Ψωρίαση

Ορισμός

Η ψωρίαση είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που επηρεάζει τον κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Η ψωρίαση προκαλεί τα κύτταρα να δημιουργήσουν γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας παχιά λέπια ασημί και itchy, ξηρά, κόκκινες κηλίδες που είναι μερικές φορές οδυνηρή.

Ψωρίαση. Erythrodermic ψωρίαση.
Ψωρίαση. Erythrodermic ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι μια επίμονη, μακροχρόνια (χρόνια) νόσος. Μπορεί να έχετε περιόδους όταν τα συμπτώματα της ψωρίασης σας να βελτιώσει ή να πάει σε ύφεση εναλλάσσονται με περιόδους ψωρίαση σας χειροτερεύει.

Για μερικούς ανθρώπους, η ψωρίαση είναι απλά μια ενόχληση. Για άλλους, είναι η απενεργοποίηση, ειδικά όταν συνδέεται με την αρθρίτιδα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Μέτρα του τρόπου ζωής, όπως η χρήση χωρίς συνταγή κρέμα κορτιζόνης και εκθέτουν το δέρμα σας σε μικρές ποσότητες φυσικό φως του ήλιου, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης σας.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Σημάδια ψωρίασης και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Κόκκινα μπαλώματα του δέρματος που καλύπτονται με ασημί λέπια
 • Μικρές κηλίδες κλιμάκωση (συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά)
 • Ξηρό, σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγούν
 • Φαγούρα, κάψιμο ή πόνος
 • Παχύρρευστο, χωρίς κουκούτσι ή ραβδώσεις καρφιά
 • Πρησμένα και δύσκαμπτες αρθρώσεις
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Patches ψωρίαση μπορεί να κυμαίνεται από μερικά σημεία της πιτυρίδας, όπως κλιμάκωση σε μεγάλες εκρήξεις που καλύπτουν μεγάλες περιοχές. Ήπιες περιπτώσεις της ψωρίασης μπορεί να είναι μια ενόχληση? Πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι επώδυνη, παραμορφώνουν και απενεργοποίηση.

Οι περισσότεροι τύποι της ψωρίασης περνούν από κύκλους, καύση για μερικές εβδομάδες ή μήνες, στη συνέχεια υποχωρεί για ένα χρόνο ή ακόμα και να υπεισέλθω σε πλήρη ύφεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια επιστρέφει τελικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ψωρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ψωρίαση κατά πλάκας. Η πιο κοινή μορφή, ψωρίαση κατά πλάκας προκαλεί ξηρό, έθεσε, κόκκινες βλάβες του δέρματος (πλάκες) που καλύπτονται με ασημί λέπια. Οι πλάκες ή φαγούρα μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων και του μαλακού ιστού μέσα στο στόμα σας. Μπορεί να έχετε μόλις λίγα πλάκες ή πολλά, και σε σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα γύρω από τις αρθρώσεις σας μπορεί να ραγίσει και να αιμορραγούν.
 • Η ψωρίαση των ονύχων. Ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τα νύχια χεριών και των ποδιών, προκαλώντας σκασίματα, ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών και αποχρωματισμό. Ψωριασική καρφιά μπορούν να γίνουν χαλαρά και ξεχωριστή από την κοίτη του όνυχα (ονυχόλυση). Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει το καρφί να καταρρεύσει.
 • Ψωρίαση τριχωτού της κεφαλής. Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής εμφανίζεται ως κόκκινο, φαγούρα περιοχές με ασημί-λευκή κλίμακες. Μπορείτε να παρατηρήσετε νιφάδες του νεκρού δέρματος στα μαλλιά σας ή στους ώμους σας, ειδικά μετά το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής σας.
 • Σταγονοειδής ψωρίαση. Αυτό επηρεάζει κυρίως τα άτομα κάτω των 30 ετών και συνήθως προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως strep το λαιμό. Είναι χαρακτηρίζεται από μικρές, το νερό-σε σχήμα σταγόνας πληγές στον κορμό, τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι. Οι πληγές που καλύπτονται από λεπτή χρονική κλίμακα και δεν είναι τόσο πυκνή, όπως τυπικές πλάκες είναι. Μπορεί να έχετε ένα και μοναδικό κρούσμα που πηγαίνει μακριά από μόνη της, ή μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια, ειδικά αν έχετε συνεχή λοιμώξεις του αναπνευστικού.
 • Ανάστροφη ψωρίαση. Κυρίως επηρεάζει το δέρμα στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος και γύρω από τα γεννητικά όργανα, ανάστροφη ψωρίαση προκαλεί χάλαση των λείων μπαλώματα κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα. Είναι πιο συχνή σε υπέρβαρα άτομα και επιδεινώνεται από την τριβή και εφίδρωση.
 • Η φλυκταινώδης ψωρίαση. Αυτή η ασυνήθιστη μορφή της ψωρίασης μπορεί να συμβεί σε εκτεταμένες κηλίδες (γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση) ή σε μικρότερες περιοχές στα χέρια, τα πόδια ή τα χέρια σας. Εν γένει αναπτύσσεται γρήγορα, με πύον γεμάτο φουσκάλες που εμφανίζονται λίγες ώρες μετά το δέρμα σας γίνεται κόκκινο και προσφορά. Οι κυψέλες ξηρά μέσα σε μια ημέρα ή δύο, αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί κάθε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, έντονο κνησμό και κόπωση.
 • Erythrodermic ψωρίαση. Το λιγότερο κοινός τύπος της ψωρίασης, ερυθροδερμική ψωρίαση μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα σας με ένα κόκκινο, ξεφλούδισμα εξάνθημα που μπορεί να έκαιγε έντονα. Μπορεί να προκληθεί από σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, από τα κορτικοστεροειδή και άλλα φάρμακα, ή από άλλη μορφή της ψωρίασης που είναι ανεπαρκώς ελεγχόμενο.
 • Η ψωριασική αρθρίτιδα. Εκτός από την φλεγμονή, φολιδωτό δέρμα, ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί χωρίς κουκούτσι, αποχρωματισμένα νύχια και τα πρησμένα, πόνος στις αρθρώσεις που είναι χαρακτηριστικές της αρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις οφθαλμού, όπως επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια έως σοβαρή, και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση. Αν και η νόσος συνήθως δεν είναι τόσο ακρωτηριάζοντας και άλλες μορφές αρθρίτιδας, μπορεί να προκαλέσει μυϊκή δυσκαμψία και προοδευτική βλάβη των αρθρώσεων η οποία στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ψωρίαση, δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας εάν η ψωρίαση σας:

 • Προχωρά πέρα ​​από την ενόχληση στάδιο, σας προκαλεί δυσφορία και πόνο
 • Κάνει εκτελούν εργασίες ρουτίνας δύσκολο
 • Προκαλεί ανησυχία σας σχετικά με την εμφάνιση του δέρματός σας
 • Οδηγεί σε αρθρώσεις προβλήματα, όπως πόνο, πρήξιμο ή αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών

Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν τα σημεία και τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν ή δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί ένα διαφορετικό φάρμακο ή συνδυασμό θεραπειών για τη διαχείριση της ψωρίασης.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον σε άτομα που έχουν τη γενετική προδιάθεση. Πιο συγκεκριμένα, ένα βασικό κύτταρο είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ένα λεμφοκύτταρο Τ ή Τ κυττάρων. Κανονικά, τα Τ κύτταρα ταξιδεύουν σε όλο το σώμα για να ανιχνεύσει και να καταπολεμήσει ξένες ουσίες, όπως ιοί ή βακτήρια. Αν υποφέρετε από ψωρίαση, ωστόσο, τα Τ κύτταρα επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του δέρματος κατά λάθος, σαν να θεραπεύσει μια πληγή ή την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Υπερδραστήρια Τ κύτταρα ενεργοποιούν άλλες ανοσοποιητικές αντιδράσεις. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα γύρω από τις πλάκες και μία αύξηση σε άλλα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή και των δύο υγιών κυττάρων του δέρματος και περισσότερο Τ κύτταρα και άλλα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτό προκαλεί μια συνεχή κύκλο στον οποίο τα νέα κύτταρα του δέρματος κινηθούμε ακόμα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος πολύ γρήγορα - σε ημέρες και όχι εβδομάδες. Το νεκρό δέρμα και τα λευκά κύτταρα του αίματος δεν μπορεί να Slough μακριά αρκετά γρήγορα και να συσσωρεύονται στο παχύ, φολιδωτό patches στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό συνήθως δεν σταματάει εκτός θεραπείας διακόπτει τον κύκλο.

Ακριβώς ό, τι προκαλεί τα Τ κύτταρα σε δυσλειτουργία σε άτομα με ψωρίαση δεν είναι απολύτως σαφές, αν και οι ερευνητές πιστεύουν γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι δύο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ωθήσεις Ψωρίαση
Η ψωρίαση συνήθως ξεκινά ή επιδεινώνεται λόγω της ενεργοποίησης που μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει η ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις, όπως strep το λαιμό ή τσίχλα
 • Βλάβη στο δέρμα, όπως μια περικοπή ή ξύστε, bug δάγκωμα, ή ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα
 • Στρες
 • Ο κρύος καιρός
 • Κάπνισμα
 • Βαριά κατανάλωση αλκοόλ
 • Ορισμένα φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων λιθίου, η οποία προβλέπεται για τη διπολική διαταραχή? Υψηλή πίεση του αίματος φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές? Ανθελονοσιακά φάρμακα? Και ιωδιούχα

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσουν ψωρίαση, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ψωρίαση έχει ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Περίπου το 40 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ένα μέλος της οικογένειας με τη νόσο, αν και αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερη.
 • Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Άτομα με HIV είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση ό, τι οι άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ιδιαίτερα strep το λαιμό, επίσης, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Στρες. Επειδή το στρες μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ψωρίασης.
 • Παχυσαρκία. Υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για ανάστροφη ψωρίαση. Επιπλέον, πλακών που σχετίζονται με όλους τους τύπους της ψωρίασης συχνά αναπτύσσουν σε πτυχώσεις του δέρματος και πτυχώσεις.
 • Το κάπνισμα. Καπνός για κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο της ψωρίασης, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τη σοβαρότητα της νόσου. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο στην αρχική ανάπτυξη της νόσου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ανάλογα με τον τύπο και την τοποθεσία του ψωρίασης και πόσο διαδεδομένη είναι η νόσος, η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Χοντρού δέρματος και βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από το ξύσιμο, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει έντονο κνησμό
 • Υγρών και ηλεκτρολυτών ανισορροπία στην περίπτωση σοβαρής εξάρσεις της ψωρίασης
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Κατάθλιψη
 • Στρες
 • Ανησυχία
 • Κοινωνική απομόνωση

Αν υποφέρετε από ψωρίαση, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα από συνθήκες που περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης? Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου? Καρδιαγγειακή νόσο? Και, ενδεχομένως, τον καρκίνο.

Επιπλέον, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι εξουθενωτική και επίπονη, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πάει για την καθημερινή σας ρουτίνα. Παρά τα φάρμακα, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις αρθρώσεις.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Μπορείτε πιθανόν θα δείτε πρώτα τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρονται απευθείας σε έναν ειδικό σε ασθένειες του δέρματος (δερματολόγος).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας και να γνωρίζετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, βοτάνων και over-the-counter φάρμακα, που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για την ψωρίαση, ορισμένα βασικά ερωτήματα που μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι θα μπορούσε να προκαλεί σημεία και συμπτώματα μου;
 • Χρειάζομαι τις διαγνωστικές εξετάσεις;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να διαχειριστώ μαζί;
 • Είναι η κατάσταση αυτή προσωρινή ή χρόνια;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που προτείνεις;
 • Τι ρουτίνες φροντίδας του δέρματος και τα προϊόντα σας συνιστούμε να βελτιώσει τα συμπτώματα μου;
 • Μπορεί να σας συστήσει φυλλάδια ή δικτυακούς τόπους για την ψωρίαση;

Μην διστάσετε να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες με τα συμπτώματα;
 • Πόσο συχνά έχετε αυτά τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση της ψωρίασης είναι αρκετά απλή.

 • Φυσική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός σας συνήθως μπορεί να διαγνώσει την ψωρίαση με τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την εξέταση του δέρματός σας, το κεφάλι και τα νύχια.
 • Βιοψία δέρματος. Σπάνια, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα δέρματος (βιοψία) που είναι εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για να καθορίσει την ακριβή μορφή της ψωρίασης και να αποκλείσει άλλες παθήσεις. Μια βιοψία του δέρματος γίνεται συνήθως στο γραφείο ενός γιατρού, χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό.

Συνθήκες που μπορεί να μοιάζουν με ψωρίαση
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν με ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτός ο τύπος δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από λιπαρό, φολιδωτό, φαγούρα, κοκκίνισμα του δέρματος. Είναι συχνά βρέθηκαν σε λιπαρές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, πάνω στο στήθος και την πλάτη. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής πεισματάρης, φαγούρα πιτυρίδα.
 • Ομαλός λειχήνας. Αυτή είναι μια φλεγμονώδης, φαγούρα κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται ως σειρές από φαγούρα, επίπεδη κορυφή προσκρούσεις (βλάβες) στα χέρια και τα πόδια.
 • Ringworm του σώματος (tinea corporis). Ringworm προκαλείται από μια μυκητιασική λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος σας. Η μόλυνση προκαλεί συνήθως κόκκινο, φολιδωτό δαχτυλίδι ή κύκλο του εξανθήματος.
 • Ροδόχρου πιτυρίαση. Αυτή η κοινή πάθηση του δέρματος συνήθως ξεκινά ως ένα μεγάλο σημείο (πρόδρομη πλάκα) στο στήθος σας, στην κοιλιά ή στην πλάτη, η οποία στη συνέχεια εξαπλώνεται. Το εξάνθημα της ροδόχρου πιτυρίαση συχνά εκτείνεται από το μέσον του σώματος, και το σχήμα του μοιάζει με πεσμένα κλαδιά πεύκου. Αυτή η κατάσταση συνήθως καθαρίζει μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Ψωρίαση θεραπείες στοχεύουν στην:

 • Διακόψει τον κύκλο που προκαλεί μια αύξηση της παραγωγής των κυττάρων του δέρματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και τον σχηματισμό πλάκας.
 • Βγάζουμε τα λέπια και λειαίνει την επιδερμίδα, η οποία είναι ιδιαίτερα αληθές για τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο δέρμα σας.

Θεραπείες Η ψωρίαση μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικούς τύπους: τοπικές θεραπείες, θεραπεία με φως και συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Τοπικές θεραπείες
Χρησιμοποιείται μόνο του, κρέμες και αλοιφές που εφαρμόζονται στο δέρμα σας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Όταν η ασθένεια είναι πιο σοβαρή, κρέμες είναι πιθανό να συνδυαστεί με φάρμακα από το στόμα ή φως θεραπεία. Επίκαιρα θεραπείες της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • Τοπικά κορτικοστεροειδή. Αυτά τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Μπορούν να επιβραδύνουν κύκλου εργασιών των κυττάρων με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον κνησμό που σχετίζονται. Τοπικά κορτικοστεροειδή κυμαίνονται σε δύναμη, από ήπια έως πολύ ισχυρή. Χαμηλής ισχύος, κορτικοστεροειδή αλοιφές συνιστώνται συνήθως για τις ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο ή δερματοπτυχών σας, και για την αντιμετώπιση εκτεταμένες κηλίδες του κατεστραμμένο δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερη κορτικοστεροειδή αλοιφή για μικρές περιοχές του δέρματός σας, για την επίμονη πλάκες στα χέρια ή τα πόδια σας, ή όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Φαρμακούχων αφρούς και λύσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της ψωρίασης μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Η μακροχρόνια χρήση ή κατάχρηση των ισχυρών κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος και την αντοχή σε οφέλη της θεραπείας. Για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, είναι τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται γενικά για την ενεργό κρούσματα μέχρι να είσαι υπό έλεγχο.
 • Αναλόγων βιταμίνης D. Αυτές οι συνθετικές μορφές της βιταμίνης D να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Calcipotriene (Dovonex) είναι μια κρέμα συνταγή ή διάλυμα που περιέχει ένα ανάλογο της βιταμίνης D που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης ή σε συνδυασμό με άλλα τοπικά φάρμακα ή φωτοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Καλσιτριόλη (Rocaltrol) είναι δαπανηρή, αλλά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και, ενδεχομένως, λιγότερο ενοχλητικό από ό, τι calcipotriene.
 • Ανθραλίνης. Αυτό το φάρμακο πιστεύεται να εξομαλύνει δραστικότητα του DNA στα κύτταρα του δέρματος. Anthralin (Dritho-Scalp) μπορεί επίσης να αφαιρέσετε κλίμακα, κάνοντας το δέρμα πιο λείο. Ωστόσο, anthralin μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, και λεκέδες σχεδόν οτιδήποτε αγγίζει, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, είδη ένδυσης, πάγκους και κλινοσκεπάσματα. Για το λόγο αυτό οι γιατροί συστήνουν συχνά τη θεραπεία μικρής επαφής - επιτρέποντας την κρέμα να μείνει στο δέρμα σας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν το πλύσιμο αυτό μακριά. Ανθραλίνης είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με υπεριώδες φως.
 • Τα τοπικά ρετινοειδή. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ακμής και τον ήλιο κατεστραμμένο δέρμα, αλλά ταζαροτένη (Tazorac, Avage) αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία της ψωρίασης. Όπως και άλλα παράγωγα της βιταμίνης Α, ομαλοποιεί δραστικότητα του DNA στα κύτταρα του δέρματος και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Η πιο κοινή παρενέργεια είναι ερεθισμός του δέρματος. Μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στο φως του ήλιου, έτσι ώστε τα αντιηλιακά θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη χρήση του φαρμάκου. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ελαττωμάτων κατά τη γέννηση είναι πολύ χαμηλότερη για τα τοπικά ρετινοειδή από το στόμα για ρετινοειδή, ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, αν είστε με τη χρήση ταζαροτένης.
 • Αναστολέων καλσινευρίνης Επί του παρόντος, αναστολείς καλσινευρίνης -. Tacrolimus (Prograf) και πιμεκρόλιμους (Elidel) - έχουν εγκριθεί μόνο για την θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας, αλλά οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικές κατά καιρούς για τη θεραπεία της ψωρίασης. Οι αναστολείς της καλσινευρίνης πιστεύεται ότι διαταράσσουν την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων, τα οποία με τη σειρά του μειώνει τη φλεγμονή και συσσώρευση πλάκας. Η πιο κοινή παρενέργεια είναι ερεθισμός του δέρματος. Οι αναστολείς της καλσινευρίνης δεν συνιστώνται για μακροχρόνια ή συνεχής χρήση, λόγω του δυνητικά αυξημένου κινδύνου καρκίνου του δέρματος και λεμφώματος. Οι αναστολείς της καλσινευρίνης χρησιμοποιούνται μόνο με την είσοδο και την έγκριση του γιατρού σας. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές λεπτό δέρμα, όπως γύρω από τα μάτια, όπου στεροειδών κρέμες ή ρετινοειδή είναι πολύ ενοχλητικό ή μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιδράσεις.
 • Το σαλικυλικό οξύ. Διαθέσιμο over-the-counter (χωρίς συνταγή) και από τη συνταγή, σαλικυλικό οξύ προάγει την απόπτωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και μειώνει την κλιμάκωση. Μερικές φορές είναι σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή πίσσα άνθρακα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του. Σαλικυλικό οξύ είναι διαθέσιμο σε φαρμακευτικά σαμπουάν και λύσεις για τη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής ψωρίαση τριχωτού της κεφαλής.
 • Λιθανθρακόπισσας. Ένα παχύ, μαύρο υποπροϊόν της παρασκευής των προϊόντων πετρελαίου και του άνθρακα, πίσσα από άνθρακα είναι ίσως η παλαιότερη θεραπεία για την ψωρίαση. Μειώνει απολέπιση, κνησμό και φλεγμονή. Το πώς ακριβώς λειτουργεί δεν είναι γνωστή. Η πίσσα από άνθρακα έχει λίγες γνωστές παρενέργειες, αλλά είναι βρώμικο, λεκέδες ρούχα και κλινοσκεπάσματα, και έχει μια έντονη οσμή. Πίσσα από άνθρακα είναι διαθέσιμο σε over-the-counter σαμπουάν, κρέμες και λάδια. Είναι επίσης διαθέσιμο σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τη συνταγή.
 • Ενυδάτωση. Οι ίδιοι, κρέμες ενυδάτωσης δεν θα θεραπεύσει την ψωρίαση, αλλά μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και απολέπιση και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ξηρότητας που προκύπτει από άλλες θεραπείες. Ενυδάτωση σε μια βάση αλοιφής είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά από ό, τι είναι ελαφρύτερα κρέμες και λοσιόν.

Η φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία)
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η θεραπεία της ψωρίασης χρησιμοποιεί φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία. Ο απλούστερος και ευκολότερος μορφή φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματός σας σε ελεγχόμενες ποσότητες του φυσικού ηλιακού φωτός. Άλλες μορφές του φωτός θεραπείας περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητών υπεριώδους Α (UVA) ή υπεριώδη Β (UVB) φως είτε μόνες είτε σε συνδυασμό με φάρμακα.

 • Το φως του ήλιου. Υπεριώδους (UV) φως είναι ένα μήκος κύματος του φωτός σε μια περιοχή πολύ μικρή για το ανθρώπινο μάτι να δει. Όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία στο φως του ήλιου ή τεχνητό φως, τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα στη μήτρα του δέρματος. Αυτό επιβραδύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος και μειώνει την απολέπιση και φλεγμονή. Σύντομα, καθημερινή έκθεση σε μικρές ποσότητες από το φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει την ψωρίαση, αλλά η έκθεση έντονο ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα. Πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα το φως του ήλιου, ρωτήστε το γιατρό σας για τον ασφαλέστερο τρόπο για να χρησιμοποιήσετε το φυσικό φως του ήλιου για τη θεραπεία της ψωρίασης.
 • UVB φωτοθεραπεία. Ελεγχόμενη δόσεις UVB φως από μια τεχνητή πηγή φωτός μπορεί να βελτιώσει την ήπια έως μέτρια συμπτώματα της ψωρίασης. UVB φωτοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης ευρυζωνική UVB, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και μόνο μπαλώματα, εκτεταμένη ψωρίαση και η ψωρίαση που αντιστέκεται τοπικές θεραπείες. Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, φαγούρα και ξηρό δέρμα. Χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει αυτές τις παρενέργειες.
 • Θεραπεία με UVB ακτινοβολία στενής ζώνης. Μια νεώτερη τύπος της θεραπείας για την ψωρίαση, η θεραπεία με UVB στενής ζώνης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι ευρυζωνικών θεραπεία UVB. Είναι συνήθως χορηγείται σε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έως ότου το δέρμα βελτιώνεται, τότε διατροφής μπορεί να απαιτεί μόνο εβδομαδιαίες συνεδρίες. Η θεραπεία Narrowband UVB μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή και μεγαλύτερης διάρκειας εγκαύματα, όμως.
 • Goeckerman θεραπεία. Μερικοί γιατροί συνδυάζουν τη θεραπεία UVB και την επεξεργασία της πίσσας άνθρακα, το οποίο είναι γνωστό ως θεραπεία Goeckerman. Οι δύο θεραπείες μαζί είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι είτε μόνοι, επειδή πίσσα κάνει το δέρμα πιο δεκτικοί στο φως UVB. Μόλις απαιτούν τριών εβδομάδων παραμονής στο νοσοκομείο, μια τροποποίηση της αρχικής θεραπείας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο ενός γιατρού. Μια άλλη μέθοδος, η αγωγή Ingram, συνδυάζει την θεραπεία με UVB ακτινοβολία με μπανιέρα πίσσα άνθρακα και ένα anthralin-σαλικυλικό οξύ πάστα που έχει απομείνει στο δέρμα σας για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.
 • Φωτοχημειοθεραπείας, ή ψωραλένιο συν υπεριώδη ακτινοβολία Α (PUVA). Φωτοχημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη ενός ελαφρού ευαισθητοποίηση φάρμακα (ψωραλένιο) πριν από την έκθεση στο φως UVA. UVA φως διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από ό, τι το φως UVB και ψωραλενίου κάνει το δέρμα να ανταποκρίνεται περισσότερο στην έκθεση UVA. Αυτή η πιο επιθετική αγωγή βελτιώνει σταθερά το δέρμα και χρησιμοποιείται συχνά για περισσότερο σοβαρή περιπτώσεις ψωρίασης. PUVA περιλαμβάνει δύο ή τρεις θεραπείες την εβδομάδα για ένα προκαθορισμένο αριθμό εβδομάδων. Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, κάψιμο και φαγούρα. Μακροπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηρό και ζαρωμένο δέρμα, φακίδες, και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.
 • Excimer laser. Αυτή η μορφή του φωτός θεραπείας, που χρησιμοποιούνται για την ήπια έως μέτρια ψωρίαση, θεραπεύει μόνο τον εμπλεκόμενο δέρμα. Μια ελεγχόμενη δέσμη UVB φως ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος κατευθύνεται στις πλάκες της ψωρίασης για τον έλεγχο της κλιμάκωσης και της φλεγμονής. Το υγιές δέρμα γύρω από τα μπαλώματα δεν θα θιγεί. Θεραπεία με excimer laser απαιτεί λιγότερες συνεδρίες από ό, τι τα παραδοσιακά φωτοθεραπεία, διότι πιο ισχυρό φως UVB χρησιμοποιείται. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα και φλύκταινες.
 • Παλμικά λέιζερ χρωστικής. Παρόμοια με το λέιζερ excimer, η παλμικού λέιζερ χρωστικής χρησιμοποιεί μια διαφορετική μορφή του φωτός για να καταστρέψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που συμβάλλουν σε πλάκες ψωρίασης. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μώλωπες για έως και 10 ημέρες μετά τη θεραπεία. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος δημιουργίας ουλών.
 • Φως θεραπεία συνδυασμού. Συνδυάζοντας το υπεριώδες φως με άλλες θεραπείες, όπως τα ρετινοειδή βελτιώνει συχνά την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας του. Οι θεραπείες συνδυασμού χρησιμοποιούνται συχνά μετά από άλλες επιλογές φωτοθεραπείας είναι αναποτελεσματικές.

Από του στόματος ή με ένεση φαρμάκων
Εάν έχετε σοβαρή ψωρίαση ή είναι ανθεκτικά σε άλλες μορφές θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος ή ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Λόγω των σοβαρών παρενεργειών, μερικά από αυτά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους και μπορεί να εναλλάσσεται με άλλες μορφές θεραπείας.

 • Τα ρετινοειδή. Σχετικά με τη βιταμίνη Α, η ομάδα αυτή των φαρμάκων μπορεί να μειώσει την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος, αν έχετε σοβαρή ψωρίαση που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Τα σημεία και συμπτώματα συνήθως επιστρέφουν μια φορά διακόπτεται η θεραπεία, όμως. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, κνησμός, και απώλεια μαλλιών. Και επειδή ρετινοειδή όπως ασιτρετίνη (Soriatane) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον τρία έτη μετά τη λήψη του φαρμάκου.
 • Μεθοτρεξάτη. Λαμβάνεται από το στόμα, η μεθοτρεξάτη βοηθά ψωρίαση μειώνοντας την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος και την καταστολή της φλεγμονής. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της ψωριασικής αρθρίτιδας σε μερικούς ανθρώπους. Η μεθοτρεξάτη είναι γενικά καλά ανεκτή σε χαμηλές δόσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, απώλεια της όρεξης και κούραση. Όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρή ηπατική βλάβη και μειωμένη παραγωγή των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων.
 • Κυκλοσπορίνης. Κυκλοσπορίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι παρόμοια με μεθοτρεξάτη σε αποτελεσματικότητα. Όπως και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η κυκλοσπορίνη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η κυκλοσπορίνη κάνει επίσης πιο επιρρεπείς σε προβλήματα στα νεφρά και την υψηλή πίεση του αίματος - ο κίνδυνος αυξάνεται με υψηλότερες δόσεις και μακροχρόνια θεραπεία.
 • Υδροξυουρία. Αυτό το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο κυκλοσπορίνη ή μεθοτρεξάτη, αλλά σε αντίθεση με τα ισχυρότερα φάρμακα μπορεί να συνδυαστεί με φωτοθεραπεία. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μια μείωση στα ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) και μια μείωση στα λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.
 • Ανοσοδιαμορφωτή φάρμακα (βιολογικών). Αρκετά φάρμακα ανοσοδιαμορφωτή εγκριθεί για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης. Περιλαμβάνουν alefacept (Amevive), η ετανερσέπτη (Enbrel), infliximab (Remicade) και ustekinumab (Stelara). Αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση, ενδομυϊκή ένεση ή υποδόρια ένεση και χρησιμοποιούνται συνήθως για τους ανθρώπους που έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν σε παραδοσιακή θεραπεία ή που έχουν σχετίζονται ψωριασική αρθρίτιδα. Βιολογικών λειτουργούν με το φράξιμο των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ειδικότερα από φλεγμονές. Αν και είναι προέρχονται από φυσικές πηγές παρά χημικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή έχουν ισχυρές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να επιτρέψει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Ειδικότερα, άτομα που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για φυματίωση.
 • Θειογουανίνη. Σχεδόν τόσο αποτελεσματική όσο η μεθοτρεξάτη και κυκλοσπορίνη, αυτό το φάρμακο έχει λιγότερες παρενέργειες. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αναιμία, και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να αποφευχθεί, διότι μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Εκτιμήσεις Θεραπεία
Αν και οι γιατροί επιλέγουν θεραπείες με βάση το είδος και τη σοβαρότητα της ψωρίασης και τις περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται, η παραδοσιακή προσέγγιση είναι να ξεκινήσουμε με τα πιο ήπια θεραπείες - τοπικές κρέμες και θεραπεία υπεριώδες φως (φωτοθεραπεία) - και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ισχυρότερα μόνο αν είναι απαραίτητο. Ο στόχος είναι να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιβραδύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

Παρά μια σειρά από επιλογές, η αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι προκλητική. Η ασθένεια είναι απρόβλεπτη, που διέρχεται από τους κύκλους της βελτίωσης και επιδείνωσης, φαινομενικά τυχαία. Επιπτώσεις της θεραπείας της ψωρίασης, επίσης, μπορεί να είναι απρόβλεπτη? Τι λειτουργεί καλά για ένα άτομο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό για κάποιον άλλο. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να γίνει ανθεκτικός σε διάφορες θεραπείες την πάροδο του χρόνου, και οι πιο ισχυρές θεραπείες της ψωρίασης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας, ειδικά εάν δεν είστε βελτίωση μετά τη χρήση μια συγκεκριμένη θεραπεία ή αν έχετε δυσάρεστες παρενέργειες. Αυτός ή αυτή μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα θεραπείας σας ή να τροποποιήσει την προσέγγισή σας για να εξασφαλίσει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτοβοήθειας δεν θα θεραπεύσει την ψωρίαση, μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την εμφάνιση και την αίσθηση του κατεστραμμένο δέρμα. Τα μέτρα αυτά μπορεί να σας ωφελήσει:

 • Πάρτε καθημερινά μπάνια. Κολύμβησης καθημερινά βοηθά στην εξάλειψη των λεπιών και ηρεμία ερεθισμένο δέρμα. Προσθέστε λάδι μπάνιου, κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, Epsom άλατα ή άλατα Νεκράς Θάλασσας στο νερό και απολαύστε για 15 λεπτά τουλάχιστον. Αποφύγετε ζεστό νερό και τα σκληρά σαπούνια, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα? Χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι που έχουν προστεθεί έλαια και λίπη.
 • Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα. Σκουπίστε το δέρμα σας μετά το μπάνιο, στη συνέχεια να εφαρμόσει αμέσως ένα βαρύ, αλοιφή με βάση ενυδατική κρέμα ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Για πολύ ξηρό δέρμα, έλαια μπορεί να είναι προτιμότερη - έχουν μεγαλύτερη αντοχή από ό, κρέμες ή λοσιόν κάνουν και είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη του νερού από την εξάτμιση από το δέρμα σας. Κατά τη διάρκεια κρύο, ξηρό καιρό, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα αρκετές φορές την ημέρα.
 • Καλύψτε τις πληγείσες περιοχές τη διάρκεια της νύχτας. Για να βελτιώσετε την ερυθρότητα και απολέπιση, απλώστε μια ενυδατική αλοιφή με βάση το δέρμα σας και τυλίξτε με το πλαστικό περικάλυμμα τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, αφαιρέστε το κάλυμμα και να πλύνει τις κλίμακες με μπανιέρα ή ντους.
 • Εκθέτουν το δέρμα σας σε μικρές ποσότητες του ηλιακού φωτός. Μία ελεγχόμενη ποσότητα του ηλιακού φωτός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά βλάβες, αλλά πάρα πολύ ήλιο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα κρούσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Αν κάνετε ηλιοθεραπεία, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε σύντομες συνεδρίες τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Κρατήστε ένα αρχείο για το πότε και πόσο καιρό είστε στον ήλιο για να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικής έκθεσης. Και να είστε βέβαιος να προστατεύσει το υγιές δέρμα με μια ευρέως φάσματος αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε αντηλιακό γενναιόδωρα, και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά αν είστε κολύμπι ή την εφίδρωση. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ηλιοθεραπεία, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να χρησιμοποιήσετε το φυσικό φως του ήλιου για τη θεραπεία το δέρμα σας.
 • Εφαρμόστε φαρμακούχων κρέμα ή αλοιφή. Εφαρμόστε ένα over-the-counter κρέμα ή αλοιφή που περιέχει υδροκορτιζόνη ή σαλικυλικό οξύ για να μειώσουν τον κνησμό και απολέπιση. Εάν έχετε ψωρίαση τριχωτού της κεφαλής, δοκιμάστε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν που περιέχει πίσσα. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας.
 • Αποφύγετε ωθήσεις ψωρίαση, αν είναι δυνατόν. Μάθετε τι προκαλεί, ενδεχομένως, να επιδεινώσει την ψωρίαση σας και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη ή την αποφυγή τους. Λοιμώξεις, οι τραυματισμοί στο δέρμα σας, το άγχος, το κάπνισμα και έντονη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση όλα.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπείες της ψωρίασης.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει είτε να βελτιώσει ή να επιδεινώσει την ψωρίαση, είναι σημαντικό να τρώτε μια υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα όταν έχετε μια χρόνια ασθένεια. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλων των χρωμάτων και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν τρώτε κρέας, να επικεντρωθούν σε άπαχο περικοπές και τα ψάρια. Αν νομίζετε ότι ορισμένα τρόφιμα κάνουν τα συμπτώματά σας καλύτερα ή χειρότερα, να κρατήσει ένα ημερολόγιο τροφίμων για να δούμε τι επίδραση έχουν τα διαφορετικά τρόφιμα.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Πολλές εναλλακτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να διευκολύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων ειδικές δίαιτες, κρέμες, τα συμπληρώματα διατροφής και βότανα. Μερικές εναλλακτικές θεραπείες θεωρείται γενικά ασφαλής, και μπορεί να είναι χρήσιμη για μερικούς ανθρώπους στη μείωση των σημείων και συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός και απολέπιση.

 • Aloe vera. Απόσπασμα από τα φύλλα του φυτού αλόη βέρα, aloe κρέμα εκχύλισμα μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, απολέπιση, κνησμό και φλεγμονή. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την κρέμα αρκετές φορές την ημέρα για ένα μήνα ή περισσότερο για να δείτε οποιεσδήποτε βελτιώσεις στο δέρμα σας.
 • Το ιχθυέλαιο. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση, αν και τα αποτελέσματα από τις μελέτες αναμειγνύονται. Λαμβάνοντας 3 γραμμάρια ή λιγότερο ιχθυελαίου ημερησίως γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς και μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλα εναλλακτική θεραπεία για να διευκολύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης εναλλακτικές θεραπείες.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Αντιμέτωποι με ψωρίαση μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά εάν η ασθένεια καλύπτει μεγάλες περιοχές του σώματός σας ή σε χώρους εύκολα ορατό από τους άλλους ανθρώπους, όπως το πρόσωπο ή τα χέρια σας. Η συνεχής, επίμονη φύση της ασθένειας και τις προκλήσεις της θεραπείας μόνο να προσθέσει το βάρος.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο:

 • Πάρτε μορφωμένοι. Μάθετε τόσο πολύ όπως μπορείτε για την ασθένεια και την έρευνα τις επιλογές θεραπείας σας. Κατανοήσει τα δυνατά αιτιών της νόσου, έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει την καλύτερη flare-ups. Εκπαιδεύστε τους ανθρώπους γύρω σας - συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων - έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν, να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειές σας για την αντιμετώπιση της νόσου.
 • Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας. Εάν ο γιατρός σας συστήνει ορισμένες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, να είστε βέβαιος να τους ακολουθήσει. Κάντε ερωτήσεις αν κάτι είναι ασαφές.
 • Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης. Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης με άλλα μέλη που έχουν την ασθένεια και να ξέρουν τι περνάτε. Μπορείτε να βρείτε την άνεση στην ανταλλαγή εμπειριών και τους αγώνες σας και την ικανοποίηση τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης της ψωρίασης στην περιοχή σας ή σε απευθείας σύνδεση.
 • Χρησιμοποιήστε συγκαλύψεις, όταν το νιώθεις απαραίτητο. Σε εκείνες τις ημέρες όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα αμήχανα, καλύπτει την ψωρίαση με ρούχα ή χρησιμοποιούν καλλυντικά συγκάλυψη προϊόντα, όπως το μακιγιάζ σώματος ή ένα concealer. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να καλύψουν την ερυθρότητα και η ψωρίαση πλάκες. Μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, όμως, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτές πληγές, κοψίματα ή επουλωθεί αλλοιώσεις.