Ηλιακό έγκαυμα

Ορισμός

Ηλιακό έγκαυμα - κόκκινο, επώδυνο δέρμα που αισθάνεται ζεστό στην αφή - εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και περισσότερο για να εξασθενίσει.

Έντονη έκθεση στον ήλιο που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων επιπλοκών της και των ασθενειών που σχετίζονται με το δέρμα. Αυτές περιλαμβάνουν ξηρό, ζαρωμένο δέρμα, κηλίδες, ακτινική κεράτωση και ο καρκίνος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Μπορείτε να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα και τις σχετικές συνθήκες του δέρματος, προστατεύοντας το δέρμα σας κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες. Αν πάρει ηλιακό έγκαυμα, πολλές θεραπείες και θεραπείες μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο σας και να επιταχύνει την επούλωση του δέρματος σας.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα ή κοκκίνισμα
 • Δέρμα που αισθάνεται ζεστό ή καυτό στην αφή
 • Πόνο ή ευαισθησία
 • Πρήξιμο
 • Μικρές γεμάτες με υγρό φυσαλίδες, οι οποίες μπορεί να σπάσει
 • Πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση, εάν το ηλιακό έγκαυμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή

Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των λοβούς των αυτιών, το κεφάλι και τα χείλη σας, μπορεί να καεί. Τα μάτια σου, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο υπεριώδες φως του ήλιου, επίσης, μπορεί να καεί. Τον ήλιο στα μάτια μπορεί να είναι επίπονος ή λιθίαση.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Αλλά μπορεί να πάρει μια ημέρα ή περισσότερο για να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση και τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

Μέσα σε λίγες μέρες, το σώμα σας αρχίζει να θεραπεύσει τον εαυτό του από το «ξεφλούδισμα» το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένο δέρμα. Μετά την απολέπιση, το δέρμα σας μπορεί να έχει προσωρινά ακανόνιστο χρώμα και το σχέδιο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες ή και περισσότερο για το ηλιακό έγκαυμα για να επουλωθούν.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν το ηλιακό έγκαυμα:

 • Είναι φουσκάλες και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του σώματός σας
 • Συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, πόνους, πονοκέφαλο, σύγχυση, ναυτία ή ρίγη
 • Δεν ανταποκρίνονται στην φροντίδα στο σπίτι μέσα σε λίγες ημέρες
Ηλιακό έγκαυμα. Αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο.
Ηλιακό έγκαυμα. Αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο.

Επίσης, ζητήστε ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση πόνο και ευαισθησία
 • Αύξηση οίδημα
 • Κίτρινο αποστράγγισης (πύον) από ένα ανοικτό blister
 • Κόκκινες ραβδώσεις, που οδηγεί μακριά από την ανοικτή κυψέλη, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε μια γραμμή προς τα πάνω κατά μήκος του βραχίονα ή το πόδι σας

Αιτίες

Ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την έκθεση σε υπερβολική υπεριώδη (UV) φως. Υν ακτινοβολία είναι ένα μήκος κύματος του ηλιακού φωτός σε μια περιοχή πολύ μικρή για το ανθρώπινο μάτι να δει. Υν φως χωρίζεται σε τρεις ζώνες μήκους κύματος - υπεριώδης Α (UVA), υπεριώδους Β (UVB) και την υπεριώδη C (UVC). Μόνο UVA και UVB ακτίνες φθάνουν στη γη. Εμπορική λάμπες μαυρίσματος και σολάριουμ παράγουν, επίσης, το υπεριώδες φως και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως, το δέρμα σας επιταχύνει την παραγωγή της μελανίνης. Η μελανίνη είναι η σκοτεινή χρωστική ουσία στην επιδερμίδα που δίνει στο δέρμα σας κανονικό χρώμα του. Το επιπλέον μελανίνης - που παράγεται για την προστασία βαθύτερα στρώματα του δέρματος - δημιουργεί το πιο σκούρο χρώμα της "μαύρισμα". Η ηλιοθεραπεία είναι πραγματικά τρόπος του σώματός σας να μπλοκάρει τις ακτίνες UV για την πρόληψη ηλιακό έγκαυμα και άλλες βλάβες του δέρματος. Αλλά η προστασία πηγαίνει μόνο μέχρι τώρα. Η ποσότητα της μελανίνης ένα άτομο παράγει καθορίζεται γενετικά, και πολλοί άνθρωποι απλά δεν μπορεί να παράγει αρκετή μελανίνη για να προστατεύουν το δέρμα καλά. Τελικά, το υπεριώδες φως προκαλεί το δέρμα για να κάψει, φέρνοντας πόνο, ερυθρότητα και οίδημα.

Μπορείτε να πάρετε ηλιακά εγκαύματα σε θολό ή συννεφιασμένες ημέρες. Όσο το 90 τοις εκατό της UV ακτίνες περνούν μέσα από τα σύννεφα. UV ακτινοβολία μπορεί επίσης να αντανακλά από το χιόνι, πάγο, άμμο, νερό και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες, καίγοντας το δέρμα σας τόσο σοβαρά όσο το άμεσο ηλιακό φως.

Παράγοντες κινδύνου

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο πιθανό να ηλιακά εγκαύματα από ό, τι οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη, το οποίο προσφέρει κάποια προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά όχι από την ακτινοβολία UV-που προκαλείται από βλάβη του δέρματος.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ.

Το χρώμα του δέρματος καθορίζεται από τον αριθμό, τη διανομή και το είδος των κυττάρων που παράγουν χρωστική (μελανοκύτταρα) στο δέρμα. Δερματολόγοι αναφέρονται στους βαθμούς της μελάγχρωσης του δέρματος, όπως τους τύπους δέρματος. Τους τύπους δέρματος κυμαίνονται από πολύ μικρή χρωστική ουσία (τύπου Ι) έως πολύ σκούροι (τύπος VI). Πόσο εύκολα μπορείτε να κάψετε εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και πόσο ανοιχτό ή σκούρο δέρμα σας είναι.

Ταξινόμηση των τύπων δέρματος
Τύπος επιδερμίδας Το χρώμα του δέρματος Αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο
Τύπου Ι Χλωμό άσπρο δέρμα Πάντα καίγεται, δεν μαυρίζει
Τύπου ΙΙ Λευκό δέρμα Καίγεται εύκολα, μαυρίζει ελάχιστα
Τύπος III Λευκό δέρμα Burns ελάχιστα, μαυρίζει εύκολα
Τύπος IV Φως καφέ ή ελιά του δέρματος Burns ελάχιστα, μαυρίζει εύκολα
Τύπος V Καφέ δέρμα Σπάνια εγκαύματα, μαυρίζει εύκολα και απειλητικά
Τύπος VI Σκούρο καφέ ή μαύρο δέρμα Σπάνια εγκαύματα, πάντα μαυρίζει, βαθιά χρωματισμένο

Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας, την ενέργεια του ήλιου διεισδύει βαθιά στο δέρμα και βλάβες του DNA των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η βλάβη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Ακόμη και τα άτομα με τύπου V ή VI δέρμα μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, που συχνά στις παλάμες, τα δάχτυλα ή άλλα πιο ελαφρά χρωματισμένο περιοχές του σώματός τους.

Εκτός από τον τύπο του δέρματος, που ζουν σε μια ηλιόλουστη ή σε μεγάλο υψόμετρο κλίμα αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Οι άνθρωποι που ζουν σε ηλιόλουστα, ζεστά κλίματα που εκτίθενται σε περισσότερο φως του ήλιου από ό, τι οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα. Επιπλέον, ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα, όπου το φως του ήλιου είναι ισχυρότερη, σας εκθέτει σε περισσότερη ακτινοβολία και αυξάνει τις πιθανότητές σας για τα ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες.

Επιπλοκές

Έντονη έκθεση στον ήλιο που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων επιπλοκών της και των ασθενειών που σχετίζονται με το δέρμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται λοιμώξεις, πρόωρη γήρανση του δέρματος σας και καρκίνου του δέρματος.

Λοίμωξη
Ρήξη φουσκάλες να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε βακτηριακή λοίμωξη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης, που περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο ή στάζει.

Φωτογήρανσης
Έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ηλιακά εγκαύματα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, κάνοντάς σας να φαίνονται μεγαλύτερα από ό, τι είναι. Οι αλλαγές του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο ονομάζεται φωτογήρανση. Τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης περιλαμβάνουν:

 • Η αποδυνάμωση των συνδετικών ιστών, η οποία μειώνει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος
 • Διαλυτικό, πιο διαφανές εμφάνιση του δέρματος
 • Βαθιές ρυτίδες
 • Ξηρό, τραχύ δέρμα
 • Πρόστιμο κόκκινες φλέβες στα μάγουλα, τη μύτη και τα αυτιά σας
 • Φακίδες, κυρίως στο πρόσωπο και τους ώμους σας
 • Μεγάλη καφέ βλάβες (κηλίδες) στο πρόσωπό σας, την πλάτη του τα χέρια, τα χέρια, το στήθος και πάνω μέρος της πλάτης (ηλιακές φακίδες ή κηλίδες)
 • Λευκό κηλίδες στα χαμηλότερα πόδια και τα χέρια

Οι ακτινικές κερατώσεις
Επίσης γνωστό ως ηλιακή κεράτωση, ακτινικές κερατώσεις εμφανίζονται ως τραχύ, φολιδωτό κηλίδες στο εκτεθειμένο στον ήλιο περιοχές. Μπορούν να διαφέρουν στο χρώμα από υπόλευκο, ροζ, ή σάρκα χρώματος με καφέ ή σκούρο καστανό. Είναι πιο συχνά βρίσκονται στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια κάτω και πίσω μέρος των χεριών των ανοιχτόχρωμο δέρμα, τους ανθρώπους των οποίων το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Οι ακτινικές κερατώσεις θεωρούνται προκαρκινικές, επειδή πολλοί εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.

Καρκίνος του δέρματος
Η έκθεση στον ήλιο, που είναι αρκετά έντονη για να προκαλέσει εγκαύματα μπορεί επίσης να βλάψει το DNA των κυττάρων του δέρματος. Η βλάβη αυτή μερικές φορές οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένων τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα χείλη, τα αυτιά, το λαιμό, το στήθος, τα χέρια και τα χέρια, στα πόδια, ειδικά στις γυναίκες.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται ως μια μικρή αύξηση ή μια πληγή που αιμορραγεί εύκολα, κρούστα πάνω, θεραπεύει και μετά ξανανοίγει. Στην περίπτωση του μελανώματος, μια υπάρχουσα τυφλοπόντικα μπορεί να αλλάξει ή ένα νέο, ύποπτα mole μπορεί να αναπτυχθεί. Άλλοι τύποι μελανώματος αναπτύσσεται σε περιοχές της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο και να αρχίσει ως σκοτεινή επίπεδες κηλίδες που σιγά-σιγά σκουραίνει και να διευρύνει, γνωστή ως φακίδες κακοήθης.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε μια νέα αύξηση του δέρματος, ένα ενοχλητικό αλλαγή στο δέρμα σας, μια αλλαγή στην εμφάνιση ή την υφή ενός mole, ή μια πληγή που δεν επουλώνεται.

Βλάβες των ματιών
Ο ήλιος μπορεί να κάψει τα μάτια σας. UV φως βλάπτει τον αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα του ιστού που γραμμές το πίσω εσωτερικό τοίχωμα του ματιού σας. Κάψιμο στα μάτια σας, μπορεί επίσης να βλάψει το φακό, μια σαφής δομή εσωτερικό του ματιού σας που αλλάζει σχήμα για να βοηθήσει αντικείμενα εστίασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική θόλωση του φακού (καταρράκτης).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να δούμε πρώτα τον οικογενειακό σας γιατρό ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πριν πάτε στο ραντεβού σας, κάνετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε - συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, βοτάνων και over-the-counter φάρμακα - όπως ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία σας σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Για εγκαύματα από τον ήλιο, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Χρειάζεται συνταγογραφούμενα φάρμακα, ή μπορώ να χρησιμοποιήσω over-the-counter φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάστασης;
 • Πόσο σύντομα μετά αρχίζω τη θεραπεία μπορώ να περιμένω βελτίωση;
 • Ποιες ρουτίνες φροντίδας του δέρματος μου προτείνετε ενώ το ηλιακό έγκαυμα θεραπεύει;
 • Τι ύποπτες αλλαγές στο δέρμα μου θα πρέπει να κοιτάξω;

Εάν ο γιατρός σας παρατηρήσει τυχόν ανωμαλίες του δέρματος, όπως οι βλάβες ή ύποπτους σπίλους, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται σε ασθένειες του δέρματος (δερματολόγος) για περαιτέρω αξιολόγηση.

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Ενώ η αναμονή για το ραντεβού σας, αυτά τα ένδικα μέσα στο σπίτι μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία σας:

 • Πάρτε ένα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, άλλοι).
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος, ή να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους.
 • Εφαρμογή aloe vera ή λοσιόν για μετά τον ήλιο στο δέρμα σας για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να προβεί σε φυσική εξέταση και να υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας, έκθεση στη UV ακτινοβολία και την ιστορία ηλιακό έγκαυμα.

Εάν αντιμετωπίσετε ηλιακά εγκαύματα ή δερματικές αντιδράσεις μετά από σχετικά μικρή έκθεση στο φως του ήλιου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει phototesting. Κατά τη διάρκεια της phototesting, οι μικρές περιοχές του δέρματός σας που εκτίθενται σε μετρημένες ποσότητες της UVA και UVB φως για να προσπαθήσει να αναπαράγει το πρόβλημα. Αν το δέρμα σας αντιδρά στην υπεριώδη ακτινοβολία, είστε θεωρούνται ευαίσθητες στον ήλιο (φωτοευαίσθητο).

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ηλιακό έγκαυμα θεραπεία δεν θεραπεύει το δέρμα σας ή να αποτρέψει βλάβη στο δέρμα σας, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο, πρήξιμο και δυσφορία. Εάν στη φροντίδα στο σπίτι δεν βοηθά ή ηλιακό έγκαυμα σας είναι πολύ σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τόσο η τοπική και στοματική ΜΣΑΦ ανακούφιση από τον πόνο, οίδημα και φλεγμονή και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν χορηγείται κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών από την έκθεση στον ήλιο. Συνταγή ΜΣΑΦ παρέχουν υψηλότερες ισχείς από ό, τι over-the-counter φάρμακα. Σε μια μελέτη, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με την τοπική NSAID δικλοφενάκη (Voltaren, Solaraze) εντός ωρών από την έκθεση στον ήλιο έδειξαν μια σημαντική μείωση του πόνου και του οιδήματος 48 ώρες μετά την εφαρμογή του φαρμάκου. Λάβετε υπόψη ότι η από του στόματος στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν και το στομάχι και το έντερο σας.
 • Κορτικοστεροειδών φαρμάκων. Τοπικά κορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση φαγούρα που εμφανίζεται ως θεραπεύει το δέρμα σας. Συνδυάζοντας τοπικά κορτικοστεροειδή είτε με τοπική ή από του στόματος ΜΣΑΦ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ενός και μόνο. Περιορισμένες ενδείξεις υποστηρίζει το όφελος από τη χρήση από του στόματος στεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, για το ηλιακό έγκαυμα. Χρησιμοποιώντας τοπικά κορτικοστεροειδή μπορεί να προκαλέσει λεπτό δέρμα, κόκκινο βλάβες και την ακμή.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Όταν το ηλιακό έγκαυμα συμβεί, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να περιοριστεί η ζημιά στο δέρμα σας. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία σας κατά τις ώρες και ημέρες μετά από ηλιακό έγκαυμα:

 • Πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), σε τακτική βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας μέχρι να υποχωρήσουν ερυθρότητα και πόνος. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή γριπώδη συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό είναι επειδή η λήψη ασπιρίνης έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε αυτά τα παιδιά. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες - όπως μια πετσέτα βρεγμένο με κρύο νερό βρύσης - στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος ή να λάβει ένα δροσερό μπάνιο ή ντους..
 • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα, aloe vera λοσιόν ή κρέμα υδροκορτιζόνης στο προσβεβλημένο δέρμα. Μία χαμηλή δόση (0,5 έως 1 τοις εκατό) κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να μειώσει τον πόνο και πρήξιμο, και να επιταχύνει την επούλωση.
 • Αν κυψέλες αποτελούν, μην τα σπάσουν. Περιέχουν φυσικά υγρά του σώματος σας (ορός) και ένα προστατευτικό στρώμα. Επίσης, σπάζοντας φουσκάλες επιβραδύνει την διαδικασία επούλωσης και αυξάνει τον κίνδυνο της μόλυνσης. Αν χρειάζεται, καλύψτε ελαφρά φουσκάλες με γάζα. Αν φουσκάλες σπάνε από μόνοι τους, εφαρμόζουν αντιβακτηριακή κρέμα.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Έκθεση στον ήλιο και τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών μέσω του δέρματός σας. Να είστε βέβαιος να αναπληρωθούν τα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση - όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό και άλλα υγρά για να εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες του.
 • Αντιμετωπίστε ξεφλούδισμα του δέρματος απαλά. Μέσα σε λίγες ημέρες, η πληγείσα περιοχή μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει. Αυτό είναι απλά τρόπος του σώματός σας για να απαλλαγούμε από το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένο δέρμα. Αν το δέρμα σας είναι ξεφλούδισμα, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα.

Ορισμένα προϊόντα - όπως τοπικά "-Κέιν» προϊόντα, για παράδειγμα, benzocaine - αξίωση να ανακουφίσει τον πόνο ηλιακού εγκαύματος. Μερικοί δερματολόγοι προειδοποιούν ενάντια στη χρησιμοποίηση αυτών των προϊόντων, επειδή μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Βενζοκαΐνη έχει επίσης συνδεθεί με μια σπάνια αλλά σοβαρή, μερικές φορές θανατηφόρα, πάθηση που μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που το αίμα μπορεί να μεταφέρει. Μην χρησιμοποιείτε benzocaine σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών χωρίς επίβλεψη από έναν επαγγελματία υγείας, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει πληγεί περισσότερο. Εάν είστε ένας ενήλικας, ποτέ δεν χρησιμοποιούν περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση βενζοκαΰνη και να εξετάσει μιλώντας με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Χρησιμοποιήστε αυτές τις μεθόδους για την πρόληψη ηλιακό έγκαυμα:

 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 22:00 π.μ. και 4 Επειδή οι ​​ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερη κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας. Ζητήστε σκιά όποτε είναι δυνατόν. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, περιορίζουν την ποσότητα του χρόνου που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών αιχμής.
 • Cover up. Φοράτε στενά υφαντά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας, και ένα πλατύγυρο καπέλο, που παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ό, τι κάνει ένα καπέλο του μπέιζμπολ ή ζελατίνα γκολφ. Επίσης, σκεφτείτε φορώντας ρούχα ή υπαίθρια εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν προστασία από τον ήλιο.
 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό συχνά και γενναιόδωρα. Χρησιμοποιήστε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό με SPF 15 ή μεγαλύτερο. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει σήμερα χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα αντηλιακό με SPF 30 ή και περισσότερο. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα, και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά αν είστε κολύμπι ή εφίδρωση. Ακόμη και το καλύτερο αντηλιακό μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι ο αριθμός SPF για το μπουκάλι θα σας οδηγήσει να πιστεύουμε εάν δεν εφαρμόζεται καλά ή αρκετά πυκνά, ή αν είναι ίδρωνε μακριά ή να ξεπλυθεί, ενώ το κολύμπι. Χρησιμοποιήστε το ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες ή θολό. Ακτίνες UV μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.
 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκονται στο ύπαιθρο. Ψάξτε για την ετικέτα ενός κατασκευαστή που λέει ότι τα γυαλιά ηλίου μπλοκ 99 ή 100 τοις εκατό του συνόλου των υπεριώδες φως. Για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, να επιλέξετε γυαλιά ηλίου που ταιριάζουν κοντά στο πρόσωπό σας ή έχετε περιτυλίγματος πλαίσια που το φως του ήλιου μπλοκ από όλες τις γωνίες.

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να πάρει μια "βάση" μαύρισμα να αποφεύγονται τα εγκαύματα. Η ιδέα είναι ότι μερικές συνεδρίες του εσωτερικού μαυρίσματος θα τους προστατεύει από το κάψιμο στον ήλιο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια μαύρισμα βάσης δεν είναι υποκατάστατο για την ορθή αντηλιακή προστασία. Πλέον, οι κίνδυνοι της μακροχρόνιας μαύρισμα αντισταθμίζουν τα αναπόδεικτα οφέλη μιας βάσης μαύρισμα.

Βλέπε επίσης