Ιογενής γαστρεντερίτιδα (στομαχική διαταραχή)

Ορισμός

Ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία ή εμετό, και μερικές φορές πυρετό.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αναπτύξουν ιογενή γαστρεντερίτιδα - που συχνά αποκαλείται στομαχική διαταραχή - είναι μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο ή την κατάποση των μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, τότε μάλλον θα ανακάμψει χωρίς επιπλοκές. Αλλά για βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, έτσι η πρόληψη είναι το κλειδί. Εκτός από την αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, πλήρη και συχνή χέρι πλύσεις είναι η καλύτερη άμυνα σας.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Αν και είναι κοινώς ονομάζεται γρίπη του στομάχου, γαστρεντερίτιδα δεν είναι το ίδιο με της γρίπης. Ρεάλ γρίπη (γρίπη) επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό σας σύστημα - μύτη σας, το λαιμό και τους πνεύμονες. Γαστρεντερίτιδα, από την άλλη πλευρά, επιτίθεται έντερα σας, προκαλώντας σημεία και συμπτώματα, όπως:

 • Υδατώδες, συνήθως nonbloody διάρροια - αιματηρή διάρροια συνήθως σημαίνει έχετε μια διαφορετική, πιο σοβαρή λοίμωξη
 • Κοιλιακές κράμπες και πόνο
 • Ναυτία, εμετός ή και τα δύο
 • Περιστασιακή μυϊκούς πόνους ή πονοκέφαλο
 • Χαμηλός πυρετός

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά την έχετε μολυνθεί και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μια ημέρα ή δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για όσο διάστημα 10 ημερών.

Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να συγχέουμε την ιογενή διάρροια με διάρροια που προκαλείται από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και Ε. coli ή παράσιτα όπως Giardia.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα (στομαχική διαταραχή). Για τα βρέφη και τα παιδιά.
Ιογενής γαστρεντερίτιδα (στομαχική διαταραχή). Για τα βρέφη και τα παιδιά.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν είστε ένας ενήλικας, καλέστε τον γιατρό σας εάν:

 • Δεν είστε σε θέση να κρατήσει τα υγρά κάτω για 24 ώρες
 • Έχετε εμετό για περισσότερες από δύο ημέρες
 • Είσαι εμετό με αίμα
 • Είσαι αφυδάτωση - συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, ξηροστομία, βαθύ κίτρινο ούρα ή λίγο ή καθόλου ούρα, και σοβαρή αδυναμία, ζάλη ή ζαλάδα
 • Θα παρατηρήσετε αίμα στα κινήσεις του εντέρου σας
 • Έχετε πυρετό πάνω από 104 F (40 C)

Για τα βρέφη και τα παιδιά
Δείτε το γιατρό σας αμέσως εάν το παιδί σας:

 • Έχει πυρετό των 102 F (38.9 C) ή υψηλότερη
 • Φαίνεται ληθαργικό ή πολύ οξύθυμος
 • Είναι σε πολύ δυσφορία ή πόνο
 • Έχει αιματηρή διάρροια
 • Φαίνεται αφυδατωμένα - ρολόι για τα σημάδια της αφυδάτωσης σε άρρωστα βρέφη και τα παιδιά, συγκρίνοντας πόσο πίνουν και να ουρήσει με το πόσο είναι φυσιολογικό γι 'αυτούς

Εάν έχετε ένα βρέφος, να θυμάστε ότι ενώ φτύνει επάνω μπορεί να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο για το μωρό σας, εμετός δεν είναι. Τα μωρά εμετό για διάφορους λόγους, πολλές από τις οποίες μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Καλέστε το γιατρό του μωρού σας αμέσως εάν το μωρό σας:

 • Έχει εμετός που διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες
 • Δεν είχε μια υγρή πάνα σε έξι ώρες
 • Έχει αιματηρά κόπρανα ή σοβαρή διάρροια
 • Έχει μια βυθισμένη fontanel - το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας
 • Έχει ένα ξηρό στόμα ή κλαίει χωρίς δάκρυα
 • Είναι ασυνήθιστη υπνηλία, υπνηλία ή αδιάφορη

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Είσαι πιο πιθανό να συρρικνωθεί ιογενής γαστρεντερίτιδα όταν τρώτε ή πίνετε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, ή αν σκεύη μετοχή, πετσέτες ή φαγητό με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Ένας αριθμός των ιών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα, όπως οι εξής:

 • Οι Noroviruses. Δύο παιδιά και ενήλικες που πλήττονται από noroviruses, η πιο κοινή αιτία των τροφιμογενών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Λοίμωξη Norovirus μπορεί να σαρώσουν τις οικογένειες και τις κοινότητες. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πάρει τον ιό από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, αν και πρόσωπο-με-πρόσωπο μετάδοσης είναι επίσης δυνατή.
 • Ροταϊού. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, οι οποίοι συνήθως μολύνονται όταν βάζουν τα δάχτυλά τους ή άλλων αντικειμένων που έχουν μολυνθεί με τον ιό στο στόμα τους. Η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ενήλικες μολυνθεί με ροταϊό μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα την ασθένεια - ιδιαίτερη ανησυχία στις θεσμικές ρυθμίσεις, επειδή ενηλίκων που έχουν προσβληθεί εν αγνοία τους μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Ένα εμβόλιο κατά του ροταϊού γαστρεντερίτιδα είναι διαθέσιμη σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, και φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρά συμπτώματα.

Μερικά οστρακοειδή, κυρίως ωμά ή μισοψημένα στρείδια, μπορεί επίσης να σας κάνει να άρρωστο. Μολυσμένο πόσιμο νερό είναι μια άλλη αιτία της ιογενούς διάρροιας. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο ιός μεταδίδεται μέσω των κοπράνων-στόματος - δηλαδή, κάποιος με τον ιό χειρίζεται φαγητό που τρώμε χωρίς πλύσιμο τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Γαστρεντερίτιδα συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και του φόντου.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μαθητές, εκκλησιάζονται ή κατοίκων κοιτώνα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μαθητές, εκκλησιάζονται ή κατοίκων κοιτώνα.

Οι άνθρωποι που μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Τα μικρά παιδιά. Παιδιά σε κέντρα παιδικής φροντίδας ή δημοτικά σχολεία μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή απαιτείται χρόνος για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να ωριμάσει.
 • Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ενηλίκων ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό αργότερα στη ζωή. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας, ειδικότερα, είναι ευάλωτα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αποδυναμώσει και να ζουν σε στενή επαφή με άλλους που μπορούν να περάσουν μαζί τα μικρόβια.
 • Μαθητές, εκκλησιάζονται ή κάτοικοι κοιτώνα. Οπουδήποτε ότι οι ομάδες των ανθρώπων που έρχονται μαζί σε στενή τέταρτα μπορεί να είναι ένα περιβάλλον για μια εντερική λοίμωξη για να περάσει.
 • Καθένας με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αν η αντίσταση σας σε λοίμωξη είναι χαμηλή -. Για παράδειγμα, αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε κίνδυνο από τον ιό HIV / AIDS, χημειοθεραπεία ή άλλη ιατρική κατάσταση - μπορεί να είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο.

Κάθε γαστρεντερικό ιός έχει μια εποχή που είναι πιο ενεργό. Εάν ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είστε πιο πιθανό να έχουν λοίμωξη με ροταϊό ή norovirus μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η κύρια επιπλοκή της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση - μια σοβαρή απώλεια νερού και βασικών αλάτων και μετάλλων. Αν είστε υγιείς και να πίνετε αρκετό για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνετε από εμετούς και διάρροια, αφυδάτωση δεν πρέπει να είναι ένα πρόβλημα.

Τα βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να γίνει σοβαρή αφυδάτωση όταν χάνουν περισσότερα υγρά από ό, τι μπορούν να αντικαταστήσουν. Αν αυτή είναι η περίπτωση, η νοσηλεία μπορεί να χρειαστεί ώστε να χάσει τα υγρά μπορούν να αντικατασταθούν ενδοφλεβίως. Η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία, αλλά σπάνια.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό, θα δείτε πιθανόν φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σας πρώτα. Αν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό μολυσματικών ασθενειών.

Τι μπορείτε να κάνετε
Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Μερικές ερωτήσεις μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το παιδί σας περιλαμβάνουν:

 • Ποια είναι η πιθανή αιτία των συμπτωμάτων; Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Υπάρχει ανάγκη για τις δοκιμές εκεί;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;
 • Υπάρχει ανάγκη να πάρετε το φάρμακο εκεί;
 • Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να διευκολύνει τα συμπτώματα;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Μερικές ερωτήσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Πότε άρχισες την έναρξη των συμπτωμάτων;
 • Έχουν τα συμπτώματα ήταν συνεχής, ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Πίνετε άφθονα υγρά. Stick με μειλίχια τρόφιμα για να μειώσει το άγχος για το πεπτικό σας σύστημα. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο, ακολουθούν την ίδια προσέγγιση - προσφέρουν άφθονα υγρά και μειλίχια τρόφιμα. Αν είστε θηλασμού ή με τον τύπο, να συνεχίσει να ταΐσει το παιδί σας ως συνήθως. Ρωτήστε το γιατρό του παιδιού σας εάν δίνετε στο παιδί σας ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, διαθέσιμα χωρίς συνταγή στα φαρμακεία, θα βοηθήσει.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει πιθανό γαστρεντερίτιδα με βάση τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και μερικές φορές σχετικά με την παρουσία παρόμοιων περιπτώσεων από την κοινότητά σας. Μια γρήγορη εξέταση κοπράνων μπορεί να ανιχνεύσει ροταϊό ή norovirus, αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες δοκιμές για άλλους ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει ένα δείγμα κοπράνων για να αποκλείσει μια πιθανή βακτηριακή ή παρασιτική μόλυνση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Συχνά δεν υπάρχει ειδική ιατρική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς και overusing τους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων. Η θεραπεία αποτελείται αρχικά από self-care μέτρα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Για να βοηθήσει να κρατήσει τον εαυτό σας πιο άνετη και αποτρέπει την αφυδάτωση, ενώ μπορείτε να ανακτήσετε, δοκιμάστε τα εξής:

 • Αφήστε το στομάχι σας να εγκατασταθούν. Σταματήστε να τρώτε στερεές τροφές για λίγες ώρες.
 • Δοκιμάστε το πιπίλισμα τσιπ πάγο ή τη λήψη μικρές γουλιές νερού. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το πόσιμο σαφή σόδα σαφή ζωμοί ή noncaffeinated αθλητικά ποτά. Πίνετε άφθονα υγρά κάθε μέρα, με μικρές, συχνές γουλιές.
 • Ευκολία πίσω στο φαγητό. Σταδιακά αρχίζουν να τρώνε μειλίχια, εύκολο στην πέψη των τροφών, όπως η σόδα κράκερ, φρυγανιές, ζελατίνη, μπανάνες, ρύζι και το κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε αν επιστρέφει τη ναυτία σας.
 • Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ουσίες μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, νικοτίνη, και τα λιπαρά ή πολύ έμπειρος τρόφιμα.
 • Πάρτε την αφθονία του υπολοίπου. Η ασθένεια και η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αδύναμη και κουρασμένη.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα. Φάρμακα χρήση, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.) με φειδώ, αν όχι καθόλου. Μπορούν να κάνουν το στομάχι σας πιο αναστατωμένος. Χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) με προσοχή? Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Για τα βρέφη και τα παιδιά
Όταν το παιδί σας έχει μια εντερική λοίμωξη, ο πιο σημαντικός στόχος είναι να αντικαθιστά τα χαμένα υγρά και άλατα. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν:

 • Βοηθήστε το παιδί σας ενυδάτωση. Δώστε στο παιδί σας ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, διατίθενται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Συζητήστε με το γιατρό σας, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να το χρησιμοποιήσετε. Μην δίνετε στο παιδί σας σκέτο νερό - σε παιδιά με γαστρεντερίτιδα, το νερό δεν απορροφάται καλά και δεν θα αντικαταστήσει επαρκώς τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας χυμό μήλου για ενυδάτωση - μπορεί να κάνει διάρροια χειρότερα.
 • Πάρτε πίσω σε μια κανονική διατροφή σιγά-σιγά. Εισαγάγει σταδιακά μειλίχιο, εύκολο στην πέψη των τροφίμων, όπως το ψωμί, το ρύζι, μπανάνες και τις πατάτες.
 • Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα. Μην δίνετε στο παιδί σας γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα παγωτά, αναψυκτικά και γλυκά. Αυτά μπορεί να χειροτερέψει τη διάρροια.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει την αφθονία του υπολοίπου. Η ασθένεια και η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το παιδί σας αδύναμη και κουρασμένη.
 • Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας over-the-counter αντιδιαρροϊκά φάρμακα, εκτός και αν συνιστάται από το γιατρό σας. Μπορούν να είναι πιο δύσκολο για το σώμα του παιδιού σας για την εξάλειψη του ιού.

Εάν έχετε ένα άρρωστο βρέφος, αφήστε το υπόλοιπο στομάχι του μωρού σας για 15 έως 20 λεπτά μετά εμετό ή μια κρίση διάρροιας, στη συνέχεια να προσφέρουν μικρές ποσότητες υγρών. Αν είστε θηλάζετε, ας νοσοκόμα το μωρό σας. Εάν το μωρό σας είναι ταΐζονται με μπιμπερό, προσφέρουν μια μικρή ποσότητα πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης ή κανονικό τύπο. Μην αραιώνετε ήδη προετοιμασμένη φόρμουλα του μωρού σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των εντερικών λοιμώξεων είναι να ακολουθήσετε αυτές τις προφυλάξεις κοινής λογικής:

 • Πάρτε το παιδί σας εμβολιασθεί. Ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από τον ροταϊό είναι διαθέσιμο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Χορηγείται σε παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής, το εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρά συμπτώματα αυτής της ασθένειας.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας. Και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας να κάνουν, πάρα πολύ. Αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, να τους διδάξουμε να πλένουν τα χέρια τους, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και σαπούνι και να τρίβουν τα χέρια έντονα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να θυμόμαστε για να πλύνετε τα πετσάκια γύρω, κάτω από τα νύχια και στις πτυχές των χεριών. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Carry μαντηλάκια ή απολυμαντικό χεριών για τις περιπτώσεις όπου το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα.
 • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές προσωπικά αντικείμενα γύρω από το σπίτι σας. Αποφύγετε την κοινή χρήση σκεύη φαγητού, ποτήρια και πιάτα. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές πετσέτες στο μπάνιο.
 • Κρατήστε την απόστασή σας. Αποφεύγετε τη στενή επαφή με κάποιον που έχει τον ιό, αν είναι δυνατόν.
 • Απολυμάνετε σκληρές επιφάνειες. Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει ιογενή γαστρεντερίτιδα, απολυμάνετε σκληρές επιφάνειες, όπως μετρητές, με ένα μίγμα των δύο φλιτζάνια χλωρίνης σε ένα γαλόνι νερού.
 • Ελέγξτε έξω το παιδί σας κέντρο φροντίδας. Βεβαιωθείτε ότι το κέντρο έχει ξεχωριστές αίθουσες για την αλλαγή πάνες και την προετοιμασία ή το σερβίρισμα των τροφίμων. Το δωμάτιο με την πάνα-μεταβαλλόμενο πίνακα θα πρέπει να έχει ένα νεροχύτη, καθώς και μια σερβιέτα τρόπο να διαθέσει πάνες.

Πάρτε προφυλάξεις όταν ταξιδεύετε
Όταν ταξιδεύετε σε άλλες χώρες, μπορείτε να αρρωστήσουν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 • Πίνετε μόνο καλά σφραγισμένο εμφιαλωμένο ή ανθρακούχο νερό.
 • Αποφύγετε παγάκια, επειδή μπορεί να γίνει από το μολυσμένο νερό.
 • Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για να βουρτσίζετε τα δόντια σας.
 • Να αποφεύγετε τα ωμά τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων φλούδα φρούτα, ωμά λαχανικά και σαλάτες - που έχει αγγιχτεί από ανθρώπινα χέρια.
 • Αποφύγετε μαγειρεμένο κρέας και τα ψάρια.

Βλέπε επίσης