Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Διαυγές υγρό δίαιτα

Ορισμός

Μια σαφής διατροφή υγρό αποτελείται από καθαρά υγρά, όπως νερό, ζωμό και απλό ζελατίνη, που χωνεύονται εύκολα και δεν αφήνουν κατάλοιπα αχώνευτος στον εντερικό σωλήνα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διαυγές υγρό δίαιτα πριν ορισμένες ιατρικές διαδικασίες ή εάν έχετε ορισμένα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Επειδή ένα διαυγές υγρό δίαιτα δεν μπορεί να σας παρέχει επαρκείς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί για περισσότερο από μερικές ημέρες.

Σκοπός

Μια σαφής διατροφή υγρό χρησιμοποιείται συχνά πριν από τις διαδικασίες δοκιμών, ή χειρουργικές επεμβάσεις που δεν απαιτούν καμία τροφή στο στομάχι ή στο έντερο σας, όπως πριν από την κολονοσκόπηση. Μπορεί επίσης να προταθεί ως μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα, αν έχετε κάποια πεπτικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια, ή μετά από ορισμένα είδη της χειρουργικής επέμβασης.

Λεπτομέρειες Διατροφή

Μια σαφής διατροφή υγρό βοηθά στη διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης, προσφέρει ορισμένα σημαντικά ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο, και παρέχει κάποια ενέργεια σε μια εποχή όπου η πλήρης διατροφή δεν είναι δυνατή ή συνιστώμενη.

Τα ακόλουθα τρόφιμα επιτρέπονται σε ένα διαυγές υγρό δίαιτα:

  • Το νερό βρύσης
  • Χυμοί φρούτων χωρίς πολτό, όπως ο χυμός μήλου, χυμό σταφυλιού ή χυμό cranberry
  • Στραγγιστό λεμονάδα ή fruit punch
  • Διαυγές, χωρίς λιπαρά ζωμό (ή ζωμός ζωμός κρέατος)
  • Clear σόδες
  • Απλό ζελατίνη
  • Μέλι
  • Ice σκάει χωρίς κομμάτια φρούτων ή πολτό φρούτων
  • Τσάι ή καφέ χωρίς γάλα ή κρέμα

Τυχόν τροφές δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω λίστα θα πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, για ορισμένες εξετάσεις, όπως εξετάσεις του παχέος εντέρου, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να αποφύγετε υγρά ή ζελατίνη με κόκκινο χρώμα.

Ένα τυπικό μενού για τη σαφή διατροφή υγρό μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι.

Πρωινό:
1 ποτήρι χυμό φρούτων
1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι (χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα)
1 φλιτζάνι ζωμό
1 μπολ ζελατίνη

Σνακ:
1 ποτήρι χυμό φρούτων
1 μπολ ζελατίνη

Μεσημεριανό:
1 ποτήρι χυμό φρούτων
1 ποτήρι νερό
1 φλιτζάνι ζωμό
1 μπολ ζελατίνη

Σνακ:
1 pop πάγου (χωρίς πολτό φρούτων)
1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι (χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα) ή ένα αναψυκτικό

Δείπνο:
1 φλιτζάνι χυμό ή νερό
1 φλιτζάνι ζωμό
1 μπολ ζελατίνη
1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι

Αποτελέσματα

Παρά το γεγονός ότι η σαφής διατροφή υγρό δεν μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό, δεν εκπληρώνει το σκοπό του. Είναι σχεδιασμένο για να κρατήσει το στομάχι σας και τα έντερα σαφείς, να περιορίσει στέλεχος για το πεπτικό σας σύστημα, αλλά και να κρατήσει το σώμα σας ενυδατωμένο, όπως σας προετοιμάσει για ή να ανακτήσει από μια ιατρική διαδικασία.

Κίνδυνοι

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Σαφή διατροφή υγρό.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Σαφή διατροφή υγρό.

Επειδή ένα διαυγές υγρό δίαιτα δεν μπορεί να σας παρέχει επαρκείς θερμίδες και θρεπτικές ουσίες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από μερικές ημέρες. Χρησιμοποιείτε μόνο τη σαφή διατροφή υγρό σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα διαυγές υγρό δίαιτα πριν από μια ιατρική εξέταση, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες διατροφής ακριβώς. Αν δεν ακολουθήσει τη δίαιτα ακριβώς, θα διακινδυνεύσει μια ανακριβή δοκιμής και μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει τη διαδικασία για μια άλλη φορά.

Βλέπε επίσης