Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Η ουρική αρθρίτιδα Διατροφή: τι επιτρέπεται και τι δεν είναι

Ορισμός

Η ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, έχει από καιρό που συνδέονται με τη διατροφή, ιδιαίτερα overindulgence στο κρέας, τα θαλασσινά και το αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, η ουρική αρθρίτιδα θεραπεία που χρησιμοποιείται για να περιλαμβάνουν σοβαρή διαιτητικούς περιορισμούς, η οποία έκανε την ουρική αρθρίτιδα δίαιτα σκληρά για να τηρήσουμε. Ευτυχώς, νεότερα φάρμακα για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας έχουν μειώσει την ανάγκη για μια τέτοια αυστηρή δίαιτα.

Νεότερες συστάσεις διατροφής μοιάζουν με ένα υγιές-πρόγραμμα διατροφής συνιστάται για τους περισσότερους ανθρώπους. Εκτός από βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να αποφύγει διάφορες χρόνιες παθήσεις, αυτή η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη συνολική διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας σας.

Σκοπός

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα κρύσταλλα αιτία σας για να σχηματιστεί και να συσσωρευτεί γύρω από ένα κοινό. Το σώμα σας παράγει ουρικό οξύ όταν καταρρέει πουρίνες. Πουρίνες εμφανίζονται φυσικά στο σώμα σας, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε τους από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως κρέατα οργάνων, αντζούγιες, ρέγγα, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια.

Η ουρική αρθρίτιδα δίαιτα βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής και την εξάλειψη του ουρικού οξέος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιθέσεων της ουρικής αρθρίτιδας ή να μειώσουν τη σοβαρότητά τους. Η δίαιτα δεν είναι μια θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις επιθέσεις σας. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα, έτσι απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο των επιθέσεων.

Λεπτομέρειες Διατροφή

Μια δίαιτα ουρική αρθρίτιδα μειώνει την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε πουρίνες, όπως τα ζωικά προϊόντα, η οποία βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής του σώματός σας του ουρικού οξέος. Η δίαιτα περιορίζει επίσης το αλκοόλ, ιδιαίτερα μπύρα, η οποία έχει συνδεθεί σε επιθέσεις ουρική αρθρίτιδα. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να χάσουν βάρος. Ωστόσο, αποφύγετε τη νηστεία και η γρήγορη απώλεια βάρους, διότι αυτά μπορεί να προωθήσει ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας. Πίνετε άφθονα υγρά για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του ουρικού οξέος από το σώμα σας. Επίσης, αποφύγετε την υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτες απώλειας βάρους, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει να παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία).

Για να ακολουθείτε το πρόγραμμα διατροφής:

 • Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε πουρίνες. Αποφύγετε ή αυστηρός περιορισμός υψηλής πουρίνης τρόφιμα, όπως τα κρέατα οργάνων, η ρέγκα, αντζούγιες και σκουμπρί. Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνί), τα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά (τόνος, οι γαρίδες, αστακό και χτένια) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Επειδή όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια περιέχουν πουρίνες, να περιορίσει την πρόσληψη σας σε 4 έως 6 ουγγιές (113 - 170 γραμμάρια) την ημέρα.
 • Περικοπές σε λίπος. Κορεσμένο λίπος μειώνει την ικανότητα του σώματος να εξαλείψει το ουρικό οξύ. Επιλογή με βάση φυτά πρωτεΐνη, όπως τα φασόλια και όσπρια, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή σας. Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα, επίσης συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με ουρική αρθρίτιδα.
 • Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αλκοόλ παρεμβαίνει με την αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα σας. Πίνοντας μπύρα, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Αν έχετε μια επίθεση, αποφύγετε όλα τα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, όταν δεν είστε έχοντας μια επίθεση, πίνοντας ένα ή δύο 5-ουγγιά (148-χιλιοστόλιτρο) μερίδες την ημέρα από το κρασί δεν είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο.
 • Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που γλυκαίνεται με υψηλής φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού. Φρουκτόζη είναι το μόνο υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τα ποτά γλυκαίνονται με υψηλής φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, όπως τα αναψυκτικά ή χυμούς ποτά. Χυμοί που είναι 100 τοις εκατό χυμού φρούτων δεν φαίνεται να διεγείρουν την παραγωγή ουρικού οξέος ως πολύ.
 • Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Να τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα και τα λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, κέικ και γλυκά.
 • Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.
 • Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Υγρών μπορεί να βοηθήσει να αφαιρέσει το ουρικό οξύ από το σώμα σας. Στόχος για 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα. Ένα ποτήρι είναι 8 ουγγιές (237 χιλιοστόλιτρο). Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι πιει τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες.

Ένα δείγμα μενού
Εδώ είναι μια ματιά στο τι μπορεί να φάει κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας σε μια διατροφή ουρικής αρθρίτιδας:

Πρωινό

 • Ολικής αλέσεως, δημητριακά χωρίς ζάχαρη με αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα, που ολοκληρώνεται με φρέσκα φρούτα
 • Τοστ ολικής άλεσης με trans-free μαργαρίνη
 • 100 τοις εκατό χυμού φρούτων
 • Καφές

Μεσημεριανό

 • Lean σάντουιτς κρέας, πουλερικά ή ψάρι (2-3 ουγγιές) σε ψωμί ολικής αλέσεως, με μαρούλι, ντομάτα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εξάπλωσης
 • Καρότο και σέλινο, πλευρά σαλάτα ή σούπα λαχανικών
 • Φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι ή αχλάδι
 • Άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα

Δείπνο

 • Ψημένο ή ψητό κοτόπουλο (2 με 3 ουγγιές)
 • Λαχανικά στον ατμό
 • Ψητή πατάτα με χαμηλά λιπαρά sour cream
 • Πράσινη σαλάτα με ντομάτα και dressing με χαμηλά λιπαρά
 • Φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα και πεπόνι
 • Μη αλκοολούχα ποτά, όπως το νερό ή τσάι

Σνακ μπορούν να προστεθούν σε αυτό το μενού, αρκεί να κάνουν υγιεινές επιλογές - όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και περιστασιακά - και είστε σε ένα υγιές βάρος και να παραμείνουν εντός ορίου θερμίδων σας.

Αποτελέσματα

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Μετά από μια δίαιτα ουρική αρθρίτιδα μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσει την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα σας και να αυξήσει την εξάλειψή της. Δεν είναι πιθανό να μειώσει τη συγκέντρωση του ουρικού οξέος στο αίμα σας αρκετά για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας σας χωρίς φαρμακευτική αγωγή, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των επιθέσεων και να περιορίσει τη σοβαρότητά τους.

Μετά τη δίαιτα ουρική αρθρίτιδα και τον περιορισμό των θερμίδων σας - ιδιαίτερα αν επίσης να προσθέσετε σε μέτρια καθημερινή άσκηση, όπως το ζωηρό περπάτημα - μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γενική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Κίνδυνοι

Η ουρική αρθρίτιδα δίαιτα δεν είναι ότι διαφέρει από τα υγιή πρότυπα διατροφής που συνιστώνται από τις Διαιτητικές Οδηγίες για τους Ευρωπαίους. Έτσι, οι κίνδυνοι της μετά τη δίαιτα είναι λίγες, εάν υπάρχουν.

Βλέπε επίσης