Κολπική υστερεκτομή

Ορισμός

Κολπική υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας μέσω του κόλπου. Κατά τη διάρκεια μιας κολπική υστερεκτομή, ο χειρουργός αποσυνδέει τη μήτρα από τις ωοθήκες, σάλπιγγες και άνω κόλπου, καθώς και από τα αιμοφόρα αγγεία και του συνδετικού ιστού που την υποστηρίζουν. Η μήτρα στη συνέχεια αφαιρείται μέσω του κόλπου.

Κολπική υστερεκτομή περιλαμβάνει ένα μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη ανάκαμψη από ό, τι μια κοιλιακή υστερεκτομή, η οποία απαιτεί μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Ωστόσο, εάν η μήτρα σας είναι διευρυμένη, κολπική υστερεκτομή μπορεί να μην είναι δυνατή.

Υστερεκτομή συχνά περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραχήλου, καθώς και τη μήτρα. Όταν ο χειρουργός αφαιρεί επίσης ένα ή δύο ωοθήκες και τις σάλπιγγες, αυτό λέγεται ολική υστερεκτομή με σαλπιγγοωοθηκεκτομή (sal-ping-go-o-of-UH-REK-tuh-me). Βρίσκεται στη λεκάνη σας, όλα αυτά τα όργανα είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Κολπική υστερεκτομή αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα γυναικολογικές, όπως οι εξής:

 • . Τα ινομυώματα Πολλές υστερεκτομή γίνεται για τη θεραπεία μόνιμα ινομυώματα - καλοήθεις όγκους στη μήτρα σας, που μπορεί να προκαλέσει επίμονη αιμορραγία, αναιμία, πυελικό πόνο, πόνο κατά τη συνουσία και την πίεση της ουροδόχου κύστης. Αν έχετε μεγάλα ινομυώματα, μπορεί να χρειαστείτε μια κοιλιακή υστερεκτομή - χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τη μήτρα σας μέσα από μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας.
 • Ενδομητρίωση. Ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν ο ιστός επένδυση της μήτρας σας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, με τη συμμετοχή των ωοθηκών, σαλπίγγων ή άλλων οργάνων. Οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν μια κοιλιακή υστερεκτομή, αλλά μερικές φορές μια κολπική υστερεκτομή είναι δυνατή.
 • Γυναικολογικό καρκίνο. Εάν έχετε καρκίνο της μήτρας, του τραχήλου, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υστερεκτομή για να την αντιμετωπίσουμε. Τις περισσότερες φορές, μια κοιλιακή υστερεκτομή γίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο των ωοθηκών, αλλά μερικές φορές κολπική υστερεκτομή μπορεί να είναι κατάλληλη για τις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου ή καρκίνο του ενδομητρίου.
 • Πρόπτωση μήτρας. Όταν πυέλου ιστούς στήριξης και τους συνδέσμους να απλώνεται ή ασθενής, η μήτρα μπορεί να μειώσει ή να κρεμάει μέσα στον κόλπο, προκαλώντας ακράτεια ούρων, πυελική πίεση ή δυσκολία με τις κινήσεις του εντέρου. Η αφαίρεση της μήτρας με την υστερεκτομή και επισκευή πυελική χαλάρωση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
 • Ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Όταν το φάρμακο ή μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία δεν ελέγξει την παράνομη, βαριά ή πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, υστερεκτομή μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
 • Χρόνιο πυελικό άλγος. Εάν έχετε χρόνιο πυελικό άλγος σαφώς προκαλείται από μια κατάσταση της μήτρας, υστερεκτομή μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο ως έσχατη λύση. Χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, έτσι μια ακριβή διάγνωση της αιτίας είναι κρίσιμη προτού σε υστερεκτομή για πυελικό άλγος.

Για τις περισσότερες από αυτές τις συνθήκες - με την πιθανή εξαίρεση του καρκίνου - υστερεκτομή είναι μόνο μία από τις πολλές θεραπευτικές επιλογές. Μπορεί να μην χρειάζεται καν να εξετάσει την υστερεκτομή, εκτός εάν τα φάρμακα και λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες γυναικολογικό έχουν αποτύχει.

Κολπική υστερεκτομή. Ανώμαλη κολπική αιμορραγία.
Κολπική υστερεκτομή. Ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά είχατε μια υστερεκτομή. Αν είστε λιγότερο από ό, τι απολύτως βέβαιος ότι είστε έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γονιμότητά σας, να εξερευνήσουν άλλες θεραπείες.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Αν κολπική υστερεκτομή είναι γενικά ασφαλής, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους. Κίνδυνοι από κολπική υστερεκτομή περιλαμβάνουν:

 • Βαριά αιμορραγία
 • Θρόμβων αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονες
 • Λοίμωξη
 • Βλάβη γύρω όργανα
 • Ανεπιθύμητη αντίδραση στην αναισθησία

Χειρουργικά κίνδυνοι είναι υψηλότερος στις γυναίκες που είναι παχύσαρκα ή που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού σε άλλους πυέλου και τα κοιλιακά όργανα κατά τη διάρκεια κολπική υστερεκτομή, όπως η ουροδόχος κύστη, ουρητήρες ή του εντέρου.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Είναι φυσιολογικό να αισθάνονται ανήσυχοι για την κατοχή ενός υστερεκτομή. Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για την προετοιμασία:

 • Συγκεντρώστε πληροφορίες. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αισθάνονται σίγουροι γι 'αυτό. Ρωτήστε το γιατρό σας και τις ερωτήσεις χειρουργό. Μάθετε για τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων όλων των σταδίων, εάν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το φάρμακο. Μάθετε αν θα πρέπει να αλλάξει τη συνηθισμένη ρουτίνα φαρμακευτική σας αγωγή κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν υστερεκτομή σας. Να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας για κάθε over-the-counter φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά σκευάσματα που παίρνετε.
 • Συζητήστε το είδος της αναισθησίας θα έχετε Μπορείτε να προτιμούν γενική αναισθησία, η οποία θα σας κάνει να χάσει τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και περιοχική αναισθησία -. Που ονομάζεται επίσης νωτιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία - μπορεί να είναι μια επιλογή. Αν έχετε μια κολπική υστερεκτομή, περιοχική αναισθησία θα μπλοκάρει την αίσθηση στο κάτω μισό του σώματός σας.
 • Κανονίστε για βοήθεια. Παρόλο που είναι πιθανό να ανακάμψει νωρίτερα μετά από μια κολπική υστερεκτομή από ό, τι μετά από μια κοιλιακή ένα, εξακολουθεί να απαιτεί χρόνο. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει στο σπίτι για την πρώτη εβδομάδα ή έτσι.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής και συναισθηματικές συνέπειες.

Κατά τη διάρκεια κολπική υστερεκτομή
Μπορεί να έχετε γενική αναισθησία, έτσι δεν θα είναι ξύπνιοι για τη χειρουργική επέμβαση. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε μια σπονδυλική μπλοκ (περιοχική αναισθησία) με ένα φάρμακο που σας κάνει να υπνηλία, ή μπορεί να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σας.

Θα ξαπλώσετε ανάσκελα, σε θέση παρόμοια με αυτή που είστε μέσα για ένα τεστ Παπανικολάου. Μπορεί να έχετε μια ουροποιητικού καθετήρα που εισάγεται για να αδειάσετε την κύστη σας. Ένα μέλος της χειρουργικής ομάδας σας καθαρίζει τη χειρουργική περιοχή με έναν αποστειρωμένο διάλυμα πριν από την επέμβαση.

Για να εκτελέσετε την υστερεκτομή:

 • Ο χειρουργός κάνει μια τομή μέσα στον κόλπο σας για να πάρετε στη μήτρα
 • Χρησιμοποιώντας την πολυετή όργανα, σφιγκτήρες χειρουργό σας τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας και χωρίζει τη μήτρα σας από το συνδετικό ιστό, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες
 • Η μήτρα σας έχει αφαιρεθεί από το άνοιγμα του κόλπου, και απορροφήσιμα ράμματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο κάθε αιμορραγία στο εσωτερικό της πυέλου

Εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες καρκίνο της μήτρας, ο χειρουργός μπορεί να κόψει μια διευρυμένη μήτρα σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρέστε το σε τμήματα (morcellation).

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το φάρμακο. Συζητήστε το είδος της αναισθησίας που θα έχετε.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το φάρμακο. Συζητήστε το είδος της αναισθησίας που θα έχετε.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σοβαρής ενδομητρίωσης ή πυελικές συμφύσεις μπορεί να αναγκάσει τον χειρουργό σας για να μεταβείτε από μια κολπική σε κοιλιακή υστερεκτομή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ρωτήστε τον χειρουργό σας σχετικά με αυτή τη δυνατότητα.

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική υστερεκτομή
Μπορεί να είναι υποψήφιος για μια λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH) ή ρομποτική υστερεκτομή. Και οι δύο διαδικασίες που επιτρέπουν στον χειρουργό να αφαιρέσει τη μήτρα κολπικά ενώ είναι σε θέση να δείτε όργανα της πυέλου σας μέσα από ένα λαπαροσκόπιο, ένα λεπτό εργαλείο προβολής. Ο χειρουργός εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά με τη βοήθεια μακρύ και λεπτό χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω των τομών. Ο χειρουργός αφαιρεί εν συνεχεία τη μήτρα μέσω ενός τομή που γίνεται στο κόλπο σας.

Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει LAVH ή ρομποτική υστερεκτομή, αν έχετε ουλώδη ιστό (συμφύσεις) σε όργανα της πυέλου σας από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή από ενδομητρίωση.

Μετά την κολπική υστερεκτομή
Μετά την επέμβαση, θα είστε σε μια αίθουσα ανάνηψης για λίγες ώρες και στο νοσοκομείο για μία έως δύο ημέρες, πιθανόν περισσότερο. Θα παίρνουν φάρμακα για τον πόνο και την πρόληψη της λοίμωξης. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας ενθαρρύνει να σηκωθεί και να κινηθεί το συντομότερο είστε σε θέση.

Είναι φυσιολογικό να έχετε αιματηρή κολπική απαλλαγή για αρκετές ημέρες έως εβδομάδες μετά από υστερεκτομή, έτσι θα πρέπει να φορούν σερβιέτες υγιεινής.

Σωματικές επιπτώσεις μετά από υστερεκτομή
Μετά από μια υστερεκτομή, δεν θα μπορείτε πλέον να έχουν περίοδο ή να είναι σε θέση να μείνετε έγκυος.

Αν οι ωοθήκες σας δεν αφαιρέθηκαν και θα είχε ακόμα περιόδους πριν από την επέμβαση, οι ωοθήκες σας να συνεχίσει την παραγωγή ορμονών και τα αυγά μέχρι να φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Αν είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες σας, θα αρχίσετε την εμμηνόπαυση αμέσως μετά την επέμβαση. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, όπως η κολπική ξηρότητα και εξάψεις - ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία για τα συμπτώματα αυτά, αν το χρειάζεστε.

Ανάκαμψη μετά την κολπική υστερεκτομή είναι συντομότερη και λιγότερο επώδυνη από ό, τι μετά από μια κοιλιακή υστερεκτομή. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Ακόμα και αν αισθάνεστε σαν να είστε πίσω σε κανονικό, μην σηκώνετε βαριά - πάνω από 20 κιλά (9,1 κιλά) - ή να έχουν κολπική συνουσία έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν ο πόνος επιδεινώνεται ή αν παρουσιάσετε ναυτία, έμετο ή αιμορραγία που είναι βαρύτερο από την έμμηνο ρύση.

Συναισθηματική αποτελέσματα μετά από υστερεκτομή
Μετά από μια υστερεκτομή, μπορεί να έχετε μια βελτιωμένη διάθεση και αυξημένη αίσθηση της ευημερίας. Μπορεί να απαλλαγεί ότι δεν είναι πλέον σημεία εμπειρία και τα συμπτώματα, όπως η βαριά αιμορραγία ή πυελικό πόνο. Για τις περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη σεξουαλική λειτουργία μετά την υστερεκτομή. Αλλά για μερικές γυναίκες, αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση εμφανίζεται μετά από υστερεκτομή - ίσως επειδή δεν είναι πλέον ο φόβος να μείνουν έγκυες ή δεν έχουν πλέον τον πόνο κατά τη συνουσία.

Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση της απώλειας και της θλίψης μετά από υστερεκτομή, το οποίο είναι φυσιολογικό. Ή μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη που σχετίζονται με την απώλεια της γονιμότητας σας, ειδικά αν είστε νέοι και εξέφρασε την ελπίδα για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Εάν η θλίψη ή αρνητικά συναισθήματα αρχίζουν να παρεμβαίνει με τη δική σας απόλαυση της καθημερινής ζωής, μιλήστε με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης