Ο καρκίνος του τραχήλου

Ορισμός

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας - το κατώτερο τμήμα της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Διάφορα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση, παίζουν ρόλο στην προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου.

Όταν εκτεθεί σε HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας εμποδίζει τυπικά τον ιό από το να κάνουν κακό. Σε μια μικρή ομάδα γυναικών, ωστόσο, ο ιός επιβιώνει για χρόνια, συμβάλλοντας στη διαδικασία που προκαλεί κάποια κύτταρα στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας για να γίνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου μέσω της πραγματοποίησης δοκιμών ελέγχου και τη λήψη ενός εμβολίου που προστατεύει από την HPV λοίμωξη.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - πρώιμος καρκίνος του τραχήλου παράγει γενικά δεν παρουσιάζει σημεία ή συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται ο καρκίνος, τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα της πιο προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εμφανιστούν:

 • Κολπική αιμορραγία μετά τη συνουσία, μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση
 • Υδαρής, αιματηρή κολπική απαλλαγή που μπορεί να είναι βαριά και έχουν μια αποκρουστική μυρωδιά
 • Πυελικό πόνο ή πόνο κατά τη συνουσία

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αιτίες

Ο καρκίνος του τραχήλου ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα να αποκτήσουν μια γενετική μετάλλαξη που μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε παθολογικά κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με έναν καθορισμένο ρυθμό, τελικά πεθαίνουν σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και δεν πεθαίνουν. Η συσσώρευση ανώμαλα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα (όγκο). Τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν γύρω ιστούς και μπορεί να σπάσει μακριά από το αρχικό όγκο να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν είναι σαφής. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που ονομάζεται ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) παίζει κάποιο ρόλο. Ενώ HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός, οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο του τραχήλου. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου - όπως η γενετική μακιγιάζ σας, το περιβάλλον σας ή επιλογές στον τρόπο ζωής σας - επίσης να προσδιορίσει εάν θα αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου.

Τύποι καρκίνου του τραχήλου
Ο τύπος του κυττάρου, όπου η αρχική γενετική μετάλλαξη εμφανίστηκε καθορίζει τον τύπο του καρκίνου του τραχήλου που έχετε. Ο τύπος του καρκίνου του τραχήλου έχετε βοηθά που καθορίζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία σας. Οι κύριοι τύποι του καρκίνου του τραχήλου είναι:

 • Καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Αυτά αρχίζουν στα λεπτή, επίπεδη κύτταρα (πλακώδη κύτταρα) που ευθυγραμμίζουν το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας, το οποίο προεξέχει εντός του κόλπου. Ο τύπος αυτός αντιπροσωπεύει για τη μεγάλη πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου.
 • Αδενοκαρκινώματα. Αυτά συμβαίνουν στα αδενικά κύτταρα που γραμμή του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί οι καρκίνοι συνθέτουν ένα μικρότερο τμήμα του τραχήλου της μήτρας.

Μερικές φορές, και οι δύο τύποι κυττάρων που εμπλέκονται στον καρκίνο του τραχήλου. Πολύ σπάνια καρκίνοι μπορούν να εμφανιστούν σε άλλα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου:

 • Πολλοί σεξουαλικούς συντρόφους Ο μεγαλύτερος αριθμός σας των σεξουαλικών συντρόφων -. Και ο μεγαλύτερος αριθμός του συντρόφου σας των σεξουαλικών συντρόφων - η μεγαλύτερη ευκαιρία της απόκτησης HPV.
 • Πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα. Σεξ σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο του ιού HPV.
 • Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) Εάν έχετε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα -., Όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, σύφιλη ή HIV / AIDS - έχετε αυξημένο κίνδυνο HPV.
 • Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο του τραχήλου. Ωστόσο, αν έχετε κάποια λοίμωξη HPV και το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο από μια άλλη κατάσταση της υγείας, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου.
 • Το κάπνισμα τσιγάρων. Κάπνισμα και η λοίμωξη HPV μπορούν να εργάζονται από κοινού για να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Αν πιστεύεται ότι έχουν καρκίνο του τραχήλου, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων (γυναικολογικό ογκολόγος).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων όρων με τους οποίους έχετε διαγνωσθεί.
 • Σημειώστε οποιαδήποτε προσωπική ιστορία που αύξησε τον κίνδυνο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως η πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα, πολλαπλούς συντρόφους ή σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
 • Κάντε μια λίστα με τα φάρμακά σας. Συμπεριλάβετε οποιαδήποτε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που παίρνετε, καθώς και όλες τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα και βότανα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μήπως έχω καρκίνο του τραχήλου;
 • Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος μου;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές αυτής της θεραπείας;
 • Είμαι σε κίνδυνο αυτής της κατάστασης επαναλαμβανόμενων;
 • Πόσο συχνά θα χρειάζεται παρακολούθηση επισκέψεις αφού τελειώσω τη θεραπεία;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα αυτά τα συμπτώματα;
 • Έχουν τα συμπτώματά σας αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;
 • Είχατε τακτικά τεστ Παπανικολάου από τη στιγμή που έγινε σεξουαλικά ενεργή;
 • Είχατε ποτέ μη φυσιολογικά αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου στο παρελθόν;
 • Έχετε ποτέ υποβληθεί σε θεραπεία για μια πάθηση του τραχήλου της μήτρας στο παρελθόν;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Έχετε ποτέ λάβει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα;
 • Έχετε ή είχατε καπνίζετε; Πόσο;
 • Θέλετε να έχετε παιδιά στο μέλλον;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο καρκίνος του τραχήλου. Τύποι καρκίνου του τραχήλου.
Ο καρκίνος του τραχήλου. Τύποι καρκίνου του τραχήλου.

Screening
Όταν ο καρκίνος του τραχήλου ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια της, η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής. Οι περισσότερες οδηγίες προτείνουν την έναρξη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών αλλαγών σε ηλικία 21 ετών. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου περιλαμβάνει:

 • Τεστ Παπανικολάου Κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, ξύνει το γιατρό σας και βούρτσες κύτταρα από τον τράχηλο σας -. Το στενό λαιμό της μήτρας - και στέλνει το δείγμα σε εργαστήριο για να εξεταστεί για τυχόν ανωμαλίες. Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει ανώμαλα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων και κυττάρων που δείχνουν μεταβολές (δυσπλασία), που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου.
 • HPV DNA τεστ. Εάν είστε ηλικίας 30 ετών και άνω, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια εργαστηριακή εξέταση που ονομάζεται HPV DNA τεστ για να διαπιστωθεί αν έχετε μολυνθεί με κάποιον από τους τύπους του HPV που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου. Όπως και το τεστ Παπανικολάου, το HPV DNA τεστ περιλαμβάνει τη συλλογή των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας για εργαστηριακές δοκιμές.

Διάγνωση
Εάν παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου ή αν τεστ Παπανικολάου έχει αποκαλύψει τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου σας. Για να κάνει μια διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Εξετάστε τον τράχηλό σας. Τη διάρκεια μιας εξέτασης κολποσκόπηση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο φακό (κολποσκόπιο) για να εξετάσει τον τράχηλό σας για τα ανώμαλα κύτταρα. Εάν ο γιατρός σας εντοπίζει ασυνήθιστες περιοχές, αυτός ή αυτή μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα κυττάρων για ανάλυση (βιοψία).
 • Πάρτε ένα δείγμα των τραχηλικών κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασία της βιοψίας, ο γιατρός σας αφαιρεί ένα δείγμα των ασυνήθιστων κυττάρων από τον τράχηλό σας, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία βιοψίας.
 • Κατάργηση ενός κωνικού σχήματος περιοχή των τραχηλικών κυττάρων Α κωνοειδής βιοψία (conization) -. Ονομάζεται έτσι επειδή περιλαμβάνει τη λήψη ενός κωνικού σχήματος δείγμα του τραχήλου της μήτρας - επιτρέπει στο γιατρό σας για να αποκτήσετε βαθύτερα στρώματα των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας για τις εργαστηριακές δοκιμές. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι, λέιζερ ή ηλεκτροφόρα συρμάτινο βρόγχο για την αφαίρεση του ιστού.

Σταδιοποίηση
Εάν ο γιατρός σας καθορίσει ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου, θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιοριστεί η έκταση (stage) του καρκίνου σας. Το στάδιο του καρκίνου σας αποτελεί βασικό παράγοντα για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας. Εξετάσεις σταδιοποίηση περιλαμβάνουν:

 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Δοκιμές όπως ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI) και την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει εάν ο καρκίνος σας έχει εξαπλωθεί πέρα από τον τράχηλο σας.
 • Οπτική εξέταση της ουροδόχου κύστης και του ορθού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά πεδία για να δει μέσα κύστη σας (κυστεοσκόπηση) και του ορθού (proctoscopy).

Ο γιατρός σας στη συνέχεια να αναθέσουν τον καρκίνο σας ένα στάδιο - συνήθως ένα Ρωμαϊκό αριθμητικό. Στάδια του καρκίνου του τραχήλου περιλαμβάνουν:

 • Στάδιο Ι. καρκίνος περιορίζεται στον τράχηλο.
 • Στάδιο II. Καρκίνου σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τον τράχηλο της μήτρας και του κόλπου, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στο πυελικό τοίχωμα πλευρά ή το κατώτερο τμήμα του κόλπου.
 • Στάδιο III. Καρκίνου στο στάδιο αυτό έχει μετακινηθεί πέρα από τον τράχηλο της μήτρας στο πυελικό τοίχωμα πλευρά ή το κατώτερο τμήμα του κόλπου.
 • Stage IV. Σε αυτό το στάδιο, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη ή του ορθού, ή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και τα οστά.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε και τις προτιμήσεις σας σχετικά με τη θεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου. Μια απλή υστερεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του καρκίνου, του τραχήλου και της μήτρας. Απλή υστερεκτομή είναι τυπικά μια επιλογή μόνο όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο - εισβολή είναι μικρότερο από 3 χιλιοστά (mm) στον τράχηλο.

  Μια ριζική υστερεκτομή - αφαίρεση του τραχήλου, της μήτρας, μέρος του κόλπου και λεμφαδένες στην περιοχή - είναι η τυπική χειρουργική θεραπεία όταν υπάρχει εισβολή μεγαλύτερη από 3 mm μέσα στον τράχηλο.

  Η υστερεκτομή μπορεί να θεραπεύσει πρώιμα στάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την πρόληψη του καρκίνου από το να επιστρέψει, αλλά η αφαίρεση της μήτρας καθιστά αδύνατο να μείνετε έγκυος.

 • Ακτινοβολία. Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να δοθεί εξωτερικά με εξωτερική ακτινοβολία ή εσωτερικά (βραχυθεραπεία) με τη διάθεση των προϊόντων που γεμίζουν με ραδιενεργό υλικό κοντά στο τράχηλο της μήτρας σας.

  Αμφότερες οι μέθοδοι της θεραπείας με ακτινοβολία μπορούν να συνδυαστούν. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, με τη χημειοθεραπεία, πριν από την χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί έναν όγκο ή μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να σταματήσει εμμηνόρροια, ως αποτέλεσμα της θεραπείας με ακτινοβολία και να αρχίσει την εμμηνόπαυση.

 • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με το άλλο, συνήθως με ένεση σε μια φλέβα, και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα σας σκοτώνει ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του καρκίνου. Οι χαμηλές δόσεις χημειοθεραπείας συχνά σε συνδυασμό με θεραπεία ακτινοβολίας, δεδομένου ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις της ακτινοβολίας. Οι υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να μην είναι ιάσιμες. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Κανείς δεν μπορεί να προετοιμαστεί για τη διάγνωση του καρκίνου. Μπορείτε, ωστόσο, προσπαθούν να διαχειριστούν το σοκ και το φόβο που αισθάνεστε με τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο ό, τι μπορείτε για την κατάστασή σας. Κάθε γυναίκα που ασχολείται με τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το δικό της τρόπο. Με τον καιρό, θα ανακαλύψετε τι σας βοηθά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μέχρι τότε, μπορείτε να αρχίσετε να πάρει τον έλεγχο, προσπαθώντας να:

 • Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα σας. Γράψτε τις ερωτήσεις σας και ρωτήστε τους στο επόμενο ραντεβού με το γιατρό σας. Πάρτε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας να έρθει σε ραντεβού μαζί σας για να κρατήσετε σημειώσεις. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για περαιτέρω πηγές πληροφοριών.

 • Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
  Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

  Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Μην αντιμετωπίζουν τη διάγνωσή σας και μόνο. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι πιθανό να νιώθουν αβοήθητοι και φοβούνται, πάρα πολύ. Θέλουν να βοηθήσουν, να τους τόσο επάνω στις προσφορές τους.

  Ζητήστε από τους αγαπημένους να αναλάβει καθημερινές εργασίες, όπως δουλειές του μαγειρέματος, νοικοκυριό ή τη φροντίδα των παιδιών. Συζήτηση με τους στενούς φίλους και την οικογένεια όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι.

 • Σύνδεση με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Άλλα άτομα με καρκίνο μπορεί να προσφέρει μοναδική συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας σας. Σύνδεση με τους επιζώντες του καρκίνου μέσω των ομάδων υποστήριξης στην κοινότητά σας και στο Web. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για τις ομάδες υποστήριξης στην κοινότητά σας, ή επικοινωνήστε με το τοπικό σας κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

 • Πάρτε το χρόνο για τον εαυτό σας. Φροντίστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Είναι εντάξει να πείτε στους φίλους και την οικογένεια που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για τον εαυτό σας. Γράφοντας σε ένα περιοδικό, να ακούτε μουσική ή να πηγαίνει για περιπάτους μπορούν όλα να είναι επωφελής τρόποι για να μειώσετε το στρες και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου, αν:

 • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις σεξ
 • Καθυστέρηση πρώτη επαφή
 • Έχουν λιγότερες σεξουαλικές εταίρους
 • Αποφύγετε το κάπνισμα
 • Να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV

Να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV
Τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από τις πιο επικίνδυνες τύπους του HPV - ο ιός που παίζει ρόλο στην πρόκληση πιο καρκίνων του τραχήλου. Ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 9 έως 26. Το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματική όταν δίνεται σε κορίτσια πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Αγόρια και τους νέους άνδρες μπορούν επίσης να λάβουν το εμβόλιο κατά του HPV. Στους άνδρες, η HPV λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Στη θεωρία, ο εμβολιασμός αγοριών κατά του HPV μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των κοριτσιών από τον ιό.

Έχετε ρουτίνα τεστ Παπανικολάου
Ρουτίνας τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας, ώστε να μπορούν να ακολουθηθούν ή υποβάλλονται σε επεξεργασία προκειμένου να αποτραπεί καρκίνο του τραχήλου. Εργασία με το γιατρό σας για να καθορίσει το καλύτερο πρόγραμμα για τεστ Παπανικολάου. Οι περισσότερες ιατρικές οργανώσεις προτείνουν γυναίκες αρχίζουν ρουτίνα τεστ Παπανικολάου σε ηλικία 21 ετών και επαναλάβετε τους κάθε λίγα χρόνια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι είναι καλύτερο για σας.

Βλέπε επίσης