Ψωριασική αρθρίτιδα

Ορισμός

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους που έχουν ψωρίαση - μια κατάσταση που διαθέτει κόκκινες κηλίδες του δέρματος ολοκληρώνεται με ασημί λέπια. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ψωρίαση πρώτα και αργότερα διαγνώστηκε με ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά τα κοινά προβλήματα που μπορεί μερικές φορές να αρχίσει πριν εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις.

Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και οίδημα είναι τα κύρια συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Μπορούν να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων χέρια και τη σπονδυλική στήλη σας, και μπορεί να κυμαίνεται από σχετικά ήπια έως σοβαρή. Σε δύο ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, εξάρσεων της νόσου μπορεί να εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης.

Δεν θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα υφίσταται, οπότε η έμφαση δίνεται στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη των ζημιών στις αρθρώσεις σας. Χωρίς θεραπεία, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι η απενεργοποίηση.

Συμπτώματα

Τόσο η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση είναι χρόνιες παθήσεις που επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά μπορεί να έχετε περιόδους, όταν βελτιωθούν τα συμπτώματά σας ή να πάει σε ύφεση εναλλάσσονται με περιόδους όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις σε μία μόνο πλευρά ή και στις δύο πλευρές του σώματός σας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας συχνά μοιάζουν με αυτά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν τις αρθρώσεις για να γίνει επώδυνη, πρησμένο και ζεστό στην αφή.

Ωστόσο, η ψωριασική αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν επίσης:

 • Πρησμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη, λουκάνικο-όπως οίδημα των δακτύλων χεριών και των ποδιών σας. Μπορείτε επίσης να αναπτύξει οίδημα και παραμορφώσεις στα χέρια και τα πόδια σας προτού σημαντικά και κοινά συμπτώματα.
 • . Πόνος ποδιών Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα σημεία όπου τένοντες και τους συνδέσμους αποδίδουν τα οστά σας - ειδικά στο πίσω μέρος της φτέρνας σας (Αχιλλέας τενοντίτιδα), ή στο πέλμα του ποδιού σας (πελματιαία απονευρωσίτιδα).
 • Χαμηλότερο πόνο στην πλάτη. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται αγκυλοποιητική, ως αποτέλεσμα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Σπονδυλίτιδα προκαλεί κυρίως φλεγμονή των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων μεταξύ σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη σας (sacroiliitis).

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν έχετε ψωρίαση, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν αναπτύξετε πόνο στις αρθρώσεις. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να έρθει ξαφνικά ή αναπτύσσονται αργά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά τις αρθρώσεις σας, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Αιτίες

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα και ιστούς. Η μη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις σας, καθώς και η υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.

Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται σε υγιή ιστό, αλλά φαίνεται πιθανό ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο. Πολλοί άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν οικογενειακό ιστορικό είτε ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ορισμένα γενετικούς δείκτες που φαίνεται να σχετίζονται με ψωριασική αρθρίτιδα.

Φυσικό τραύμα ή κάτι στο περιβάλλον - όπως μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη - μπορεί να προκαλέσει ψωριασικής αρθρίτιδας σε άτομα με κληρονομική τάση.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως οι εξής:

 • Ψωρίαση. Έχοντας ψωρίαση είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψωριασική αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βλάβες της ψωρίασης στα νύχια τους είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα.
 • Το οικογενειακό ιστορικό σας. Πολλοί άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν έναν γονέα ή έναν αδελφό με τη νόσο.
 • Η ηλικία σας. Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 30 και 50.

Επιπλοκές

Ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα πηρωτικής αναπτύξουν αρθρίτιδα - μια σοβαρή, επώδυνη και απενεργοποίηση μορφή της νόσου. Την πάροδο του χρόνου, η αρθρίτιδα πηρωτικής καταστρέφει τα μικρά οστά στα χέρια σας, ειδικά τα δάχτυλα, που οδηγεί σε μόνιμη παραμόρφωση και την αναπηρία.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να συζητήσουν πρώτα σημάδια και τα συμπτώματα σας με τον οικογενειακό γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ρευματολόγο - ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των συναφών διαταραχών.

Η ψωριασική αρθρίτιδα. Πρησμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
Η ψωριασική αρθρίτιδα. Πρησμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι είδους συμπτώματα είναι αυτά που έχουν; Πότε θα αρχίσουν;
 • Υπάρχουν δραστηριότητες ή τις θέσεις που κάνουν τα συμπτώματά σας καλύτερα ή χειρότερα εκεί;
 • Μήπως εσείς ή κάποιος από το στενό μέλος της οικογένειάς σας έχει ψωρίαση;
 • Έχει κανείς το στενό οικογενειακό περιβάλλον σας είχε ποτέ ψωριασική αρθρίτιδα;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε;

Μπορεί να θέλετε να φέρει ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας μαζί σας στο ραντεβού σας. Είναι δύσκολο να απορροφήσει τα πάντα για μια περίπλοκη κατάσταση, και ένα άλλο άτομο μπορεί να θυμάται πληροφορίες που σας λείπουν.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Εξετάσει εκ του σύνεγγυς τις αρθρώσεις σας για σημάδια διόγκωση ή ευαισθησία
 • Ελέγξτε τα νύχια σας για σκασίματα, απολέπιση και άλλες ανωμαλίες
 • Πατήστε στα πέλματα των ποδιών σας και γύρω από τα τακούνια σας για να βρείτε ευαίσθητες περιοχές

Εξετάσεις και διάγνωση

Όχι μόνο εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι των δοκιμών μπορεί να αποκλείσει άλλες αιτίες πόνου στις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ποδάγρα.

Οι εξετάσεις απεικόνισης

 • Ακτίνες-Χ. Plain ακτίνες Χ μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν οι αλλαγές στις αρθρώσεις που συμβαίνουν σε ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά όχι σε άλλες αρθριτικές καταστάσεις.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). MRI χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγουν πολύ λεπτομερείς εικόνες των δύο σκληρών και μαλακών ιστών στο σώμα σας. Αυτό το είδος της δοκιμής απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει για προβλήματα με τους τένοντες και τους συνδέσμους στα πόδια σας και κάτω μέρος της πλάτης.

Εργαστηριακές δοκιμές

 • Ρευματοειδής παράγοντας (RF). RF είναι ένα αντίσωμα που είναι συχνά παρόντες στο αίμα των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά συνήθως όχι στο αίμα των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα. Για το λόγο αυτό, η δοκιμή αυτή μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να ξεχωρίσει μεταξύ των δύο καταστάσεων.
 • . Κοινή δοκιμή υγρού Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βελόνα, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα του υγρού από μία από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις σας - συχνά το γόνατο. Κρυστάλλων ουρικού οξέος στο αρθρικό υγρό σας μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε ουρική αρθρίτιδα, παρά την ψωριασική αρθρίτιδα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα, έτσι η επεξεργασία εστιάζει στον έλεγχο της φλεγμονής στις πληγείσες αρθρώσεις σας για την πρόληψη πόνο στις αρθρώσεις και αναπηρία. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs)
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • TNF-άλφα αναστολείς

Τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve, Anaprox, κ.ά.) μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου, οίδημα και δυσκαμψία το πρωί, και είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία προσπάθησε για την ψωριασική αρθρίτιδα. Συνταγή ΜΣΑΦ παρέχουν υψηλότερες ισχείς από ό, τι over-the-counter φάρμακα.

Αλλά όλα τα ΜΣΑΦ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και το έντερο, και μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από το γαστρεντερικό. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν βλάβη στα νεφρά σας, κατακράτηση υγρών, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, τα ΜΣΑΦ μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα του δέρματος που σχετίζονται με ψωριασική αρθρίτιδα.

Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs)
Αντί απλά μείωση του πόνου και της φλεγμονής, αυτή η κατηγορία φαρμάκων συμβάλλει στον περιορισμό του ποσού της βλάβης των αρθρώσεων που εμφανίζεται στην ψωριασική αρθρίτιδα. Αλλά επειδή DMARDs δρουν αργά, δεν μπορείτε να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Μεθοτρεξάτη (Trexall) είναι η πιο κοινή DMARD χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, έχει δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, των νεφρών και ηπατικά προβλήματα. Σε ορισμένες μελέτες, σουλφασαλαζίνη (Azulfidine) έχει δειχθεί να έχει ένα μέτριο όφελος στη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Αυτά τα φάρμακα ενεργούν για την καταστολή του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που προστατεύει κανονικά το σώμα σας από επιβλαβείς οργανισμούς, αλλά που προσβάλλει τους υγιείς ιστούς σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Συνήθως χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά περιλαμβάνουν:

 • Αζαθειοπρίνη (Imuran, Azasan)
 • Κυκλοσπορίνη (Sandimmune, Neoral, κ.ά.)
 • Η λεφλουνομίδη (Arava)

Τα ανοσοκατασταλτικά μπορεί να έχει δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας. Επειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όλα αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Και πολλοί από αυτούς μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και προβλήματα στα νεφρά.

TNF-άλφα αναστολείς
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παράγοντα νέκρωσης των όγκων-άλφα (TNF-α), αναστολείς εάν έχετε σοβαρή ψωριασική αρθρίτιδα. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας και μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψωρίασης, καθώς και.

Φάρμακα σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

 • Adalimumab (Humira)
 • Η ετανερσέπτη (Enbrel)
 • Golimumab (Simponi)
 • Η ινφλιξιμάμπη (Remicade)

TNF-α αναστολείς ενέχουν κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Να είστε βέβαιος να συζητήσει με το γιατρό σας αν τα οφέλη που θα λάβετε από αυτά τα φάρμακα υπερτερούν των κινδύνων.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

 • Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας. Αλλάζοντας τον τρόπο που πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες μπορούν να κάνουν μια τεράστια διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφύγετε την υπερβολική αρθρώσεων των δακτύλων σας, χρησιμοποιώντας συσκευές όπως ανοιχτήρια βάζο να στρέψετε τα καπάκια από βάζα, σηκώνοντας βαριά σκεύη ή άλλα αντικείμενα με τα δύο χέρια, και πιέζοντας τις πόρτες ανοικτές με ολόκληρο το σώμα σας και όχι μόνο τα δάχτυλά σας.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους θέσεις λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις σας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πόνος και η αυξημένη ενέργεια και την κινητικότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει τα θρεπτικά συστατικά, ενώ τον περιορισμό των θερμίδων είναι να τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα - φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Να ασκείστε τακτικά. Άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τις αρθρώσεις ευέλικτες σας και τους μυς σας ισχυρή. Τύποι ασκήσεις που είναι λιγότερο αγχωτική στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν ποδηλασία, το κολύμπι και το περπάτημα.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστό και κρύο συσκευασίες. Επειδή το κρύο έχει μια αναισθητική δράση, μπορεί να αμβλύνουν την αίσθηση του πόνου. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρύο αρκετές φορές την ημέρα για 20 ή 30 λεπτά σε μία ώρα. Θερμότητα μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς και ανακουφίζει τον πόνο.
 • Pace εαυτό σας. Πολεμώντας τον πόνο και τη φλεγμονή που μπορεί να σας αφήσει εξαντληθεί. Επιπλέον, μερικά φάρμακα αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Το κλειδί δεν είναι να σταματήσει να είναι ενεργή εξ ολοκλήρου, αλλά για να ξεκουραστούν, πριν να γίνει πάρα πολύ κουρασμένοι. Χωρίστε την άσκηση ή εργασιακές δραστηριότητες σε μικρά τμήματα. Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε αρκετές φορές τη διάρκεια της ημέρας.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό επειδή το συναισθηματικό πόνο που μπορεί να προκαλέσει η ψωρίαση επιδεινώνεται από πόνο στις αρθρώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αναπηρία.

Η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά όταν αντιμετωπίζουν τις φυσικές και ψυχολογικές προκλήσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας. Απλά έχοντας κάποιον να μιλήσει μπορεί να σας δώσει δύναμη. Για μερικούς ανθρώπους, ομάδες υποστήριξης μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη - αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε ανησυχούν για επιβαρύνει τους αγαπημένους σας.

Ένας σύμβουλος ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να επινοήσουν στρατηγικές αντιμετώπισης για να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα σας όταν είστε κάτω από την πίεση μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιδεινώνουν τόσο της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Βλέπε επίσης