Χρωματοθεραπεία

Ορισμός

Η φωτοθεραπεία είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ) από την έκθεση στο τεχνητό φως. Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπεία με φως, μπορείτε να καθίσετε ή να εργάζονται κοντά σε μια συσκευή που ονομάζεται ένα ελαφρύ κουτί θεραπεία. Το κουτί εκπέμπει έντονο φως που μιμείται την φυσική εξωτερική φως.

Η φωτοθεραπεία πιστεύεται ότι επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση, την ελάφρυνση των ΕΔΕ συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ κουτί θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει με άλλους τύπους της κατάθλιψης, διαταραχές του ύπνου και άλλες συνθήκες. Η φωτοθεραπεία είναι επίσης γνωστή ως έντονο φως θεραπεία ή φωτοθεραπεία.

Γιατί το κάνει

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε ελαφριά θεραπεία για μια σειρά από λόγους:

 • Είναι ένα αποδεδειγμένο εποχιακή συναισθηματική διαταραχή θεραπεία.
 • Έχετε μια άλλη κατάσταση, όπως nonseasonal κατάθλιψη ή αϋπνία, και ο γιατρός σας συνιστά.
 • Θέλετε να δοκιμάσετε τη θεραπεία που είναι ασφαλές και έχει λίγες παρενέργειες.
 • Θέλετε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή ψυχική συμβουλές υγείας (ψυχοθεραπεία).
 • Θα πρέπει να αποφύγετε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά το θηλασμό.
 • Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να πάρετε μια χαμηλότερη δόση του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου.

Φως θεραπεία για όρους που δεν θλιβερή
Εκτός από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, το φως θεραπεία χρησιμοποιείται ως θεραπεία για άλλες καταστάσεις, όπως οι εξής:

 • Τύποι της κατάθλιψης που δεν υπάρχουν εποχικά
 • Το jet lag
 • Οι διαταραχές του ύπνου
 • Ρύθμιση σε ένα νυχτερινό πρόγραμμα εργασίας
 • Άνοια

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως η ψωρίαση. Ωστόσο, αυτό είναι διαφορετικό από το είδος του φωτός που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ΕΔΕ και των άλλων συνθηκών παραπάνω. Φως θεραπεία για παθήσεις του δέρματος χρησιμοποιεί μια λάμπα που εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Αυτό το είδος του φωτός διηθείται στο φως κουτιά θεραπείας, επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια και το δέρμα.

Κίνδυνοι

Η φωτοθεραπεία είναι γενικά ασφαλής. Εάν παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και μικρής διάρκειας. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Καταπόνηση των ματιών
 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία
 • Ευερεθιστότητα ή διέγερση
 • Μανία, ευφορία, υπερκινητικότητα ή διέγερση που σχετίζεται με διπολική διαταραχή

Όταν παρουσιαστούν παρενέργειες, μπορεί να φύγουν από μόνοι τους μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας φωτός. Μπορείτε, επίσης, να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις παρενέργειες από τη μείωση του χρόνου επεξεργασίας, κινείται μακρύτερα από το φως κουτί σας, κάνοντας διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίες ή την αλλαγή της ώρας της ημέρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φως θεραπεία. Συζητήστε με το γιατρό σας για περισσότερες συμβουλές, ή αν οι παρενέργειες δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται.

Πότε να χρησιμοποιούν με προσοχή
Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν την έναρξη της θεραπεία με φως, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν:

 • Έχετε μια πάθηση που κάνει το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Μπορείτε να πάρετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία σας στο φως του ήλιου, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη ή φυτικό συμπλήρωμα βαλσαμόχορτο
 • Έχετε μια πάθηση των ματιών που κάνει τα μάτια σας ευάλωτο σε βλάβη φωτός
 • Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Το υπεριώδες φως
Φως κουτιά θεραπεία θα πρέπει να σχεδιαστεί για να φιλτράρει τις επιβλαβείς υπεριώδεις (UV) φως, αλλά μερικοί μπορεί να μην φιλτράρει όλα έξω. Αυτό το είδος του φωτός μπορεί να προκαλέσει δερματικές και οφθαλμικές βλάβες. Ψάξτε για ένα ελαφρύ κουτί θεραπεία που εκπέμπει μόλις υπεριώδες φως όσο το δυνατόν. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το φως θεραπεία και το δέρμα σας, μιλήστε με το δερματολόγο σας.

Τα κρεβάτια μαυρίσματος: δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την θεραπεία με φως
Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα κρεβάτια μαυρίσματος βοηθήσει να διευκολύνει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή συμπτώματα. Αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί στην εργασία. Ορατό φως, όχι το υπεριώδες φως που απελευθερώνεται από τα κρεβάτια μαυρίσματος, χρησιμοποιείται σε θεραπεία φωτός. Το είδος του φωτός που απελευθερώνεται από τα κρεβάτια μαυρίσματος μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Προσοχή για τη διπολική διαταραχή
Η φωτοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μανία σε μερικά άτομα με διπολική διαταραχή. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το πώς το φως θεραπεία μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή ή τις σκέψεις σας, ζητήστε βοήθεια αμέσως.

Πώς να προετοιμαστείτε

Αν και είναι δυνατό να γίνει φως θεραπεία για τη δική σας, είναι καλύτερο να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το φορέα παροχής ψυχικής υγείας, αν είναι μια καλή επιλογή για σας. Επίσης, ρωτήστε αν θα πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε το μεγαλύτερο όφελος και την ελαχιστοποίηση των πιθανών παρενεργειών.

Λιανοπωλητές Διαδικτύου, φαρμακεία και ακόμη και μερικά καταστήματα υλικού προσφέρουν μια ποικιλία από ελαφριά κουτιά θεραπείας. Ή ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο φως θεραπεία. Εταιρείες ασφάλισης υγείας σπάνια καλύπτουν το κόστος.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο φως κουτί θεραπεία για σας, και να εξοικειωθείτε με την ποικιλία των δυνατοτήτων και επιλογών για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ξεκινώντας φως θεραπεία
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αρχίσετε τη θεραπεία με φως θεραπεία στις αρχές του φθινοπώρου, όταν γίνεται συνήθως θολό σε πολλές περιοχές της χώρας. Η θεραπεία συνήθως συνεχίζεται μέχρι την άνοιξη, όταν η εξωτερική φως και μόνο αρκεί για να διατηρήσουν μια καλή διάθεση και τα υψηλότερα επίπεδα της ενέργειας.

Αν έχετε συνήθως το φθινόπωρο και τη χειμερινή κατάθλιψη, μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων θολό ή βροχερός καιρός κατά τη διάρκεια άλλων εποχών. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει ελαφρά τη θεραπεία σας με βάση το χρονοδιάγραμμα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε φως θεραπεία για nonseasonal κατάθλιψη ή κάποια άλλη πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πώς το φως θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το φως
Κατά τη διάρκεια του φωτός συνεδρίες θεραπείας, κάθεστε ή εργάζονται κοντά σε ένα φωτεινό κουτί. Για να είναι αποτελεσματικό, το φως από το φως πλαίσιο πρέπει να εισάγετε τα μάτια σας έμμεσα. Δεν μπορείτε να πάρετε το ίδιο αποτέλεσμα απλώς εκθέτοντας το δέρμα σας προς το φως.

Αν τα μάτια σας πρέπει να είναι ανοιχτή, μην κοιτάτε απευθείας στο κιβώτιο φωτός, επειδή το έντονο φως μπορεί να βλάψει τα μάτια σας. Να είστε βέβαιος να ακολουθήσει τις συστάσεις του γιατρού σας και τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τρία βασικά στοιχεία για την αποτελεσματική θεραπεία φωτός
Φως θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν έχετε το σωστό συνδυασμό της διάρκεια, το χρονοδιάγραμμα και την ένταση του φωτός:

 • Διάρκεια. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το φως της θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία για μικρότερο μπλοκ του χρόνου, όπως 15 λεπτά. Μπορείτε σταδιακά να εργάζονται μέχρι και μεγαλύτερες περιόδους. Τελικά, το φως θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως καθημερινές συνεδρίες που κυμαίνονται από 30 λεπτά έως δύο ώρες, ανάλογα με την ένταση του φωτός κουτί σας.
 • Timing. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φως θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν κάνει νωρίς το πρωί, αφού πρώτα ξυπνήστε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το ελαφρύ πρόγραμμα θεραπείας που λειτουργεί καλύτερα.
 • Έντασης. Η ένταση του φωτός κουτί έχει καταγραφεί στη lux, το οποίο είναι ένα μέτρο της ποσότητας του φωτός που λαμβάνετε σε μια συγκεκριμένη απόσταση από μια πηγή φωτός. Φως κουτιά θεραπείας που συνήθως παράγουν μεταξύ 2.500 lux και 10.000 lux. Η ένταση του φωτός κουτί σας επηρεάζει το πόσο μακριά μπορείτε να καθίσετε από αυτό και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε. A 10.000 lux light box απαιτεί συνήθως 30 λεπτά συνεδρίες, ενώ 2.500 lux κιβώτιο φωτός μπορεί να απαιτήσει δίωρες συνεδρίες.

Η εύρεση του χρόνου για φωτοθεραπεία
Φως θεραπεία απαιτεί χρόνο και συνέπεια. Μπορείτε να ρυθμίσετε το φως κουτί σας σε ένα τραπέζι ή το γραφείο στο σπίτι ή το γραφείο σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διαβάσετε, να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή, να γράψει, να παρακολουθήσετε τηλεόραση, να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να φάτε, ενώ έχοντας το φως θεραπεία. Αλλά να κολλήσει με το πρόγραμμα θεραπείας σας και να μην το παρακάνετε.

Μερικά φως κουτιά είναι ακόμα διαθέσιμα, όπως γείσα που μπορείτε να φορέσετε, αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί.

Αποτελέσματα

Χρωματοθεραπεία. Πάρτε το σωστό κουτί φως.
Χρωματοθεραπεία. Πάρτε το σωστό κουτί φως.

Η φωτοθεραπεία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα θεραπεύσει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κατάθλιψη ή άλλες συνθήκες. Αλλά αυτό μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα, να αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας σας και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σου και τη ζωή.

Φως θεραπεία μπορεί να αρχίσει να βελτιώσει τα συμπτώματα μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστούν δύο ή περισσότερες εβδομάδες.

Να πάρει τα μέγιστα από το φως θεραπεία
Φως θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για όλους. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να πάρετε την πιο έξω από το φως της θεραπείας σας και να βοηθήσει να γίνει μια επιτυχία.

 • Πάρτε το σωστό κουτί φως. Κάνετε κάποια έρευνα και να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν από την αγορά ένα ελαφρύ κουτί θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι light box σας είναι ασφαλή, η σωστή φωτεινότητα, και ότι το στυλ και τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν βολικό στη χρήση.
 • Να είστε συνεπείς. Stick σε μια καθημερινή ρουτίνα του φωτός θεραπευτικές συνεδρίες για να διασφαλίσετε ότι θα διατηρήσει βελτιώσεις την πάροδο του χρόνου. Αν απλά δεν μπορεί να κάνει θεραπεία με φως κάθε μέρα, ρίξτε μια ή δύο μέρες μακριά, αλλά και να παρακολουθούν τη διάθεσή σας και άλλα συμπτώματα - ίσως χρειαστεί να βρούμε έναν τρόπο για να χωρέσει σε φως θεραπεία κάθε μέρα.
 • Ώρα σωστό. Εάν διακόψετε τη θεραπεία φως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών ή να σταματήσει πολύ νωρίς την άνοιξη, όταν νομίζετε ότι είστε βελτίωση, τα συμπτώματά σας θα μπορούσε να επιστρέψει.
 • Συμπεριλάβετε άλλη θεραπεία. Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται αρκετά με την θεραπεία με φως, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη θεραπεία. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία ή αντικαταθλιπτικά.