Ογκεκτομή

Ορισμός

Ογκεκτομή (lum-ΠΕΚ-tuh-me) είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου ή άλλων παθολογικού ιστού από το στήθος σας. Ογκεκτομή είναι επίσης ονομάζεται διατήρησης του μαστού ή του μαστού καλιοσυντηρητικά χειρουργική επέμβαση, διότι - σε αντίθεση με μαστεκτομή - μόνο ένα τμήμα του μαστού έχει αφαιρεθεί. Οι γιατροί μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ογκεκτομή ως ευρεία τοπική εκτομή. Κατά τη διάρκεια της lumpectomy, μια μικρή ποσότητα του φυσιολογικού ιστού γύρω από την κατ 'αποκοπή (καθαρό περιθώρια) επίσης λαμβάνεται για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλα τα καρκίνο ή άλλες παθολογικού ιστού απομακρύνεται.

Ογκεκτομή βοηθά επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου ή να αποκλείσει έξω. Ογκεκτομή είναι επίσης μια πρώτη θεραπευτική επιλογή για μερικές γυναίκες με πρώιμου σταδίου καρκίνο του μαστού. Σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος βρίσκεται, ογκεκτομή συνήθως ακολουθείται από ακτινοθεραπεία για να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο στόχος της ογκεκτομή είναι να αφαιρέσει τον καρκίνο ή άλλες παθολογικού ιστού, διατηρώντας παράλληλα την εμφάνιση του στήθους σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι lumpectomy είναι εξίσου αποτελεσματικό με μια θεραπεία η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή) για τις γυναίκες με πρώιμου σταδίου καρκίνο του μαστού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του όγκου, εάν η βιοψία έχει δείξει ότι έχετε καρκίνο και ότι ο καρκίνος πιστεύεται ότι είναι μικρή και τα πρώτα στάδια. Lumpectomy μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ορισμένων noncancerous ή προκαρκινικές ανωμαλίες του μαστού.

Μπορεί να μην είναι υποψήφιος για την ογκεκτομή για τον καρκίνο του μαστού, αν:

 • Έχουν ιστορικό σκληρόδερμα, μια ομάδα ασθενειών που σκληραίνουν το δέρμα και άλλους ιστούς
 • Έχουν μια ιστορία του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος
 • Έχουν δύο ή περισσότερους όγκους σε διαφορετικά τεταρτημόρια του μαστού σας
 • Είχαν προηγουμένως θεραπεία με ακτινοβολία στην περιοχή του μαστού
 • Έχουν εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε όλη σας
 • Έχουν ένα μεγάλο όγκο και μικρό στήθος, που μπορεί να προκαλέσει μια κακή αισθητικό αποτέλεσμα
 • Δεν έχετε πρόσβαση σε ακτινοθεραπεία

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ογκεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που ενέχει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως οι εξής:

 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Πόνος
 • Προσωρινή διόγκωση
 • Τρυφερότητα
 • Σχηματισμό σκληρών ουλώδους ιστού στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης
 • Μούδιασμα, ιδιαίτερα κάτω από το χέρι σας από την αφαίρεση των λεμφαδένων, που μπορεί να είναι διαρκής
 • Αλλαγή στο σχήμα του στήθους, ιδιαίτερα εάν ένα μεγάλο μέρος απομακρύνεται

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Ογκεκτομή. Σταματήστε να παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.
Ογκεκτομή. Σταματήστε να παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.

Θα συναντηθεί με τον χειρουργό σας μερικές ημέρες πριν από ογκεκτομή σας. Φέρτε μια λίστα ερωτήσεων για να σας υπενθυμίσει να καλύψει όλα όσα θέλετε να ξέρετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη διαδικασία και τους κινδύνους της. Θα σας δοθούν οδηγίες σχετικά με προεγχειρητικό περιορισμούς και άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση θα γίνει ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, έτσι μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια ημέρα.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε σε περίπτωση που κάτι θα μπορούσε να επηρεάσει τη χειρουργική επέμβαση. Σε γενικές γραμμές, για να προετοιμαστούν για την ογκεκτομή σας, συνιστάται ότι:

 • Σταματήστε να παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε μια εβδομάδα ή και περισσότερο πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσει τον κίνδυνο της αιμορραγίας.
 • Ελέγξτε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να προσδιοριστεί αν η διαδικασία καλύπτεται και αν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πού μπορείτε να το έχουν κάνει.
 • Μην τρώτε ή πίνετε 8 έως 12 ώρες πριν από την επέμβαση, ειδικά αν πρόκειται να έχουν γενική αναισθησία.
 • Φέρτε μαζί σας κάποιον. Εκτός από την παροχή στήριξης, ένα άλλο πρόσωπο για να σας μεταφέρει στο σπίτι και να ακούσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες, διότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για τα αποτελέσματα της αναισθησίας για να φορέσει μακριά.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Εντοπισμός της περιοχής που πρέπει να αφαιρεθεί
Διαδικασία ογκεκτομή σας ξεκινά με τον εντοπισμό της περιοχής του στήθους σας, που περιέχει την ανωμαλία. Εάν η ανωμαλία του μαστού σας ανιχνεύθηκε στη μαστογραφία και επιβεβαιώθηκε με βιοψία, ακτινολόγος σας μπορεί να έχει τοποθετηθεί μια μικροσκοπική δείκτη ή το κλιπ στο στήθος σας κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Αν αυτή είναι η περίπτωση, ένα λεπτό καλώδιο μπορεί να εισαχθεί στο στήθος σας και να περάσει κάτω στο δείκτη ή κλιπ. Ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλώδιο ως οδηγό για την ακριβή περιοχή που πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Εάν έχετε ένα κατ 'αποκοπή ή μάζα στο στήθος σας, που μπορεί εύκολα να την νιώσει μέσω του δέρματος, η διαδικασία σύρμα δεν είναι αναγκαία, διότι ο χειρουργός μπορεί να βρείτε πιο εύκολα την ανώμαλη περιοχή που πρέπει να αφαιρεθεί.

Προετοιμασία για την αφαίρεση λεμφαδένων
Οι λεμφαδένες αφαιρούνται συχνά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του μαστού. Σε μία διαδικασία λεμφαδένα ονομάζεται μασχάλη ανατομή κόμβο, ο χειρουργός αφαιρεί έναν αριθμό κόμβων από τη μασχάλη σας από την πλευρά του όγκου. Σε μια άλλη διαδικασία λεμφαδένα φρουρού ονομάζεται βιοψία λεμφαδένων, ο χειρουργός σας αφαιρεί μόνο τα πρώτα ένα ή δύο κόμβους στο οποίο ένας όγκος αποχετεύσεις (κόμβους φρουρού). Αυτά στη συνέχεια ελέγχονται για τον καρκίνο. Εάν δεν είναι παρών ο καρκίνος, χωρίς περαιτέρω λεμφαδένες πρέπει να αφαιρεθούν. Εάν ο καρκίνος είναι παρών, ο χειρουργός θα αφαιρέσει περισσότερων λεμφαδένων στη μασχάλη.

Ελέγξτε με την ασφαλιστική εταιρεία σας. Μην τρώτε ή πίνετε 8 έως 12 ώρες πριν την επέμβαση.
Ελέγξτε με την ασφαλιστική εταιρεία σας. Μην τρώτε ή πίνετε 8 έως 12 ώρες πριν την επέμβαση.

Αν έχετε βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, πριν από την εγχείρηση ραδιενεργός ουσία ή μπλε χρωστική ή και οι δύο θα πρέπει να ενίεται στην περιοχή γύρω από τον όγκο ή το δέρμα πάνω από τον όγκο. Η βαφή θα ταξιδέψει στο λεμφαδένα φρουρού ή κόμβους, επιτρέποντας το γιατρό σας για να δείτε πού βρίσκονται και να τους αφαιρέσει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μια ογκεκτομή συνήθως πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθησίας, η οποία θα σας κάνει να γνωρίζουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο χειρουργός σας θα κάνει μια τομή πάνω από τον όγκο ή πάνω από την περιοχή που περιέχει το καλώδιο, την αφαίρεση του όγκου και κάποια περιβάλλοντα ιστό, και να το στείλετε στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτός ή αυτή θα κάνει το ίδιο για τον κόμβο των λεμφαδένων δείκτες ή αν έχετε μια βιοψία του λεμφαδένα φρουρού ή μασχαλιαίους λεμφαδένες, αν έχετε μια μασχάλη ανατομή κόμβο. Ο χειρουργός θα κλείσει μετά τις τομές με προσοχή στη διατήρηση την εμφάνιση του στήθους σας, χρησιμοποιώντας ράμματα (ράμματα), που είτε θα διαλυθούν από μόνα τους ή να αφαιρεθούν αργότερα από το γιατρό σας.

Μετά τη διαδικασία
Μετά το χειρουργείο σας, θα πρέπει να ληφθούν σε ένα δωμάτιο ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αίμα σας πίεση, το σφυγμό και την αναπνοή, θα πρέπει να παρακολουθούνται. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών - συνήθως ογκεκτομή και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού - θα κυκλοφορήσει όταν η κατάστασή σας είναι σταθερή. Αν είχατε τη μασχάλη βιοψία λεμφαδένα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο μια ημέρα ή δύο, έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή σας.

Αναμείνετε να έχουν:

 • Ένας επίδεσμος (επίδεσμος) πάνω από το χώρο επέμβαση
 • Κάποιοι πόνος, μούδιασμα και μια αίσθηση τσίμπημα στην μασχάλη περιοχή σας
 • Γραπτές οδηγίες για μετεγχειρητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για την τομή και το ντύσιμο, αναγνωρίζει τα σημάδια της μόλυνσης
 • Συνταγές για φάρμακα πόνου και, ενδεχομένως, ένα αντιβιοτικό
 • Ορισμένοι περιορισμοί της δραστηριότητας
 • Ένα δεύτερο ραντεβού με το γιατρό σας, συνήθως επτά έως 14 ημέρες μετά την επέμβαση

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της παθολογίας έκθεσή σας θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε μια εβδομάδα ή δύο. Κατά την επίσκεψη παρακολούθησης μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει την έκθεση. Εάν χρειάζεστε θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Περισσότερα χειρουργική επέμβαση, εάν τα περιθώρια γύρω του όγκου σας δεν ήταν καρκίνος-ελεύθερος
 • Ένας γιατρός ογκολόγος για να συζητήσουν άλλες μορφές θεραπείας μετά την επέμβαση, όπως η θεραπεία με αυξητική ορμόνη, αν ο καρκίνος σας είναι ευαίσθητο στις ορμόνες ή χημειοθεραπεία ή και τα δύο
 • Ακτινοογκολόγο να συζητήσουν θεραπείες ακτινοβολία, η οποία είναι συνήθως συνιστάται μετά από ογκεκτομή
 • Ένας σύμβουλος ή ομάδα υποστήριξης για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με τον καρκίνο του μαστού

Βλέπε επίσης