Κολεκτομή

Ορισμός

Κολεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία για να αφαιρέσετε το σύνολο ή μέρος του παχέος εντέρου σας. Του παχέος εντέρου σας, που ονομάζεται επίσης του παχέος εντέρου σας, είναι ένα μακρύ σωλήνα-όπως όργανο στο τέλος του πεπτικού σας συστήματος. Κολεκτομή μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών και παθήσεων που επηρεάζουν την άνω και κάτω τελεία σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δράσεων κολεκτομή:

 • Ολική κολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου.
 • Μερική κολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου και μπορεί επίσης να κληθεί υποσύνολο κολεκτομή.
 • Ημικολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του δικαιώματος ή το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου.
 • Πρωκτοκολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση τόσο του παχέος εντέρου και του ορθού.
Κολεκτομή. Αιμορραγία που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Κολεκτομή. Αιμορραγία που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Κολεκτομή χειρουργική επέμβαση συνήθως απαιτεί άλλες διαδικασίες για να ξαναβάλουν τα υπόλοιπα τμήματα του πεπτικού σας συστήματος και να επιτρέψει τα απόβλητα να αφήσετε το σώμα σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Κολεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως:

 • Αιμορραγία που δεν μπορούν να ελεγχθούν Σοβαρή αιμορραγία. Από το παχύ έντερο μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το προσβεβλημένο τμήμα του παχέος εντέρου.
 • Απόφραξη του εντέρου. Μια μπλοκάρει παχέος εντέρου είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να απαιτούν ολική ή μερική κολεκτομή, ανάλογα με την κατάσταση.
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου. Αρχικών σταδίων καρκίνου μπορεί να απαιτεί μόνο ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κολεκτομή. Καρκίνοι σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να απαιτήσει περισσότερο του παχέος εντέρου πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Η νόσος του Crohn. Εάν τα φάρμακα δεν σας βοηθούν, αφαιρώντας το σχετικό μέρος του παχέος εντέρου σας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα. Κολεκτομή μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν οι προκαρκινικές αλλαγές που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής για την εξέταση του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση).
 • Ελκώδης κολίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ολική κολεκτομή, αν τα φάρμακα δεν βοηθούν να ελέγχουν τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Κολεκτομή μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζονται κατά την κολονοσκόπηση.
 • Εκκολπωματίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του επηρεαζόμενου μέρους του παχέος εντέρου, αν επανεμφανιστεί εκκολπωματίτιδα σας ή αν παρουσιάσουν επιπλοκές της εκκολπωματίτιδα.
 • Προληπτική επέμβαση. Εάν έχετε ένα πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω του σχηματισμού των πολλαπλών προκαρκινικών πολυπόδων του παχέος εντέρου, μπορείτε να επιλέξετε να υποβληθούν σε ολική κολεκτομή για την πρόληψη του καρκίνου στο μέλλον. Κολεκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή για τα άτομα με κληρονομικές γενετικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η οικογενής πολυποδίαση ή σύνδρομο Lynch.

Συζητήσουν τις επιλογές θεραπείας σας με το γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των διαφόρων τύπων ενεργειών κολεκτομή. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει τα οφέλη και τους κινδύνους της κάθε μίας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Κολεκτομή ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Ο κίνδυνος των επιπλοκών βασίζεται στη γενική υγεία σας, το είδος της κολεκτομή που υφίστανται και η προσέγγιση ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί για να εκτελέσει τη λειτουργία. Σε γενικές γραμμές, οι επιπλοκές του κολεκτομή μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία
 • Θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και οι πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)
 • Λοίμωξη
 • Τραυματισμός όργανα κοντά του παχέος εντέρου σας, όπως η ουροδόχος κύστη και το λεπτό έντερο
 • Δάκρυα στα ράμματα που επανασυνδέουν τα υπόλοιπα τμήματα του πεπτικού σας συστήματος
Σταματήστε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Γρήγορα πριν από την εγχείρηση.
Σταματήστε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Γρήγορα πριν από την εγχείρηση.

Θα περνούν το χρόνο τους στο νοσοκομείο μετά από κολεκτομή σας να επιτρέψει το πεπτικό σας σύστημα για να επουλωθούν. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας παρακολουθεί για σημεία των επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση σας. Μπορείτε να περάσετε μερικές μέρες σε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, ανάλογα με την κατάστασή σας και την κατάστασή σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Κατά τις ημέρες που οδηγούν μέχρι τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσω να:

 • Σταματήστε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πριν από την εγχείρηση.
 • Γρήγορα πριν από την εγχείρηση. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσει να τρώει και να πίνει αρκετές ώρες έως μία ημέρα πριν από τη διαδικασία σας.
 • Πιείτε ένα διάλυμα που καθαρίζει τα έντερά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια λύση καθαρτικό που αναμειγνύεται με νερό στο σπίτι. Έχετε πιει το διάλυμα επί αρκετές ώρες, μετά τις κατευθύνσεις. Η λύση προκαλεί διάρροια να βοηθήσει κενό του παχέος εντέρου σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει κλύσματα.
 • Πάρτε τα αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να καταστείλει τα βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στο άνω και κάτω τελεία σας και να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης.

Προετοιμασία για κολεκτομή δεν είναι πάντα δυνατό. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε μια επείγουσα κολεκτομή οφείλεται σε απόφραξη του εντέρου ή διάτρηση του εντέρου, μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστούν.

Σχέδιο για τη διαμονή σας στο νοσοκομείο
Θα περάσουν τουλάχιστον μερικές ημέρες στο νοσοκομείο μετά από κολεκτομή σας, ανάλογα με την κατάστασή σας. Κάνετε τις ρυθμίσεις για κάποιον να αναλάβει τη φροντίδα των ευθυνών σας στο σπίτι και στην εργασία.

Σκεφτείτε μπροστά σε αυτό που θα θέλατε να έχετε μαζί σας, ενώ είστε αναρρώνει στο νοσοκομείο. Πράγματα που ίσως πακέτο περιλαμβάνει:

 • Μια ρόμπα και παντόφλες
 • Περιποίησης, όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σας ή, αν χρειαστεί, τις προμήθειές σας ξύρισμα
 • Άνετα ρούχα για να φορέσει στο σπίτι
 • Δραστηριότητες για να περάσει η ώρα, όπως ένα βιβλίο, περιοδικό ή παιχνίδια

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της κολεκτομή σας
Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας μεταφέρει σε μια αίθουσα παρασκευής. Πίεση του αίματος και την αναπνοή σας θα πρέπει να παρακολουθούνται. Ενδέχεται να λάβετε ένα αντιβιοτικό φάρμακο μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας.

Είσαι συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα χειρουργείο και τοποθετείται σε ένα τραπέζι. Θα σας δοθεί μια γενική αναισθησία φάρμακα για να σας βάλει σε μια κατάσταση νάρκης, έτσι ώστε δεν θα πρέπει να γνωρίζουν κατά τη λειτουργία σας.

Η χειρουργική ομάδα στη συνέχεια προχωρεί με κολεκτομή σας. Χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Open κολεκτομή. Ανοικτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μια μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά σας για να αποκτήσετε πρόσβαση σε άνω και κάτω τελεία σας. Χειρουργός σας χρησιμοποιεί χειρουργικά εργαλεία για να ελευθερώσει παχέος εντέρου σας από τον περιβάλλοντα ιστό και τεμάχια, είτε ένα τμήμα του παχέος εντέρου ή ολόκληρο το παχύ έντερο.
 • Λαπαροσκοπική κολεκτομή. Λαπαροσκοπική κολεκτομή, που ονομάζεται επίσης ελάχιστα επεμβατική κολεκτομή, περιλαμβάνει αρκετές μικρές τομές στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός σας περνά μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα μέσω μιας τομής και ειδικών χειρουργικών εργαλείων μέσω των άλλων τομές. Ο χειρουργός βλέπει μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο, όπως είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση του παχέος εντέρου από τον περιβάλλοντα ιστό. Το παχύ έντερο ακολούθως φέρεται έξω μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιά. Αυτό επιτρέπει στο χειρούργο να λειτουργούν με βάση την άνω και κάτω τελεία έξω από το σώμα σας. Μόλις γίνονται επισκευές στο κόλον, οι επανεισάγει χειρουργός το παχύ έντερο μέσω της τομής.

Το είδος της πράξης που υποβάλλονται εξαρτάται από την κατάστασή σας και την εμπειρία του χειρουργού σας. Λαπαροσκοπική κολεκτομή μπορεί να μειώσει τον πόνο και το χρόνο αποκατάστασης μετά την επέμβαση. Αλλά όχι ο καθένας είναι υποψήφιος για τη διαδικασία αυτή. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τη λειτουργία σας μπορεί να αρχίσει ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, αλλά οι περιστάσεις μπορεί να αναγκάσει χειρουργική ομάδα σας να μετατραπεί σε μια ανοικτή κολεκτομή.

Όταν το παχύ έντερο έχει επισκευαστεί ή να αφαιρεθεί, ο χειρουργός σας θα επανασυνδεθεί το πεπτικό σας σύστημα για να επιτρέψει στο σώμα σας να αποβάλει τα απόβλητα. Επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επανασύνδεση τα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου σας. Ο χειρουργός μπορεί να βελονιά τα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου σας μαζί, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται αναστόμωση. Σκαμνί αφήνει τότε το σώμα σας όπως και πριν.
 • Σύνδεση του εντέρου σας σε ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός μπορεί να επισυνάψει του παχέος εντέρου σας (κολοστομία) ή το λεπτό έντερο (ειλεοστομία) σε ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλιά σας. Αυτό επιτρέπει τα απόβλητα να αφήσετε το σώμα σας μέσα από το άνοιγμα (στόμιο). Μπορείτε να φοράτε μια τσάντα στο εξωτερικό του στομίου για τη συλλογή κοπράνων. Αυτό μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.
 • Σύνδεση λεπτό έντερο με τον πρωκτό σας. Μετά την απομάκρυνση τόσο του παχέος εντέρου και του ορθού (πρωκτοκολεκτομή), ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα του λεπτού εντέρου σας για να δημιουργήσετε μια σακούλα που είναι συνδεδεμένη με τον πρωκτό σας (ειελεοπρωκτική αναστόμωση). Αυτό σας επιτρέπει να απομακρύνει τα απόβλητα κανονικά, αν και μπορεί να έχετε αρκετές υδαρής κινήσεις του εντέρου κάθε μέρα. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, μπορείτε να υπόκεινται σε προσωρινή ειλεοστομία.

Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές σας πριν από την επέμβαση.

Μετά κολεκτομή σας
Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ληφθούν σε ένα δωμάτιο ανάκτησης πρέπει να παρακολουθούνται η αναισθησία εξασθενεί. Στη συνέχεια, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας μεταφέρει στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας για να συνεχίσετε την ανάρρωσή σας.

Θα μείνει στο νοσοκομείο μέχρι να επανακτήσει τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Μπορεί να μην είναι σε θέση να φάει στερεές τροφές κατά την πρώτη. Μπορείτε να λάβετε υγρό διατροφής μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας και στη συνέχεια μετάβαση σε πόσιμο καθαρά υγρά. Όπως ανακτήσει τα έντερά σας, μπορείτε να προσθέσετε τελικά στερεές τροφές.

Εάν η επέμβαση αφορούσε μια κολοστομία ή ειλεοστομία να επισυνάψετε εντέρου σας με τον έξω της κοιλιάς σας, θα συναντηθεί με οστομία νοσοκόμα που θα σας δείξει πώς να φροντίσει για τη στομία σας. Η νοσοκόμα θα εξηγήσει πώς να αλλάξετε τη σακκούλα που θα συλλέγουν τα απόβλητα.

Μόλις φύγετε από το νοσοκομείο, περιμένουμε μια-δυο εβδομάδες αποκατάστασης στο σπίτι. Μπορεί να αισθάνονται αδύναμοι στην αρχή, αλλά τελικά τη δύναμή σας θα επιστρέψει. Ρωτήστε το γιατρό σας, όταν μπορείτε να περιμένετε για να πάρει πίσω στην κανονική ρουτίνα σας.

Βλέπε επίσης