι επίσης πιθανό ο γιατρός σας θα σας προτείνει αλλαγή φαρμάκων σας σε μια άλλη στατίνη, που είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά μπορεί να ληφθεί σε μια χαμηλότερη δόση. Για παράδειγμα, αν έχετε πάρει με επιτυχία ατορβαστατίνη (Lipitor) για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλότερες δόσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας κρατήσει σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, δεν είναι υψηλότερες δόσεις συνιστάται αν είστε νέοι σε αυτό το φάρμακο.
 • Να 'σαι καλά κατά την άσκηση. Είναι δυνατόν η άσκηση θα μπορούσε να κάνει τους μυς σας πονάει χειρότερα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή άσκηση ρουτίνας σας.
 • Σκεφτείτε άλλες μείωση της χοληστερόλης φάρμακα. Λαμβάνοντας εζετιμίμπη (Zetia), ένα φάρμακο της χοληστερόλης αναστολέας απορρόφησης, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη λήψη υψηλότερες δόσεις στατινών. Ωστόσο, κάποιοι ερευνητές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της εζετιμίμπης σε σχέση με τις στατίνες όσον αφορά την ικανότητά της να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.
 • Μην προσπαθήσετε over-the-counter (OTC) αναλγητικά. Μυϊκοί πόνοι από τις στατίνες δεν μπορεί να ανακουφιστεί με ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλοι) ο τρόπος με άλλους μυϊκούς πόνους είναι. Μην προσπαθήσετε ένα παυσίπονο OTC χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας πρώτα.
 • Δοκιμάστε το συνένζυμο Q10 συμπληρώματα. Συνένζυμο Q10 συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών σε μερικούς ανθρώπους, αν και οι περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί τυχόν οφέλη από τη λήψη της. Αν θα θέλατε να δοκιμάσετε να προσθέσετε το συνένζυμο Q10 στη θεραπεία σας, μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα δεν θα αλληλεπιδρούν με κάποιο από τα άλλα φάρμακά σας.

Ρολόι για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Οι στατίνες μπορεί να έχει πολλές δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και ορισμένες τροφές. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να το καταστήσει πιο πιθανό θα έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Όλες οι στατίνες και το γκρέιπφρουτ ή χυμό γκρέιπφρουτ. Χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει μια χημική ουσία που μπορεί να επηρεάσει με τα ένζυμα που διασπούν (μεταβολίζει) οι στατίνες στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο επειδή είναι αβέβαιο ποια είναι η επίδραση θα είναι στην ολική χοληστερόλη σας. Θα πρέπει ακόμα να είναι σε θέση να έχουν κάποια γκρέιπφρουτ ή χυμός γκρέιπφρουτ, αλλά και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον περιορισμό πόσο γκρέιπφρουτ που μπορείτε να έχετε.
 • Λοβαστατίνη (Mevacor, altoprev) ή σιμβαστατίνη (Zocor) και αμιοδαρόνη (Cordarone). Άτομα που παίρνουν το λοβαστατίνη στατίνες ή σιμβαστατίνη, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με την αμιωδαρόνη (Cordarone), ένα φάρμακο για τις ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών, όπως ραβδομυόλυση.
 • Όλες οι στατίνες και γεμφιβροζίλη (Lopid). Οι άνθρωποι που παίρνουν τόσο γεμφιβροζίλη (Lopid) και μια στατίνη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών.
 • Mevacor (λοβαστατίνη) και τον ιό HIV φάρμακα. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV (αναστολείς πρωτεάσης) δεν πρέπει ποτέ να ληφθούν με Mevacor.
 • Όλες οι στατίνες και κάποια αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εάν έχετε κάποια μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε μια στατίνη.
 • Όλες οι στατίνες και ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είναι πιθανό ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών, όπως nefazodone, και μια στατίνη θα μπορούσε να σας κάνει πιο πιθανό να έχει μυϊκούς πόνους.
 • Όλες οι στατίνες και ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν πάρετε ένα φάρμακο για την καταστολή του ανοσοποιητικού σας συστήματος, όπως η κυκλοσπορίνη (Sandimmune), και μια στατίνη, μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν πόνους των μυών.

Σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη

Παρόλο που ανεπιθύμητες ενέργειες των στατινών μπορεί να είναι ενοχλητικό, να εξετάσουν τα οφέλη από τη λήψη στατίνης, πριν αποφασίσετε να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Να θυμάστε ότι φάρμακα στατίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, και ο κίνδυνος απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες από τις στατίνες είναι πολύ χαμηλή.

Ακόμα κι αν οι παρενέργειες είναι απογοητευτικό, μην σταματήσετε να παίρνετε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες σας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να καταλήξει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο θεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.

Βλέπε επίσης

Υψηλή χοληστερόλη