Ακτινογραφία

Ορισμός

Μια ακτινογραφία είναι μια γρήγορη, ανώδυνη εξέταση που παράγει εικόνες των δομών μέσα στο σώμα σας - ιδιαίτερα τα οστά σας.

Ακτίνων Χ ακτίνες μπορούν να περάσουν μέσα από το σώμα σας, αλλά απορροφώνται σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού που περνούν μέσα. Πυκνά υλικά, όπως οστών και μέταλλο, εμφανίζονται ως λευκά στις ακτινογραφίες. Ο αέρας στους πνεύμονες σας εμφανίζεται ως μαύρο. Λίπος και τους μυς εμφανίζονται ως διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι.

Για ορισμένους τύπους ακτινολογικές εξετάσεις, μια αντίθεση μέσης - όπως το ιώδιο ή του βαρίου - εισάγεται στο σώμα σας για να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το X-ray εικόνες.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Χ-ray τεχνολογία χρησιμοποιείται για να εξετάσει πολλά μέρη του σώματος.

Τα οστά και τα δόντια

 • Κατάγματα και λοιμώξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κατάγματα και τις μολύνσεις στα οστά και τα δόντια δείχνουν με σαφήνεια στις ακτίνες-Χ.
 • Αρθρίτιδα. Ακτινογραφίες των αρθρώσεων σας μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία της αρθρίτιδας. Ακτινογραφίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των ετών μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει αν η αρθρίτιδα σας επιδεινώνεται.
 • Τερηδόνας. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να ελέγξετε για τις κοιλότητες στα δόντια σας.
 • Οστεοπόρωση. Ειδικοί τύποι X-ray δοκιμές μπορούν να μετρήσουν την πυκνότητα των οστών σας.
 • Καρκίνος των οστών. Ακτίνες Χ μπορεί επίσης να αποκαλύψει όγκους στα οστά σας.

Στήθος

 • Λοιμώξεις των πνευμόνων ή συνθήκες. Απόδειξη των προβλημάτων όπως ο καρκίνος πνευμονία, φυματίωση ή των πνευμόνων μπορεί να εμφανιστούν στην ακτινογραφία θώρακος.
 • Ο καρκίνος του μαστού. Μαστογραφία είναι ένας ειδικός τύπος του X-ray ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση των ιστών του μαστού.
 • Διευρυμένη καρδιά. Ένα από τα σημάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας είναι μια διευρυμένη καρδιά, η οποία δείχνει με σαφήνεια στις ακτίνες-Χ.
 • Μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία. Ένεση ένα υλικό αντίθεσης που περιέχει ιώδιο μπορεί να βοηθήσει τα τμήματα highlight του κυκλοφορικού συστήματος σας, έτσι ώστε να μπορεί να δει κανείς στις ακτίνες-Χ.

Κοιλιά

 • Προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Βάριο, ένα σκιαγραφικό μέσο που παραδίδεται σε ένα ποτό ή σε ένα κλύσμα, μπορεί να βοηθήσει να αποκαλύψει προβλήματα οπουδήποτε στον πεπτικό σας σύστημα.
 • Κατάπιε αντικείμενα. Εάν το παιδί σας έχει καταπιεί κάτι σαν ένα κλειδί ή ένα νόμισμα, μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει τη θέση του αντικειμένου.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η έκθεση σε ακτινοβολία
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι οι ακτίνες Χ δεν είναι ασφαλή, διότι την έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Όμως, το ποσό της ακτινοβολίας που είστε εκτεθειμένοι σε κατά τη διάρκεια μιας X-ray είναι τόσο μικρή ώστε ο κίνδυνος της ζημιάς στα κύτταρα στο σώμα σας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ωστόσο, εάν είστε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας πριν μια ακτινογραφία. Αν και ο κίνδυνος τις περισσότερες διαγνωστικές ακτίνες Χ σε ένα αγέννητο μωρό είναι μικρό, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει μια άλλη απεικονιστική εξέταση, όπως υπερηχογράφημα.

Σκιαγραφικού μέσου
Σε μερικούς ανθρώπους, η ένεση του σκιαγραφικού μέσου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

 • Ένα αίσθημα θερμότητας ή έξαψη
 • Μια μεταλλική γεύση στο στόμα
 • Ζαλάδα
 • Ναυτία
 • Κνησμός
 • Κνίδωση

Σπάνια, σοβαρές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό συμβεί, όπως οι εξής:

 • Σοβαρή χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Αναφυλακτικό σοκ
 • Καρδιακή ανακοπή

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Διαφορετικοί τύποι των ακτίνων Χ απαιτούν διαφορετικά παρασκευάσματα. Ρωτήστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας για να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Τι να φορέσω
Σε γενικές γραμμές, θα γδύνομαι μέρος του ό, τι το σώμα σας χρειάζεται εξέταση. Μπορείτε να φοράτε ένα φόρεμα για να καλύψει τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ανάλογα με το ποια περιοχή γίνεται με ακτίνες Χ. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αφαιρέσει κοσμήματα, γυαλιά και μεταλλικά αντικείμενα που μπορεί να αποκρύψει το X-ray εικόνα, γιατί αυτά τα αντικείμενα μπορεί να εμφανιστούν σε μια ακτινογραφία.

Υλικό αντίθεσης
Πριν από μερικούς τύπους των ακτίνων Χ που δίνεται ένα υγρό που ονομάζεται σκιαγραφικό μέσο. Μέσα αντίθεσης, όπως βάριο και ιώδιο, να βοηθήσει σκιαγραφήσει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας για την εικόνα X-ray. Μπορείτε να καταπιεί το σκιαγραφικό, ή να λάβει ως μια ένεση ή ένα κλύσμα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της ακτινογραφία
Ακτίνες Χ μπορεί να διεξαχθεί σε «γραφεία, οδοντίατροι» στα γραφεία των γιατρών, δωμάτια έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία - όπου ένα μηχάνημα ακτίνων Χ είναι διαθέσιμο. Το μηχάνημα παράγει ένα μικρό έκρηξη ακτινοβολίας, σε ένα ασφαλές επίπεδο, που περνά μέσα από το σώμα σας και να καταγράφει μια εικόνα σε ένα εξειδικευμένο πλάκα. Δεν μπορείτε να νιώσετε την X-ray που περνά μέσα σας.

Ένας τεχνολόγος τοποθετεί το σώμα σας να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώμες. Αυτός ή αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μαξιλάρια ή σακιά για να σας βοηθήσει να κρατήσει τη σωστή θέση. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης X-ray, που εξακολουθούν να παραμένουν και κρατήστε την αναπνοή σας για να αποφευχθεί η μετακίνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει την εικόνα να θολώνει.

X-ray. Κατάγματα και λοιμώξεις.
X-ray. Κατάγματα και λοιμώξεις.

Μια ακτινογραφία διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά για ένα κόκκαλο ακτίνων Χ, ή περισσότερο από μία ώρα για περισσότερο-εμπλεκόμενους διαδικασίες, όπως εκείνες που χρησιμοποιούν ένα μέσο αντίθεσης.

Του παιδιού σας x-ray
Εάν ένα παιδί έχει μια X-ray, περιορισμούς ή άλλες τεχνικές ακινητοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να κρατήσει το άτομό του ακόμα. Αυτά δεν θα βλάψει το παιδί σας και θα αποτρέψει την ανάγκη για μια Επαναλάβετε τη διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη, εάν το παιδί κινείται κατά την έκθεση ακτίνων-Χ. Μπορεί να επιτραπεί να παραμείνουν με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Εάν παραμείνει στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της έκθεσης ακτίνων Χ, είστε συνήθως καλούνται να φορούν μια ποδιά για να σας προστατεύσει από την άσκοπη έκθεση.

Μετά την ακτινογραφία
Μετά από ένα X-ray, μπορείτε γενικά να επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητες. Ρουτίνας ακτινογραφίες συνήθως δεν έχουν παρενέργειες. Ωστόσο, εάν λάβετε μια ένεση σκιαγραφικού πριν ακτινογραφίες σας, καλέστε τον γιατρό σας αν αισθανθείτε πόνο, πρήξιμο ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλα σημεία και συμπτώματα για να παρακολουθήσουν σχετικά με ειδική διαδικασία σας X-ray.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Οι ακτίνες Χ που αποθηκεύονται ψηφιακά σε υπολογιστές. Ψηφιακές εικόνες μπορούν να προβληθούν στην οθόνη μέσα σε λίγα λεπτά. Ένας ακτινολόγος συνήθως βλέπει και ερμηνεύει τα αποτελέσματα και στέλνει μια έκθεση με το γιατρό σας, ο οποίος εξηγεί στη συνέχεια τα αποτελέσματα για να σας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, X-ray αποτελέσματα μπορούν να διατεθούν στο γιατρό σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Βλέπε επίσης