Η υγεία των καταναλωτών

Αντιβιοτικά: κακή σας βάζει και άλλους σε κίνδυνο

Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι ναυαγοσώστες, αλλά η κακή χρήση έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων. Δείτε πως αυτό σας επηρεάζει και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Αν νομίζετε ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά δεν είναι ένα πρόβλημα ή δεν σας επηρεάζει, ξανασκεφτείτε το. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους κινδύνους της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι η εξάπλωση των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA). MRSA ήταν κάποτε μια ανησυχία μόνο για τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, αλλά μια νεότερη μορφή του MRSA προκαλεί λοιμώξεις σε υγιή άτομα στην κοινότητα.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά συμβαίνει όταν τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν πλέον κατά της νόσου που προκαλούν τα βακτηρίδια. Αυτές οι λοιμώξεις είναι δύσκολο για τη θεραπεία και μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερης διάρκειας ασθένειες, περισσότερες επισκέψεις στο γιατρό ή παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, καθώς και την ανάγκη για πιο ακριβά και τοξικά φάρμακα. Μερικά ανθεκτικά λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

Παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και άλλες θεραπείες για να συμβαδίσει με ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων, μολυσματικών οργανισμών μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα. Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα συνεχίσει να είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία - και τη χρήση αντιβιοτικών με σύνεση, είναι σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσής τους.

Όταν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά εναντίον βακτηριακών λοιμώξεων, ορισμένων μυκητιάσεων και ορισμένα είδη παρασίτων. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς. Το διάγραμμα δείχνει κοινές ασθένειες και κατά πόσον αυτές έχουν προκληθεί από βακτήρια ή ιούς. Λαμβάνοντας ένα αντιβιοτικό όταν έχετε μια ιογενής λοίμωξη δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα - και μπορεί να συμβάλει στην αντοχή στα αντιβιοτικά.

Βακτηριακές λοιμώξεις Ιογενείς λοιμώξεις
 • Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
 • Πολλές λοιμώξεις του τραύματος και του δέρματος, όπως λοιμώξεων Staph
 • Σοβαρές λοιμώξεις κόλπων που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες
 • Ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού
 • Strep το λαιμό
 • Βρογχίτιδα
 • Κρυολογήματα
 • Γρίπη (γρίπη)
 • Οι περισσότεροι βήχα
 • Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού
 • Οι περισσότερες πονόλαιμου
 • Στομαχική διαταραχή (ιογενής γαστρεντερίτιδα)

Συνέπειες της κατάχρησης αντιβιοτικών

Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για πράγματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει - όπως κρυολογήματα, γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις - όχι μόνο είναι από κανένα όφελος, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των βακτηρίων από όπου και αν προορίζονται για τη θεραπεία.

Η μη λήψη αντιβιοτικών όπως ακριβώς προβλέπεται, επίσης, οδηγεί σε προβλήματα. Για παράδειγμα, αν πάρετε ένα αντιβιοτικό μόνο για λίγες μέρες - αντί για την πλήρη πορεία - το αντιβιοτικό μπορεί να εξαλείψει κάποια, αλλά όχι όλα, από τα βακτήρια. Τα σωζόμενα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά και μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους. Όταν τα βακτήρια καθίστανται ανθεκτικά σε θεραπείες πρώτης γραμμής, ο κίνδυνος των επιπλοκών και του θανάτου είναι αυξημένη.

Η αποτυχία της πρώτης γραμμής αντιβιοτικά σημαίνει επίσης ότι οι γιατροί πρέπει να καταφεύγουν σε λιγότερο συμβατικά φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι πιο δαπανηρή και σχετίζεται με πιο σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία των ανθεκτικών στα φάρμακα μορφές φυματίωσης (ΤΒ) είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης υποχωρητικός. Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγάλη - έως και δύο χρόνια - και οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Άλλες συνέπειες είναι η αύξηση του κόστους που συνδέεται με την παρατεταμένη ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για πρόσθετες εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλεία, και έμμεσες δαπάνες, όπως η απώλεια εισοδήματος.

Βλέπε επίσης

Αντιβιοτικά: κακή σας βάζει και άλλους σε κίνδυνο

Τι μπορείτε να κάνετε για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών

Επαναλαμβανόμενη και ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών είναι η κύρια αιτία της αύξησης του αριθμού των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτήρια. Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για την προώθηση της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών:

 • Καταλάβετε όταν τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται. Μην περιμένετε να πάρετε αντιβιοτικά κάθε φορά που είστε άρρωστοι. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πιο βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά δεν είναι χρήσιμα κατά των ιογενών λοιμώξεων, όπως, οξεία βρογχίτιδα κρυολογήματα ή γρίπη. Και ακόμη και μερικές συνηθισμένες βακτηριακές ασθένειες, όπως η ήπια λοιμώξεις του αυτιού, δεν επωφελούνται πολύ από τα αντιβιοτικά.
 • Μην πίεση το γιατρό σας για τα αντιβιοτικά, αν έχετε μια ιογενή ασθένεια Αντ 'αυτού, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας -., Για παράδειγμα, ένα αλατούχο ρινικό σπρέι για να καθαρίσετε μια βουλωμένη μύτη ή ένα μίγμα από ζεστό νερό, λεμόνι και μέλι να απαλύνει προσωρινά πονόλαιμο.
 • Πάρτε τα αντιβιοτικά ακριβώς όπως ορίζεται. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας όταν παίρνετε φάρμακα. Μην σταματήσετε τη θεραπεία λίγες ημέρες νωρίτερα, επειδή αισθάνεστε καλύτερα. Λαμβάνοντας την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών είναι ο μόνος τρόπος για να σκοτώσει όλα τα επιβλαβή βακτήρια. Μια σύντομη πορεία των αντιβιοτικών, από την άλλη πλευρά, συχνά εξαφανίζει μόνο τα πιο ευάλωτα βακτήρια ενώ επιτρέπει σχετικώς ανθεκτικά βακτήρια να επιβιώσουν.
 • Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν δεν έχετε ολοκληρώσει μια πλήρη πορεία των αντιβιοτικών, μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το φάρμακο απομείνει την επόμενη φορά που αρρωσταίνουν ή να περάσουν μαζί με κάποιον άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα. Για ένα πράγμα, το αντιβιοτικό μπορεί να μην είναι κατάλληλη για μια άλλη ασθένεια. Και ακόμα κι αν είναι, δεν είστε πιθανό να έχουν αρκετά χάπια για την καταπολέμηση των μικροβίων κάνει να άρρωστος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικά βακτήρια.
 • Αποτρέψτε την εξάπλωση των μικροβίων. Καλή υγιεινή προχωρεί σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της λοίμωξης. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, αλλάζοντας μια πάνα, ή το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών. Κρατήστε χώρους παρασκευής τροφίμων καθαρό. Μολονότι ειδικές αντιβακτηριακό σαπούνι καθαριστικά και είναι ευρέως διαθέσιμα, δεν είναι απαραίτητο. Το απλό σαπούνι και νερό δουλεύουν μια χαρά για να σκοτώσουν τα μικρόβια στις περισσότερες ρυθμίσεις.
 • Πάρτε συνιστώμενα εμβόλια. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε όλα τα εμβόλια θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ασθένεια. Να πάρει εμβολιαστεί θα βοηθήσει στην πρόληψη χρειάζεται να λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Σχεδόν όλα τα σημαντικά βακτηριακές λοιμώξεις στον κόσμο γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Όταν έχετε κακή χρήση αντιβιοτικών, θα συμβάλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσει νέες και είναι δύσκολο να τη θεραπεία των λοιμώξεων. Γι 'αυτό οι αποφάσεις που κάνετε σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών - σε αντίθεση με σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που παίρνετε - έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Να είστε υπεύθυνοι για το πώς χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά για να προστατεύσετε την υγεία σας και της οικογένειας, γείτονες και την κοινότητά σας.

Βλέπε επίσης