Ποσοστό Sed (ΤΚΕ)

Ορισμός

Ποσοστό Sed, ή η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ), είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να αποκαλύψει φλεγμονώδη δράση στο σώμα σας. Μια δοκιμή ποσοστό sed δεν είναι ένα αυτόνομο διαγνωστικό εργαλείο, αλλά μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας διάγνωση ή την παρακολούθηση της προόδου μιας φλεγμονώδους νόσου.

Όταν το αίμα σας τοποθετείται σε ένα ψηλό, λεπτό σωλήνα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) σταδιακά εγκατασταθούν προς τα κάτω. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα να συγκεντρωθούν όλα μαζί. Επειδή αυτές οι συστάδες των κυττάρων που είναι πυκνότερο από μεμονωμένα κύτταρα, θα εγκατασταθούν προς τα κάτω πιο γρήγορα.

Η δοκιμή ρυθμού sed μετρά την απόσταση ερυθρά αιμοσφαίρια πέσει σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα σε μία ώρα. Η μακρύτερα τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν κατέβει, τόσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Δοκιμές ποσοστό Sed χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά στο παρελθόν από ό, τι είναι σήμερα, διότι περισσότερο-ειδικά μέτρα φλεγμονώδη δραστηριότητα είναι πλέον διαθέσιμα. Σήμερα, η δοκιμή είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε:

  • Γιγαντοκυτταρική
  • Ρευματική
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ποσοστό Sed (ΤΚΕ). Ορισμός.
Ποσοστό Sed (ΤΚΕ). Ορισμός.

Μια δοκιμή ποσοστό sed μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους αντίδρασης σας και να παρακολουθεί την επίδραση της θεραπείας.

Επειδή μια δοκιμή ποσοστό sed δεν μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα που του προκαλεί φλεγμονή στο σώμα σας, είναι συνήθως συνοδεύεται και από άλλες εξετάσεις αίματος, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) δοκιμής.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Το ποσοστό sed είναι μια απλή εξέταση αίματος. Δεν χρειάζεται να νηστεύουν πριν από τη δοκιμή.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ένας βοηθός νοσοκόμα ή ιατρική θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αντλήσει αίμα από μία φλέβα, πιθανότατα μια φλέβα στο χέρι σας. Η ιστοσελίδα για το χέρι σας μπορεί να είναι προσφορά για μερικές ώρες, αλλά θα είστε σε θέση να επαναλάβει τις πιο συνήθεις δραστηριότητες.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα από δοκιμή ρυθμού sed σας θα πρέπει να αναφέρονται στην απόσταση σε χιλιοστά (mm) ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν κατέβει σε μία ώρα (hr). Το φυσιολογικό εύρος είναι 0-22 mm / hr για τους άνδρες και 0-29 mm / hr για τις γυναίκες. Το ανώτατο όριο για την κανονική αξία ποσοστό sed μπορεί να διαφέρουν κάπως από τη μία ιατρική πρακτική στην άλλη.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ποσοστό sed σας είναι ένα κομμάτι των πληροφοριών για να βοηθήσει το γιατρό σας, ελέγξτε την υγεία σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι sed αποτελέσματα επιτόκιο σημαίνει υπό το πρίσμα των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε και τα αποτελέσματα των άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.

Ακρίβεια των αποτελεσμάτων των δοκιμών
Ένας αριθμός συνθηκών μπορεί να επηρεάσει τις ιδιότητες του αίματος, γεγονός που επηρεάζει το πόσο γρήγορα ερυθρά αιμοσφαίρια βυθίζονται σε ένα δείγμα αίματος. Έτσι, πληροφορίες σχετικά με φλεγμονώδη νόσο - τι ο γιατρός σας σκοπεύει να μάθουν από τη δοκιμή ποσοστό sed - μπορεί να επηρεαστεί από την επιρροή των λοιπών όρων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Αναιμία
  • Εγκυμοσύνη
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Προβλήματα στα νεφρά

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη πιθανές επιπλοκές κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών ποσοστό sed σας.

Βλέπε επίσης