Καισαρική τομή

Ορισμός

Καισαρική παράδοσης - επίσης γνωστή ως καισαρική τομή - είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να παραδώσει ένα μωρό μέσα από μια τομή στην κοιλιά της μητέρας και μια δεύτερη τομή στη μήτρα της μητέρας.

Μια καισαρική τομή μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων, εάν αναπτύξουν επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή είχατε μια προηγούμενη καισαρική τομή και να μην εξετάζουν κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC). Συχνά, ωστόσο, η ανάγκη για μια πρώτη φορά Ο-τμήμα δεν γίνονται προφανείς μέχρι εργασία είναι υπό εξέλιξη.

Εάν είστε έγκυος, ξέροντας τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια μιας καισαρική τομή - τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και αργότερα - μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μερικές φορές, μια καισαρική τομή είναι ασφαλέστερη για εσάς ή το μωρό σας από ό, τι είναι ένα κολπικό τοκετό. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια καισαρική τομή, αν:

 • Της εργασίας σας δεν προχωρεί. Ντορών εργασίας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για καισαρική τομή. Ίσως ο τράχηλός σας δεν είναι το άνοιγμα αρκετών παρά τις έντονες συσπάσεις για αρκετές ώρες - ή το κεφάλι του μωρού είναι απλά πάρα πολύ μεγάλη για να περάσει μέσα από το κανάλι γέννησης σας.
 • Το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί για την παροχή οξυγόνου του μωρού σας ή αλλαγές στην κτύπο της καρδιάς του μωρού σας, μια καισαρική τομή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
 • Το μωρό σας είναι σε μια ανώμαλη κατάσταση. Μια καισαρική τομή μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να παραδώσει το μωρό αν του ή της πόδια ή τους γλουτούς εισάγετε τη γέννηση κανάλι πρώτο (ισχιακή προβολή) ή το μωρό είναι τοποθετημένο πλευρά ή τον ώμο πρώτο (εγκάρσια).
 • Είσαι μεταφέρουν δίδυμα, τρίδυμα ή άλλα πολλαπλάσια. Όταν είστε μεταφέρουν πολλαπλές μωρά, είναι κοινό για ένα ή περισσότερα από τα μωρά να είναι σε μια μη φυσιολογική θέση. Σε αυτή την περίπτωση, ένα C-τμήμα είναι συχνά ασφαλέστερη.
 • Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον πλακούντα σας. Εάν ο πλακούντας αποκολλάται από τη μήτρα σας αρχίζει πριν από την εργασία (αποκόλληση του πλακούντα) ή ο πλακούντας καλύπτει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας (πρόδρομος πλακούντας), καισαρική τομή μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να παραδώσει το μωρό.
 • Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ομφάλιο λώρο. Καισαρική τομή μπορεί να συνιστάται αν ένας βρόχος του ομφάλιου λώρου γλιστράει μέσα του τραχήλου σας μπροστά από το μωρό σας ή αν το καλώδιο συμπιέζεται από τη μήτρα κατά τη διάρκεια συσπάσεων.
 • Έχετε μια ανησυχία για την υγεία. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να προτείνει μια καισαρική τομή, αν έχετε μία ιατρική πάθηση που θα μπορούσε να γίνει η εργασία επικίνδυνη, όπως ασταθή καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε άλλες περιπτώσεις, η καισαρική τομή μπορεί να συνιστάται εάν έχετε μια μόλυνση που θα μπορούσε να περάσει στο μωρό σας κατά τη διάρκεια κολπικό τοκετό - όπως έρπητα των γεννητικών οργάνων ή HIV.
 • Το μωρό σας έχει μια ανησυχία για την υγεία. Καισαρική τομή μερικές φορές είναι πιο ασφαλές για τα μωρά που έχουν ορισμένες αναπτυξιακές συνθήκες, όπως η περίσσεια υγρού στον εγκέφαλο (υδροκέφαλος).
 • Είχατε μια προηγούμενη καισαρική τομή. Ανάλογα με τον τύπο της μήτρας τομή και άλλους παράγοντες, είναι συχνά δυνατό να επιχειρήσουμε ένα κολπικό τοκετό μετά από προηγούμενη καισαρική τομή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια επανάληψη καισαρική τομή.

Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες αίτημα C-τμήματα με την πρώτη τα μωρά τους - μερικές φορές για να αποφύγει την εργασία ή τις πιθανές επιπλοκές της κολπικής γέννησης, ή να επωφεληθούν από την ευκολία μιας προγραμματισμένης παράδοσης. Εάν σκέφτεστε να κάνετε μια προγραμματισμένη καισαρική τομή για την πρώτη παράδοση σας, την εργασία με παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να κάνετε την καλύτερη απόφαση για σας και το μωρό σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ανάκαμψη από μια καισαρική τομή διαρκεί περισσότερο από ό, τι την ανάκτηση από ένα κολπικό τοκετό. Και όπως και άλλα είδη σε μείζονα χειρουργική επέμβαση, C-τμήματα φέρουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Καισαρική τομή. Της εργασίας σας δεν προχωρεί.
Καισαρική τομή. Της εργασίας σας δεν προχωρεί.

Οι κίνδυνοι για το μωρό σας περιλαμβάνουν:

 • . Αναπνευστικά προβλήματα Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παροδική ταχύπνοια - ένα πρόβλημα αναπνοής που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα γρήγορη αναπνοή κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. C-τμήματα γίνει πριν από 39 εβδομάδες της κύησης ή χωρίς απόδειξη της ωρίμανσης των πνευμόνων του μωρού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας - μια κατάσταση που καθιστά δύσκολο για το μωρό να αναπνέει.
 • Χειρουργικό τραυματισμό. Αν και σπάνια, τυχαίες εγκοπές στο δέρμα του μωρού μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Οι κίνδυνοι για σας περιλαμβάνουν:

 • Φλεγμονή και μόλυνση της μεμβράνης που περιβάλλει τη μήτρα Αυτή η κατάσταση -. Γνωστή ως ενδομητρίτιδα - μπορεί να προκαλέσει πυρετό, δυσώδη κολπικό έκκριμα και της μήτρας πόνο.
 • Αυξημένη αιμορραγία. Είναι πιθανό να χάσουν περισσότερο αίμα με καισαρική τομή σε σχέση με ένα κολπικό τοκετό. Μεταγγίσεις σπάνια είναι απαραίτητες, όμως.
 • Οι αντιδράσεις στην αναισθησία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε οποιοδήποτε είδος της αναισθησίας είναι δυνατόν. Μετά από μια επισκληρίδιο ή ραχιαία μπλοκ - κοινοί τύποι αναισθησίας για την καισαρική τομή - είναι σπάνια, αλλά είναι δυνατόν, για να αντιμετωπίσετε μια σοβαρή κεφαλαλγία, όταν είστε σε όρθια θέση στις ημέρες μετά από την παράδοση.
 • Οι θρόμβοι αίματος Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου αίματος μέσα σε μια φλέβα -. Κυρίως στα πόδια ή τα όργανα της πυέλου - είναι μεγαλύτερος μετά από καισαρική τομή από ό, τι μετά από ένα κολπικό τοκετό. Εάν ένας θρόμβος αίματος ταξιδεύει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), η ζημία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα λάβει μέτρα για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Μπορείτε να βοηθήσει, επίσης, με τα πόδια συχνά αμέσως μετά την επέμβαση.
 • Λοίμωξη του τραύματος. Μια μόλυνση στο ή γύρω από την περιοχή τομή είναι δυνατόν.
 • Χειρουργικά τραυματισμό Αν και σπάνια, χειρουργικά τραύματα σε κοντινά όργανα -. Όπως η ουροδόχος κύστη - μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας καισαρική τομή. Αν συμβεί αυτό, πρόσθετη χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να χρειαστούν.
 • Αυξημένοι κίνδυνοι κατά τις μελλοντικές εγκυμοσύνες Μετά από μια καισαρική τομή, θα έχει να αντιμετωπίσει υψηλότερο κίνδυνο δυνητικά σοβαρές επιπλοκές σε επόμενη εγκυμοσύνη -. Συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας και προβλήματα με τον πλακούντα - από ό, τι θα κάνατε μετά από ένα κολπικό τοκετό. Ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι επίσης υψηλότερο. Με ρήξη της μήτρας, τα δάκρυα μήτρα ανοίγει κατά μήκος της γραμμής ουλή από την προηγούμενη καισαρική τομή. Ρήξη της μήτρας είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτης ανάγκης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Αν σας καισαρική τομή έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να μιλάμε με αναισθησιολόγου σχετικά με τις επιλογές για την αναισθησία κατά τη διάρκεια της παράδοσης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης ορισμένες εξετάσεις αίματος πριν από την καισαρική τομή σας. Οι δοκιμές αυτές θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του αίματός σας και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης - το κύριο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα στοιχεία αυτά θα είναι χρήσιμη για την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας στην απίθανη περίπτωση που θα χρειαστείτε μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της καισαρική τομή.

Το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Το μωρό σας είναι σε μια ανώμαλη κατάσταση.
Το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Το μωρό σας είναι σε μια ανώμαλη κατάσταση.

Εάν παρουσιαστούν επιπλοκές με την υγεία σας ή την υγεία του μωρού σας ζητήσει μια καισαρική τομή πριν από 39 εβδομάδες της κύησης, την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σας μπορεί να ελεγχθεί πριν από την καισαρική τομή. Αυτό γίνεται με αμνιοκέντηση - μια διαδικασία στην οποία ένα δείγμα του υγρού που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό στη μήτρα (αμνιακό υγρό) απομακρύνεται από τη μήτρα για τη δοκιμή. Αμνιοκέντηση Λήξης μπορεί να προσφέρει διαβεβαίωση ότι το μωρό είναι έτοιμο για τη γέννηση.

Ακόμα και αν είστε σχεδιάζει μια κολπική γέννηση, είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για το απροσδόκητο. Συζητήστε το ενδεχόμενο ενός C-τμήμα με παροχέα υπηρεσιών υγείας σας πολύ πριν από την οφειλόμενη ημερομηνία σας. Κάντε ερωτήσεις, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και να επανεξετάσει τις συνθήκες που μπορεί να κάνει μια καισαρική τομή είναι η καλύτερη επιλογή. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να μην έχουν χρόνο για να εξηγήσει τη διαδικασία ή να απαντήσει στις ερωτήσεις σας με κάθε λεπτομέρεια.

Μετά από μια καισαρική τομή, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Σκεφτείτε την πρόσληψη βοηθήσει εκ των προτέρων για τις εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια στο νοικοκυριό ή τη φροντίδα των παιδιών για τα άλλα παιδιά.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ένας μέσος καισαρική τομή μπορεί να γίνει συνήθως σε λιγότερο από μία ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας μπορεί να μείνει μαζί σας στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

 • Στο σπίτι. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ντους ή μπάνιο με αντιβακτηριακό σαπούνι το προηγούμενο βράδυ και το πρωί της καισαρική τομή. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Αν ξύρισμα τακτικά το κοινό για τα μαλλιά σας, μην κάνετε την ημέρα πριν από την επέμβαση.
 • Στο νοσοκομείο. Πριν από καισαρική τομή σας, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας, θα καθαρίσει την κοιλιά σας. Μια σωλήνα (καθετήρα) κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθεί μέσα στην κύστη σας για τη συλλογή των ούρων. Ενδοφλέβια (IV) γραμμές θα τοποθετηθεί σε μια φλέβα στο χέρι σας ή το χέρι για να παρέχουν ρευστό και φαρμακευτική αγωγή. Ένα μέλος της ομάδας υγείας σας μπορεί επίσης να σας δώσει ένα αντιόξινο για να μειώσει τον κίνδυνο για στομαχική αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • . Οι Αναισθησία περισσότερες καισαρικές τομές γίνονται στο πλαίσιο της περιφερειακής αναισθησίας, που μουδιάζει μόνο το κάτω μέρος του σώματός σας - επιτρέποντάς σας να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μια συνηθισμένη επιλογή είναι μια σπονδυλική μπλοκ, στην οποία αναλγητικά φάρμακα χορηγείται με ένεση απευθείας στο σάκο που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι επισκληρίδιο αναισθησία, στην οποία αναλγητικά φάρμακα εγχέεται κάτω μέρος της πλάτης σας, ακριβώς έξω από το σάκο που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γενική αναισθησία είναι μερικές φορές απαραίτητη. Με γενική αναισθησία, δεν θα είστε σε θέση να δείτε, ακούσετε ή να αισθανθείτε τίποτα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 • Κοιλιακή τομή. Ο γιατρός θα κάνει μια τομή μέσα από κοιλιακό τοίχο σας. Είναι συνήθως γίνεται οριζόντια κοντά στην ηβική γραμμή των μαλλιών (τομή μπικίνι). Αν μια μεγάλη τομή χρειάζεται ή το μωρό σας θα πρέπει να παραδοθεί πολύ γρήγορα, ο γιατρός θα μπορούσε να κάνει μια κάθετη τομή από ακριβώς κάτω από τον ομφαλό ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό.
 • Μήτρας τομή. Μετά την κοιλιακή τομή, ο γιατρός θα κάνει μια τομή στη μήτρα σας. Η τομή της μήτρας είναι συνήθως οριζόντια σε όλη την κάτω μέρος της μήτρας (αύξουσα εγκάρσια τομή). Άλλοι τύποι της μήτρας τομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τη θέση του μωρού μέσα στη μήτρα σας και αν έχετε επιπλοκές, όπως πρόδρομος πλακούντας - όταν ο πλακούντας μερικώς ή πλήρως εμποδίζει τη μήτρα.
 • . Παράδοση Αν έχετε επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία, θα αισθανθείτε πιθανό κάποια κίνηση, όπως ο γιατρός αφαιρεί απαλά το μωρό από τη μήτρα σας - αλλά δεν πρέπει να αισθάνεται πόνο. Ο γιατρός θα καθαρίσει το στόμα του μωρού σας και τη μύτη των υγρών, στη συνέχεια, σφιγκτήρα και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Ο πλακούντας θα αφαιρεθεί από τη μήτρα σας, και οι τομές θα κλείσει με ράμματα.

Αν έχετε περιοχική αναισθησία, θα είστε σε θέση να ακούσετε και να δείτε το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό.

Μετά τη διαδικασία
Μετά από μια καισαρική τομή, οι περισσότερες μητέρες και τα μωρά να μείνουν στο νοσοκομείο για περίπου τρεις ημέρες. Για τον έλεγχο του πόνου, όπως η αναισθησία εξασθενεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη δόση της ενδοφλέβιας (IV) φάρμακο πόνου.

Λίγο μετά το καισαρική τομή, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να σηκωθεί και να περπατήσει. Μετακίνηση μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας και να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και δυνητικά επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Ενώ είστε στο νοσοκομείο, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα παρακολουθεί τομή σας για σημεία λοίμωξης. Θα παρακολουθεί επίσης την κίνηση σας, πόσα υγρά που πίνετε, και η λειτουργία της κύστης και του εντέρου.

Δυσφορία κοντά στην τομή καισαρική τομή μπορεί να κάνει ο θηλασμός κάπως περίεργη. Με τη βοήθεια, όμως, θα είστε σε θέση να ξεκινήσετε το θηλασμό αμέσως μετά την καισαρική τομή. Ζητήστε από τη νοσοκόμα σας ή σύμβουλο θηλασμού του νοσοκομείου για να σας διδάξει πώς να τοποθετήσετε τον εαυτό σας και να υποστηρίξει το μωρό σας ώστε να είστε άνετα.

Να θυμάστε ότι το να προσπαθείς να θηλάσετε όταν είστε στον πόνο μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα επιλέξει φάρμακα για μετεγχειρητικό πόνο σας με το θηλασμό στο μυαλό. Συνεχίζοντας να πάρετε το φάρμακο δεν πρέπει να παρεμβαίνει με το θηλασμό.

Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, μιλήστε με το γιατρό σας για οποιαδήποτε προληπτική φροντίδα μπορεί να χρειαστείτε, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών. Αφού βεβαιωθείτε ότι οι εμβολιασμοί είναι ενημερωμένα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας και την υγεία του μωρού σας.

Όταν πάτε σπίτι σας
Χρειάζονται περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες για μια τομή καισαρική τομή για να επουλωθούν. Η κόπωση και η δυσφορία είναι κοινά. Αν είστε ανάκτηση:

 • Να 'σαι καλά. Υπόλοιπα, όταν είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα πάντα ότι εσείς και το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται εφικτός. Για τις πρώτες λίγες εβδομάδες, να αποφευχθεί η άρση από θέση οκλαδόν ή την άρση τίποτα βαρύτερο από το μωρό σας.
 • Υποστήριξη στην κοιλιά σας. Χρησιμοποιήστε καλή στάση του σώματος, όταν σταθεί και να περπατήσει. Κρατήστε την κοιλιά σας κοντά στην τομή κατά τη διάρκεια απότομες κινήσεις, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή το γέλιο. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ή τυλίγονται πετσέτες για επιπλέον υποστήριξη, ενώ θηλάζετε.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Πόσιμου νερού και άλλων υγρών μπορεί να βοηθήσει αντικαταστήσει τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρκεια της παράδοσης και του θηλασμού, καθώς και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
 • Πάρτε φαρμακευτική αγωγή, όπως απαιτείται. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να συστήσει ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή άλλα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Τα περισσότερα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου είναι ασφαλής για τις γυναίκες που θηλάζουν.
 • . Αποφύγετε το σεξ μην κάνουν σεξ μέχρι ο γιατρός σας σας δίνει το πράσινο φως - συνήθως τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν την οικειότητα, εν τω μεταξύ, όμως. Περάστε χρόνο με το σύντροφό σας, ακόμα κι αν είναι μόλις λίγα λεπτά το πρωί ή μετά το μωρό πηγαίνει για ύπνο το βράδυ.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Κάντε την κλήση αν παρουσιάσετε:

 • Τυχόν σημάδια της μόλυνσης - όπως πυρετό υψηλότερο από 100,4 F (38 C), πόνο στην κοιλιά σας, ή ερυθρότητα, οίδημα και απαλλαγή στο site τομή σας
 • Πόνος στο στήθος συνοδεύεται από ερυθρότητα ή πυρετό
 • Δυσώδη κολπικό έκκριμα
 • Επώδυνη ούρηση
 • Αιμορραγία που απορροφούν σερβιέτα μέσα σε μια ώρα ή περιέχει μεγάλες θρόμβους
 • Πόνο ή πρήξιμο ποδιών

Η επιλόχεια κατάθλιψη - η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, απώλεια της όρεξης, συντριπτική κούραση και την έλλειψη χαράς στη ζωή - μερικές φορές είναι μια ανησυχία, όπως καλά. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι είστε κατάθλιψη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζητήσουν βοήθεια εάν τα σημεία και τα συμπτώματα σας δεν σβήνουν από μόνα τους, έχετε πρόβλημα φροντίδα για το μωρό σας ή για την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ή έχετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή το μωρό σας.

Βλέπε επίσης