Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα

Ορισμός

Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα είναι μια ζημία κατάχρηση του Αχιλλέα (uh-KIL-ΑΟΖ) τένοντα, η μπάντα του ιστού που συνδέει τους μύες μοσχάρι στο πίσω μέρος της κνήμης στο οστό της πτέρνας σας.

Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα συνήθως συμβαίνει σε δρομείς που έχουν αυξήσει ξαφνικά την ένταση ή τη διάρκεια των πειραμάτων τους. Είναι επίσης κοινή σε μεσήλικες ανθρώπους που παίζουν αθλήματα, όπως το τένις ή το μπάσκετ, μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του Αχιλλέα τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετικά απλό, φροντίδα στο σπίτι υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Self-care στρατηγικές είναι συνήθως απαραίτητη για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Πιο σοβαρές περιπτώσεις του Αχιλλέα τενοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε τένοντα δάκρυα (ρήξεις), που μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Συμπτώματα

Ο πόνος που σχετίζεται με τον Αχιλλέα τενοντίτιδα συνήθως ξεκινά ως ένα ήπιο πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού ή πάνω από το τακούνι μετά την εκτέλεση ή άλλη αθλητική δραστηριότητα. Τα επεισόδια πιο έντονο πόνο μπορεί να συμβεί μετά από παρατεταμένη λειτουργία, ανεβαίνετε σκάλες ή σπριντ.

Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε ευαισθησία ή δυσκαμψία, ειδικά το πρωί, η οποία συνήθως βελτιώνεται με ήπια δραστηριότητα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν παρουσιάζετε επίμονο πόνο γύρω από τον Αχίλλειο τένοντα, καλέστε τον γιατρό σας. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος ή η αναπηρία είναι σοβαρή. Μπορεί να έχετε ένα σκισμένο (ρήξη) Αχίλλειο τένοντα.

Αιτίες

Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα προκαλείται από επαναλαμβανόμενες ή έντονη πίεση στον αχίλλειο τένοντα, η μπάντα του ιστού που συνδέει τους μύες της γάμπας σας στο οστό της πτέρνας σας. Αυτό τένοντα χρησιμοποιείται όταν περπατήσει, να τρέξει, να πηδούν ή να ανεβάζω στις μύτες των ποδιών σας.

Η δομή του Αχίλλειου τένοντα εξασθενεί με την ηλικία, η οποία μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς - ιδιαίτερα σε άτομα που μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες μόνο για τα Σαββατοκύριακα ή που έχουν αυξήσει ξαφνικά την ένταση της λειτουργίας των προγραμμάτων τους.

Παράγοντες κινδύνου

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Αχιλλέα τενοντίτιδα, όπως οι εξής:

 • Το φύλο και την ηλικία σας. Αχιλλέας τενοντίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε μεσήλικες άνδρες.
 • Σωματικά προβλήματα. Ένα φυσικό επίπεδη καμάρα στο πόδι σας μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο αχίλλειο τένοντα. Η παχυσαρκία και σφιχτούς μυς μοσχάρι μπορεί επίσης να αυξήσει τένοντα στέλεχος.
 • Επιλογές κατάρτισης. Τρέξιμο σε φθαρμένα παπούτσια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Αχιλλέα τενοντίτιδα. Τένοντα ο πόνος εμφανίζεται πιο συχνά στο κρύο από ό, τι ο καιρός είναι ζεστός, και να λειτουργεί σε λοφώδη έκταση, επίσης, μπορεί να σας προδιαθέτει για τραυματισμό Αχιλλέα.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αχιλλέας τενοντίτιδα.
 • Έχουν τα φάρμακα. Ορισμένοι τύποι αντιβιοτικών, που ονομάζεται φθοριοκινολόνες, έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά του Αχιλλέα τενοντίτιδα.

Επιπλοκές

Ο Αχιλλέας τενοντίτιδα μπορεί να αποδυναμώσει τον τένοντα, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε ρήξη (σπάσιμο) - ένα οδυνηρό τραυματισμό που απαιτεί συνήθως χειρουργική αποκατάσταση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα πιθανό να φέρει τα πρώτα συμπτώματα σας στην προσοχή του οικογενειακού σας γιατρού. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική ή φυσική ιατρική και αποκατάσταση (Φυσίατρος). Αν αχίλλειο τένοντα σας έχει υποστεί ρήξη, μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα ορθοπεδικό χειρουργό.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Μήπως ο πόνος αρχίζει ξαφνικά ή σταδιακά;
 • Χειροτερεύουν ορισμένες ώρες της ημέρας ή μετά από ορισμένες δραστηριότητες;
 • Τι είδους παπούτσια που φορούν κατά τη διάρκεια της άσκησης;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάστασή σας:

 • Πού ακριβώς πονάει;
 • Μήπως ο πόνος μειώνεται με υπόλοιπα;
 • Ποια είναι η κανονική άσκηση ρουτίνας σας;
 • Έχετε κάνει πρόσφατα αλλαγές στην άσκηση ρουτίνας σας, ή έχετε πρόσφατα άρχισε να συμμετέχει σε ένα νέο άθλημα;
 • Τι έχετε κάνει για την ανακούφιση από τον πόνο;

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα πιέστε απαλά στην πληγείσα περιοχή για να καθορίσει τη θέση του πόνου, ευαισθησία ή οίδημα. Αυτός ή αυτή θα αξιολογήσει επίσης την ευελιξία, τη στοίχιση, το εύρος της κίνησης και τα αντανακλαστικά του πόδι και τον αστράγαλό σας.

Οι εξετάσεις απεικόνισης
Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές για να αξιολογήσει την κατάστασή σας:

 • Ακτινογραφίες. Ενώ οι ακτίνες Χ δεν μπορεί να απεικονίσει μαλακούς ιστούς, όπως οι τένοντες, μπορούν να βοηθήσουν να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
 • Υπερηχογράφημα. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να απεικονίσει μαλακούς ιστούς, όπως οι τένοντες. Υπερηχογράφημα μπορεί να παράγει, επίσης, σε πραγματικό χρόνο εικόνες του Αχίλλειου τένοντα σε κίνηση.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνήτη, MRI μηχανές μπορούν να παράγουν πολύ λεπτομερείς εικόνες του Αχίλλειου τένοντα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Τενοντίτιδα συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε self-care μέτρα. Αλλά εάν τα σημεία και τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες επιλογές θεραπείας.

Φάρμακα
Αν over-the-counter φάρμακα για τον πόνο - όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve) - δεν είναι αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση από τον πόνο.

Φυσική θεραπεία
Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να προτείνει κάποια από τις παρακάτω επιλογές θεραπείας:

 • Ασκήσεις. Θεραπευτές συνταγογραφήσει συχνά συγκεκριμένες ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης για να προωθήσει τη θεραπεία και την ενίσχυση του Αχίλλειου τένοντα και των υποστηρικτικών δομών της.
 • Ορθωτικών συσκευές. Ένα ένθετο παπούτσι ή σφήνα που ανυψώνει ελαφρώς φτέρνα σας μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στον τένοντα και παρέχει ένα μαξιλάρι που μειώνει το ποσό της δύναμης που ασκείται στο αχίλλειο τένοντα σας.

Χειρουργική
Αν αρκετούς μήνες πιο συντηρητικές θεραπείες δεν λειτουργούν ή εάν ο τένοντας έχει σχιστεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει αχίλλειο τένοντα σας.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Self-care στρατηγικές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα, συχνά γνωστή με το ακρωνύμιο RICE:

 • Rest. Μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση για αρκετές ημέρες ή να στραφούν σε μια δραστηριότητα που δεν στέλεχος του τένοντα, ο Αχιλλέας όπως το κολύμπι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να φορέσει μια μικρή εκκίνησης και δεκανίκια χρήση.
 • Ice. Για να μειώσετε τον πόνο ή πρήξιμο, να εφαρμόσει ένα πακέτο πάγου στον τένοντα για περίπου 15 λεπτά μετά την άσκηση ή όταν αισθανθείτε πόνο.
 • Συμπίεση. Wraps ή θλίψη ελαστικοί επίδεσμοι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και να μειώσει την κίνηση του τένοντα.
 • Elevation. Σηκώστε τις πληγείσες πόδι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας για να μειωθεί το πρήξιμο. Ύπνος με τις πληγείσες πόδι σας σε υψηλά επίπεδα το βράδυ.

Πρόληψη

Ενώ μπορεί να μην είναι δυνατό να αποφευχθεί ο Αχιλλέας τενοντίτιδα, μπορείτε να λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σας:

 • Αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας σταδιακά. Εάν είστε αρχίζουν ακριβώς ένα πρόγραμμα άσκησης, να αρχίσει σιγά-σιγά και σταδιακά να αυξήσει τη διάρκεια και την ένταση της κατάρτισης.
 • Να 'σαι καλά. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που θέτουν υπερβολική πίεση στους τένοντες σας, όπως το λόφο τρέξιμο. Εάν συμμετέχετε σε μια έντονη δραστηριότητα, ζεσταθεί πρώτα με την άσκηση με πιο αργό ρυθμό. Εάν παρατηρήσετε πόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης άσκησης, σταματήστε και ξεκουραστείτε.
 • Επιλέξτε τα παπούτσια σας προσεκτικά. Τα παπούτσια που φοράτε, ενώ την άσκηση θα πρέπει να παρέχει επαρκή απορρόφηση των κραδασμών για την φτέρνα σας και θα πρέπει να έχουν μια σταθερή υποστήριξη καμάρας για να βοηθήσει να μειώσει την ένταση στο αχίλλειο τένοντα. Αντικαταστήστε τα φθαρμένα παπούτσια σας. Αν τα παπούτσια σας είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν υποστηρίζουν τα πόδια σας, προσπαθήστε να υποστηρίζει την καμάρα και στις δύο παπούτσια.
 • Τεντώστε καθημερινά. Πάρτε το χρόνο για να τεντώσει τους μυς της γάμπας σας και αχίλλειο τένοντα το πρωί, πριν από την άσκηση και μετά την άσκηση για να διατηρήσουν την ευελιξία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθεί μια επανάληψη του Αχιλλέα τενοντίτιδα.
 • Ενίσχυση των μυών της γαστροκνημίας σας. Ισχυρή μυς της γάμπας επιτρέπουν τον τένοντα μοσχάρι και ο Αχιλλέας για να χειριστεί καλύτερα τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν με τη δραστηριότητα και την άσκηση.
 • Cross-τρένο. Αναπληρωματικό μεγάλο αντίκτυπο δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και άλματα, με χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και κολύμπι.

Βλέπε επίσης