Ροταϊού

Ορισμός

Ροταϊό είναι η πιο κοινή αιτία της διάρροιας σε βρέφη και παιδιά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πριν από την ανάπτυξη ενός εμβολίου, τα περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη είχαν τουλάχιστον μία περίοδο με ροταϊό από την ηλικία 5.

Ροταϊό. Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας εάν.
Ροταϊό. Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας εάν.

Αν και οι λοιμώξεις από ροταϊό είναι δυσάρεστη, μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα από αυτά στο σπίτι με επιπλέον υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Περιστασιακά, η σοβαρή αφυδάτωση απαιτεί ενδοφλέβια υγρά στο νοσοκομείο. Η αφυδάτωση είναι μία σοβαρή επιπλοκή του ροταϊού και μια σημαντική αιτία των θανάτων παιδικής ηλικίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης από ροταϊό στο μωρό σας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες - που δεν είναι τόσο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα του ροταϊού - συχνό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Μια λοίμωξη από ροταϊό συνήθως ξεκινά με πυρετό και έμετο, που ακολουθείται από τρεις έως οκτώ ημέρες από υδαρή διάρροια. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, καθώς και. Σε ενήλικες που είναι κατά τα άλλα υγιείς, η λοίμωξη από ροταϊό μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα και συμπτώματα - ή και καθόλου.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας εάν το παιδί σας:

 • Έχει σοβαρή ή αιματηρή διάρροια
 • Έχει συχνά επεισόδια εμετού για περισσότερο από τρεις ώρες
 • Έχει μία θερμοκρασία των 103 F (39,4 C) ή υψηλότερη
 • Φαίνεται ληθαργικό, οξύθυμος ή στον πόνο
 • Έχει σημεία ή συμπτώματα αφυδάτωσης - ξηροστομία, κλάμα χωρίς δάκρυα, μικρή ή καθόλου ούρηση, ασυνήθιστη υπνηλία ή απάθεια

Εάν είστε ένας ενήλικας, καλέστε τον γιατρό σας αν:

 • Δεν είναι σε θέση να κρατήσει τα υγρά κάτω για 24 ώρες
 • Έχουν συχνά επεισόδια εμετού για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες
 • Εμετό αίμα
 • Έχετε αίμα στα κινήσεις του εντέρου σας
 • Έχετε μια θερμοκρασία υψηλότερη από 103 F (39.4 C)
 • Έχουν σημάδια ή συμπτώματα αφυδάτωσης - υπερβολική δίψα, ξηροστομία, λίγα ή καθόλου ούρηση, σοβαρή αδυναμία, ζάλη σε όρθια στάση ή ζαλάδα

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ροταϊό είναι παρούσα στα κόπρανα αρκετές ημέρες ενός μολυσμένου ατόμου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και για έως και 10 ημέρες μετά τα συμπτώματα υποχωρούν. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής χέρι-με-στόμα όλο αυτό το διάστημα - ακόμα και αν το μολυσμένο άτομο δεν έχει συμπτώματα.

Αν έχετε ροταϊού και να μην πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας - ή το παιδί σας έχει ροταϊού και να μην πλένετε τα χέρια σας μετά την αλλαγή της πάνας του παιδιού σας ή βοηθώντας το παιδί σας να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα - ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σας σε οτιδήποτε αγγίξει, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, παιχνίδια και οικιακά σκεύη. Εάν κάποιο άλλο άτομο αγγίζει άπλυτα χέρια σας ή ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα του, μια μόλυνση μπορεί να ακολουθήσει.

Επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι του ροταϊού, είναι δυνατό να μολυνθεί περισσότερο από μία φορά, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί. Ωστόσο, μολύνσεις επανάληψης είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Λοιμώξεις από ροταϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 4 έως 24 μηνών - και ιδίως εκείνων που περνούν το χρόνο τους στις ρυθμίσεις παιδικής φροντίδας. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες φροντίζουν για τα μικρά παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Εάν είστε ένας ενήλικας, καλέστε τον γιατρό σας εάν.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Εάν είστε ένας ενήλικας, καλέστε τον γιατρό σας εάν.

Ο κίνδυνος του ροταϊού είναι υψηλότερη το χειμώνα και την άνοιξη.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Σοβαρή διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κυρίως σε μικρά παιδιά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αφυδάτωση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ανεξάρτητα από την αιτία της.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό, θα δείτε πιθανόν φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σας πρώτα. Αν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε γαστρεντερολόγο ή ειδικό μολυσματικών ασθενειών.

Τι μπορείτε να κάνετε
Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Μερικές ερωτήσεις μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το γιατρό του παιδιού σας περιλαμβάνουν:

 • Ποια είναι η πιθανή αιτία των συμπτωμάτων; Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Υπάρχει ανάγκη για τις δοκιμές εκεί;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;
 • Υπάρχει ανάγκη να λάβει οποιοδήποτε φάρμακο εκεί;
 • Πώς μπορώ να διευκολύνει τα συμπτώματα;

Μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Μερικές ερωτήσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Πότε άρχισες την έναρξη των συμπτωμάτων;
 • Τα συμπτώματα είναι συνεχή ή διακεκομμένο;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Πίνετε άφθονα υγρά. Stick με μειλίχια τρόφιμα για να μειώσει το άγχος για το πεπτικό σας σύστημα. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο, ακολουθούν την ίδια προσέγγιση - προσφέρουν άφθονα υγρά και μειλίχια τρόφιμα. Αν είστε θηλασμού ή με τον τύπο, να συνεχίσει να ταΐσει το παιδί σας ως συνήθως. Ρωτήστε το γιατρό του παιδιού σας εάν δίνετε στο παιδί σας μια προφορική υγρό ενυδάτωσης είναι η κατάλληλη.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ροταϊού συχνά διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Ένα δείγμα κοπράνων μπορεί να αναλυθεί σε ένα εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από ροταϊό. Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσει μια λοίμωξη από ροταϊό. Συνήθως, η λοίμωξη υποχωρεί μέσα σε τρεις έως οκτώ ημέρες. Πρόληψη της αφυδάτωσης είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, ενώ ο ιός τρέχει φυσικά, να πίνετε πολλά υγρά. Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή διάρροια, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την προσφορά προφορική υγρό ενυδάτωσης, όπως Pedialyte - ειδικά αν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Για τα παιδιά, ένα υγρό ενυδάτωσης μπορεί να αντικαταστήσει χαμένο ορυκτά πιο αποτελεσματικά από ό, τι μπορεί να το νερό ή άλλα υγρά. Σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απαιτήσει ενδοφλέβια υγρά στο νοσοκομείο.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν το μωρό σας είναι άρρωστο, προσφέρει μικρές ποσότητες υγρών. Αν είστε θηλάζετε, ας νοσοκόμα το μωρό σας. Αν βρεφικό ποτό σας, προσφέρουν μια μικρή ποσότητα ενός υγρού ενυδάτωσης από το στόμα ή κανονικό τύπο. Μην αραιώνετε τύπο του μωρού σας.

Αν το μεγαλύτερο παιδί σας δεν αισθάνεται καλά, να τον ενθαρρύνει ή της για να ξεκουραστούν. Προσφορά μειλίχια τρόφιμα, όπως κράκερ σόδα και τοστ. Άφθονα υγρά είναι σημαντικό, πάρα πολύ, συμπεριλαμβανομένων του στόματος υγρό ενυδάτωσης (EInfalyte, Pedialyte, κ.ά.). Αποφύγετε το χυμό μήλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διάρροια του παιδιού χειρότερα.

Αν είστε αγωνίζονται με διάρροια ή εμετό, πάρτε εύκολο. Suck στα τσιπ πάγο ή να λάβει μικρές γουλιές νερό ή σαφής σόδες, όπως ale τζίντζερ, ή ζωμούς. Φάτε μειλίχια τρόφιμα. Αποφύγετε οτιδήποτε που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ή πολύ έμπειρος τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και η νικοτίνη.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Για να μειώσει την εξάπλωση του ροταϊού, πλύνετε καλά τα χέρια σας και συχνά - ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, να αλλάξετε πάνα του παιδιού σας ή να βοηθήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Αλλά ακόμη και η αυστηρή πλύσιμο των χεριών δεν προσφέρει καμία εγγύηση.

Υπάρχουν δύο εμβόλια που προσφέρονται κατά του ροταϊού:

 • RotaTeq. Αυτό το εμβόλιο χορηγείται από το στόμα σε τρεις δόσεις, συχνά σε ηλικίες 2 μηνών, 4 μηνών και 6 μηνών. Το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες.

  Παρά το γεγονός ότι λίγες περιπτώσεις εγκολεασμό - μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή μορφή εντερική απόφραξη - αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με RotaTeq, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διαπίστωσε ότι ο αριθμός των υποθέσεων σε εμβολιασμένα παιδιά ήταν παρόμοιο με τον αριθμό των περιπτώσεων σε μη εμβολιασμένα παιδιά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ενός παιδιού για εγκολεασμό. Μια παρόμοια αντι-εμβόλιο ροταϊού (RotaShield) αποσύρθηκε από την αγορά το 1999 λόγω της σύνδεσης με εγκολεασμό.

  Εάν μετά τον εμβολιασμό, το παιδί σας έχει πόνο στο στομάχι, εμετός, διάρροια, αίμα στα κόπρανα του ή της, ή μια αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως.

 • Rotarix. Αυτό το εμβόλιο είναι ένα υγρό χορηγείται σε δύο δόσεις σε βρέφη στις ηλικίες 2 μήνες και 4 μήνες. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου δεν ανιχνεύθηκε κανένα αυξημένο κίνδυνο εγκολεασμό.

Βλέπε επίσης