Υψηλή χοληστερόλη

Τριγλυκερίδια: γιατί έχει σημασία;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα σημαντικό μέτρο της υγείας της καρδιάς. Εδώ είναι γιατί το θέμα των τριγλυκεριδίων - και τι πρέπει να κάνετε αν τα τριγλυκερίδια σας είναι πολύ υψηλά.

Εάν έχετε κρατώντας ένα μάτι για την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθεί: τριγλυκεριδίων σας. Έχοντας υψηλό επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους (λιπιδίων) στο αίμα σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ίδιες επιλογές τρόπου ζωής που προάγουν τη γενική υγεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων σας, πάρα πολύ.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους (λιπιδίων) στο αίμα σας. Όταν τρώτε, το σώμα σας μετατρέπει οποιαδήποτε θερμίδες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αμέσως σε τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στο λίπος των κυττάρων σας. Αργότερα, οι ορμόνες απελευθέρωση τριγλυκεριδίων για την ενέργεια ανάμεσα στα γεύματα. Εάν τρώτε τακτικά περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, ιδιαίτερα «εύκολο» θερμίδες, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία).

Τι θεωρείται φυσιολογικό;

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει αν τα τριγλυκερίδια σας εμπίπτουν σε μια υγιή σειρά.

 • Κανονικό - Λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dl), ή λιγότερο από 1,7 millimoles ανά λίτρο (mmol / L)
 • Οριακά υψηλά - 150 - 199 mg / dL (1.8 - 2.2 mmol / L)
 • High - 200 έως 499 mg / dL (2.3 έως 5.6 mmol / L)
 • Πολύ υψηλός - 500 mg / dL ή παραπάνω (5,7 mmol / L ή παραπάνω)

Το European Heart Association (ΑΗΑ) συνιστά ότι ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων 100 mg / dL (1.1 mmol / L) ή χαμηλότερη θεωρείται «βέλτιστο». Η ΑΗΑ αναφέρει ότι αυτό το βέλτιστο επίπεδο θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ωστόσο, η AHA δεν συνιστά φαρμακευτική αγωγή για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο. Αντ 'αυτού, για εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια τους σε αυτό το επίπεδο, ενθαρρύνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, απώλεια βάρους και τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τριγλυκερίδια συνήθως ανταποκρίνονται καλά σε διαιτητικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο γιατρός σας συνήθως θα ελέγξει για υψηλά τριγλυκερίδια ως μέρος μιας δοκιμής χοληστερόλης (μερικές φορές ονομάζεται λιπιδιόγραμμα ή το προφίλ των λιπιδίων). Θα πρέπει να γρήγορα για εννέα έως 12 ώρες πριν από το αίμα μπορούν να εξαχθούν για την ακριβή μέτρηση των τριγλυκεριδίων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης;

Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη είναι διαφορετικά είδη των λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα σας. Τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητα θερμίδες και παρέχει το σώμα σας με ενέργεια, και η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κυττάρων και ορισμένων ορμονών. Επειδή τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης δεν μπορεί να διαλυθεί στο αίμα, που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας με τη βοήθεια των πρωτεϊνών που μεταφέρουν τα λιπίδια (λιποπρωτεΐνες).

Βλέπε επίσης

Τριγλυκερίδια: γιατί έχει σημασία;

Γιατί υψηλή θέμα τριγλυκερίδια;

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πώς, υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να συμβάλει στην σκλήρυνση των αρτηριών ή πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση) - η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακή προσβολή και καρδιακή νόσο.

Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι συχνά ένα σημάδι της άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς, όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο - ένα σύμπλεγμα των συνθηκών που περιλαμβάνει πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Μερικές φορές, τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι ένα σημάδι της ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2, τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), ηπατική ή νεφρική νόσο, ή σπάνιες γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν το πώς το σώμα σας μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια. Υψηλή τριγλυκεριδίων θα μπορούσε επίσης να είναι μια παρενέργεια από τη λήψη φαρμάκων όπως οι β-αναστολείς, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα διουρητικά, στεροειδή ή ο καρκίνος του μαστού φάρμακο ταμοξιφαίνη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει τα τριγλυκερίδια;

Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής είναι το κλειδί.

 • Χάστε βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας 5 έως 10 κιλά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα τριγλυκερίδια σας. Παρακινεί τον εαυτό σας, εστιάζοντας στα οφέλη της απώλειας βάρους, όπως περισσότερη ενέργεια και βελτίωση της υγείας.
 • Περικοπές σε θερμίδες. Να θυμάστε ότι οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λίπος. Η μείωση των θερμίδων σας θα μειώσει τα τριγλυκερίδια.
 • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και καθαρισμένα τρόφιμα. Απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και τα τρόφιμα που γίνονται με άσπρο αλεύρι, μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
 • Περιορισμός της χοληστερόλης στη διατροφή σας στόχος για όχι περισσότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) της χοληστερόλης την ημέρα -. Ή μικρότερη από 200 mg, αν έχετε καρδιακή νόσο. Αποφύγετε τις πιο συμπυκνωμένες πηγές χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τους κρόκους αυγών και ολόκληρα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Επιλέξτε υγιεινά λίπη. Εμπόριο κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα κρέατα για υγιή μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτά, όπως το ελαιόλαδο, φυστικέλαιο και canola έλαια. Αναπληρωτής ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - όπως το σκουμπρί και ο σολομός - για το κόκκινο κρέας.
 • Εξαλείψτε trans λιπαρά. Trans λιπαρά μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τηγανητά και τα εμπορικά ψημένα προϊόντα, όπως κράκερ μπισκότα, κέικ και σνακ. Αλλά δεν βασίζονται σε πακέτα που επισημαίνουν τα φαγητά τους ως απαλλαγμένα από trans λιπαρά. Στην Ευρώπη, αν ένα τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών μία μερίδα, μπορεί να επισημανθεί trans λιπαρά. Ακόμα κι αν τα ποσά αυτά φαίνονται μικρά, μπορούν να προσθέσουν επάνω γρήγορα εάν τρώτε πολλά τρόφιμα που περιέχουν μικρές ποσότητες trans λιπαρά. Αντ 'αυτού, να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών. Μπορείτε να πείτε ότι ένα τρόφιμο έχει trans λιπαρά σε αυτό εάν περιέχει μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
 • Περιορίστε πόσο αλκοόλ που πίνετε. Αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη και έχει ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στα τριγλυκερίδια. Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
 • Να ασκείστε τακτικά. Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει «καλής» χοληστερόλης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Πάρτε ένα γρήγορο καθημερινή βόλτα, να κολυμπήσουν ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα άσκησης. Αν δεν έχετε χρόνο να ασκήσει για 30 λεπτά, προσπαθήστε να το σφίγγετε σε 10 λεπτά κάθε φορά. Πάρτε μια μικρή βόλτα, ανεβείτε τις σκάλες στη δουλειά, ή να δοκιμάσετε κάποια situps ή pushups όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση.

Είναι επίσης σημαντικό για τον έλεγχο του διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και μία από αυτές τις συνθήκες.

Τι γίνεται με φαρμακευτική αγωγή;

Υψηλή χοληστερόλη. Περικοπές σε θερμίδες.
Υψηλή χοληστερόλη. Περικοπές σε θερμίδες.

Αν υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετή για να ελέγξει τα υψηλά τριγλυκερίδια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα που μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των τριγλυκεριδίων σας. Συνήθως, το επίκεντρο της θεραπείας είναι να μειώσει τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL χοληστερόλη), πριν από την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

 • Νιασίνη. Νιασίνη, μερικές φορές ονομάζεται νικοτινικό οξύ, μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια σας και να σας «κακή» χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL, χοληστερόλη). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα νιασίνη, όπως Niaspan. Μην πάρετε over-the-counter νιασίνη, χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα. Η νιασίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, αν υπερδοσολογία.
 • Φιμπράτες. Φιμπρατών φάρμακα, όπως fenofibrate (Lofibra, TriCor) και γεμφιβροζίλη (Lopid), μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
 • Στατίνες. Εάν έχετε επίσης χαμηλή υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL ή «καλή») χοληστερόλη ή υψηλή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή «κακή») χοληστερόλη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μειώνουν τη χοληστερόλη στατίνες ή ένα συνδυασμό στατίνης και νιασίνη ή φιμπράτες. Εξαιτίας του κινδύνου των ανεπιθύμητων ενεργειών από τις στατίνες, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε πόνο των μυών, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
 • Ωμέγα-3 συμπληρώματα λιπαρού οξέος. Ωμέγα-3 συμπληρώματα λιπαρού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας. Μπορείτε να πάρετε over-the-counter συμπληρώματα, ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια συνταγή ωμέγα-3 συμπλήρωμα λιπαρών οξέων (Lovaza, Vascepa), ως ένας τρόπος για να μειώσει τα τριγλυκερίδια σας. Αυτά τα συμπληρώματα συνταγή μπορεί να ληφθεί με μια άλλη μείωση της χοληστερόλης φάρμακο, όπως είναι μία στατίνη. Εάν επιλέξετε να πάρετε over-the-counter συμπληρώματα, να πάρει το γιατρό σας πρώτα OK. Ωμέγα-3 συμπληρώματα λιπαρού οξέος μπορεί να επηρεάσει άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειώσει τα τριγλυκερίδια σας, πάρτε το φάρμακο όπως ορίζεται. Και να θυμάστε τη σημασία των υγιών αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχετε κάνει. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν - αλλά τα θέματα του τρόπου ζωής, πάρα πολύ.

Βλέπε επίσης

Υψηλή χοληστερόλη