Η νόσος του Crohn

Ορισμός

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά, σοβαρή διάρροια, ακόμη και τον υποσιτισμό. Φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές περιοχές του πεπτικού συστήματος σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn εξαπλώνεται συχνά βαθιά μέσα στα στρώματα του προσβεβλημένου ιστού του εντέρου. Όπως η ελκώδης κολίτιδα, ένα άλλο κοινό IBD, νόσος του Crohn μπορεί να είναι τόσο επώδυνη και εξουθενωτική, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή επιπλοκές.

Ενώ δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τη νόσο του Crohn, θεραπείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn και ακόμη και να επιφέρει μακροχρόνια ύφεση. Με τη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn είναι σε θέση να λειτουργήσει καλά.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Φλεγμονή της νόσου του Crohn μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές περιοχές σε διαφορετικούς ανθρώπους. Σε ορισμένα άτομα, ακριβώς το μικρό έντερο επηρεάζεται. Σε άλλες, είναι περιορίζεται στο κόλον (τμήμα του παχέος εντέρου). Οι πιο κοινές περιοχές που επλήγησαν από τη νόσο του Crohn είναι το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός) και το παχύ έντερο. Φλεγμονή μπορεί να περιορίζεται στο τοίχωμα του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλές (στένωση), ή φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του τοιχώματος του εντέρου (συρίγγιο).

Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορείτε επίσης να έχουν περιόδους του χρόνου, όταν δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα (διαγραφή). Όταν η νόσος είναι ενεργή, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια. Η φλεγμονή που συμβαίνει στη νόσο του Crohn προκαλεί τα κύτταρα στις πληγείσες περιοχές του εντέρου σας να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες νερού και άλατος. Επειδή το παχύ έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως αυτό το πλεόνασμα ρευστού, θα αναπτύξει διάρροια. Εντατική εντερική κράμπες μπορεί επίσης να συμβάλει στην χαλαρά κόπρανα. Διάρροια είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους με νόσο του Crohn.
 • Κοιλιακό άλγος και κράμπες. Φλεγμονή και εξέλκωση μπορεί να προκαλέσει τα τοιχώματα των τμημάτων του εντέρου σας για να πρηστεί και τελικά να πυκνώσει με ουλώδη ιστό. Αυτό επηρεάζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του περιεχομένου μέσω της πεπτικής οδού και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και κράμπες. Ήπια νόσος του Crohn προκαλεί συνήθως μικρή έως μέτρια εντερική δυσφορία, αλλά και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο.
 • Αίμα στα κόπρανα σας. Τρόφιμα που διακινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος σας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ιστών να αιμορραγούν, ή του εντέρου σας μπορεί επίσης να αιμορραγούν από μόνη της. Μπορεί να παρατηρήσετε φωτεινό κόκκινο αίμα στη λεκάνη της τουαλέτας ή πιο σκούρο αίμα αναμιγνύεται με τα κόπρανα σας. Μπορείτε επίσης να έχετε αιμορραγία δεν μπορείτε να δείτε (αίμα στα κόπρανα).
 • Έλκη νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές στην επιφάνεια του εντέρου που τελικά γίνονται μεγάλα έλκη που διεισδύουν βαθιά μέσα -. Και μερικές φορές μέσα - τα εντερικά τοιχώματα. Μπορείτε επίσης να έχετε έλκη στο στόμα σας παρόμοια με πληγές ελκών.
 • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Κοιλιακό άλγος και κράμπες και η φλεγμονώδης αντίδραση στο τοίχωμα του εντέρου σας μπορεί να επηρεάσει τόσο την όρεξή σας και την ικανότητά σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα τρόφιμα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα
Τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί να εμφανίσουν επίσης:

 • Πυρετός
 • Κούραση
 • Αρθρίτιδα
 • Φλεγμονή του οφθαλμού
 • Έλκη στο στόμα
 • Διαταραχές του δέρματος
 • Φλεγμονή των αγωγών ήπατος ή της χολής
 • Καθυστερημένη ανάπτυξη ή τη σεξουαλική ανάπτυξη στα παιδιά

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, ή αν έχετε κάποιο από τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, όπως:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Συνεχίζεται από διάρροιες που δεν ανταποκρίνονται σε over-the-counter (OTC) φάρμακα
 • Ανεξήγητη πυρετός που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα ή δύο

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η νόσος του Crohn. Κοιλιακό άλγος και κράμπες.
Η νόσος του Crohn. Κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Προηγουμένως, η διατροφή και το άγχος ήταν ύποπτα, αλλά τώρα οι γιατροί γνωρίζουν ότι αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επιδεινώσει την προϋπάρχουσα ασθένεια του Crohn, δεν την προκαλεί. Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας αριθμός παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα και μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Crohn.

 • Ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανό ότι ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει νόσο του Crohn. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να παλέψουν την εισβολή μικροοργανισμών, μια μη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κύτταρα του πεπτικού σωλήνα, πάρα πολύ.
 • Η κληρονομικότητα. Crohn είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν τα μέλη της οικογένειας με τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να υποπτεύεται ότι ένα ή περισσότερα γονίδια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε νόσο του Crohn. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Crohn δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιθανό να αναπτύξει την ασθένεια, όταν είσαι νέος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη νόσο του Crohn έχουν διαγνωστεί πριν από όπου και αν 30 ετών.
 • Εθνικότητα. Αν και οι λευκοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα. Αν είστε της Ανατολικής Ευρώπης (Ασκενάζι) εβραϊκής καταγωγής, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Είσαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αν έχετε μια στενή σχέση, όπως ένα γονέα, αδελφό ή παιδί, με την ασθένεια. Όπως πολλοί ως 1 στα 5 άτομα με νόσο του Crohn έχει ένα μέλος της οικογένειας με τη νόσο.
 • Το κάπνισμα τσιγάρων. Κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός ελεγχόμενου παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρή μορφή της νόσου και μεγαλύτερο κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Συζητήστε με το γιατρό σας και να πάρετε βοήθεια. Υπάρχουν πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος διαθέσιμα, αν δεν είστε σε θέση να το κόψουν μόνοι σας.
 • Σε περίπτωση που ζείτε. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή ή σε μια βιομηχανική χώρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Crohn. Επειδή η νόσος του Crohn εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις και βιομηχανικές χώρες, μπορεί να είναι ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή εξευγενισμένα τρόφιμα, να διαδραματίσει ρόλο στη νόσο του Crohn. Οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια κλίματα, επίσης, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιπλοκές:

 • Εντέρου απόφραξη. Νόσος του Crohn επηρεάζει το πάχος του εντερικού τοιχώματος. Πάροδο του χρόνου, τμήματα του εντέρου μπορεί να πυκνώσει και στενό, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει τη ροή των πεπτικών περιεχομένων μέσω του προσβεβλημένου τμήματος του εντέρου. Ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ασθενούς τμήματος του εντέρου σας.
 • Έλκη. Χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτές πληγές (έλκη) οπουδήποτε στην πεπτική οδό σας, συμπεριλαμβανομένης της στόμα και τον πρωκτό σας, και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (περίνεο) και τον πρωκτό.
 • Μερικές φορές συρίγγια έλκη μπορεί να εκτείνεται πλήρως μέσω του εντερικού τοιχώματος, δημιουργώντας ένα συρίγγιο -. Μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εντέρου σας, ανάμεσα στο έντερο και το δέρμα σας, ή μεταξύ εντέρου και ένα άλλο όργανο, όπως η ουροδόχος κύστη ή τον κόλπο. Όταν οι εσωτερικές συρίγγια αναπτύσσουν, τα τρόφιμα μπορεί να παρακάμψει περιοχές του εντέρου που είναι αναγκαίες για την απορρόφηση. Μια εξωτερική συρίγγιο μπορεί να προκαλέσει συνεχή παροχέτευση του περιεχομένου του εντέρου στο δέρμα σας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συρίγγιο μπορεί να μολυνθούν και να σχηματίσουν ένα απόστημα, ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Συρίγγια γύρω από την πρωκτική περιοχή (γύρω από τον πρωκτό) είναι το πιο κοινό είδος της συρίγγιο.
 • Πρωκτική σχισμή. Αυτή είναι μια ρωγμή ή σχισμή, στον πρωκτό ή στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, όπου μπορούν να συμβούν λοιμώξεις. Είναι συχνά συνδέεται με επώδυνες κινήσεις του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια περιπρωκτικό συριγγίου.
 • Ο υποσιτισμός. Διάρροια, κοιλιακό άλγος και κράμπες μπορεί να καταστήσει δύσκολο για σας να φάει ή για έντερο σας να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να σας κρατήσει τρέφονται. Επιπροσθέτως, η αναιμία είναι κοινή σε ανθρώπους με νόσο του Crohn.
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχοντας νόσο του Crohn που επηρεάζει παχέος εντέρου σας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
 • Άλλα προβλήματα υγείας. Εκτός φλεγμονή και έλκη του πεπτικού σωλήνα, η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η αρθρίτιδα, φλεγμονή των ματιών ή του δέρματος, clubbing των νυχιών, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή και, περιστασιακά, φλεγμονή των χοληφόρων οδών. Οι άνθρωποι με μακροχρόνια νόσο του Crohn μπορεί επίσης να αναπτύξουν οστεοπόρωση, μια κατάσταση που προκαλεί αδύναμα, εύθραυστα οστά.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, μπορεί να αναφέρεται στη συνέχεια σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλές πληροφορίες για να συζητήσουν, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να έρθει μαζί σας στο ραντεβού σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν σε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση του χρόνου εξαντλούνται. Για τη νόσο του Crohn, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν ειδική προετοιμασία;
 • Είναι η κατάσταση αυτή προσωρινή ή μακροχρόνια;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
 • Υπάρχουν φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγουν εκεί;
 • Τι είδους παρενέργειες μπορεί να περιμένω από τη θεραπεία;
 • Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου προτείνουν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Μήπως πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους διατροφικούς περιορισμούς εγώ;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Ποιος είναι ο κίνδυνος για το παιδί μου από την ανάπτυξη της νόσου του Crohn, αν έχω;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Είναι έτοιμη να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε είδατε για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή διακεκομμένο;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως τα συμπτώματά σας να επηρεάσει την ικανότητά σας να εργαστείτε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες;
 • Μήπως είναι κάτι που βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Υπάρχει κάτι που έχετε παρατηρήσει που κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα εκεί;
 • Καπνίζετε;
 • Μην παίρνετε ΜΣΑΦ, για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), ναπροξένη (Aleve) ή δικλοφενάκη (Volteren, Solaraze);

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει πιθανό η νόσος του Crohn μόνο αφού αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα σημάδια και τα συμπτώματα σας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), εκκολπωματίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Για να βοηθήσει επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου του Crohn, μπορεί να έχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές και διαδικασίες:

 • Οι εξετάσεις αίματος ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για την αναιμία -. Μια κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς σας - ή να ελέγξει για σημάδια μόλυνσης. Δύο δοκιμές που αναζητούν την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στη διάγνωση το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που έχετε, αλλά όχι ο καθένας με τη νόσο του Crohn έχει αυτά τα αντισώματα. Αν και ο γιατρός σας μπορεί να καταδικάσει τις δοκιμές αυτές, μια θετική διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι έχουν τη νόσο του Crohn και μια αρνητική διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος από την ασθένεια. Επειδή αυτές οι δοκιμές δεν είναι ακόμη οριστικά, το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας δεν συνιστά επί του παρόντος αντισώματος ή γενετικών εξετάσεων για τη νόσο του Crohn.
 • Κοπράνων λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα. Μπορεί να χρειαστεί να παρέχει ένα δείγμα κοπράνων έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το αίμα στα κόπρανα σας.
 • Η δοκιμή αυτή. Κολονοσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό σας για να δείτε ολόκληρο το έντερο σας, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα με ένα συνημμένο κάμερα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λαμβάνει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή ανάλυση, η οποία μπορεί να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπλέγματα των φλεγμονωδών κυττάρων που ονομάζονται κοκκιώματα, τα οποία βοηθούν να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της νόσου του Crohn, επειδή κοκκιώματα δεν εμφανίζονται με ελκώδη κολίτιδα. Κίνδυνοι της κολονοσκόπησης περιλαμβάνουν διάτρηση του τοιχώματος του παχέος εντέρου και αιμορραγία.
 • Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα για να εξετάσει το σιγμοειδές, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου σας.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Μπορεί να έχετε μια αξονική τομογραφία, μια ειδική τεχνική ακτίνων Χ, που παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες από ό, τι μια τυπική ακτινογραφία κάνει. Η δοκιμή αυτή εξετάζει ολόκληρο το έντερο καθώς και σε ιστούς εκτός του εντέρου που δεν μπορεί να δει με άλλες δοκιμές. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει αυτή η σάρωση για να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση και την έκταση της νόσου σας ή να ελέγξετε για επιπλοκές, όπως η μερική μπλοκαρίσματα, αποστήματα ή τα συρίγγια. Αν και δεν είναι επεμβατική, μια αξονική τομογραφία σας εκθέτει σε περισσότερη ακτινοβολία από ό, τι ένα συμβατικό X-ray κάνει. CT enterography είναι μια ειδική αξονική τομογραφία που παρέχει καλύτερες εικόνες του λεπτού εντέρου. Η δοκιμή αυτή έχει αντικατασταθεί βάριο ακτίνες Χ σε πολλά ιατρικά κέντρα.
 • Μαγνητική τομογραφία. Ένας σαρωτής MRI χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών. Οι περισσότερες μηχανές MRI είναι μεγάλα, σε σχήμα σωλήνα μαγνήτες. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, θα βρίσκονται σε ένα κινητό τραπέζι, μέσα στο μηχάνημα MRI. Η δοκιμή αυτή είναι πολύ χρήσιμη στη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου του Crohn. Είναι μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αξιολόγηση ενός συριγγίου γύρω από την πρωκτική περιοχή (πυελική MRI) ή του λεπτού εντέρου (MRI enterography).
 • Η ενδοσκόπηση με κάψουλα. Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν νόσο του Crohn, αλλά και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις είναι αρνητικές, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ενδοσκόπηση με κάψουλα. Για τη δοκιμή αυτή θα καταπιεί μια κάψουλα που έχει μια φωτογραφική μηχανή σε αυτό. Η κάμερα τραβάει φωτογραφίες, οι οποίες μεταδίδονται σε έναν υπολογιστή που φοράτε στη ζώνη σας. Οι εικόνες στη συνέχεια κατεβάσει, εμφανίζεται σε μια οθόνη και να ελέγχονται για συμπτώματα της νόσου του Crohn. Μόλις αυτό γίνει το ταξίδι μέσα από το πεπτικό σας σύστημα, η κάμερα βγαίνει από το σώμα σας ανώδυνα στο σκαμνί σας. Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι γενικά πολύ ασφαλή, αλλά εάν έχετε μια μερική απόφραξη του εντέρου, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η κάψουλα μπορεί να κατατεθεί στο έντερο σας. Επιπλέον, οι εικόνες που παρέχονται από την ενδοσκόπηση με κάψουλα δεν μπορεί να είναι αρκετά λεπτομερής. Ενδοσκόπηση με βιοψία είναι συχνά εξακολουθεί να απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου του Crohn και να αποκλειστούν άλλες αιτίες των συμπτωμάτων σας.
 • Διπλό μπαλόνι ενδοσκόπηση. Για τη δοκιμή αυτή, μια μεγαλύτερη έκταση χρησιμοποιείται για να εξετάσει περαιτέρω το λεπτό έντερο όπου οι συνήθεις ενδοσκόπια δεν φτάνουν. Αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη όταν ενδοσκόπηση με κάψουλα παρουσιάζει ανωμαλίες, αλλά η διάγνωση είναι ακόμα υπό εξέταση. Επιτρέπει για βιοψία του ανώμαλη περιοχή. Είναι συνήθως πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα ενδοσκόπηση.
 • Απεικόνισης του λεπτού εντέρου. Αυτή η δοκιμή εξετάζει το τμήμα του λεπτού εντέρου που δεν μπορεί να δει από την κολονοσκόπηση. Αφού πιείτε ένα διάλυμα που περιέχει βάριο, X-ray, οι CT ή MRI εικόνες που λαμβάνονται από το λεπτό έντερο σας. Η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των περιοχών στένωση ή φλεγμονή στο λεπτό έντερο που παρατηρούνται στη νόσο του Crohn. Η δοκιμή μπορεί επίσης να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου έχετε.
 • Κλύσμα βαρίου. Αυτή η διαγνωστική εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας να αξιολογήσει το παχύ έντερο σας με μια ακτινογραφία. Πριν από τη δοκιμή, θα λάβετε ένα κλύσμα με σκιαγραφικό διάλυμα που περιέχει βάριο. Οι στρώσεις βαφής βαρίου η επένδυση του εντέρου, δημιουργώντας μια σιλουέτα του ορθού, του παχέος εντέρου και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου σας που είναι ορατή σε μια ακτινογραφία. Η δοκιμή αυτή γίνεται σπάνια πια, λόγω της διαθεσιμότητας της κολονοσκόπησης και αξονική τομογραφία.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, και δεν υπάρχει μια θεραπεία που λειτουργεί για τον καθένα.

Ο στόχος της ιατρικής αγωγής είναι να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί σημεία και τα συμπτώματα σας. Είναι, επίσης, να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη πρόγνωση περιορίζοντας επιπλοκές. Στις καλύτερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και σε μακροχρόνια ύφεση. Θεραπεία για τη νόσο του Crohn συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Σουλφασαλαζίνη (azulfidine). Μολονότι αυτό το φάρμακο δεν είναι πάντα αποτελεσματική για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, μπορεί να είναι κάποια βοήθεια για του Crohn που επηρεάζει το κόλον. Έχει μια σειρά από παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, καούρες και πονοκέφαλο. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί σε φάρμακα sulfa.
 • Μεσαλαμίνης (asacol, Rowasa). Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες από σουλφασαλαζίνη, αλλά πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς, καούρα, διάρροια και κεφαλαλγία. Θα το πάρετε σε μορφή δισκίου ή να το χρησιμοποιήσετε πρωκτικά στη μορφή ενός υποκλυσμού ή υπόθετου, ανάλογα με το ποιο μέρος του παχέος εντέρου σας επηρεάζεται. Αυτό το φάρμακο είναι γενικά αναποτελεσματική για τη νόσο που περιλαμβάνει το λεπτό έντερο.
 • Τα κορτικοστεροειδή. Κορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρησμένο πρόσωπο, υπερβολική του προσώπου τρίχα, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία και υπερκινητικότητα. Πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση αίματος, διαβήτη, οστεοπόρωση, τα κατάγματα των οστών, καταρράκτης, γλαύκωμα και αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών σε παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη.

  Επίσης, αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν για όλους με τη νόσο του Crohn. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως κορτικοστεροειδή μόνο αν έχετε μέτρια έως σοβαρή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Μια νεώτερη τύπος κορτικοστεροειδών, βουδεσονίδη (Entocort ΕΚ), λειτουργεί γρηγορότερα από ό, τι τα παραδοσιακά στεροειδή και φαίνεται να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες. Entocort ΕΚ είναι αποτελεσματική μόνο στη νόσο του Crohn που περιλαμβάνει το κατώτερο λεπτό έντερο και το πρώτο μέρος του παχέος εντέρου.

  Τα κορτικοστεροειδή δεν είναι για μακροχρόνια χρήση. Αλλά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βραχυπρόθεσμη (τρεις έως τέσσερις μήνες) βελτίωση των συμπτωμάτων και να προκαλέσει ύφεση. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ένα ανοσοποιητικό σύστημα καταστολέα - τα κορτικοστεροειδή μπορούν να προκαλέσουν ύφεση, ενώ τα ανοσοκατασταλτικά σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ύφεσης.

Ανοσοκατασταλτικά συστήματος
Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά στοχεύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όχι απευθείας αντιμετώπιση της φλεγμονής. Καταστέλλοντας την ανοσοαπόκριση, τη φλεγμονή είναι επίσης μειωμένη. Μερικές φορές, αυτά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός της αζαθειοπρίνης και του infliximab έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλύτερα από ό, τι είτε φάρμακο μόνο σε μερικούς ανθρώπους. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Αζαθειοπρίνη (Imuran) και μερκαπτοπουρίνη (purinethol). Αυτά είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ανοσοκατασταλτικά για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με το γιατρό σας και να κάνετε τακτικά το αίμα σας για να δείτε για παρενέργειες, όπως μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.
 • Infliximab (Remicade). Αυτό το φάρμακο είναι μόνο για ενήλικες και παιδιά με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τη διάγνωση, ιδιαίτερα εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι είναι πιθανό να έχουν τη νόσο του Crohn πιο σοβαρή ή αν έχετε ένα συρίγγιο. Είναι επίσης χρησιμοποιείται μετά από άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ένα ανοσοκατασταλτικό σε μερικούς ανθρώπους, αλλά η πρακτική αυτή είναι κάπως αμφιλεγόμενη. Infliximab λειτουργεί με εξουδετέρωση μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστή ως παράγοντας νέκρωσης των όγκων (TNF). Infliximab βρίσκει το TNF στο αίμα σας και να απομακρύνει πριν προκαλέσει φλεγμονή στον εντερικό σωλήνα σας.

  Μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και τα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου δεν μπορούν να λάβουν infliximab ή τα άλλα μέλη της κατηγορίας αυτής (adalimumab και certolizumab pegol). Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη λήψη infliximab. Φυματίωση και άλλες σοβαρές λοιμώξεις έχουν συσχετιστεί με τη χρήση του ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν έχετε ενεργή λοίμωξη, δεν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα. Πρέπει να έχετε μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση, μια ακτινογραφία θώρακος και δοκιμασία για την ηπατίτιδα Β πριν από τη λήψη infliximab.

 • Το adalimumab (Humira). Adalimumab λειτουργεί παρόμοια με infliximab μπλοκάροντας TNF για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά είστε διαγνωστεί εάν έχετε ένα συρίγγιο, ή αν έχετε πιο σοβαρή νόσο του Crohn. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά από άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Adalimumab μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του infliximab ή certoluzimab πεγόλη, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν infliximab ή certoluzimab στάση pegol εργασίας. Adalimumab μπορεί να μειώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn και μπορεί να προκαλέσει ύφεση.

  Ωστόσο, adalimumab, όπως infliximab, φέρει ένα μικρό κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης και σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις. Πρέπει να έχετε μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση, μια ακτινογραφία θώρακος και δοκιμασία για την ηπατίτιδα Β πριν από τη λήψη infliximab. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του adalimumab είναι ερεθισμός του δέρματος και πόνος στο σημείο της ένεσης, ναυτία, καταρροή, και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

 • Certolizumab pegol (Cimzia). Εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, certolizumab pegol δρα μέσω της αναστολής του TNF. Certolizumab pegol συνταγογραφείται για άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn. Certolizumab pegol μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του infliximab ή adalimumab, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν infliximab ή adalimumab στάση εργασίας. Συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κοιλιακό άλγος, ναυτία και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Όπως και άλλα φάρμακα που αναστέλλουν τον TNF, επειδή αυτό το φάρμακο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είστε επίσης σε κίνδυνο να γίνουν σοβαρά άρρωστος με ορισμένες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση. Πρέπει να έχετε μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση, μια ακτινογραφία θώρακος και δοκιμασία για την ηπατίτιδα Β πριν από την έναρξη certolizumab pegol.
 • Μεθοτρεξάτη (Rheumatrex). Αυτό το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου, της ψωρίασης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τα άτομα με νόσο του Crohn που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλα φάρμακα. Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση και διάρροια, και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει δυνητικά απειλητική για τη ζωή πνευμονία. Μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές του ήπατος και μερικές φορές με τον καρκίνο. Αποφύγετε να μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε μεθοτρεξάτη. Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με το γιατρό σας και να κάνετε τακτικά το αίμα σας για να δείτε τις πιθανές παρενέργειες.
 • Κυκλοσπορίνη (gengraf, Neoral, Sandimmune). Αυτό το ισχυρό φάρμακο, που χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει να θεραπεύσει Crohn's που σχετίζονται με συρίγγια, κανονικά προορίζονται για άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε άλλα φάρμακα. Η κυκλοσπορίνη έχει τη δυνατότητα για σοβαρές παρενέργειες, όπως η νεφρική και ηπατική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, και θανατηφόρων λοιμώξεων. Αυτό το φάρμακο δεν προορίζεται για μακροχρόνια χρήση.
 • . Natalizumab (TYSABRI) Αυτό το φάρμακο λειτουργεί αναστέλλοντας ορισμένων μορίων του ανοσοποιητικού κυττάρου - ιντεγκρινών - από την πρόσδεση σε άλλα κύτταρα του εντερικού επένδυση σας. Ο αποκλεισμός αυτών των μορίων πιστεύεται να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται όταν συνδέονται προς εντερικά κύτταρα σας. Το natalizumab είναι εγκεκριμένο για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn με στοιχεία φλεγμονής και οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες συμβατικές θεραπείες της νόσου του Crohn, συμπεριλαμβανομένων αναστολείς του TNF και ανοσοτροποποιητές. Επειδή το φάρμακο συνδέεται με μια σπάνια, αλλά σοβαρή, ο κίνδυνος της πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας - μια λοίμωξη του εγκεφάλου που συνήθως οδηγεί σε θάνατο ή σοβαρή αναπηρία - θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό περιορισμένης διανομής πρόγραμμα για να το χρησιμοποιήσετε.

Φάρμακα και τον κίνδυνο καρκίνου
Ανοσοποιητικού καταστολείς του συστήματος συνδέονται επίσης με ένα μικρό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως το λέμφωμα. Αυτά περιλαμβάνουν την αζαθειοπρίνη, μερκαπτοπουρίνη, μεθοτρεξάτη, infliximab, adalimumab, certolizumab pegol και άλλα. Ο κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που αυτά τα φάρμακα προκαλούν. Ενώ αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο, μπορεί να είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους με νόσο του Crohn για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αποφυγή χειρουργική επέμβαση ή νοσηλείας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσει ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς.

Αντιβιοτικά
Αντιβιοτικών μπορεί να μειώσει το ποσό της αποστράγγισης και μερικές φορές να θεραπεύσει συριγγίων και αποστημάτων σε άτομα με νόσο του Crohn. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης αντιβιοτικά βοηθήσει στη μείωση επιβλαβών εντερικών βακτηρίων και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για τη νόσο του Crohn. Συχνά συνταγογραφείται αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

 • Μετρονιδαζόλη (Flagyl). Μόλις το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό για τη νόσο του Crohn, μετρονιδαζόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως μούδιασμα και φαγούρα στα χέρια και τα πόδια σας και, περιστασιακά, μυϊκό πόνο ή αδυναμία. Αν εμφανιστούν αυτά τα αποτελέσματα, να σταματήσει το φάρμακο και καλέστε τον γιατρό σας.
 • Ciprofloxacin (Cipro). Αυτό το φάρμακο, η οποία βελτιώνει τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους με νόσο του Crohn, είναι σήμερα γενικώς προτιμάται να μετρονιδαζόλη. Μια σπάνια παρενέργεια αυτού του φαρμάκου είναι η ρήξη τένοντα.

Άλλα φάρμακα
Εκτός από τον έλεγχο της φλεγμονής, ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου του Crohn σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες:

 • Anti-διαρροϊκά. Ένα συμπλήρωμα ινών όπως το ψύλλιο σκόνη (Metamucil) ή άμυλο (Citrucel), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ήπια έως μέτριας διάρροιας, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα σας. Για πιο σοβαρή διάρροια, η λοπεραμίδη (Imodium) μπορεί να είναι αποτελεσματική. Χρήση αντι-διαρροϊκά με προσοχή και μόνο μετά από διαβούλευση με το γιατρό σας.
 • Τα καθαρτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει οίδημα έντερα σας για να περιορίσετε, που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε καθαρτικά, γιατί ακόμη και εκείνα που πωλούνται over-the-counter μπορεί να είναι πολύ σκληρή για το σύστημά σας.
 • Αναλγητικά. Για ήπιο πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.). Αποφύγετε την ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve). Αυτά είναι πιθανό να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα.
 • Τα συμπληρώματα σιδήρου. Εάν πάσχετε από χρόνια εντερική αιμορραγία, μπορεί να αναπτύξει σιδηροπενική αναιμία. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου σας στα φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσει αυτό το είδος της αναιμίας στιγμή που η αιμορραγία έχει σταματήσει ή μειωθεί.
 • Διατροφή. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα δίνεται μέσω ενός σωλήνα σίτισης (εντερική διατροφή) ή των θρεπτικών ουσιών με ένεση σε μία φλέβα (παρεντερική διατροφή) για τη θεραπεία της νόσου του Crohn σας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διατροφή σας και αφήστε το έντερο για να ξεκουραστούν. Εντέρου ανάπαυσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν ξαναρχίζει την τακτική σίτιση, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διατροφική θεραπεία βραχυπρόθεσμα και να τις συνδυάσουμε με άλλα φάρμακα, όπως τα ανοσοκατασταλτικά συστήματος. Εντερική και παρεντερική διατροφή είναι συνήθως χρησιμοποιούνται για να πάρει τους ανθρώπους υγιείς για τη χειρουργική επέμβαση ή όταν άλλα φάρμακα αποτυγχάνουν να ελέγξουν τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα μικρό υπόλειμμα ή δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, αν έχετε στένωση του εντέρου (στένωση) να προσπαθήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο της απόφραξης. Μια δίαιτα χαμηλή σε υπόλειμμα είναι ένα που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το μέγεθος και τον αριθμό των κενώσεων σας.
 • Η βιταμίνη β-12 βολές. Βιταμίνη Β-12 βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη και την ανάπτυξη, και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νεύρων. Είναι απορροφάται στο τελικό ειλεό, ένα μέρος του λεπτού εντέρου συχνά επηρεάζονται από τη νόσο του Crohn. Αν φλεγμονή τελικό ειλεό σας είναι να παρεμβαίνει με την ικανότητά σας να απορροφήσει αυτή τη βιταμίνη, μπορεί να χρειαστεί μηνιαία B-12 βολές για τη ζωή. Θα πρέπει, επίσης, τη δια βίου B-12 ενέσεις, αν τερματικό ειλεό σας έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
 • Το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμπληρώματα. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου με βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος του Crohn και στεροειδή που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Ρωτήστε το γιατρό σας αν ένα συμπλήρωμα ασβεστίου είναι κατάλληλο για εσάς.

Μελλοντικές φάρμακα
Νέα φάρμακα είναι στην ανάπτυξη και κλινική δοκιμή. Αν η νόσος του Crohn σας δεν ελέγχεται καλά με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν κλινικές δοκιμές στη διάθεσή σας.

Χειρουργική
Εάν η διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες δεν σταματήσουν τα σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός σας αφαιρεί ένα κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού συστήματος σας και στη συνέχεια επανασυνδέει τα υγιή τμήματα. Επιπλέον, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει συριγγίων και αποστημάτων αποστράγγισης. Μια κοινή διαδικασία για την Crohn είναι strictureplasty, που διευρύνει ένα τμήμα του εντέρου που έχει γίνει πολύ στενή.

Τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης για του Crohn είναι συνήθως προσωρινό. Η νόσος συχνά υποτροπιάζει συχνά κοντά στην επανασυνδεθεί ιστό ή αλλού στην πεπτική οδό. Έως 3 από 4 άτομα με νόσο του Crohn τελικά χρειάζονται κάποιο είδος της χειρουργικής επέμβασης. Πολλοί θα χρειαστείτε επίσης μια δεύτερη διαδικασία ή και περισσότερο. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση με φαρμακευτική αγωγή για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Επιτήρησης του καρκίνου
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πιο συχνά, γιατί οι άνθρωποι που έχουν τη νόσο του Crohn που επηρεάζει το παχύ έντερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου έκκληση για μια κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια αρχίζει στην ηλικία των 50. Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να έχετε αυτό το τεστ γίνει νωρίτερα και πιο συχνά.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι όταν αντιμετωπίζει τη νόσο του Crohn. Όμως, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και να επιμηκύνει το χρόνο μεταξύ των flare-ups.

Διατροφή
Δεν υπάρχει καμία σταθερή απόδειξη ότι αυτό που τρως πραγματικά προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αλλά ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα σας, ειδικά κατά τη διάρκεια flare-up. Αν νομίζετε ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων κάνει χειροτερέψει την κατάστασή σας, κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε ό, τι τρώτε, καθώς και το πώς αισθάνεστε. Αν ανακαλύψετε κάποιες τροφές που προκαλούν τα συμπτώματά σας σε έξαρση, είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσετε την εξάλειψη των εν λόγω τροφίμων. Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

 • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και το φυσικό αέριο, τη βελτίωση της όταν περιορίζουν ή εξαλείφουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να είναι δυσανεξία στη λακτόζη - δηλαδή, το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη), στα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Αν ναι, περιορίζοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή με το ένζυμο, όπως lactaid, θα συμβάλει στο να σπάσει τη λακτόζη.
 • Δοκιμάστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Εάν πάσχετε από νόσο του Crohn του λεπτού εντέρου, μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν ή να απορροφήσει το λίπος κανονικά. Αντ 'αυτού, το λίπος περνάει μέσα από το έντερο σας, κάνοντας τη διάρροια σας χειρότερα. Τα τρόφιμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό περιέχουν βούτυρο, μαργαρίνη, σάλτσες κρέμα γάλακτος και τα τηγανητά.
 • Περιορίστε ίνες, αν είναι ένα πρόβλημα διατροφής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, φυτικές ίνες μπορεί να κάνει διάρροια, πόνο και το φυσικό αέριο χειρότερα. Αν τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά σας ενοχλούν, δοκιμάστε στον ατμό, το ψήσιμο ή βράσιμο τους. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ανεχθεί κάποια φρούτα και λαχανικά, αλλά όχι τους άλλους. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα με τα τρόφιμα της οικογένειας λάχανο, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και ξηροί καρποί, οι σπόροι, το καλαμπόκι και ποπ κορν.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα πρόβλημα. Αποφύγετε τροφές που φαίνεται να κάνουν σημεία και τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν "αεριώδης" τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το λάχανο και το μπρόκολο, οι πρώτες χυμούς φρούτων και φρούτα, τα πικάντικα τρόφιμα, ποπ κορν, το αλκοόλ, και τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως η σοκολάτα και σόδα.
 • Τρώτε μικρά γεύματα. Μπορείτε να βρείτε να αισθανθείτε καλύτερα διατροφικές πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα αντί για δύο ή τρία μεγαλύτερα.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Προσπαθήστε να πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά. Νερό είναι το καλύτερο. Το αλκοόλ και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη διεγείρει τα έντερα σας και μπορεί να χειροτερέψει τη διάρροια, ενώ τα αεριούχα ποτά συχνά παράγουν αέρια.
 • Εξετάστε πολυβιταμίνες. Επειδή η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και τη διατροφή σας, μπορεί να περιοριστεί, με πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα συμπληρώματα είναι συχνά χρήσιμη. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βιταμίνες ή συμπληρώματα.
 • Συζητήστε με έναν διαιτολόγο. Εάν αρχίσετε να χάνετε βάρος ή η διατροφή σας έχει γίνει πολύ περιορισμένη, μιλήστε με έναν διαιτολόγο.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Crohn, και μόλις το έχετε, το κάπνισμα μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Οι άνθρωποι με νόσο του Crohn που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποτροπές, χρειάζονται φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις επαναλαμβάνω. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και την παροχή πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Στρες
Αν και το στρες δεν προκαλεί τη νόσο του Crohn, μπορεί να κάνει σημεία και τα συμπτώματα σας χειρότερα και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της νόσου. Στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να κυμαίνεται από μικρές ενοχλήσεις σε μια κίνηση, η απώλεια της εργασίας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Όταν είστε τόνισε, η κανονική διαδικασία της πέψης σας αλλάζει. Το στομάχι σας αδειάζει πιο αργά και εκκρίνει περισσότερο οξύ. Στρες μπορεί επίσης να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την δίοδο των εντερικών περιεχομένων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολές στην ίδια εντερικό ιστό.

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να μάθετε τρόπους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση. Ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, να ανακουφίσει την κατάθλιψη και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι σωστό για εσάς.
 • Βιοανάδραση. Αυτή η τεχνική μείωσης του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση των μυών και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό σας με τη βοήθεια μιας μηχανής ανατροφοδότηση. Σας διδάσκονται πώς να παράγουν αυτές τις αλλαγές χωρίς ανάδραση από το μηχάνημα. Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να μπείτε σε μια χαλαρή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα με το άγχος. Η βιοανάδραση διδάσκεται συνήθως σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.
 • Τακτικές ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουν το άγχος είναι να χαλαρώσετε και να χρησιμοποιούν τεχνικές όπως η βαθιά, αργή αναπνοή για να ηρεμήσει τακτικά. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα γιόγκα και διαλογισμό ή να χρησιμοποιούν τα βιβλία, τα CD ή DVD στο σπίτι.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Πολλοί άνθρωποι με πεπτικές διαταραχές έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή συμπληρωματικής ή εναλλακτική θεραπεία. Μερικοί χρησιμοποιούνται συνήθως θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Βότανα και συμπληρώματα διατροφής
 • Προβιοτικά
 • Το ιχθυέλαιο
 • Βελονισμός

Οι παρενέργειες και η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών είναι κύριοι λόγοι για την αναζήτηση εναλλακτικής φροντίδας.

Η πλειοψηφία των εναλλακτικών θεραπειών δεν ρυθμίζονται από το FDA. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι θεραπείες τους είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αλλά δεν χρειάζεται να το αποδείξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι θα καταλήγουν να πληρώνουν για τα προϊόντα που δεν λειτουργούν. Για παράδειγμα, μελέτες που έγιναν για το ιχθυέλαιο και τα προβιοτικά για τη θεραπεία της του Crohn δεν έδειξαν οφέλη από τη χρήση αυτών των προϊόντων. Τι περισσότερο, ακόμη και τα φυσικά βότανα και συμπληρώματα μπορεί να έχουν παρενέργειες και να προκαλέσουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Ενημερώστε το γιατρό σας αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν τον βελονισμό ή ύπνωση χρήσιμη για τη διαχείριση του Crohn, αλλά ούτε και η θεραπεία έχει μελετηθεί καλά για αυτή τη χρήση.

Σε αντίθεση με τα προβιοτικά - τα οποία είναι ευεργετικά ζωντανά βακτήρια που καταναλώνουν - πρεβιοτικά είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, όπως οι αγκινάρες, τα οποία βοηθούν τα καύσιμα ευεργετικά εντερικά βακτήρια. Μια αρχική μελέτη σχετικά με πρεβιοτικά είχαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Περισσότερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Η νόσος του Crohn δεν σας επηρεάζει μόνο σωματικά - που παίρνει μια συναισθηματική διοδίων, καθώς και. Εάν τα σημεία και τα συμπτώματα είναι σοβαρά, η ζωή σας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από μια συνεχή ανάγκη να τρέξει στην τουαλέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί μόλις και μετά βίας να είναι σε θέση να φύγει από το σπίτι. Όταν το κάνετε, μπορεί να ανησυχείτε για ένα ατύχημα, και αυτό το άγχος χειροτερεύει τα συμπτώματα σας.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, το φυσικό αέριο και ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι δύσκολο να είστε σε δημόσιο χώρο. Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε παρεμποδίζεται από διαιτητικούς περιορισμούς ή αμηχανία από τη φύση της νόσου σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες - απομόνωση, αμηχανία και άγχος - μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά τη ζωή σας. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, και συνδέστε
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είναι περισσότερο στον έλεγχο είναι να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο του Crohn. Οργανισμοί όπως η Crohn και Κολίτιδα Ίδρυμα της Ευρώπης (CCFA) έχουν κεφάλαια σε όλη τη χώρα για την παροχή πληροφοριών και την πρόσβαση σε ομάδες υποστήριξης. Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα ή ο διαιτολόγος μπορεί να εντοπίσει το κεφάλαιο πλησιέστερο σε εσάς, ή μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας την οργάνωση στο 888-MY-gut-PAIN (888-694-8872) ή στην ιστοσελίδα της.

Μολονότι οι ομάδες στήριξης δεν είναι για όλους, μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας, καθώς και συναισθηματική υποστήριξη. Τα μέλη της ομάδας συχνά γνωρίζουν σχετικά με τις τελευταίες ιατρικές θεραπείες ή ενοποιητικές θεραπείες. Μπορείτε επίσης να βρείτε το καθησυχαστικό να είναι μεταξύ των ανθρώπων που καταλαβαίνουν τι περνάτε.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τις συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει. Παρά το γεγονός ότι ζουν με τη νόσο του Crohn μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προοπτικές είναι πιο φωτεινή από ό, τι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Βλέπε επίσης